Finalisternas bidrag i Luxemburgs startfält 2024 presenterade

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Som tidigare meddelat gör Luxemburg comeback i årets Eurovision och med det hålls en nationell final för att utse artist och tävlingsbidrag. Efter en kortare tids väntan har det nationella TV-bolaget RTL presenterat och släppt tävlingsbidragen i startfältet.

 

Startfältet

Nedan presenteras de tävlande i alfabetisk ordning efter artist.


 • Angy & Rafa Ela – Drop
 • Låtskrivare: Angy Sciacqua, Martin Klevel, Siv Marit Egsith
 • Artistfakta: Startfältets enda duo utgörs av sångerskorna Angy Sciacqua och Rafaela Teixeira Fernandes, 39 respektive 26 år gamla. Båda har tidigare deltagit i tidigare talangtävlingar som The Voice i Belgien respektive Top Voice i Luxemburg.

 • Chaild – Hold On
 • Låtskrivare: Jimmy Jansson, Peter Boström, Thomas G:son
 • Artistfakta:CHAiLD, artistnamn för 25-åriga Adriano Lopes Da Silva. Han är en singer-songwriter som har gett ut musik i fyra år nu, bland annat släppte han en EP tidigare under 2023.

 • Edsun – Finally Alive
 • Låtskrivare: Edson Pires Domingos, Jana Bahrich, Sergio Manique Jr.
 • Artistfakta: EDSUN, artistnamn för Edson Pires Domingos, 33 år. Har släppt musik sedan 2015 och har fått både flera hits och nomineringar.

 • Joel Marques Cunha – Believer
 • Låtskrivare: Brice Lebel, Clément Mouillard, Marvin Dupré
 • Artistfakta: 25-åriga Joel har tidigare bland annat deltagit i tyska The Voice.

 • Krick – Drowning in the Rain
 • Låtskrivare: Andreas Stone Johansson, Elsa Søllesvik (Elsie Bay), Tom Oehler
 • Artistfakta: Krick är artistnamnet för 26-åriga Christine Heitz som tidigare har sjungit i ett band samt deltagit i tyska The Voice.

 • Naomi Ayé – Paumée sur terre
 • Låtskrivare: Eddy Pradelles, Manon Romiti, Silvio Lisbonne
 • Artistfakta: Det här är startfältets yngsta deltagare, när hon presenterades förra året var hon 15 år och nu i januari fyller hon 16 år. Hon har tidigare tävlat i franska The Voice Kids där hon nådde finalen.

 • One Last Time – Devil in the Detail
 • Låtskrivare: Albin Fredy Ljungqvist, Bruce R. F. Smith, Jonas Holteberg Jensen
 • Artistfakta: Detta är en poprockgrupp som släppte sin första EP 2022. Bandet utgörs av sångaren Andrea Galleti (30 år), basisten Jonathan Fersino (31 år), keybordisten Barbara Salvi (26 år), gitarristen Tom Sagramola (34 år) och trummisen Alessandro Sorbelli (24 år).

 • Tali – Fighter
 • Låtskrivare: Ana Zimmer, Dario Faini, Manon Romiti, Silvio Lisbonne
 • Artistfakta: TALI, eller Tali Golergant som är hennes fullständiga namn, är 23 år och har släppt musik sedan 16 års ålder. Bland mycket annat har hon turnerat i USA.

 

Intressanta namn bland låtskrivarna

Några av de som har fått med bidrag i startfältet känner vi sedan tidigare igen. Exempelvis har trion Jimmy Jansson, Peter Boström och Thomas G:son, som alla var med och gjorde fjolårets ESC-vinnarlåt ”Tattoo”, fått med ett bidrag tillsammans här. Dessutom har Andreas Stone Johansson och Elsa Søllesvik (Elsie Bay) (som tävlat två framgångsrika gånger i Norsk MGP) tillsammans med Tom Ohler också fått med ett tävlingsbidrag. De skrev även hennes tävlingsbidrag ”Love You in a Dream” som hon tävlade med i MGP 2023. Den första MGP-låten hon hade med 2022, ”Death of Us”, var även gjord av låtskrivaren Jonas Holteberg Jensen, som även han har fått med ett tävlingsbidrag i det här startfältet. Sedan har även den svenska artisten och låtskrivaren Albin Fredy Ljungqvist (som även tävlat i Dansk MGP 2018) varit med på upphovet till ett av tävlingsbidragen.

Vi kan också berätta att den italienska låtskrivaren Dario Faini har fått med ett bidrag. Han är även av låtskrivarna bakom Francesco Renga & Nek som tävlar i årets upplaga av Festival di Sanremo i  Italien. Sedan har också låtskrivaren Silvio Lisbonne, som har med två bidrag i startfältet har tidigare bland annat gjort musik till Amir Haddad (som representerade Frankrike i ESC 2016).

 

Mer fakta om Luxemburgs uttagning

 

Artisterna och låtarna i startfältet har valts ut efter en allmän antagning samt liveauditions. Inför slutavgörandet tog RTL in en expertjury bestående av låtskrivaren Alex Panayi, artisten Cesár Sampsons, producenten Christer Björkman, tidigare tjeckiska delegationschefen Jan Bors och producenten Tali Eshkoli, som själva fick göra slutvalet om de artister och bidrag som nu ska tävla i finalen.

Själva finalen kommer att avgöras den 27:e januari i Rockhal i Esch-sur-Alzette där en kombination mellan både jury- och tittarröster avgör vilken av låtarna som ska vinna. Det blir första gången sedan 1993 som Luxemburg utser artist och tävlingsbidrag till Eurovision och första gången sedan 1989 som finalen innehåller mer än en artist som framför alla bidrag.

 


 

Kommentera