Antagningen till Melodifestivalen 2024 är avslutad

MELODIFESTIVALEN 2024. Fredagen den 15:e september klockan 11:59 avslutades antagningen till nästa års Melodifestival. Därmed kan också det officiella arbetet starta för SVT:s Melodifestivalredaktion med att välja ut de 30 bidrag som ska tävla.

 

Antagning sedan slutet av augusti

Det var den 25:e augusti som antagningen officiellt öppnade, och den var även den här gången öppen för alla som ville skicka in låtar (med undantag för SVT-anställda).

Viktigt att känna till nu för alla er som har skickat in bidrag är att de låtar som har skickats in blockeras nu från att kunna ges ut officiellt, åtminstone fram till den 25:e november 2023. Om din låt eller dina låtar inte har kommit med i startfältet så får du efter den 25/11 2023 göra vad du vill med dessa låtar, men om du vill ta chansen att testa igen nästa år så bör du avstå från att offentligt publicera låtarna.

Vi ska även berätta att SVT har ännu inte meddelat hur många bidrag som skickades in den här gången.

 

Vad händer härnäst?

Nu startar som sagt arbetet med att välja ut vilka låtar som ska få tävla i Melodifestivalen 2023. I somras meddelade SVT ett antal förändringar i upplägget däribland att startfältet utökas från 28 till 30 bidrag (den första ökningen efter minskningen till Melodifestivalen 2015) och att programmet för första gången får fem (istället för fyra) deltävlingar – lika många som det var i Melodifestivalen 1971. Samtidigt innebär det att antalet tävlingsbidrag per program minskar från tidigare 7 bidrag till nuvarande 6 bidrag.

Enligt regelverket kommer den ena hälften av startfältets 30 bidrag att väljas ut av en tillsatt urvalsjury. De som ingår i juryn (vars namn hålls hemligt till ett senare tillfälle) får lyssna igenom låtar som har skickats in via antagningen och därefter rösta fram 15 av dessa bidrag som kommer att få tävla i programmet. När juryn har gjort sitt val får Melodifestivalens redaktion å sin sida utse lika många bidrag. SVT kan både välja låtar som återfinns i juryns slutomröstning (men utanför topp 15) och/eller från specialinbjudningar till olika artister och låtskrivare.

Någon gång i slutet av det här året (2023) beräknas startfältet att presenteras även om det gissningsvis lär dyka upp en och annan spekulation på vägen om vilka artister som kommer att väljas ut.

 

Fakta: Så blir Melodifestivalen 2024

Melodifestivalen 2024 kommer att äga rum under sammanlagt 6 program där tittarna har ensam makt i de fem första programmen. Till att börja med genomförs fem deltävlingar à 6 bidrag per deltävling där tittarna röstar vidare två favoriter till final och ger ytterligare två bidrag varsin semifinalplats. Totalt går tio bidrag vidare till finalen från deltävlingarna och ytterligare tio bidrag ges en andra chans i semifinalen.

Direkt efter att den femte deltävlingen har fått sitt resultat genomförs semifinalen som en slags förlängd halvtimme. I semifinalen får tittarna rösta fram två av de tio semifinalbidragen (treor och fyror i deltävlingarna) till finalister, men den här gången får tittarna inte se nya framträdanden utan man erbjuds bara sammandrag från deltävlingarna. Det blir således lite som Andra chansen var fram till 2006.

I finalen tävlar sedan de 12 framröstade finalbidrag om vinsten där tittarna nu får dela makten med ett antal internationella jurygrupper. Finalens vinnare kommer att få representera Sverige i Eurovision 2024, och då Sverige är arrangörsland slipper Melodifestivalens vinnare kvala sig till en finalplats genom Eurovisions två semifinaler den 7:e och 9:e maj. Vederbörande kan därför redan efter Melodifestivalfinalen göra sig redo för sitt ESC-finalframträdande den 11:e maj.

 


 

Kommentera