Stockholm Pride 2023

PANELEN TIPSAR. Mellan den 31:a juli och 5:e augusti pågår Stockholm Pride som i år dessutom firar i år 25-årsjubileum vilket såklart kommer att uppmärksammas på olika sätt.

 

De olika festivalområdena

Själva festivalen äger rum på olika platser i Stockholm bland annat med olika föreläsningar och samtal i Pride House, utställningar och uppträdanden i Pride Park och Prideparaden som kommer att vandra längs med Stockholms centrala gator under eftermiddagen den 5:e augusti. Utöver detta kommer det även i år hållas öppet i Pride Fair och Pride City och även i år hålls arrangemang för Pride Ung, dvs. personer som är mellan 13 och 25 år.

Flera av dessa ställen är gratis att besöka men för att få tillträde till Pride Park måste du köpa biljett som kostar 900 kr (festivalbiljett) eller 450 kr (dagbiljett). Undantag för barn under 15 år som dock måste vara i sällskap med ansvarig vuxen. Notera även att Pride Park öppnar först den 2 augusti och håller därefter öppet till den 5 augusti.

Från och med i år har arrangörerna bakom Stockholm Pride skapat ett nytt medlemsregister som gör det enklare att hantera information och anmäla sitt intresse till olika händelser och evenemang. Det går att registrera sig både med eller utan personnummer.

 

Tips på evenemang

Måndag 31 juli

Klockan 11-12 invigs Pride House på Clarion Hotel vid Skanstull. Invigningstalare är Helena Westin, Elias Fjellander och Michal Budryk.

Det pågår också en rad föreläsningar och utställningar.

 

Tisdag 1 augusti

Några events som pågår är Sjöhistoriska firar pride, Kungsholms kyrka har Regnbågsmässa och öppen förskola. För den som är fikasugen har Sundbybergs kyrka regnbågscafé. Flera av dessa events fortsätter hela veckan.

Det pågår också en rad andra föreläsningar och utställningar.

 

Onsdag 2 augusti

Klockan 14.00 denna dag öppnar Pride park med bland annat konstnärsutställningar. Det pågår också en rad andra föreläsningar och utställningar på de olika eventområdena.

Själva invigningen av Pride park äger rum mellan klockan 18-20 på stora scenen där även artisterna Oscar Zia och Eden Alm ska uppträda.

Pride park huserar på Östermalms IP.

 

Torsdag 3 augusti

Den sena torsdagskvällen ägnas helhjärtat åt Schlagerkvällen, som numera är ett klassiskt inslag på Stockholm Pride. I år är det Linda Bengtzing som är värd för Schlagerkvällen som startar klockan 21.45. Andra events i Pride Park är en sing-a-long-opera med Rickard Söderberg och O!Dorian som uppträder.

 

Fredag 4 augusti

Fredagen har också ett stort antal evenemang som pågår. Några artister som kommer att uppträda i Pride park är Viktor Norén, Storm Dunder och Hampus Carlsson.

 

Lördag 5 augusti

Prideparaden går längs Stockholms gator med start klockan 13.00. Paraden börjar utanför Stadshuset och går sedan genom centrala Stockholm fram till Pride park på Östermalms IP. Det är beräknat med över 40000 deltagare.

 

Söndag 6 augusti

Under söndagen hålls antal utställningar öppna, bland annat på Sjöhistoria och Hallwylska museet, och i både Vantörs kyrka och Utomhuskyrkan Gläntan hålls regnbågsmässor för den som är intresserad.

 


 

Kommentera