Sammanfattade Eurovision-nyheter, augusti 2023

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i augusti 2023.

 

Eurovision 2024

Arbetet med den kommande Eurovision-upplagan anno 2024 är i full gång och detta är vad vi hittills vet om produktionen.

 

Hur går det för värdlandet?

Direkt efter att Loreen hade vunnit årets Eurovision i Liverpool i maj med ”Tattoo” gick Sveriges Televisions verkställde direktör Hanna Stjärne ut och bekräftade att arbetet med att ta fram produktionen för 2024 års tävling hade börjat. Enligt uppgifter kommer man att försöka arrangera tävlingen på ett ekonomiskt hållbart sätt.

 

Malmö blir värdstad för tävlingen

Mitt i sommarledigheterna, eller den 7:e juli för att vara exakt, offentliggjorde SVT att det det blir Malmö som blir värdstad för Eurovision Song Contest 2024. Samtidigt stod det klart att de två inplanerade semifinalerna och finalen kommer att hållas den 7:e, 9:e och 11:e maj 2024.

Det blir den tredje gången som Malmö får stå värd för en Eurovision efter de två tidigare arrangemangen åren 1992 och 2013. Att Malmö på nytt fick förtroendet beror enligt EBU framförallt på stadens engagemang och innovationer i kombination med att staden har en närhet och bra infrastruktur. I en artikel som EBU själva har publicerat berättar programmets exekutiva producent Ebba Adielsson att de noggrant gick igenom alla fyra ansökningarna för att se hur de skulle hålla sina arrangemang. Malmö blev vald då staden uppfyllde alla de kriterier som krävs för att kunna producera Eurovision inklusive att det är en stad som är lätt att röra sig i.

Andra städer som sökte (men inte fick) uppdraget var Stockholm, Göteborg och Örnsköldsvik. Både Stockholm och Göteborg har arrangerat Eurovision förut, åren 1975, 2000 och 2016 (Stockholm) respektive 1985 (Göteborg). Hade Örnsköldsvik fått jobbet hade det således blivit premiär för Eurovision i en norrländsk stad!

 

Värdarenan

Tävlingen kommer att sändas från Malmö Arena, vilket den även gjorde när staden senast stod värd 2013. Arenan kan i dagsläget ta in mellan 12 000 och 15 000 personer, men exakt hur många platser man kan erbjuda ESC-publiken som vill vara där under genrepen och direktsändningarna avgörs först i ett senare skede då biljettsläppet (eller släppen) görs. Under augusti har vi inte fått någon mer information gällande detta utan det lär bli klart först senare i  höst eller i början av nästa år.

 

Annat kring produktionen

I juni presenterade SVT vilka personer som ingår i det så kallade Core Team, alltså som är nyckelpersonerna i produktionen. Teamet kommer att utgöras av Ebba Adielsson som blir exekutiv producent (hon är annars nöjeschef på SVT men kliver tillfälligt av den chefsrollen för att vara helt ansvarig för ESC-produktionen), Christel Tholse Willers som blir chef för kommunikation, press, varumärke och events, Tobias Åberg som blir teknisk produktionschef samt Johan Bernhagen som blir linjeproducent med ansvar för ekonomiska frågor.

Utöver dessa fyra kommer såklart en hel del andra nyckelpersoner att tillkomma inklusive ett antal tjänster som ska tillsättas i olika roller för att kunna hantera Eurovision-produktionen

 

Preliminär deltagarlista

Här listar vi de länder vars TV-bolag fram till 31:a augusti hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2024. Notera att länderna listas i bokstavsordning** och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

 • – Namn efter land innebär att ett artistval är gjort
 • – Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning
 • – Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.

 

 • Albanien
 • Azerbajdzjan
 • Belgien – Mustii
 • Cypern
 • Danmark – Dansk MGP 2024
 • Estland – Eesti Laul 2024
 • Finland – UMK 2024
 • Frankrike
 • Irland
 • Island – Söngvakeppnin 2024
 • Israel – Rising Star 
 • Italien – Festival di Sanremo 
 • Litauen
 • Luxemburg – Nationell final
 • Malta – MESC 2024
 • Moldavien
 • Nederländerna – Internval 
 • Norge – Norsk MGP 2024
 • Portugal – Festival da Canção 2024
 • San Marino –Una voce per San Marino
 • Schweiz – Internval
 • Serbien – Pesma za Evroviziju ’24
 • Spanien – Benidorm Fest 2024
 • Sverige – Melodifestivalen 2024
 • Tyskland
 • Ukraina – Vidbir 2024
 • Österrike – Internval 

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2023 eller början av 2024 och först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2024.

** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 

 

Melodifestivalen 2024

Den 25:e augusti öppnade SVT antagningen till Melodifestivalen 2024, vilken hålls öppen till och med den 15:e september klockan 11:59 lokal tid. Om du vill skicka in tävlingsbidrag för att försöka komma med i startfältet den vägen ska du gå in på den officiella antagningssidan där du först skapar ett konto och sedan fyller i all information SVT behöver från dig för att kunna godkänna bidraget.

Om du vill veta mer om antagningen har vi sammanställt en rad bra saker att tänka på när du skickar in – och vilka regler som gäller. Artikeln finns även att läsa på engelska.

 

Hur blir tävlingsupplägget 2024?

Enligt det besked SVT gav i somras kommer Melodifestivalen 2024 att utökas med en deltävling jämfört med hur det har varit sedan 2002. Dessutom får hela startfältet två bidrag mer (30 istället för 28 låtar) samtidigt som varje deltävling får ett tävlingsbidrag mindre (6 istället för 7 låtar). En annan förändring är att semifinalprogrammet förändras avsevärt bland annat då den avgörs direkt efter den femte och sista deltävlingen som en förlängd halvtimme.

Fortfarande är det tittarna som kommer att ha den hela makten i deltävlingarna och semifinalen. I varje deltävling får tittarna genom omröstning (hur många det blir per program är oklart) avgöra två bidrag som ska gå direkt till final och två bidrag de vill ge en ny chans till. När alla deltävlingar är avgjorda har finalen fått tio tävlingsbidrag samtidigt som de tio bidrag som röstats vidare som treor och fyror i deltävlingarna får tävla i semifinalen om ytterligare två finalplatser.

I finalen tävlar sedan 12 bidrag där tittarna nu får dela makten med internationella jurygrupper. Vinnaren i finalen representerar Sverige i Eurovision 2024 som denna gång avgörs på hemmaplan i Sverige. Det betyder att Melodifestivalvinnaren slipper kvala till sig en finalplats från semifinalerna.

 

Hur väljs startfältet ut?

Som tidigare nämnt pågår just nu en antagning för intresserade låtskrivare och artister. När den har avslutats sammanställer SVT hur många låtar som har skickats in och levererar sedan ett större urval av de inskickade låtarna till en tillsatt jury. Denna jury får i uppgift att själva lyssna och bedöma startfältet för att slutligen rösta fram 15 bidrag som ska få tävla. Därefter tillsätter SVT själva 15 bidrag vilka dels kan komma från bidrag som juryn hade med på sin reservlista men inte valdes in via dem, dels låtar som tagits fram via s.k. specialinbjudningar till olika låtskrivare och artister.

Någon gång senare i höst beräknas hela startfältet presenteras, men det finns inget exakt datum. Däremot står det i reglerna att från och med den 25:e november avsäger sig SVT rätten till de bidrag som inte kom med i Melodifestivalen 2024.

 

Mer information

SVT hade under sommaren inte presenterat någon turnéplan för Melodifestivalen 2024, ej heller vem/vilka som ska vara programledare samt när det går att köpa biljetter. Den informationen kommer att meddelas vid senare tillfällen.

 

 

Övriga nationella uttagningar

Hur ser planerna ut för länderna som har bekräftat deltagande? Många länder har, precis som SVT, börjat planera inför vilken slags uttagning de tänker anordna nästa år. Det här är vad vi vet just nu om dessa planer.

 

Albanien: Fansajten Eurovoix.com har varit i kontakt med det albanska TV-bolaget RTSH gällande om de vill fortsätta tävla i Eurovision eller ej till nästa år. I slutet av augusti fick de svar att RTSH avser att delta i ESC 2024, däremot är det inte bekräftat huruvida uttagningen Festivali i Këngës kommer att användas som uttagning. Det svaret lär dyka upp inom de kommande månaderna.

 

Azerbajdzjan: Det nationella TV-bolaget İTV bekräftade under juli i ett inlägg på Facebook att Azerbajdzjan ska delta i Eurovision 2024 och att de söker tävlingsbidrag. Vem som helst får skicka in låtar, men det framgår ej om processen därefter sker internt eller om det blir någon publik uttagning. Vill du skicka in låtar ska dessa vara TV-bolaget tillhanda senast den 30:e september 2023. Alla bidrag skickas in till mejladressen song@eurovision.az

 

Belgien: Den 30:e augusti meddelade det fransktalande TV-bolaget RTBF i Belgien, som till 2024 arrangerar Belgiens ESC-uttagning, att de internt har valt ut artisten Mustii som sin representant. Belgien blev därmed första landet ut för säsongen att meddela sitt artistval. Vid beskedet redogjordes det dock inte om även tävlingsbidraget kommer att utses internt. Senast som RTBF anordnade en nationell publik uttagning var inför 2011 om man inte räknar in den bidragsfinal man höll 2013. För kännedom är Belgien tvådelat mellan flamländska VRT och franskspråkiga RTBF där respektive TV-bolag tar hand om landets ESC-uttagning vartannat år. Det innebär att uttagningsmetoderna kan skilja sig rejält från ifjol (2023) då artist och bidrag faktiskt utsågs via en final.

 

Cypern: Inför Eurovision 2023 slöt cypriotiska TV-bolaget CyBC ett avtal med skivbolaget Panic Records att de skulle välja artist och bidrag internt till 2023 men låta en större talangtävling avgöra valet till 2024. Planerna landade först i formatet Fame Story som var planerat att pågå från slutet av september till december det här året. Men under augusti kom dock nya uppgifter gällande att CyBC istället planerar att hålla en mindre uttagningsfinal i början av 2024 med en eller flera artister som framför ett antal tävlingsbidrag där en omröstning avgör vem som ska tävla för Cypern. Uppgifterna har INTE bekräftats av CyBC även om det är känt att Fame Story har ändrat sina regler till att tävlan i ESC inte längre är en del av vinnarens kontrakt.

 

Danmark: Redan inför Eurovision 2023 började DR, enligt egna uppgifter, arbeta med produktionen för Danmarks urval till Eurovision 2024 och det talades tidigt om en fortsättning på Dansk Melodi Grand Prix. Den sista augusti stod det också klart att så blir fallet då DR öppnade en nationell antagning för intresserade låtskrivare och artister. Som vanligt kräver DR att alla som medverkar både på och bakom scenen (artist respektive låtskrivare) behöver vara danska medborgare och/eller ha starka band till Danmark genom att exempelvis ha bott i landet en längre tid eller vara gift med en dansk medborgare. Även medborgare på Färöarna och Grönland får skicka in tävlingsbidrag. Antagningen avslutas den 27:e oktober och därefter kommer en jury att utse tävlingsbidragen som enligt reglerna beräknas bli åtta till antalet.

 

Estland: TV-bolaget ERR gick tidigare i juli ut med information om att landets ESC-uttagning kommer att genomgå förändringar i format och produktionsteam till nästa säsong. Anledningen till varför detta görs än så länge oklar samt vilka förändringarna blir i själva formatet. Det har sagts att antagningen ska öppna den 15:e september så mer information lär bli känt då.

 

Finland: Dagen efter Eurovision-finalen i maj gick TV-bolaget Yle ut med information om att de dels tänker tävla i Eurovision 2024, dels att uttagningen UMK fortsätter som uttagningsmetod. Under fyra dagar i augusti pågick en antagning och därefter följer nu arbetet att välja ut startfältet. Om du vill läsa mer om uttagningen har vi samlat information i denna artikel.

 

Frankrike: TV-bolaget France Télévisions bekräftade i början av juni att man avser att tävla i Eurovision 2024. Däremot framgick inte det beskedet hur artist och bidrag ska väljas ut. Ifjol (2023) gjordes processen internt efter två år i rad med nationella finaler.

 

Irland: Även irländska RTÉ gick ut tidigt under sommaren med att man vill delta i Eurovision 2024 och öppnade antagningen till det som just nu verkar vara planer på en ny nationell final. Hur omfattande den blir är dock oklart mer än att RTÉ ska överväga olika alternativ till tävlingsbidrag. Vill du skicka in bidrag ska du göra det via denna länk. Deadline är satt till 29:e september.

 

Island: De senaste åren har isländska TV-bolaget RÚV som oftast meddelat Islands fortsatta ESC-deltagande till hösten, men den här gången valde RÚV att öppna antagningen till nästa års uttagning Söngvakeppnin redan under sommaren. Mer information om uttagningen hittas här.

 

Israel: I juni gick det israeliska TV-bolaget KAN ut och bekräftade att Israel kommer till start till Eurovision 2024 samt att den nationella uttagningen Rising Star (eller HaKokhav HaBa som den också heter) återkommer som Eurovision-uttagning efter fjolårets internval. Senaste uppgifterna som har dykt upp är att duon Assi Azar och Rotem Sela fortsätter att vara uttagningens programledare samt att programmets jury kommer att utgöras av Aden Hasson, Shiri Maimon, Itay Levy, Assaf Amdorsky, Ran Dankar och Keren Pels. Dessutom har KAN har satt ett preliminärt startdatum för sändningar från och med november i år medan inspelningarna startar någon gång i början av hösten.

 

Italien: TV-bolaget Rai i Italien har meddelat att 2024 års Festival di Sanremo kommer att äga rum mellan den 6:e och 10:e februari. Upplägget blir snarlikt tidigare år med att ett startfält med sammanlagt 26 bidrag varav 23 som väljs in som kända artister (Campioni) medan de tre resterande väljs in som jokrar genom finalen i nykomlingstävlingen Sanremo Giovani. Upplägget är annars att artisterna medverkar i fem kvällar i rad med att framföra sina tävlingsbidrag eller att framföra andra låtar med/utan gästframträdande artister. Vinnaren erbjuds att tävla för Italien i ESC 2024 men om denne inte vill får Rai själva utse en representant.

 

Litauen: Det nationella litauiska TV-bolaget LRT bekräftade i juli till fansajten ESCToday.com Litauens deltagande i Eurovision 2024. Däremot saknas information om uttagningsmetod. Vi återkommer när vi vet mer.

 

Luxemburg: Strax innan ESC-finalen i Liverpool i maj bekräftade Eurovision.tv att Luxemburg gör comback till Eurovision 2024 efter att inte ha deltagit under de senaste 30 årens upplagor. Under sommaren har TV-bolaget RTL öppnat en antagning för intresserade artister och låtskrivare samt hållit en audition för artister som ansökte utan ett tävlingsbidrag. Tanken är senare att sätta ihop ett finalstartfält och sända en final i slutet av januari 2024 för att rösta fram en ESC-representant med tillhörande tävlingsbidrag.

 

Malta: I början av sommaren anordnade TV-bolaget PBS på Malta ett s.k. låtskrivarcamp under fyra dagar där ett antal låtskrivare och artister bjöds in för att skapa musik ihop med tonalitet för uttagningen MESC 2024. Enligt uppgifter ska minst ett 20-tal nya låtar ha skapats under dagarna men om några av dessa låtar är aktuella för tävlan återstår att se. Under augusti öppnade PBS sedan en antagning för intresserade låtskrivare och artister att till och med den 20:e september skicka in låtar. Det blir också nya regler i MESC då det blir några slags kvalprogram som inleder uttagningen redan under hösten från vilka 12 bidrag kommer att röstas vidare till en final. Därefter får finalisterna spela in live-on-tape-versioner av sina framträdanden samt varsin officiell musikvideo som sedan är tänkta att spelas upp i finalsändningen. Utifrån dessa röstar sedan jury och tittarna fram Maltas ESC-representant 2024.

 

Moldavien: TV-bolaget TRM i Moldavien bekräftade i mitten av juni till sajten ESCplus att de vill delta i Eurovision 2024. Vanligtvis brukar landet vara ett av de sista länderna som meddelar sitt fortsatta deltagande (så har varit fallet flera gånger tidigare) men denna gång går de ut med sin bekräftelse under tidiga sommaren. Hur artist och bidrag ska utses är däremot fortfarande inte känt.

 

Nederländerna: TV-bolaget AVRTROS gick ut i maj (strax efter ESC 2023 var avgjord) med uppgifter om att de kommer att vara med i Eurovision 2024. Först under högsommaren 2023 gick TV-bolaget ut med en inbjudan till intresserade låtskrivare och artister att skicka in förslag på tävlingsbidrag. Den här gången är modellen att först välja ut ett tävlingsbidrag innan kommittén, under ledning av den nya delegationschefen Twan van de Nieuwenhuijzen, utser en artist. Medan antagningen pågår har AVROTROS presenterat två nya jurymedlemmar som kommer att vara med och fatta beslut kring vilken låt och artist som ska väljas ut. De två nya medlemmarna är Jacqueline Govaert och Jaap Reesema vilka båda har erfarenheter från den nederländska musikbranschen.

 

Norge: Cirka en månad efter Eurovision 2023 avgjordes i Liverpool öppnade NRK antagningen till nästa års Norsk Melodi Grand Prix. Den här gången har man med sig en regelförändring gällande när bidrag tidigast får ha varit publicerade som går ut på att bidrag som ska tävla får ha släppts officiellt efter den 1:a september 2023. Detta istället för att låtarna inte får släppas officiellt före ett visst datum NRK har avgjort. Tidigaste datumet nu är EBU:s datum som gäller för alla tävlingsländer. Själva antagningen var öppen till den 31:a augusti, och mer information om den har vi samlat i denna artikel.

 

Portugal: TV-bolaget RTP i Portugal bekräftade i augusti Portugals fortsatta Eurovision-medverkan, vilket innebär att det blir första gången sedan 1992 som landet deltar i Eurovision då Sverige arrangerar tävlingen. Både åren 2000, 2013 och 2016, då Sverige var värd, var Portugal inte med på startlistorna trots att de hade deltagit 1999, 2012 och 2015. År 2000 fick man inte delta på grund dåtidens Eurovisions slutplaceringsregler medan åren 2013 och 2016 angavs ekonomiska orsaker respektive omstruktureringar inom RTP som orsaker. Till 2024 fortsätter i alla fall RTP med uttagningen Festival da Canção som är planerad att ha 20 låtar varav 14 av dessa som skapas av inbjudna låtskrivare medan resterande 6 platser kommer att väljas ut från en nationell antagning. Därefter är tanken att startfältet delas upp i två semifinaler om tio bidrag per program där 6 låtar per sändning tar sig vidare till finalen där vinnaren röstas fram. Modellen avgörs med hjälp av tittar- och juryröstning.

 

San Marino: I augusti bekräftade det sanmarinska TV-bolaget SMRTV San Marinos fortsatta deltagande i Eurovision Song Contest. Förutom det står det även klart att landet för tredje året i följd kommer att använda sig av uttagningen Una voce per San Marino som nationell uttagning att välja artist och tävlingsbidrag. En nyhet för denna upplaga blir att TV-bolaget kommer att bjuda in några artister som direktkvalificerade akter i finalen, på samma sätt som man gjorde i den första upplagan 2022. Mer tävlingsregler kommer att presenteras senare under säsongen.

 

Schweiz: Sedan 2019 har Schweiz alltid valt ut artist och bidrag internt genom en omröstning mellan en publikpanel och expertjury och varje gång har landet kvalat vidare till ESC-final. Om det blir så även till 2024 låter vi vara osagt, däremot kommer modellen med internvalet att kvarstå även till 2024. I likhet med Finland höll Schweiz sin antagning öppen under en kortare tid, den är nu avslutad och därmed kan arbetet med att välja ut en vinnare börja. Om du vill läsa mer har vi samlat all information vi vet i denna artikel.

 

Serbien: För tredje året i rad planerar Serbiens nationella TV-bolag RTS att välja ut artist och tävlingsbidrag till Eurovision via formatet Pesma za Evroviziju. Detta blev känt i början av augusti. Exakt hur många bidrag som kommer att väljas ut har däremot inte fastställts i det regelverk som presenterats, ej heller om formatet med två semifinaler och en final fortsatt är aktuellt för uttagningen. Däremot är planen att resultatet kommer att avgöras av både tittarröster och juryröster.

 

Spanien: Direkt efter att Eurovision 2023 hade avgjorts öppnade spanska TV-bolaget RTVE ansökningsperioden för att skicka in bidrag till Benidorm Fest 2024. Mer information om antagningen finns sammanställt i denna artikel. Under juli släppte RTVE fler besked om uttagningen, bland annat att det format som använts de två senaste upplagorna (med två semifinaler och en final där en kombination av spansk-internationell jury, demoskopundersökning och tittarröstning som avgör alla resultat) behålls. Tävlingsdatumen är satta till 30:e januari, 1:a februari och 3:e februari 2024.

 

Tyskland: Landet kom sist för andra året i följd men tar nya tag till 2024 och tänker därför vara med och tävla igen. Exakt hur artist och bidrag ska utses är däremot inte känt, det blir således en senare fråga under säsongen.

 

Ukraina: Det nationella TV-bolag UA:PBC i Ukraina bekräftade under sommaren att de ska fortsätta delta i Eurovision Song Contest. Således kommer Ukraina även till start i Malmö nästa år, och precis som ifjol kommer TV-bolaget att anordna finalen Vidbir som nationell Eurovision-uttagning. Fram till den 22:a oktober kan intresserade artister och låtskrivare skicka in tävlingsbidrag, därefter görs en lista på cirka 20 artister från vilka maximalt tio tar sig vidare till finalen. En av finalisterna kommer att få röstas fram av publiken medan själva avgörandet är den här gången planerat att avgöras i februari 2024 där lika delar jury- och tittarröstning kommer att kora vinnaren som får representera Ukraina i Eurovision 2024.

 

Österrike: TV-bolaget ORF har meddelat att Österrike tänker delta i Eurovision 2024 och att artist och bidrag utses internt. Att välja internt är inget nytt för Österrikes del och denna gång sägs detta bero på att man redan har andra underhållningsprogram inplanerade i TV-tablån för nästa vår vilket omöjliggör att ta fram ett uttagningsprogram till Eurovisionen.

 

 

Övriga nyheter

16 länder tävlar i Junior Eurovision 2023

EBU har nu efter många månaders väntan släppt deltagarlistan för Junior Eurovision Song Contest 2023. På deltagarlistan finns 16 länder anmälda varav samtliga länder som tävlade ifjol, med undantag för Kazakstan och Serbien som har lämnat återbud. Deras platser har fyllts upp av Tyskland, som gör comeback efter förra årets avhopp, och dessutom gör Estland debut i sammanhanget. Det här betyder att det blir den första Junior Eurovision-finalen där alla länder som i vuxna Eurovision ingår i ”Big Five” tävlar i samma JESC-final.

Här ska också inflikas att det även i år inte heller blir någon från Sverige, utan tv-tittare i Sverige får även i år följa direktsändningen i november via den officiella livestreamen online.

Finalen är planerad att äga rum i Nice i södra Frankrike den 26:e november.

 

Andorra säger nej till ESC-comeback 2024

Fansajten ESCToday.com fick från i augusti först ett besked från Andorras nationella TV-bolag RTVA att de ännu inte hade bestämt sig gällande om Andorra ska göra comeback eller ej till Eurovision 2024. Men dagen därpå kom det slutgiltiga beskedet då landet för 14:e året i följd tackar nej till att delta i Eurovision Song Contest.

Andorra deltog senast i Eurovision 2009 då med sångerskan Susanne Georgi som sjöng landets bidrag. Sedan dess har bland annat hon berättat i en intervju med fansajten Wiwibloggs, som gjordes våren 2021, att hon jobbade för att få Andorra att komma tillbaka till tävlingen igen. Det finns mer information om detta i textform hos Wiwibloggs.

 

Spanska ESC-festen PrePartyES har fått datum för 2024

Inför varje Eurovision genomförs alltid ett antal fester kallade Eurovision Pre Partyn i olika europeiska städer. Vid festerna uppträder artister som ska tävla i den kommande Eurovision och ibland bjuds även gästartister från t.ex. tidigare ESC-år, nationella uttagningar och Junior Eurovision in.

I augusti blev det känt att den spanska ESC-festen PrePartyES fått festdatum till den 28:e, 29:e och 30:e mars nästa år, vilket för övrigt är under påskveckan. Nytt är att festen utökas med en dag till skillnad från tidigare år då det varit två festkvällar (med undantag för coronapandemiåren 2020 och 2021). Biljetter till PrePartyES släpps den 1:a september.

Förutom PrePartyES är det också inplanerat redan nu med festen Barcelona Eurovision Party den 6:e april. Det brukar också hållas fester i London, Amsterdam, Warszawa (infördes 2023) och Tel Aviv men dessa fester har ännu inte bekräftat fortsättning eller några datum till 2024.

 

TaP Music avslutar samarbetet med BBC

De två senaste Eurovisionerna har BBC haft ett internt samarbete med skivbolaget TaP Music gällande artist- och bidragsval. Men nu inför nästa säsong går TaP själva ut och säger att de inte kommer att vara med och ta fram Storbritanniens representant till Eurovision 2024. Varför samarbetet upphör är oklart även om TaP Music själva tackar BBC för två år av bra samarbete som har fått upp ESC-intresset i Storbritannien rejält jämfört med hur det såg ut för bara ett par år sedan. BBC har ännu inte kommenterat något kring sitt fortsatta deltagande, ej heller hur artist och tävlingsbidrag ska utses.

 

ESC-vinnaren Toto Cutugno har avlidit

Salvatore Cutugno, eller Toto Cutugno som han kallade sig som artist, har rapporterats ha avlidit vid en ålder av 80 år.

Han inledde sin musikkarriär på 1960-talet och blev en stor och framgångsrik artist i Italien inte minst genom sitt gedigna deltagande i Sanremo-festivalen som han också vann en gång. 1990 tävlade han för Italien i Eurovision och vann med låten ”Insieme: 1992” och året därpå, då Italien stod värd var han en av programledarna tillsammans med 1964 års ESC-vinnare Gigliola Cinquetti. Så här såg hans framträdande ut i Eurovision 1990:

 


 

Kommentera