Supernova blir Lettlands Eurovision-uttagning 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det lettiska TV-bolaget LTV har nu i september 2023 dels bekräftat Lettlands deltagande i Eurovision 2024, dels öppnat antagningen till uttagningen Supernova som kommer att utse landets artist och tävlingsbidrag till Malmö.

 

Upplägget

Enligt regelverket som LTV har presenterat på sin hemsida framgår det i skrivande stund inte hur många låtar som ska väljas ut, ej heller hur många sändningar som ska genomföras. Däremot kommer startfältet att tillsättas genom en antagning som pågår till och med den 30:e november i år (natt mot 1:a december).  Därefter kommer en urvalsjury att lyssna igenom materialet och utse vilka låtar som ska tävla. Om du vill skicka in bidrag så ska du göra det via detta onlineformulär.

LTV bekräftar att namnen på urvalsjuryns medlemmar kommer att offentliggöras först i maj 2024, således efter det att Eurovision 2024 är avgjord.

 

Vilka tävlingsregler finns?

Några av de tävlingsregler man måste följa är att artisterna som uppträder behöver ha lettiskt medborgarskap, men vem som helst oavsett lettiskt eller icke-lettiska medborgarskap kan delta i tävlingen som låtskrivare (textförfattare och kompositör). Annars gäller de ordinarie EBU-reglerna gällande bland annat originalitet (bara nyskrivet och aldrig tidigare publicerat material får tävla), längd (bidraget ska kunna framföras på max 3 minuter), artistens ålder (ska vara minst 16 år gammal senast i maj 2024) och scenframträdande (max 6 personer per scennummer).

 

Inte i final sedan 2016

Lettland tillhör några av de ESC-deltagande länder som haft det svårt att nå hela vägen fram till finaler. Senast man var i Eurovision-final var senast då Sverige arrangerade (2016) då Justs med Heartbeat fick en femtondeplats med 132 poäng. Alla år därefter har landet inte tagit sig till final även om 2023 års representant Sudden Lights med ”Aijā” var bara ett par poäng från att gå upp på tiondeplatsen i sin semifinal. Så här såg deras framträdande ut i Liverpool:

 


 

Kommentera