Spanien fortsätter med Benidorm Fest till Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Bara dagar efter att Eurovision 2023 hade avgjorts öppnade spanska TV-bolaget RTVE ansökningsperioden till Benidorm Fest 2024. Det innebär att TV-bolaget avser att fortsätta med detta koncept för tredje året i följd.

 

Vad har hänt?

Efter många år av dåliga placeringar i Eurovisionen valde RTVE att satsa mer resurser på sin nationella uttagning. Planen blev ett återinförande av Benidorm Fest, som senast hade anordnats år 2006. Idén blev mycket populär på hemmaplan och i Eurovision i Turin 2022 fick Spanien också en hedrande tredjeplats med sångerskan Chanels SloMovilket för övrigt var landets bästa placering sedan 1995! Även inför Eurovision 2023 användes Benidorm Fest som den här gången korade sångerskan Blanca Paloma med Eaeatill representant. I Liverpool, där Eurovision sedan ägde rum, hamnade bidraget dock på 17:e plats av 26 finalister.

Trots att den senaste placeringen inte blev lika bra som ifjol väljer RTVE att fortsätta med Benidorm Fest-konceptet som nationell uttagning. Beskedet lämnades dock redan innan finalen var avgjord, så beslutet var inte placeringsgrundande.

 

Hur ser upplägget ut 2024?

RTVE har meddelat att de ska välja ut maximalt 16 bidrag inklusive ett par reservbidrag som ska få tävla i Benidorm Fest 2024. Startfältet kan komma att utgöras av bidrag som har skickats in via antagningen men även från direkta inbjudningar till olika skivbolag. När antagningen är avslutad är det en jury med personal från RTVE och musikbranschen som kommer att välja ut vilka bidrag som ska få tävla. Exakt när startfältet kommer att meddelas är inte känt, men troligen tidigast i slutet av det här året.

Om programmen får det tidigare upplägget med semifinaler är inte officiellt presenterat, ej heller huruvida det blir samma röstningsmetod med å ena sidan spansk och internationell jury och å andra sidan en demoskopjury och tittarröster som avgör vinnaren.

 

Fakta om antagningen

Antagningen hålls öppen till den 10:e oktober (natt mot 11:e oktober). För att få delta måste du/ni registrera era låtar via detta ansökningsformulär som tillhandahålls av RTVE.

 

Regelverket

Innan bidraget skickas in, vänligen läs regelverket i sin helhet. Nedan är en sammanfattning av det viktigaste att känna till.

 

Låtskrivarna

– Det finns krav på att minst en låtskrivare i ett låtskrivarteam behöver ha permanent bosättning i Spanien och/eller ha spanskt medborgarskap för att ni ska få skicka in tävlingsbidrag. Icke-spanska låtskrivare får maximalt stå för 40 procent av arbetet med tävlingsbidraget.

– Några som inte tillåts skicka in material denna gång är:

— Personer som är anställda vid (eller uppdragsgivare till) RTVE samt deras närmaste anhöriga.

— Personer som arbetar med produktionen och deras närmaste anhöriga.

— Personer som arbetar i kommunfullmäktige i Benidorm eller Valencia-området samt deras närmaste anhöriga.

– Alla som har arbetat med tävlingsbidraget måste godkänna att det får användas i Benidorm Fest 2024.

 

Bidrag

– Bidraget ska vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare har offentliggjorts på någon publik plattform, vare sig digital och/eller analog. RTVE avgör när bidragen får släppas men det får i vart fall under inga omständigheter har gjorts före den 1:a september 2023.

– På scenen ska bidraget kunna framföras på mellan 2 min och 30 sekunder till som längst 3 minuter och 0 sekunder.

– Bidraget ska framföras på spanska och/eller på andra språk i Spanien. Det är okej att bidraget har enstaka fraser på andra språk, t.ex. engelska.

– Ovårdat språk får ej förekomma vilket inkluderar svordomar. Låttexten får ej heller innehålla några politiska, religiösa eller kommersiella budskap och sådana gestikuleringar.

 

Artist

– Lägsta deltagarålder är 16 år, vilket behöver vara uppfyllt senast den 1:a maj 2024. Således kan personer födda 1:a maj 2008 eller tidigare tävla som artister i Benidorm Fest.

– Minderåriga artister (under 18 år) behöver ha målsmans tillstånd för att få delta.

– Det finns krav på att man antingen behöver ha permanent bosättning i Spanien och/eller ha spanskt medborgarskap för att få tävla som artist. Om ni är en musikgrupp måste minst hälften av gruppmedlemmarna uppfylla ett av dessa krav.

– RTVE ställer även krav att en deltagande artist ska ha registrerat sitt artistnamn och vederbörande får heller inte ha andra kontrakt eller pågående utgivningar med tredje part som kan bli problematiska vid en eventuell Eurovision-tävlan.

– Vinnaren i finalen i Benidorm Fest 2024 kommer att få representera Spanien vid Eurovision Song Contest 2024. Vinnaren förbinder sig att från och med repetitionsstarten av programmet eller programmen till och med Eurovision 2024 har avgjorts finnas tillgänglig vid repetitioner och promotionarbete, åtminstone till och med juli 2024. Skulle vinnaren även vinna Eurovisionen behöver denne vara beredd på att ställa upp för RTVE i olika inslag/program som längst till och med våren 2025.

 

Scenframträdandet

– Ett scenframträdande får ha maximalt 6 personer på scenen samtidigt. I detta inkluderas huvudsångaren/erna, eventuella bandmedlemmar, körsångare på scenen och dansare.

– Alla sånginsatser måste göras live-on-stage men det är tillåtet att ha förinspelad körsång. Däremot är det inte tillåtet att använda sig av olika slags effekter som förvränger sångrösten eller att använda bakgrundskörer för att ”överrösta huvudsånginsatsen”.

– Framträdandena kommer att göras till förinspelad musik. Instrument kan användas på scenen men endast som rekvisita.

 

Övrigt

– Det är RTVE som äger rätten till regelverket och de har därmed rätten att dels justera reglerna när och hur mycket de vill samt diskvalificera alla som bryter mot det.

 


 

Kommentera