Kroatien fortsätter med Dora till Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Kroatiska TV-bolaget HRT har bekräftat att Kroatien kommer till start till Eurovision 2024. Enligt uppgifter kommer artist och tävlingsbidrag att utses genom uttagningen Dora, vars antagning pågår till och med den 30 november.

 

Hur kommer det hela att gå till?

Än så länge har HRT inte kommenterat hur själva uttagningen kommer att gå till mer än att man har öppnat en antagning för intresserade låtskrivare och artister. Denna hålls igång till den 30:e november 2023 och därefter kommer en jury att lyssna igenom allt inskickat material och utse maximalt 28 tävlingsbidrag inklusive fyra reserver. HRT planerar nämligen att först efter årsskiftet meddela om Dora 2024 bara kommer att ha en finalkväll (likt de senaste årens kroatiska ESC-uttagningar haft) eller om man kommer att ha kval/semifinalprogram inför finalen. Någon gång innan 2023 är slut är det dock sagt att startfältet ska presenteras.

 

Vilka tävlingsregler gäller?

Som vanligt måste både artister, låtskrivare och tävlingsbidrag följa EBU:s regelverk bland annat gällande originalitet (bara nyskrivet och ej tidigare publicerat material får tävla*), bidragets längd (bidraget ska kunna framföras på max 3 minuter), artistens ålder (endast personer över 16 år kan tävla för Kroatien) och scenshow (max 6 personer per scenframträdande).

Utöver det har HRT lagt till en del egna regler som exempelvis att artisterna måste ha kroatiskt medborgarskap eller vara medborgare i landet men det finns inga sådana krav gällande textförfattarna och kompositörerna. Däremot, om kompositör och textförfattare inte är samma person måste kompositören inhämta tillstånd från textförfattaren att låten får användas i tävlingen.

Hela regelverket finns uppladdat på HRT:s hemsida via denna länk.

* Tidigast publiceringsdatum bestäms av HRT.

 

Bästa resultatet sedan 2017

Kroatien har i de senaste Eurovision-upplagorna haft det svårt att kvala vidare till final. Efter att landet gjorde comeback 2016 tog man sig till final två gånger (2016 och 2017) men mellan åren 2018 och 2022, undantaget 2020 års tävling som ställdes in p.g.a. coronapandemin, misslyckades Kroatien med att få finalbiljett. När landet då valde ut gruppen Let 3 med bidraget ”Mama ŠČ!” blev man däremot finalkvalificerad och tog sig sedan till en 13:e plats i finalen, mycket tack vare att tittarna hade landet på sjunde plats medan jurygrupperna hade bidraget näst sist (av 26 bidrag).

Så här såg gruppens scenframträdande ut i finalen i Liverpool:

 


 

Kommentera