Lär känna finalisterna i Eurovision 2025

EUROVISION 2025. Den sjuttonde maj kommer 26 länder, däribland Sverige, att tävla om vem som ska vinna årets Eurovision. I denna artikel presenterar vi bidragen som är med och tävlar i finalen och de listas enligt startnummerordning.

 

01. Norge

Kyle Alessandro
Lighter”

Kyle Alessandro Helgesen Villalobos eller kort och gott Kyle Alessandro är uppväxt i Levanger och uppväxt i städerna Steinkjer and Trondheim. Han slog igenom publikt som tioåring med sin medverkan i Norske Talenter 2017 vilket ledde till att han bland annat fick uppträda på Allsång på Grensen.

Därefter har han tävlat i Norsk MGP som del av gruppen Umami Tsunami som gick till final 2023 med låten ”Geronimo”. Den gången slutade det med en sistaplats men när han i år slog ihop sig med den svenska låtskrivaren Adam Woods gick han till en förstaplats hos såväl de internationella jurygrupperna som de norska tv-tittarna och vann Norsk MGP med sitt bidrag ”Lighter”.

Om Adam Woods kan ju sägas att han har två gånger tävlat i den svenska Melodifestivalen de senaste åren. 2023 ställde han upp som sångare tillsammans med Jon Henrik Fjällgren feat Arc North och deras låt ”Where You Are (Sávežan)” som blev fyra i finalen och året därpå ställde han upp som soloartist med låten ”Supernatural” som tog honom till finalkvalet.

Bidraget kvalade in från den första semifinalen i tisdags.

 

 

02. Luxemburg

Laura Thorn
La poupée monte le son”

Sångerskan Laura Thorn är född och uppvuxen i Luxemburg där hon, förutom musiken, också har varit dansare men också tävlat professionellt sedan femårsåldern. I vuxen ålder har hon också studerat musik och därefter blev det Luxemburgs uttagning till Eurovision som gällde. Där tävlade hon med den fransksjungna låten ”La poupée monte le son” som är gjord av Christophe Houssin, Julien Salvia och Ludovic-Alexandre Vidal som vann hela uttagningen.

Här i Eurovision lyckades Luxemburg för andra året i följd ta sig vidare till finalen och det skedde i den andra semifinalen i torsdags. Men det är faktiskt hela 41 år sedan de senast startade som andra bidraget ut (då var de värd för tävlingen).

 

 

03. Estland

Tommy Cash
Espresso Macchiato”

Tomas Tammemets, eller Tommy Cash som många känner honom som, är en mångsysslare inom musikens värld då han skriver och producerar musik men även framför den. 2012 släppte han sina första låtar ”Dusk”, ”Oldkool” och ”Toxic” och har därefter gett ut musik regelbundet som exempelvis ”Untz Untz” och andra låtar i samarbete med andra artister.

I år ställde han upp i Estlands ESC-uttagning Eesti Laul som han vann överlägset övriga tävlande med sin låt ”Espresso Macchiato” som han har gjort tillsammans med Johannes Naukkarinen.

Bidraget kvalade in från den första semifinalen i tisdags.

 

 

04. Israel

Yuval Raphael
New Day Will Rise”

Yuval Raphael, är född i Ra’anana i Israel även om familjen har bott några år i Geneve i Schweiz. Hon slog igenom publikt i samband med att hon tävlade i HaKokhav HaBa i Israel men hon har alltid haft en dröm om att sjunga.

I årets Eurovision framför Yuval bidraget ”New Day Will Rise” som är gjort av Keren Peles. Låten framförs på engelska, franska och hebreiska.

Bidraget kvalade in från den andra semifinalen i torsdags.

 

 

05. Litauen

Katarsis
Tavo akys”

Musikgruppen Katarsis utgörs bandets frontsångare Lukas Radzevičius, tillika låtskrivare för deras tävlingslåt, samt gitarristen Alanas Brasas, basisten Emilija Kandratavičiūtė och trummisen Jokūbas Andriulis. De är ett slags alternativt indierocksband som har släppt låtar sedan början av 2020-talet och ifjol (2024) släppte de sitt första album.

I år ställde de upp i den litausiska ESC-uttagningen med låten”Tavo akys” som först gick vidare till finalen som juryns och tittarnas vinnare, därefter kvalade den in till den avgörande omgången i finalen och röstades slutligen fram av tittarna till att bli landets representant i Eurovision 2025.

Bidraget kvalade in från den andra semifinalen i torsdags och det var femte gången i följd landet tog sig till ESC-finalen varav för tredje gången där man sjunger på litauiska.

 

 

06. Spanien

Melody
Esa diva”

Sångerskan Melody, eller Melodía Ruiz Gutiérrez som hon egentligen heter, fick sitt stora genombrott som tioåring när hon efter ett demoinskick fick möjlighet att ge ut sitt första album där bland andra låten ”El baile del gorila” blev en stor hit den sommaren. Det här har sedan dess följts upp med mer musik, inte minst 2009 när hon 2009 ställde upp i den spanska Eurovision-uttagningen med låten ”Amante de la luna” som precis föll på det berömda målsnöret (då det blev lika i toppen men vinnaren Soraya hade fått högre tittarpoäng). Efter det har Melody fortsatt att ge ut musik men hon har också skådespelat.

I år ställde hon upp igen i den spanska uttagningen och vann med låten ”Esa diva” som är gjord av henne själv och Alberto Lorite. Den är producerad av de svenska producenterna Thomas G:son, Peter Boström och Joy Deb.

I kraft av att Spanien ingår i ”Big Five” var man redan klar för finalen innan tävlingen startade. Artisten gästade dock den första semifinalen där bidraget framfördes live på scenen i St. Jakobshalle.

 

 

07. Ukraina

Ziferblat
Bird of Pray”

Gruppen Ziferblat utgörs av trion Danyil Leshchynskyi, Valentyn Leshchynskyi och Fedir Khodakov som har spelat ihop i tio år och de har bland annat släppt en EP 2017 utöver en rad singlar som ”Vnochi” och ”Zemlya”. De har även försökt komma med i den ukrainska Eurovision-uttagningen och gjorde det 2024 där de i finalen slutade tvåa med låten ”Place I Call Home”. I år gjorde de ett nytt försök med låten ”Bird of Pray” som vann Vidbir-finalen med en låt som de gjort helt själva.

Som vanligt i Eurovision lyckades Ukraina få en av finalplatserna på 15:e försöket av 15 möjliga försök. Bidraget kvalade in från den första semifinalen i tisdags.

 

 

08. Storbritannien

Remember Monday
What the Hell Just Happened?”

Gruppen Remember Monday från Surrey i sydöstra England utgörs av sångerskorna Lauren Byrne, Holly-Anne Hull och Charlotte Steele som har spelat ihop sedan 2018. De möttes när de studerade och insåg att de alla delade ett stort musikintresse. Förutom att dela sin musik över TikTok tävlade de i brittiska The Voice 2019 där de åkte ut strax innan livesändningarna startade. Just nu är de både musiker men jobbar också heltid på andra jobb vilket de dock får pausa lite eftersom de i maj kommer att få representera Storbritannien i årets Eurovision Song Contest.

Låten som de ska tävla med heter ”What the Hell Just Happened?” och den är gjord av gruppen själva tillsammans med Julie Aagaard, Kes Kamara, Sam Brennan, Thomas Stengaard och Tom Hollings.

I kraft av att Storbritannien ingår i ”Big Five” var man redan klar för finalen innan tävlingen startade. Gruppen gästade dock den andra semifinalen där bidraget framfördes live på scenen i St. Jakobshalle.

 

 

09. Österrike

JJ
Wasted Love”

Popoperasångaren JJ, eller Johannes Pietch som han heter, är född i Wien men kom att växa upp i Dubai även om han numera bor i Wien sedan nio år tillbaka. Genom åren har han bland annat uppträtt på Wiens operascen i en mängd olika produktioner men han har också tävlat i TV-programmet Starmania som han gick till final i 2021 samt i The Voice i Storbritannien.

På ESC-scenen i Basel tävlar han med låten ”Wasted Love” som han har gjort tillsammans med sångerskan Teodora Špirić som också är känd som Teya som representerade Österrike i Eurovision 2023 (med Salena). Bidraget, som har varit (och är) en av storfavoriterna till vinsten, kvalade in från den andra semifinalen i torsdags.

 

 

10. Island

VÆB
RÓA”

Brödaduon Hálfdán Helgi och Matthías Davíð, som bägge har efternamnet Matthíasson, utgör gruppen VÆB som vi redan fick stifta bekantskap med i fjolårets Söngvakeppnin. Då tävlade de med låten Bíómyndsom tog dem till en fjärdeplats i finalen. I år var de tillbaka och tävlade med låten ”RÓA” som inte bara tog dem till en ny final utan de vann uttagningen. Deras Eurovision-låt har de gjort tillsammans med Gunnar Björn Gunnarsson och Ingi Þór Garðarsson. Innan de tävlade i Söngvakeppnin hade de släppt albumet Væb tékk.

Det kan tilläggas att bröderna inte är tvillingar då Hálfdán Helgi är född i juni 2003 och Matthías Davíð är född i december 2004.

Bidraget kvalade in från den första semifinalen i tisdags.

 

 

11. Lettland

Tautumeitas
Bur man laimi”

Gruppen Tautumeitas är en folk- och ett världsmusiksband bestående av sångerskorna Asnate Rancāne, Aurēlija Rancāne, Annemarija Moiseja, Laura Marta Līcīte, Gabriēla Zvaigznīte och Kate Slišāne. De har spelat ihop sedan snart ett decennium och har genom åren haft olika medlemmar som kommit och gått. 2017 släppte de sitt första album som sedan har följts upp med tre till.

I årets Eurovision tävlar det med bidraget ”Bur man lamai” som är gjord av gruppmedlemmarna Asnate Rancāne, Aurēlija Rancāne, Gabriēla Zvaigznīte och Laura Līcīte tillsammans med Elvis Lintiņš. Inför sin semifinal i Basel var man enligt spelbolagen inte garanterad en finalplats men tittarna ville annat och röstade – för andra gången i ordningen – vidare Lettland till final.

 

 

12. Nederländerna

Claude
C’est la vie”

Sångaren Claude Kiambe föddes i Kongo men bor sedan nio års ålder i Nederländerna dit familjen flydde till. Som 16-åring ställde han upp i The Voice Kids i hemlandet men åkte ur ganska direkt, bättre gick det året därpå i Are You Next? som han vann och gavs då möjlighet att ge ut musik vilket han har gjort kontinuerligt sedan dess. I höstas blev han utvald att representera Nederländerna i Eurovision och det kommer han att göra med låten ”C’est La Vie” som är gjord av honom själv tillsammans med Arno Krabman, Joren van der Voort och Léon Paul Palmen.

Intressant att notera är att låten framförs på både franska och engelska, vilket är första gången som Nederländerna tävlar med en låt på franska.

Bidraget kvalade in från den första semifinalen i tisdags.

 

 

13. Finland

Erika Vikman
Ich komme”

Sångerskan Erika Vikman inledde sin karriär i finska Idol 2013 där hon gick vidare till direktsändningarna men åkte ut innan finalen. Därefter etablerade hon sig som tangosångerska innan hon fick ett skivkontrakt och började ge ut den musik hon helst ville framföra, dvs. popmusik. 2020 ställde hon upp i UMK första gången med låten ”Cicciolina” som trots favoritskap bara blev tvåa.

När hon nu fem år senare ställde upp i UMK igen blev hon än mer superfavorit då hon fick närmare 41 procent av tittarrösterna (även om hon bara var tvåa i juryröstningen). Låten hon tävlade, och vann med, heter ”Ich komme” som förvisso har tysk titel (och vissa ord på tyska förekommer i låten) men framförs i övrigt på finska. Bidraget är gjort av Christel Roosberg och Jori Roosberg.

Bidraget är en av storfavoriterna och det kvalade in från den andra semifinalen i torsdags.

 

 

14. Italien

Lucio Corsi
Volevo essere un duro”

Glamrockaren Lucio Corsi slog igenom som barn när han började skriva sina egna låtar och sedan 2011 har han levt på musiken bland annat efter en flytt till Milano där han utgår från idag. 2015 släppte han sitt debutalbum och det har följts upp av ytterligare fyra album, det senaste släpps nu i mars 2025.

I år ställde han upp som debutant i Festival di Sanremo med sitt bidrag ”Volevo essere un duro”, som slutade tvåa i omröstningen. Låten har han gjort tillsammans med Tommaso Ottomano. Efter finalen stod det klart att vinnaren Olly inte skulle åka till Eurovision och då tackade Lucio ja till att åka istället. Det blir således första gången på nio år där Sanremo-vinnaren inte är Italiens representant i Eurovision.

I kraft av att Italien ingår i ”Big Five” var man redan klar för finalen innan tävlingen startade. Artisten gästade dock den första semifinalen där bidraget framfördes live på scenen i St. Jakobshalle.

 

 

15. Polen

Justyna Steczkowska
Gaja”

Justyna Steczkowska är född i Rzeszów i sydöstra Polen och uppvuxen med nio syskon. Hon har varit länge i branschen, åtminstone sedan 1990-talet när hon slog igenom och sedan dess har hon bland annat gett ut femton album.

För Eurovision-publiken blev hon känd när hon år 1995 fick representera sitt hemland i tävlingen med låten Samasom gick ut först och slutade på artonde plats. Detta var förvisso en besvikelse då Polen hade slutat tvåa året innan (på sin debut). Men nu 30 år senare kan Justyna få sin revansch då hon återigen får representera Polen i Eurovision, denna gång med låten ”Gaja”, som är gjord av henne själv, Dominic Buczkowski-Wojtaszek, Emilian Waluchowski och Patryk Kumór.

I tisdagens semifinal, där hon kvalade vidare till finalen från, blev en unik tillställning av flera skäl. För det första var hon den enda kvinnliga soloartisten i den sändningen som tävlade om finalplatser (även om Albaniens duo består av en man och kvinna). Dessutom tävlade hon på exakt samma datum som hon gjorde i ESC 1995, dock inte i samma land, stad, arena och heller inte på samma startnummer. Vi får också se om hon kan slå den artondeplats hon fick för trettio år sedan…

 

 

16. Tyskland

Abor & Tynna
Baller”

Abor & Tynna, eller Attila Bornemisza och Tünde Bornemisza som de egentligen heter, är en syskonpopduo med ungerska rötter. De kommer från Wien i Österrike och kör elektronisk musik och hiphop. Deras pappa, Csaba, spelar sedan mer än trettio år cello i Wienerfilharmonikerna. De har än så länge bara släppt ett album, vilket skedde i januari 2025, även om de har släppt låtar sedan år 2020.

På Eurovisionscenen i Basel tävlar de med låten ”Baller” som de har skapat ihop med Alexander Hauer. Låten framförs på tyska, ett språk Tyskland inte valt att sjunga på sedan 2007!

I kraft av att Tyskland ingår i ”Big Five” var man redan klar för finalen innan tävlingen startade. Duon gästade dock den andra semifinalen där bidraget framfördes live på scenen i St. Jakobshalle.

 

 

17. Grekland

Klavdia
Asteromata”

Klavdia Papadopoulou, som hennes fullständiga namn är, kommer från Aspropyrgos i Grekland och slog igenom i hemlandet när hon som 15-åring tävlade i grekiska Talang 2017. Året därpå tävlade hon i The Voice men åkte ut strax innan finalen. Trots det fick hon skivkontrakt med Panic Records och en av hennes första singlar, ”Haramanta”, sålde guld direkt, och ifjol släppte hon debutalbumet.

I år ställde hon upp i den grekiska nationella finalen med låten ”Asteromata”, som är gjord av henne själv och Arcade, som vann uttagningen. Hittills i Eurovision har det också gått bra då bidraget blev en av de tio finalisterna i torsdagens semifinal.

 

 

18. Armenien

Parg
Survivor”

Singer-songwritern Pargev Vardanyan är född i Armenien men delvis uppväxt i Ryssland där han bland annat var med i musikgruppen The Edge Chronicles. Sedan 2022 bor han i Armenien igen där han bland annat har släppt ett musikalbum och samarbetat med tidigare Eurovision-artister som Brunette. Två av hans tidigare släppta låtar heter ”Araj” och ”Kanchum em”.

Nu ska han tävla för Armenien i Eurovision med sitt bidrag ”Survivor” där bland andra Thomas G:son och Peter Boström står med på upphovet tillsammans med artisten själv och Alex Wilke, Armen Paul, Benjamin Alasu, Eva Voskanian, Jon Aljidi, Joshua Curran och Martin Mooradian.

Inför Eurovision lades fraser och meningar på armeniska till den version han har framfört i tävlingen något som inte fanns med när han vann i uttagningen på hemmaplan. Här i Basel lyckades det ta honom och låten till final som en av torsdagens tio finalister.

 

 

19.Schweiz

Zoë Më
Voyage”

Sångerskan Zoë , som egentligen heter Zoë Alina Kressler, föddes i årets värdstad Basel även om hon är uppvuxen i Tyskland och senare också i staden Fribourg.

Den musikaliska banan startade redan som barn när hon skrev låtar vilket hon har fortsatt med sedan dess. Zoë är tvåspråkig i både tyska och franska och hon sjöng på bägge språken när hon släppte sin debut-EP Dorienne Gris ifjol (2024). Innan dess hade hon släppt en hel del andra låtar också men nu kommer hon att tävla med sitt bidrag ”Voyage” på hemmaplan i Basel.

Det kan tilläggas att det är första gången sedan 2016 som Schweiz’ representeras av en kvinnlig soloartist och första gången sedan den interna metoden infördes som en kvinnlig artist röstas fram som representant. Fram till nu har det varit fyra män och en icke-binär artist.

I kraft av att Schweiz är årets värdland har Zoë Më sluppit att behöva kvala till sig till finalen. Hon gästade dock den första semifinalen där bidraget framfördes live på scenen i St. Jakobshalle.

 

 

20. Malta

Miriana Conte
Serving”

Sångerskan Miriana Conte slog igenom publikt när hon 2017 tävlade första gången i Maltas Eurovision-uttagning MESC med låten ”Don’t Look Down” som hamnade sist. Året efter var hon tillbaka igen och tävlade med låten ”Rocket” som slutade på tolfte av sextonde plats. Hon gjorde sedan ett tredje försök genom den nyuppstartade X Factor-tävlingen men vann inte nu heller och sedan gjorde hon ytterligare ett försök 2022 ”Look What You’ve Done Now” som blev sexa i finalen. Ifjol blev det ännu ett försök men då klarade sig inte bidraget ”Venom” förbi kvaltävlingen.

Bättre gick det i år när hennes låt ”Kant” gick och vann uttagningen. Låten, som numera heter ”Serving”, är gjord av Miriana själv tillsammans med Benjamin Schmid, Matthew ”Muxu” Mercieca och Sarah Evelyn Fullerton.

Bidraget kvalade in från den andra semifinalen i torsdags och det var första finalplatsen för Malta sedan 2021. Det kommer också efter två år av sistaplatser i semifinaler.

 

 

21. Portugal

Napa
Deslocado”

Musikgruppen Napa består av medlemmarna Diogo Góis, Francisco Sousa, João Guilherme Gomes, João Lourenço Gomes och João Rodrigues. De har spelat ihop på Madeira sedan 2013 och började med att ge ut engelskspråkiga låtar innan de släppte på portugisiska. 2022 släpptes debutalbumet och det följdes upp med ytterligare ett album och det var också då som de antog namnet Napa. Innan dess hade de kallat sig för Men On The Couch.

Hösten 2024 bjöds de in att tävla i Portugals Eurovision-uttagning Festival da Canção vilket de gjorde med låten ”Deslocado” som de gjort själva tillsammans med André Santos och Guilherme Gomes. I den nationella uttagningen i vintras kvalade de först in till finalen från sin semi och vann sedan.

På hemmaplan blev vinsten dock en delad sådan med bidraget som kom tvåa men gruppen vann tack vare en högre tittarpoäng (som inte var den maximala ska tilläggas). Efteråt skulle det visa sig att det hade varit en mycket jämn tittaromröstning där det hade räckt att tvåan skulle ha fått 64 röster till så hade resultat slutat tvärtom. Om det blev en sådan marginal även i tisdags, då bidraget kvalade in till ESC-finalen, får vi veta först efter årets final är avklarad.

Det är också femte året i rad som Portugal kvalar in till Eurovision-finalen något de inte lyckats med förut sedan semifinalerna infördes (då har det varit som mest tre år i följd).

 

 

22. Danmark

Sissal
Hallucination”

Sångerskan Sissal Jóhanna Norðberg Niclasen, mer känd under sitt förnamn, är född i Tórshavn på Färöarna och slog igenom som tioåring i hemlandet när hon vann en musiktävling för barn. Fem år senare vann hon en annan musiktävling och 2020 flyttade hon permanent till Danmark för att satsa på musiken.

I år tävlade hon i Dansk Melodi Grand Prix med låten ”Hallucination” som förutom artisten själv har Chris Rohde-Frisk, Lina Spangsberg, Linnea Deb, Malthe Johansen, Marcus Winther-John och Melanie Wehbe på upphovet. Parallellt med att hon tävlade där (och vann) släppte hon sitt debutalbum.

Bidraget kvalade in från den andra semifinalen i torsdags och det var första gången på 2020-talet som Danmark lyckades få en av de tio finalplatserna i en semifinal.

 

 

23. Sverige

KAJ
Bara bada bastu”

KAJ är en humorgrupp från Vörå bestående av Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård där initialerna i förnamnen bildar gruppnamnet. I Finland har de släppt ett flertal musikalbum sedan de bildade samarbetet 2009 exempelvis har de släppt låtarna ”Kom ti byin” och ”Text-tv”.

I Finland, och nu också i Sverige, har det blivit succé och 2025 tog de konceptet vidare till Melodifestivalen i Sverige där de kom tvåa i sin deltävling med låten ”Bara bada bastu” och sedan vann finalen över storfavoriten Måns Zelmerlöw med över fyra miljoner tittarröster (och en andraplats i juryröstningen). Låten, som är gjord av trion tillsammans med Anderz Wrethov, Kristoffer Sandberg och Robert Skowronski, är för övrigt den första vinnarlåten på svenska sedan Carolas ”Evighet” 2006 och den första som behåller svenskan som sångspråk i Eurovision sedan Jill Johnsons ”Kärleken är” från 1998.

Bidraget kvalade in från den första semifinalen i tisdags och är fortsatt storfavorit. Om det blir en vinst går Sverige om Irland på förstaplatsen över antalet ESC-vinster någonsin, dessutom går Sverige om Ukraina i att ha fått flest vinster sedan år 2000 (det är just nu delat på tre vinster vardera).

 

 

24. Frankrike

Louane
Maman”

Anne Edwige Maria Peichert, eller Louane som hon kallar sig som artist, kommer från Hénin-Beaumont i Frankrike. Hon växte upp med sina föräldrar och fem syskon varav fyra systrar och en bror. 2008 slog hon igenom publikt när hon deltog L’École des stars även om det var i och med sin medverkan i The Voice 2013 som hon fick sitt stora genombrott. Även om det inte blev någon vinst där fick hon skivkontrakt och 2015 släpptes debutalbumet Chambre 12 som fick en stor succé, bland annat låten ”Avenir” som toppade den franska musiklistan. Sedan dess har hon släppt ytterligare en massa album, varav det senaste ifjol (2024) men hon har också skådespelat i filmer och synts till i olika TV-sammanhang.

Nu ska hon få representera Frankrike i årets Eurovision Song Contest med bidraget ”Maman” som hon har gjort tillsammans med Tristan Salvati.

I kraft av att Frankrike ingår i ”Big Five” var man redan klar för finalen innan tävlingen startade. Artisten gästade dock den andra semifinalen där bidraget framfördes live på scenen i St. Jakobshalle.

 

 

25.San Marino

Gabry Ponte
Tutta l’Italia”

Gabriele ”Gabry” Ponte är en känd DJ och låtskrivare som mest känns igen från kollektivet Eiffel 65 som haft världshits även om han inte är en del av den gruppen sedan snart 20 år tillbaka. Istället är han soloartist som samarbetar med andra artister som han skapar musik med. Det gäller både nationella (i Italien) som internationella världsartister – och Eurovision-artister. Bland annat var han med på upphovet bakom Österrikes låt ”Halo” i Eurovision 2022.

I år, 2025, bjöds han in att skriva vinjettmusiken till Italiens Festival di Sanremo vilket blev låten ”Tutta l’Italia” som också framfördes live i programmet. Därefter blev han inbjuden att tävla i grannlandet San Marinos uttagning med samma låt vilket han tackade ja till – och vann den uttagningen. Låten har han skrivit ihop med Andrea Bonomo och Edwyn Roberts.

Det kan noteras att Gabry Ponte inte sjunger sin låt utan bara DJ:ar, istället är det andra sångare som körar upp bakom honom (lite som det var när Darude representerade Finland 2019). Bidraget kvalade in från den första semifinalen i tisdags och det är första gången sedan 2021 som San Marino tävlar i Eurovision-finalen!

 

 

26. Albanien

Shkodra Elektronike
Zjerm”

Den albanska elktronikduon Shkodra Elektronike utgörs av Kolë Laca och Beatriçe Gjergji kommer från staden Shkodër i Albanien (därav artistnamnet) men har under flera år bott i Italien. Under 2020 rönte de stora framgångar med låtarna ”Ku e Gjeta Vedin” och ”Synin si Qershia” och det ledde till att de började uppträda på olika festivaler. De stod även bakom tävlingsbidraget ”E jemja nuse” i den 60:e upplagan av Festivali i Këngës i Albanien som framfördes av sångerskan Rezarta Smaja och som slutade på tredje plats och 2022 släppte de sitt debutalbum.

Ifjol ställde de själva upp i Festivali i Këngës med låten ”Zjerm” som de gjort tillsammans med låtskrivaren Lekë Gjeloshi som bland annat vann över storfavoriten Elvana Gjata.

Även i Eurovision i Basel gick bidraget hem då de var en av de tio finalisterna i den första semifinalen i tisdags.

 


 

Kommentera

 
 

 
 
 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »