Malta presenterar upplägget till uttagningen MESC 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sedan tidigare har det varit känt att Malta fortsätter med uttagningskonceptet MESC som uttagning till Eurovision 2024, men till skillnad från ifjol blir det ett lite annorlunda tävlingsupplägg.

 

Presenterade nyheter

Utifrån vad de maltesiska TV-bolaget PBS själva har sagt i sitt regelverk som släpptes i augusti kommer MESC att ha ett antal kvalprogram samt en final, till skillnad från ifjol då det även var en semifinal inför finalen. Exakt hur många tävlande som tas ut är inte känt, däremot har PBS sagt att 12 bidrag av de som tävlar i kvalprogrammen kommer att röstas vidare till finalen. Enligt reglerna kommer PBS att presentera startfältet till kvalprogrammen i oktober.

 

Kvalprogrammens upplägg

Under kvalprogrammen kommer artister att uppträda med liveframträdanden och resultatet avgörs av en kombination av jury- och tittarröstning. Det är sagt att dessa kvalprogram kommer att avgöras redan under den senare delen av årets höst (läs: 2023). Uppträdanden kommer att göras utan koreografi och scenisk rekvisita och respektive tävlade får ett försök att imponera på juryn och tittarna. Resultatet av vilka artister som röstas vidare kommer att meddelas efter att det sista kvalprogrammet har sänts.

 

Finalens upplägg

Inför finalen kommer dock en förändring gällande uppträdandena. Istället för att även nu låta artisterna uppträda live kommer varje artist att tilldelas en summa pengar att använda för dels spela in en musikvideo till sin låt, dels spela in sitt förinspelade finalframträdande. PBS kommer att använda sig av samma metod som EBU hade för de s.k. reservinslag som spelades in inför Eurovision 2021 och 2022 som skulle användas om en artist inte kunde uppträda. Då som nu kommer var och en av de 12 finalisterna att ges varsitt tillfälle om maximala 60 minuter att spela in tre live-on-stage-versioner av sitt scenframträdande och därefter kommer en av versionerna att väljas ut som framträdande. Artisterna får ha med sig rekvisita på scenen och förinspelad körsång är tillåten (annars måste körsångare stå utanför scenen). Inspelningarna görs i december medan finalen hålls i januari 2024, exakt datum saknas än.

Även i finalen röstas vinnaren fram med hjälp av tittarnas och juryns röster som den här gången får bygga sitt tyckande på varje artists musikvideo och förinspelade live-on-stage-framträdande. Vinnaren kommer att få representera Malta i Eurovision 2024.

 

Antagning och tävlingsregler

För att utse vilka bidrag som ska delta i MESC 2024 kommer PBS att anordna en antagning mellan den 28:e augusti och 20:e september. Det kommer att ske digitalt och det är kostnadsfritt att ladda upp tävlingsbidrag. Ett tips är att skicka in låtar i god tid då bidrag som inkommer sent inte kommer att tas med i bedömningen när PBS väljer ut startfältet.

Nedan är vår sammanfattning av regelverket (det är klokt att ha läst igenom hela regelverket om du funderar på att skicka in låtar då det är många regler att ha koll på).

 

Låtskrivare

– Vem som helst får skicka in tävlingsbidrag till Maltas uttagning.

– Låtskrivaren/na måste äga upphovsrätten till sitt bidrag och bekräfta det genom ett dokument. I samma dokument måste ni också bekräfta att låten är ert original som inte har eller kommer att skickas in till andra uttagningar.

– Bidrag som har skickats in till andra uttagningar men inte kommit med kan skickas in till MESC.

 

Tävlingsbidrag

– Ett tävlingsbidrag får inte ha släppts på någon publik plattform, vare sig i analog och/eller digital form, före september 2023.

– Bidraget ska kunna framföras på max 3 minuter (scentid)

– Låttexten och scenframträdande får inte innehålla religiösa, kommersiella och politiska inslag och gestikuleringar. Det är heller inte tillåtet att svära eller använda andra olämpliga ord.

 

Artist

– För att få tävla som artist måste man dels vara minst 16 år gammal (senast 1 maj 2024) samt inneha maltesiskt medborgarskap. Om man tävlar som en grupp räcker det med att huvudsångaren innehar maltesiskt medborgarskap. Det funkar att artisten med maltesiskt medborgarskap även har medborgarskap i något annat land.

– Gruppen The Busker, som tävlade för Malta i Eurovision 2023, får inte tävla i MESC 2024.

 

Övrigt att känna till

– PBS äger rättigheterna till sitt regelverk vilket betyder att de dels kan diskvalificera alla som bryter mot det, dels göra justeringar när som helst och hur mycket de vill. Det är också PBS som äger rättigheterna till MESC där artister och låtskrivare som deltar förväntas följa de instruktioner som ges gällande tävlingen som sin helhet.

 


 

Kommentera