Här är Melodifestivalens turnéplan 2024

MELODIFESTIVALEN 2024. Nu har SVT officiellt meddelat vilka städer som nästa års Melodifestival kommer att besöka under sin turné.

 

Turnéschemat

Som traditionen numera bjuder på blir det fem olika städer, dock inga i Norrland, vilket sägs bero på att det är andra evenemang uppbokade samtidigt som Melodifestivalen äger rum. Så här ser schemat ut för näs års Melodifestivalturné:

 • Deltävling 1:
 • Malmö (Malmö Arena), den 3:e februari 2024

 • Deltävling 2:
 • Göteborg (Scandinavium), den 10:e februari 2024

 • Deltävling 3:
 • Växjö (Vida Arena), den 17:e februari 2024

 • Deltävling 4:
 • Eskilstuna (Stiga Sports Arena), den 24:e februari 2024

 • Deltävling 5 + semifinalen:
 • Karlstad (Löfbergs Lila Arena), den 2:a mars 2024

 • Finalen:
 • Stockholm (Friends Arena), den 9:e mars 2024

 

 

Ingen Norrlandsstopp den här gången

I somras meddelade SVT ett antal förändringar i upplägget däribland att programmet får fem istället för fyra deltävlingar. Noteras bör att den femte och sista deltävlingen samt semifinalen kommer att sändas från samma ort och datum, detta i och med att programmen kommer att sändas efter varandra och inte vid två separata tillfällen. Turnén blir därmed trots en nyinförd deltävling fortsatt 6 veckor lång.

Nu när det är klart med vilka städer som har valts ut kan man direkt konstatera att det den här gången inte blir några stopp i några städer i Norrland, vilket är i likhet med turnéerna åren 2006, 2012, 2016 och 2019. Den här gången sägs det bero på att det var fullbokat under Melodifestivalsäsongen med andra events i arenor i norrländska städer.

Längst norrut hamnar Karlstad som också blir den första stad som får ta emot deltävling 5 tillsammans med semifinalen. Det är dock inte första gången som Karlstad får stå värd, utan det här blir fjärde gången. Även Växjö och Eskilstuna har varit värdstäder förut, i Växjös fall blir det för femte gången medan för Eskilstuna blir det den andra gången varav den första som deltävling. När det gäller Göteborg och Malmö så är det lite jubileum då det blir 20:e respektive 15:e gången som de är värdstäder, räknat sedan 2002. Dessutom blir det den 51:a gången som Stockholm är värd för finalen.

 

Biljettsläpp i november

För dig som vill se sändningarna på plats kommer det att bli biljettsläpp med start den 6:e november. Det kommer då att vara möjligt att köpa biljetter till alla sändningar inklusive de två publikgenrep som genomförs inför varje sändning. Datumbeskedet lämnades av Live Nation ett par veckor efter att turnéplanen släpptes.

 

Fakta: Så blir Melodifestivalen 2024

Melodifestivalen 2024 kommer att äga rum under sammanlagt 6 program där tittarna har ensam makt i de fem första programmen. Till att börja med genomförs fem deltävlingar à 6 bidrag per deltävling där tittarna röstar vidare två favoriter till final och ger ytterligare två bidrag varsin semifinalplats. Totalt går tio bidrag vidare till finalen från deltävlingarna och ytterligare tio bidrag ges en andra chans i semifinalen.

Direkt efter att den femte deltävlingen har fått sitt resultat genomförs semifinalen som en slags förlängd halvtimme. I semifinalen får tittarna rösta fram två av de tio semifinalbidragen (treor och fyror i deltävlingarna) till finalister, men den här gången får tittarna inte se nya framträdanden utan man erbjuds bara sammandrag från deltävlingarna. Det blir således lite som Andra chansen var fram till 2006.

I finalen tävlar sedan de 12 framröstade finalbidrag om vinsten där tittarna nu får dela makten med ett antal internationella jurygrupper. Finalens vinnare kommer att få representera Sverige i Eurovision 2024, och då Sverige är arrangörsland slipper Melodifestivalens vinnare kvala sig till en finalplats genom Eurovisions två semifinaler den 7:e och 9:e maj. Vederbörande kan därför redan efter Melodifestivalfinalen göra sig redo för finalframträdandet den 11:e maj.

 

Förändringar

Som tidigare nämnt har Melodifestivalen fått ett antal förändringar till nästa år. Av det som har presenterats är att antalet tävlingsbidrag har ökat från 28 till 30, att en femte deltävling införs samtidigt som antalet tävlingsbidrag per program minskar från 7 till 6 bidrag. Semifinalen blir kvar men nytt är att sändningen förkortas och att artisterna inte får sjunga om sina bidrag. Däremot tar alla semifinalister med sig sina röster från deltävlingarna vilka adderas med de röster som de får i semifinalsändningen.

 


 

Kommentera