Finland fortsätter med UMK till Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under fyra dagar i augusti i år, närmare bestämt mellan den 21:a och 24:e augusti, kommer det att vara möjligt att skicka in tävlingsbidrag till Finlands Eurovision-uttagning UMK 2024. Innan antagningen öppnar har TV-bolaget Yle presenterat regelverket för tävlingen.

 

Det viktigaste i regelverket

Sedan 2012 har Yle alltid anordnat UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik) i någon form som uttagning och utifrån regelverket som finns tillgängligt på både finska, engelska och svenska verkar det även som att produktionen även till 2024 års upplaga har planer på att låta jurygrupper och tittarna tillsammans välja ut en vinnare bland flera olika bidrag som får tävla i en finalsändning. Det finns däremot inget exakt spikat finaldatum mer än att det preliminärt blir februari 2024.

Här nedan sammanfattar vi regelverkets viktigaste punkter gällande låtskrivarna, bidraget och framträdandet. Samtidigt rekommenderar vi alla som vill skicka in material till UMK 2024 att läsa igenom hela regelverket då det även innehåller punkter om upphovsrätt och andra villkor.

 

Låtskrivarna

Vem som helst får skicka in bidrag till UMK, däremot måste minst en person i ett låtskrivarteam inneha finskt medborgarskap och/eller vara permanent bosatt i Finland för att låten ska få vara med och tävla.

— Med vem som helst undantas personer som arbetar för Yle, i alla fall när det kommer till artistdelen.

– Låtskrivaren/na får inte skicka in bidraget till andra nationella uttagningar.

– En huvudsolist får skicka in som mest tre bidrag och det är bara en av dessa tre låtar som ges möjlighet att tas ut i tävlan. Övriga låtskrivare har däremot rätt att delta med fler bidrag.

 

Bidraget

– Bidraget ska uppfylla EBU-kraven som bland annat innebär att låten får inte ha varit offentligt publicerad eller spelad före den 1:a september 2023 och inte överstiga 3 minuter.

Bidraget ska skickas in i demoversion även om den ska vara i slutversion.

— Om bidraget tas ut i tävlan finns möjlighet att få något extra tid att göra en slutversion om än att den ska vara presenterad för Yle senast 20:e oktober 2023.

– Den/de som sjunger in demon ska vara den/de artist(er) som förväntas framföra låten i tävlingen.

– Låten får framföras på vilket språk som helst.

– Låttexten får inte innehålla politiska, kommersiella och religiösa budskap. Det är heller inte tillåtet att använda sig av svordomar i låttexten.

 

Framträdandet i UMK

Lägsta deltagarålder är 16 år och detta ska senast vara fyllt den 1:a maj 2024. Det finns ingen övre åldersgräns. Notera att åldersgränsen gäller bara tävlande artist och inte låtskrivarna.

– Huvudsångaren och/eller minst en av huvudsångarna på scenen måste inneha finskt medborgarskap och/eller vara permanent bosatt i Finland för att få tävla.

– Mellan 1-6 personer får deltaga på scenen (räknat per framträdande).

– Alla som medverkar vid ett bidrags scenframträdande förväntas delta vid alla de repetitioner och sändningar som Yle anordnar under tävlingstiden.

– De enda som inte får tävla som artister i UMK 2024 är personer som är anställda vid Yle.

– Alla scenframträdanden görs med förinspelad musik. Instrument kan användas i framträdandet men bara som rekvisita.

 

Eurovisionen

– Vinnaren i finalen i UMK 2024 förväntas bli den artist/grupp som representerar Finland vid Eurovision Song Contest 2024.

 

Övrigt

Avslutningsvis ska vi påpeka att Yle äger rätten till programmet och varumärket UMK samt programmets regler. Det innefattar att de dels har rätt att justera reglerna när och hur mycket de själva vill och de har även rätten att diskvalificera alla som bryter mot tävlingsreglerna. De äger också rättigheterna att få nyttja allt tävlingsmaterial under obegränsad tid och kanal.

Om du har några frågor om reglerna kan du mejla dessa till umk@yle.fi

 

Så väljs startfältet ut

Som tidigare nämnt är UMK-antagningen öppen under fyra dagar i augusti (mellan den 21:a och 24:e augusti) där intresserade låtskrivare och artister ges möjlighet skicka in tävlingsbidrag. När den har avslutats övergår arbetet till en jury som Yle tillsätter som får lyssna igenom materialet och välja ut ett antal tävlande bidrag. Exakt hur många låtar de väljer ut den här gången är inte känt, men i alla fall sedan 2020 års upplaga har det alltid varit 6 eller 7 bidrag som tävlat per år. Yle har även bekräftat att det blir en balans mellan jury- och tittarröstning som avgör vilken låt som ska vinna.

 

Tips om antagningen

Om du vill skicka in en eller flera låtar till UMK är det dags att förbereda sig. Vid anmälan ska du kunna bifoga låtens demoinspelning i mp3-format, ett fotografi i .jpg-format som föreställer den artist/grupp som är tänkt att framföra låten (fotot måste du äga rättigheterna till och/eller ha rättigheter att använda fotot i UMK), en biografi om den/de personen(erna) och själva låttexten i .doc-, .pdf- eller .rtf-format.

Yle har också som krav att respektive demo som skickas in ska vara av hög kvalité, alltså i nästan slutproduktion. Om bidraget går vidare i processen kommer det dock vara möjligt att skicka in en andra slutgiltig version (även om det sker redan till hösten).

 

 


 

Kommentera