Så ska Luxemburg välja artist och bidrag till Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter 30 års frånvaro från Eurovision-tävlandet har Luxemburgs nationella TV-bolag RTL valt att göra en comeback till Eurovision 2024. För att utse artist och tävlingsbidrag har RTL nu i början av juli 2023 meddelat sin uttagningsprocess.

 

Nationell final inplanerad i januari

När Luxemburg medverkade tidigare i Eurovision mellan 1950- och 1990-talet hade landet flest gånger internval men det anordnades faktiskt ett par finaler. Nu när man gör comeback är det återigen inplanerat för att anordna en nationell final för att utse artist och tävlingsbidrag.

Just nu pågår en nationell antagning där intresserade låtskrivare och artister ges möjlighet att anmäla sitt intresse att delta via denna länk. RTL har valt att dela upp ansökningsprocessen i tre olika kategorier, där man kan antingen ansöka som artist med sin egen låt, artist som söker en låt eller som låtskrivare som söker en artist. Deadline för ansökan är den 1:a oktober 2023, därefter kommer en jury att bedöma låtarna och utse vilka som ska få tävla i uttagningsfinalen.

Enligt uppgifter ska finalen hållas i Rockhal in Esch-sur-Alzette i Luxemburg den 27:e januari 2024.

 

Regelverk

Enligt regelverket i Luxemburgs uttagning ska bidrag och artist till att börja med uppfylla alla EBU:s krav gällande bland annat originalitet (en nyskriven och ej tidigare publicerad låt, åtminstone inte publicerad före 1 september 2023), bidragets längd (ska kunna framföras på max 3 minuter), artistens ålder (lägsta deltagarålder är 16 år) och scenframträdande (max 6 personer tillåts per scennummer).

 

Därutöver finns följande krav:

– Den som ansöker ska, om vederbörande väljs ut till finalstartfältet, kunna delta vid olika tillfällen såsom marknadsföring, repetitioner, direktsändningar med mera. Detta gäller åtminstone mellan november 2023 och maj 2024.

– För att få tävla i uttagningen måste man antingen ha medborgarskap i Luxemburg och/eller ha bott i landet i minst tre år och/eller ha någon slags koppling till landets musikscen. Exempel på det sistnämnda kan vara att ha släppt sin musik i Luxemburg, antingen som grupp eller soloartist eller tillsammans med andra artister från Luxemburg.

– Man får som mest ansöka med tre låtar men det går exempelvis bra att skicka in låtar till olika artister.

– Språkvalet är fritt, dvs. låten kan framföras på vilket språk som helst (när Luxemburg tidigare tävlade i Eurovision framfördes låtarna främst på franska med tre undantag för luxemburgiska)

– Som tidigare nämnt måste alla artister på scen vara minst 16 år gamla. Här har RTL själv ställt att kravet endast personer med födelsedatum den 27:e januari 2008 eller tidigare är aktuella att tävla för Luxemburg i Eurovision 2024.

– Artister eller musikgrupper som ansöker utan låt behöver som komplement skicka in en video där de presenterar sig själva om bland annat vilken typ av låt de vill framföra i uttagningen om de väljs ut att få delta i finalen.

 

Luxemburgs Eurovision-historik

Luxemburg var ett av sju länder som deltog på Eurovision Song Contests premiärår 1956 och man deltog sedan aktivt fram till början av 1990-talet. Fram till dess hann landet med att vinna Eurovision hela fem gånger (1961, 1965, 1972, 1973 och 1983) och arrangerade tävlingen i Luxemburg City fyra gånger. Att ett femte arrangemang uteblev var för att man på 1970-talet vann på hemmaplan och på den tiden inte hade råd att arrangera två tävlingar i följd.

Senast landet deltog var år 1993 med Modern Times som framförde låten ”Donne-moi une chance” som slutade på 20:e plats. Alla år därefter har Luxemburg inte deltagit och aktivt tackat nej till att delta, även om landet har en aktiv OGAE-klubb som är med och röstar i olika omröstningar som OGAE-klubbarna anordnar varje år. I december 2022 visade det sig dock att RTL hade på uppdrag av landets premiärminister tillsatt en arbetsgrupp för att se på förutsättningarna för Luxemburg att börja tävla igen och i samband med 2023 års ESC-final tillkännagav RTL via Eurovision.tv att Luxemburg har bestämt sig för att göra comeback i sammanhanget.

 


 

Kommentera