« ESC-bubblan juli-dec 2022

ESC-bubblan juli-dec 2023 »


Arkiverad sida

Från och med 1 juli 2023 har vi bytt rapporteringssida till andra halvåret 2023. Klicka här för att komma dit.

OBS! Alla tidigare uppdateringar från 1 januari till 30 juni finns kvar att läsa via här nedan.

/ESC-Panelen

 

Säsongsbevakningen vintern & våren 2023


Tävlingen ägde rum i Liverpool den 9:e, 11:e och 13:e maj 2023 med Alesha Dixon, Hannah Waddingham, Julia Sanina och Graham Norton som programledare (den sistnämnde endast i finalen).

37 länder anmälde sitt deltagande i årets Eurovision. Av dessa fick 31 länder tävla om 20 finalplatser i de två semifinalerna medan resterande länder (Big Five och Ukraina) var direktkvalificerade till finalen.

Egentligen var det ju Ukraina som vann 2022 års final men p.g.a. den situation som råder i landet fick de inte arrangera tävlingen i Ukraina. Istället gjordes produktionen i Storbritannien som en brittisk-ukrainsk produktion. Ukraina var därför direktkvalificerad till finalen.

 

Nya regler i tävlingen

Nytt för året var att semifinalerna bara avgjordes med hjälp av tittarröstning samt en nyinförd onlineröstning. Den senare var öppen för personer som befann sig i länder som inte deltog i denna upplaga.

I varje semifinal delade respektive röstande part ut poäng till tio favoritbidrag enligt skalan 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Dessa slogs sedan samman och de tio länder som fick högst totalpoäng röstades vidare till finalen.

Som vanligt fick bara de länderna som tävlade i aktuell semifinal samt tre av de 6 direktkvalificerade länderna samt onlineröstarna vara med och påverka vilka bidrag som skulle röstas vidare från den sändningen.

Det infördes även en ny regel för hur tittarröstningen skulle räknas om ett land inte kunde leverera ett fullständigt tittarresultat. I första hand användes ett s.k. aggregerat resultat, dvs. där man använde resultaten för hur länder som var i samma kvalgrupp inför lottningen i vintras röstade och får ett genomsnitt. I andra hand användes landets juryresultat som backup.

Om ett juryresultat i finalen skulle anses vara ogiltigt använde EBU istället sig av samma rangordning som tittarna i samma land gett, vilket innebar att landet fick ge dubbel poängskala som tittarna i samma land.

 

Delad jury- och tittarröstning i finalen

I finalen var jurygrupperna med och bestämde. Varje lands jury fick dela ut poäng till tio favoritbidrag och därefter fick tittarna i samma länder samt via onlineröstningen göra samma sak. Bidraget med högst totalpoäng vann.

Samtliga 37 deltagarländer var med och röstade, således även de 11 länder som röstades ut i semifinalerna.

 

Historisk vinst för Sverige

Segern gick till Sveriges representant Loreen som därmed blev historisk vinnare i och med att det var andra gången hon vann Eurovision. Tidigare hade det bara hänt för Irlands Johnny Logan (1980 respektive 1987). Två av låtskrivarna bakom bidraget, Thomas G:son och Peter Boström, blir också historiska som nästa låtskrivare att få två vinnarlåtar i tävlingen.

Dessutom var det också första gången sedan 2003 som vinnarbidraget hade ett startnummer före nummer 10.

 

Finalisterna (enligt resultatordningen)

 1. Sverige »
 2. Finland »
 3. Israel »
 4. Italien »
 5. Norge »
 6. Ukraina »
 7. Belgien »
 8. Estland »
 9. Australien »
 10. Tjeckien »
 11. Litauen »
 12. Cypern »
 13. Kroatien »
 14. Armenien »
 15. Österrike »
 16. Frankrike »
 17. Spanien »
 18. Moldavien »
 19. Polen »
 20. Schweiz »
 21. Slovenien »
 22. Albanien »
 23. Portugal »
 24. Serbien »
 25. Storbritannien »
 26. Tyskland »

Utröstade länder i semifinalerna (i alfabetisk ordning)

Resultat

Finalen (enligt slutresultatet)

 1. Loreen – Tattoo
 2. Marcus & Martinus – Air
 3. Smash Into Pieces – Six Feet Under
 4. Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods – Where You Are (Sávežan)
 5. Theoz – Mer av dig
 6. Kiana – Where Did You Go
 7. Paul Rey – Royals
 8. Mariette – One Day
 9. Maria Sur – Never Give Up
 10. Panetoz – On My Way
 11. Nordman – Släpp alla sorger
 12. Tone Sekelius – Rhythm of My Show

Utröstade i semifinalen

 • Elov & Benny – Raggen går
 • Melanie Wehbe – For the Show
 • Tennessee Tears – Now I Know
 • Victor Crone – Diamonds
 • Utröstade i deltävlingarna

   

  Grundläggande fakta

  – Årets Melodifestival blev den 22:a i ordningen som var uppdelad på sättet med fyra deltävlingar, en semifinal och final.

  – Från början tävlade 28 bidrag fördelat på sju per deltävling där tittarna röstade vidare två bidrag till final och två till en semifinal (räknat per program).

  – Av de åtta bidrag som tävlade i semifinalen fick tittarna rösta fram fyra finalister.

  – I finalen delade tittarna makten med åtta internationella jurygrupper om vilken av låtarna som skulle vinna finalen.

  - Duon Farah Abadi och Jesper Rönndahl var programledare för samtliga sändningar. De fick även med sig artisten Linda Bengtzing som programledare gällande tävlingens för- och eftersnacksprogram.

  - Vinnare i finalen blev Loreen med "Tattoo". Det blev hennes andra seger i tävlingen.

  - För första gången sedan 2020 åkte Melodifestivalen ut på turné till andra städer än bara Stockholm. Man besökte i tur och ordning Göteborg, Linköping, Lidköping och Malmö för att sedan hålla semifinalen i Örnsköldsvik och finalen i Stockholm.

   

  Mer bevakning (Inför och under Eurovision)


  Vi presenterade och tyckte till om startfältet »

  Vi följde alla uttagningar »

  Allt om ESC 2023 »

   

   

  Nyhetshändelser i juni


  Nyhetssammanfattning juni

  30 juni. Vi sammanfattar senaste nytt från Eurovision-bubblan hur det såg ut till och med juni månad. Bland annat vad vi vet om den kommande Eurovision-produktionen men även om förändringar i Melodifestivalen och vilka uttagningar som andra deltagarländer planerar att genomföra under 2024.

  Läs mer »


  Tävlingsreglerna för Melodifestivalen 2024

  30 juni. Dagen efter de meddelade förändringarna presenterade SVT tävlingreglerna i sin helhet inför sensommarens antagning till Melodifestivalen 2024.

  Läs mer »


  En del förändringar i Melodifestivalen 2024

  29 juni. Inför nästa års Melodifestival har SVT meddelat en rad förändringar i upplägget, däribland att en femte deltävling införs och att två fler bidrag väljs ut till startfältet.

  Läs mer »


  Luxemburgs uttagningsplaner meddelas 3 juli

  27 juni. TV-bolaget RTL i Luxemburg har meddelat att den 3:e juli kommer de att tala om hur landets första ESC-representant på över 30 år kommer att väljas ut. Det var strax innan ESC 2023 hade avgjorts som RTL meddelade att Luxemburg skulle komma att göra comeback till Eurovision efter 30 års uppehåll. Landet deltog senast i ESC 1993.


  Aftonbladet avslöjar hemliga detaljer kring värdstadsvalet till Eurovision 2024

  19 juni. SVT har inte gått ut med så många uppgifter kring vilka krav som finns på den stad som vill stå värd för Eurovision Song Contest nästa år. Aftonbladet har däremot fått tillgång till ett dokument med en rad olika punkter som visar vilka krav som ställs, vilket är ganska många. Bland annat måste arenan ha en tillräcklig stor kapacitet för att kunna ta in ett tusental i publiken, erbjuda Green room och andra backstageområden för personal och delegationer, kunna hantera pressområde, kunna ha tillräcklgit med hotellrum, ansvara för logistik kring transporter och säkerhet med mera.

  Förutom detta nämns också förslag på två datum då tävlingen kan vara aktuell att genomföras. De förslag som det pratas om är att hålla finalen den 11:e eller 18:e maj, vilket i så fall innebär att om två semifinaler kvarstår skulle dessa sändas den 7:e och 9:e maj eller den 14:e och 16:e maj. Vilka datum det sedan blir avgörs troligen när värdstaden presenteras.

  Sedan tidigare är det känt att Stockholm, Göteborg, Malmö och Örnsköldsvik har ansökt om värdstadsjobbet.


  Måns Zelmerlöw släpper en ny låt som kunde ha varit hans tävlingsbidrag i Melodifestivalen 2015…

  19 juni. När Måns Zelmerlöw deltog och vann Melodifestivalen 2015 och senare Eurovision 2015 med låten ”Heroes” fanns det även en annan låt som Måns hade kunnat tävlat med istället. Enligt uppgifter ska han från början ha tänkt tävlat med bidraget ”Running Low” men när han blev introducerad till ”Heroes” så valde han den låten istället.

  Nu efter åtta år senare har Måns Zelmerlöw gett ut Running Low tillsammans med gruppen The Agreement.


  Premiär för Lotta på Liseberg

  19 juni. Under måndagen är det säsongspremiär för Lotta på Liseberg som i år firar sin 20:e säsong. Vi berättar mer om vilka artister som kommer att medverka både i premiärsändningen och resten av säsongen.

  Läs mer »


  Fyra nya medlemmar i Eurovisions referensgrupp

  15 juni. EBU har meddelat att det har blivit en viss förändring i Eurovisions referensgrupp, alltså den styrelse som bestämmer tävlingens ramverk. Sedan tidigare har det varit känt att den tidigare ordföranden, Dr. Frank-Dieter Frieling, har avslutat sitt uppdrag men det är först nu som den nya ordförande har valts in. Den personen i fråga är Bakel Walden som till vardags arbetar på det schweiziska TV-bolaget SSR SRG (ett samlingsbolag för alla olika regionala TV-bolag i Schweiz).

  Förutom att referensgruppen har fått en ny ordförande har även de två tidigare exekutiva producenterna för ESC 2020 & 2021 (Sietse Bakker och Astrid Dutrenit) samt två tidigare invalda (Yuval Cohen från israeliska KAN och David Tserunyan från armeniska AMPTV) avslutat sina uppdrag för referensgrupp. Deras platser har övertagits av Ebba Adielsson (SVT, exekutiv prodcent för Eurovision 2024) och Ana Maria Bordas (RTVE i Spanien).

  Referensgruppen utgörs av en ordförande, Eurovisions Exekutive Supervisor, tre invalda delegationschefer från olika länder samt de två senaste exekutiva ESC-producenterna samt den nuvarande i samma roll. Utöver dessa kan ytterligare två personer väljas in. Totalt idag utgörs gruppen av tio personer.


  Irland bekräftar deltagande i ESC 2024

  15 juni. Irländska TV-bolaget RTÉ har bekräftat att Irland ska delta i Eurovision 2024 samt att artist och bidrag ska utses via en nationell publik uttagning. Fram till slutet av september finns möjlighet att skicka in tävlingsbidrag.

  Läs mer »


  Island öppnar antagningen till Söngvakeppnin 2024

  15 juni. De senaste åren har det isländska TV-bolaget RÚV som oftast bekräftat Islands fortsatta ESC-deltagande till hösten men till nästa år har man bytt strategi och deltagandet bekräftades bara veckor efter ESC 2023 hade avgjorts.

  Nu har det gått några veckor till och då har även antagningen till uttagningen Söngvakeppnin öppnat för intresserade låtskrivare och artister att skicka in bidrag. I vanlig ordning kommer en jury att få lyssna igenom alla inskickade låtar och därefter välja ut 10 bidrag som får tävla. RÚV planerar att presentera startfältet i januari med preliminära sändningsdatum i februari och mars nästa år.

  Antagningen pågår till den 10:e september i år och mer information om den kan du läsa om här.


  Österrike deltar i Eurovision 2024

  14 juni. TV-bolaget ORF i Österrike har meddelat att de tänker delta i Eurovision 2024 och att artist och bidrag utses internt. Att välja internt är inget nytt för Österrikes del och denna gång sägs detta bero på att man redan har andra underhållningsprogram inplanerade i TV-tablån för nästa vår vilket omöjliggör att ta fram ett uttagningsprogram till Eurovisionen.


  Moldavien deltar i Eurovision 2024

  13 juni. TV-bolaget TRM i Moldavien har bekräftat till sajten ESCplus att de vill delta i Eurovision 2024. Vanligtvis brukar landet vara ett av de sista länderna som meddelar sitt fortsatta deltagande (så har varit fallet flera gånger tidigare) men denna gång går de ut med sin bekräftelse under tidiga sommaren. Hur artist och bidrag ska utses är däremot inte känt.


  Minst fyra städer vill bli värdstad för Eurovision 2024

  13 juni. Måndagen den 12:e juni var sista dagen för städer i Sverige att kunna ansöka om att bli värdstad för Eurovision Song Contest 2024. SVT har än så länge valt att inte gå ut med vilka städer som har ansökt även om det är känt att Stockholm, Örnsköldsvik, Malmö och Göteborg har skickat in ansökningar. Någon gång under sommaren 2023 planerar SVT att meddela vilken stad det blir som får jobbet.

  SVT har även meddelat att de har utsett Ebba Adielsson att bli programmets exekutiva producent.


  Antagningen till Norsk MGP 2024 har öppnat

  9 juni. Cirka en månad efter Eurovision Song Contest 2023 avgjordes i Liverpool har nu norska NRK öppnat antagningen till nästa års Norsk Melodi Grand Prix. Den här gången har man med sig en regelförändring gällande när bidrag tidigast får ha varit publicerade.

  Tidigare har regeln varit liknande Sveriges, dvs. att inga tävlingsbidrag får ha släppts officiellt före NRK själva avgör detta, vilket har varit i anslutning till att själva programmen avgörs. Nu ändras detta till att bidrag inte får ha släppts officiellt före den 1:a september 2023. I praktiken innebär detta att norska tävlingsbidrag kan alltså släppas under hösten 2023 och därefter tävla i nästa års norska uttagning.

  Själva antagningen kommer att pågå under hela sommaren med deadline den 31:a augusti. Mer information om den har vi samlat i denna artikel.


  Sandviken går INTE vidare med ESC-värdstadsplanerna

  9 juni. Sandvikens kommun har beslutat att inte gå vidare med planerna på att ansöka om att bli värdstad för Eurovision Song Contest 2024. Man hade idéer om att hålla tävlingen i Göransson Arena, där bland annat Melodifestivalen 2010 huserade en av sina deltävlingar. Men enligt tidningen Gefle Dagblad går nu alltså kommunen inte vidare med detta.


  Stockholm ansöker om att bli värdstad för Eurovision 2024

  7 juni. Stockholms stad har nu enligt ett pressmeddelande via TT officiellt ansökt om att få bli värdstad för Eurovision 2024. Staden är först ut att lämna in en officiell ansökan medan andra städer bara har visat intresse. Fler ansökningar från andra städer skulle således kunna bli aktuella så länge som processen pågår.

  Stockholms ansökan har skickats in från det majoritetsstyre som sedan hösten 2022 styr Stockholms kommun. Däremot önskar de att kostnaderna för evenemanget ska delas lika mellan Stockholms kommun tillsammans med bland andra kringliggande kommuner, SVT och Region Stockholm. Detta för att göra festen ekonomiskt hållbar.

  I ansökan framgår det däremot inte vilken arena man ansöker med även om det tidigare har hintats om att det står mellan Friends Arena i grannkommunen Solna och Tele2 Arena i Globenområdet. Aviici Arena/Globen, som var värd för Eurovision åren 2000 och 2016, är däremot inte aktuell i och med att den arenan ska renoveras under hela nästa år.


  Frankrike bekräftar deltagande i ESC 2024

  7 juni. Det franska TV-bolaget France Télévisions har bekräftat att Frankrike kommer till start till Eurovision 2024. Efter två år med nationella finaler valde Frankrike återigen artist och bidrag internt, men hur man kommer att göra sitt val till nästa år är än så länge inte känt.


  Jokrar bjuds in till Festival di Sanremo 2024

  7 juni. Italienska Rai har i dagarna presenterat att man för ännu ett år kommer att bjuda in jokrar från nykomlingstävlingen Sanremo Giovani till sin huvudsakliga tävling Festival di Sanremo. Detta har gjorts ett antal gånger förut och ibland med bra slutresultat. Mahmood, som tävlade för Italien 2019, gick t.ex. hela vägen från Giovani och vann sedan huvudtävlingen och blev tvåa i Eurovision med sin låt ”Soldi”.

   

  Upplägget

  Sanremo Giovani är en tävling för italienska artister i åldrarna 16 till 29 år. Alla som är mellan det åldersspannet och som är intresserade av att delta kommer att få chansen att skicka in tävlingsbidrag under sommaren och början av hösten (deadline i oktober). Därefter utses ett startfält om 12 bidrag varav åtta från antagningen och fyra som bjuds in via Area Sanremo. I finalen, som är schemalagd till något ännu okänt datum i december 2023, är det sagt att tre av de tävlande bjuds in till Festival di Sanremo. Däremot har det förekommit tidigare år att fler än tre har valts in.

  De artister som blir jokrar i Festival di Sanremo kommer däremot inte att få tävla med Giovani-bidragen utan de får ta fram ett nytt tävlingsbidrag inför huvudtävlingen.

   

  Italien har inte bekräftat något gällande ESC 2024

  Noteras bör att i skrivande stund har Rai i Italien ännu inte bekräftat huruvida man vill tävla i Eurovision 2024 eller ej, samt om man i så fall har för avsikt att hämta sin ESC-representant (och ev. även sitt tävlingsbidrag) via Festival di Sanremo eller ej.


  Dr. Frank-Dieter Frieling har slutat som ESC-referensgruppens ordförande

  6 juni. Sedan 2009 har Dr. Frank-Dieter Frieling, som till vardags arbetar på den tyska TV-kanalen ZDF, varit ordförande för Eurovision Song Contests referensgrupp men har nu valt att lämna den tjänsten. Hans roll som ordförande har framförallt gått ut på att vara en så kallad neutral part i och med att ZDF inte är medlem i EBU och därför inte kan tävla i Eurovision. Det är däremot inte sagt vem som kommer att ta över ordföranderollen från och med säsong 2024.

   

  Vad är Eurovisions referensgrupp?

  Referensgruppen är en slags kommitté för Eurovision som bland annat bestämmer och gör justeringar i reglerna, säkrar tävlingens finansiering och är det kommande värdlandet behjälplig med att lösa olika frågor. Om det från något håll föreslås en förändring är det referensgruppen som tar ställning och beslutar om förslaget ska bifallas eller ej.

  Gruppen utgörs av en ordförande som representeras av en person från ett TV-bolag som ej är medlem i EBU, Eurovision Executive Supervisor (just nu innehas den rollen av Martin Österdahl), de två senaste exekutiva producenterna för Eurovision och tre invalda delegationschefer som representerar sina länder. Dessutom kan gruppen även ha upp till två extra invalda personer.


  Israel bekräftar deltagande i ESC 2024

  5 juni. Det israeliska TV-bolaget KAN har bekräftat att Israel kommer till start till Eurovision 2024. I år valdes artist och bidrag ut internt (där artisten blev presenterad redan förra sommaren), men till nästa år återgår man till att i alla fall välja ut landets artist via den nationella uttagningen Rising Star (eller HaKokhav HaBa som den också heter) som senast användes som ESC-uttagning 2020. Mer info om uttagningen följer under säsongen.


  Panelens sommartips på musikaliska händelser

  3 juni. Med Eurovision 2023 avklarad går vi nu vidare till nästa års tävling. Först blir det dock semester för många och det finns en hel del roliga musikaliska händelser i sommar som äger rum. Här är våra tips!

  Läs mer »

   

  Nyhetshändelser i maj


  Nyhetssammanfattning maj

  31 maj. Vi sammanfattar senaste nytt från Eurovision-bubblan vilket inkluderar hur Eurovision 2023 var inför, under och efter tävlingen. Dessutom tar vi upp nästa års tävling och vilka länder som hittills har bekräftat deltagande och gått ut med uppgifter gällande nationella uttagningar.

  Läs mer »


  Island bekräftar deltagande i Eurovision 2024

  31 maj. De senaste åren har det isländska TV-bolaget RÚV som oftast bekräftat Islands fortsatta ESC-deltagande till hösten men till nästa år har man bytt strategi och bekräftar deltagandet i Eurovision 2024 redan nu till denna sommar. Man har även bekräftat att antagningen till uttagningen Söngvakeppnin kommer att öppna den 15:e juni. Inga tävlingsregler har presenterats, men dessa lär bli kända till då antagningen drar igång.


  162 miljoner såg Eurovision 2023

  25 majNågra veckor efter Eurovision 2023 hade avgjorts meddelade EBU att cirka 162 miljoner människor såg årets tävling. Det är något fler mot föregående år då 161 miljoner såg programmen och/eller engagerade sig i sociala medier.

  Läs mer »


  Tävlingsreglerna för Finlands UMK 2024 har släppts

  24 majUnder fyra dagar i augusti i år, närmare bestämt mellan den 21:a och 24:e augusti, kommer det att vara möjligt att skicka in tävlingsbidrag till Finlands Eurovision-uttagning UMK 2024. Innan antagningen öppnar har TV-bolaget Yle presenterat regelverket för tävlingen.

  Läs mer »


  Loreen åker ut på Europaturné i november

  22 maj. Eurovision-vinnaren Loreen har bekräftat att hon kommer att åka ut på en Europa-turné under november i år där hon kommer att spela på olika konsertställen i flera länder. Turnén startar i Dublin på Irland och avslutas i Kaunas i Litauen. Däremellan har hon spelningar i såväl Oslo, Köpenhamn, Helsingfors och Tampere samt i Stockholm på Cirkus den 23:e november.

  För den som vill se Loreen uppträda i sommar kommer hon bland annat att spela på Villa Belparc i Göteborg den 28:e juli. Biljetter finns via Ticketmaster.


  EBU ställer in årets Eurovision Choir

  17 maj. Det blir ingen uppföljare till Eurovision Choir som tidigare i år var planerad att hållas denna höst. Varför tävlingen ställs in på nytt är dock oklart. Senaste upplagan hölls i Göteborg i augusti 2019 och när den nästföljande upplagan skulle äga rum två år senare ställdes allt in på nytt, då till följd av coronapandemin. Nu ytterligare två år senare blir det ingen ny tävling igen.


  Nederländerna bekräftar deltagande i Eurovision 2024

  16 maj. Nederländska TV-bolaget AVRTROS har presenterat att de kommer att vara med igen i nästa års Eurovision. Däremot har de ännu inte öppnat sin antagning, något som de alltid gjort de senaste åren. Istället låter det mer som att man håller på att planera om inför nästa år. Varje år sedan 2013 har Nederländerna alltid valt internt till Eurovision, vi får se om det blir ändring på det till nästa år.

  I Eurovision 2023 blev det första gången på åtta år som Nederländerna inte röstades vidare till ESC-finalen. Man hamnade på 13:e plats i semifinal 1 vilket inte räckte för att avancera vidare.


  Spanien bekräftar fortsättning på Benidorm Fest

  16 maj. Trots att Spanien placerade sig långt ifrån vad man gjorde för bara ett år sedan i Eurovisionen kommer RTVE fortsätta med uttagningen Benidorm Fest som uttagning även till nästa år. Redan nu i maj har man öppnat antagningen som förblir öppen fram till den 10:e oktober.

  Läs mer »


  Vilka städer vill bli värdstad för ESC 2024?

  15 maj. Efter bara ett par dagar sedan Loreen vann Eurovision 2023 har flera städer i Sverige börjat kommentera gällande om de är intresserade att ta hand om värdskapet 2024. Som det ser ut just nu har i alla fall Stockholm, Malmö och Örnsköldsvik visat på intresse i en positiv riktning medan vi avvaktar besked från Göteborg, i det här fallet har stadens kommunstyrelseordförande sagt till SVT Nyheter att de behöver se över de ekonomiska förutsättningarna först innan de kan komma med ett besked om de vill ansöka om att få stå värd eller ej.

  Än så länge har det heller inte nämnts några arenor även om det såklart finns olika alternativ. Dock är det oklart hur uppbokade dessa arenor är på evenemang under nästa år, även om det såklart går att flytta på sådana tillfällen. Det enda som i dagsläget är känt är att ESC 2016-arenan Avicii Arena (tidigare Globen) i Stockholm kommer att vara stängd för en planerad renovering under hela 2024. Skulle Stockholm få värdskapet kommer tävlingen således att behöva hållas i någon annan arena än den.

  Det ska också inflikas att det finns heller inga uppgifter om datum för tävlingen, det kommer således att bli känt först vid ett senare tillfälle.


  Schlagermagistern sammanfattar Eurovision 2023

  15 maj. Eurovision 2023 må vara avklarad men det finns en hel del att prata om efter tävlingen. Allt sammanfattas som vanligt av vår Schlagermagister Adrian.

  Läs mer »

  Statistik kring placeringar i den första semifinalen »

  Statistik kring placeringar i den andra semifinalen »

  Statistik kring placeringar i finalen »


  Finland bekräftar deltagande 2024

  14 maj. Trots att det bara har gått en kort stund sedan finalen i Eurovision 2023 avgjordes är det redan flera länder som har bekräftat deltagande i nästa års tävling. Ett av dessa länder är Finland där TV-bolaget Yle har meddelat att det blir en fortsättning på konceptet med UMK. Bland annat kommer en antagning att hållas under fyra dagar i slutet av augusti. Mer information om regelverket släpps i slutet av denna månad.


  Presskonferens med vinnaren

  14 maj. En stund efter det att Eurovision 2023 hade fått sin vinnare blev det en presskonferens med Loreen som vann finalen.

  Läs mer »


  EBU har släppt semifinalresultaten

  14 maj. I samband med finalens avgörande i Liverpool hävde EBU sekretessen för hur tittarna och onlineröstarna röstade i semifinalerna. Fram tills nu har vi bara vetat om vilka som gick till final respektive åkte ut men nu går det alltså att se exakta placeringar och poäng. Detta finns sammanställt i denna artikel.


  Vi LIVE-kommenterade från Finalen i ESC 2023

  13 maj. Samtidigt som Finalen pågår LIVE-kommenterar vi allt som händer i programmet. Vi kommenterar hela vägen från start till mål.

  Läs mer »


  Lär känna finalisterna

  13 majInför finalen i Liverpool presenterar vi de 26 länderna som tävlar om vinsten

  Till presentationen »


  Vem vinner ESC-finalen 2023 (om ESC-Panelen får gissa)?

  13 maj. Vi gör en sista spekulation om vem vi tror kommer att vinna finalen, vem/vilka bidrag som kan skrälla i toppen respektive botten samt vad vi personligen tycker om finalbidragen.

  Så resonerar vi »


  Inför: Finalen i Eurovision 2023

  13 maj. Ikväll lördag med start kl. 21.00 sänds finalen i årets Eurovision Song Contest. Inför avgörandet har vi satt ihop en guide för dig där du får reda på allt du behöver veta!

  Läs mer »


  Schlagermagisterns finalanalys

  13 maj. Nu avgörs Eurovision 2023 där årets vinnare ska koras. Inför detta har vår eminente Schlagermagister Adrian analyserat startfältet utifrån olika parametrar.

  Till analysen »


  Vi LIVE-kommenterade från jurygenrepet inför finalen

  12 maj. Inför morgondagens finalsändning genomfördes ett publikgenrep där jurygrupperna röstade som vi följde med LIVE-kommentering om hur finalen blir samt våra åsikter om framträdandena.

  Läs mer »


  Luxemburg gör Eurovision-comeback 2024

  12 majRedan innan 2023 års Eurovision har avgjorts har vi fått bekräftat med en comeback till nästa år, i det här fallet gäller det Luxemburg som inte har tävlat i Eurovision sedan början av 1990-talet!

  Läs mer »


  Minianalys, dagen efter semi 2

  12 maj. Dagen efter den andra semifinalen sammanfattar vi händelserna och tar även upp hur många rätt vi fick i våra tippningar. Samt hur många personliga favoriter som är kvar efter det att tio bidrag har tagit sig till final.

  Till analysen »


  Finalens startordning är officiellt presenterad

  12 maj. Under fredagsnatten gick EBU ut med den officiella startordningen till finalen i Eurovision 2023. Sverige startar som nummer 9 av 26.

  Läs mer »


  Semifinal 2: Lite statistik kring länderna som inte gick till final

  12 maj. 6 länder röstades inte vidare till finalen från torsdgens semifinal och nedan är lite statistik kring dessa länder utifrån att de nu inte gick till final. Notera att det är ännu inte känt i vilken ordning dessa länder placerade sig mer än att de hamnade mellan plats 11 och 16. Vi vet heller inte hur nära eller långt ifrån som landet som kom på elfte plats var att kliva in på tiondeplatsen. Alla dessa svar släpps av EBU först under natten mot söndagen (när finalen har fått sin vinnare).

   

  Danmark har haft det tufft i Eurovision just nu då man inte har varit i en enda final hittills under decenniet 2020-talet. I år blev det således tredje gången i följd som man missade finalplatsen. Noteras bör att Danmark hade gått till final 2021 – om bara tittarna fick bestämma. Den här gången bestämde tittarna istället att Danmark inte skulle gå vidare till finalen.

   

  Även Georgien har det tufft just nu då de inte har varit i ESC-final sedan 2016! I år var man tippade att ta sig till final men missade det och är därmed för sjätte gången i följd (vi räknar ej med 2020 som ställdes in) utan finalplats.

   

  Under 2000-talet och en bit in på 2010-talet hade Grekland alltid topplaceringar i den här tävlingen men därefter har man dalat på listorna. De två senaste åren har man dock varit i final men den här gången får Grekland se finalen från läktaren.

   

  År 2020 var Island var favorittippade att vinna Eurovision då tävlingen blev inställd till följd av coronaviruspandemin. Året därpå blev man istället fyra i finalen och ytterligare ett år senare tog man sig precis till final. I år blev det däremot ingen finalplats för Island.

   

  I likhet med Grekland hade även Rumänien stort flyt i denna tävling under många år på 2000- och 2010-talet, bland annat msisade man aldrig att ta sig till final under många år i följd. Först år 2018 kom den första finalbommen, året därpå den andra och 2021 den tredje. Ifjol skrällde sig dock Rumänien till final men i år blev det fjärde gången landet inte tog sig till final.

   

  San Marino har också haft det tufft i sammanhanget då man bara har varit i final tre gånger på 13 försök, alltså i snitt vid vart femte försök. Då räknar vi inte in inställda 2020-tävlingen men årets tävling som alltså återigen slutade med att landet inte tog sig till final.


  Finalhalvor lottade efter den andra semifinalen

  12 maj. En kort stund efter det att den andra semifinalen hade avgjorts sent på torsdagskvällen fick de tio nyblivna finalisterna träffa presskåren för frågestund samt göra en lottning om starthalvor till finalen. När starthalvorna nu är lottade startar arbetet för årets tävlingsansvariga med att sätta ihop startordningen.

  Läs mer »


  Tio nya finalister i lördagens final

  11 maj. Efter en spännande semifinal har nu tittarna runt om i Europa och Australien samt onlineröstningen sagt sitt och därmed valt ut ytterligare tio bidrag som gör vinnarna från tisdagens semifinal, ”Big Five” och Ukraina sällskap i lördagens final.

  Läs mer »


  Semi 2: Vi LIVE-kommenterade från direktsändningen

  11 maj. Under direktsändningen av den andra semifinalen LIVE-kommenterade vi om allt som hände i programmet.

  Till kommenteringen »


  Inför: Semifinal 2, Eurovision 2023

  11 maj. Ikväll torsdag gäller det för de 16 bidrag som tävlar i den andra semifinalen om vilka tio som ska ta sig till final. Sändningen startar klockan 21.00 och går att följa i SR, SVT Play, YouTube – eller med oss via vår LIVE-kommentering.

  Inför har vi satt ihop en guide med allt du behöver veta om sändningen.

  Läs mer »


  Temat för Junior Eurovision presenterat

  11 maj. France Télévisions som producerar årets Junior Eurovision har bestämt att temat för årets tävling kommer att bli Heroes. Detta presenterades vid en presskonferens under pågående Eurovision 2023. Det har även släppts en trailer för programmet.

  Finalen är planerad att äga rum i Nice söndagen den 26:e november. Hur många länder som kommer till start blir troligen känt först under sommaren eller början av hösten.


  Semi 2: Vi LIVE-kommenterade från kvällsgenrepet

  10 maj. 24 timmar före direktsändningen gjordes ett första publikgenrep som vi följde och kommenterade från. Här får du reda på mer fakta om dels hur bidragens framträdanden ser ut, dels spoilers om programinnehåll.

  Till kommenteringen »


  Semi 2: Vilka bidrag TROR vi kommer att ta sig till lördagens final?

  10 maj. Vi har också gjort en gissning om hur vi TROR att resultatet blir i den andra semifinalen. Noteras bör att bidragen rangordnas utan inbördes ordning i och att våra val är nödvändigtvis inte vad vi själva VILL att det ska bli (se personliga listorna nedan för de valen).

  Läs mer »


  Semi 2: Vilka bidrag VILL vi se i final på lördag?

  10 maj. Vi som många andra har personliga favoriter i bägge semifinalerna och med den andra semifinalen som snart ska avgöras har vi valt ut vilka av de 16 bidragen som var och en av oss HOPPAS ska ta sig till final. Detta är alltså personliga val och inte hur man tror att det kommer att gå.

  Läs mer »


  Schlagermagisterns analys inför semifinal 2

  10 maj. Imorgon torsdag 11 maj avgörs den andra semifinalen i Eurovision 2023. Inför detta har vår eminente Schlagermagister Adrian analyserat startfältet utifrån olika parametrar.

  Till analysen »


  Minianalys, dagen efter semi 1

  10 maj. Dagen efter den första semifinalen sammanfattar vi händelserna och tar även upp hur många rätt vi fick i våra tippningar. Samt hur många personliga favoriter som är kvar efter det att tio bidrag har tagit sig till final.

  Till analysen »


  Semifinal 1: Lite statistik kring länderna som inte gick till final

  10 maj. Fem länder röstades inte vidare till finalen från tisdagens semifinal och nedan är lite statistik kring dessa länder utifrån att de nu inte gick till final. Notera att det är ännu inte känt i vilken ordning dessa länder placerade sig mer än att de hamnade mellan plats 11 och 15. Vi vet heller inte hur nära eller långt ifrån som landet som kom på elfte plats var att kliva in på tiondeplatsen. Alla dessa svar släpps av EBU först under natten mot söndagen (när finalen har fått sin vinnare).

   

  Azerbajdzjan fick under sina första Eurovision-år alltid topplaceringar, men från 2014 har landet mer eller mindre konsekvent fått sämre slutplaceringar i finaler. 2018 var första gången som de inte gick till final och därmed har de nu fått en andra gång där finalplatsen uteblev.

   

  Irland var senast i final i Lissabon 2018 och före det var det i Malmö 2013. Det fortsätter således att gå trögt för Irland som ju på 1990-talet annars tog hem fyra segrar på fem år.

   

  Lettland har precis som Irland inte varit i final på länge, i det här fallet inte sedan Stockholm 2016, alltså sju år sedan! I år blev det heller inget finalavancemang.

   

  Malta hade under ett par år finalavancemang som dock bröts ifjol och den här gången blev det heller ingen ny finalplats. För bara två år sedan var man favorit till att vinna hela tävlingen!

   

  Mellan 2005 och 2012 hade Nederländerna alltid negativ trend att ta sig till final men när de bytte koncept från att hålla i en nationell publik final till internval 2013 har finalplatserna alltid varit deras utom vid ett tillfälle (2015). Nu bryts alltså den finaltrenden trots att bidraget hade gjorts av en tidigare Eurovision-vinnare!


  Finalhalvor lottade efter den första semifinalen

  10 maj. En kort stund efter det att den första semifinalen hade avgjorts sent på tisdagskvällen fick de tio nyblivna finalisterna träffa presskåren för frågestund samt göra en lottning om starthalvor till finalen. Sveriges representant Loreen lottades till den första/andra starthalvan.

  Läs mer »


  Loreen tog Sverige till final i Eurovision 2023

  9 maj. Som väntat blev Sverige med Loreen och hennes ”Tattoo” en av de tio bidrag som röstades vidare till lördagens final. Exakt hur det har gått, mer än att bidraget placerade sig bland de tio bästa, får vi svar på först efter att hela tävlingen är avgjord (natten mot söndag).

  Läs mer »


  Semi 1: Vi LIVE-kommenterade från direktsändningen

  9 maj. Under direktsändningen av den första semifinalen LIVE-kommenterade vi om allt som händer i programmet.

  Till kommenteringen »


  Inför: Semifinal 1, Eurovision 2023

  9 maj. Ikväll tisdag gäller det för de 15 bidrag som tävlar i den första semifinalen om vilka som ska ta sig till final. I startfältet tävlar också Loreen med ”Tattoo” och frågan är om det ska bli en finalplats eller ej för Sverige. Allting avgörs med start klockan 21.00 och sändningen går att följa via SR P4, SVT Play och YouTube – och via oss genom vår LIVE-kommentering.

  Inför har vi satt ihop en guide med allt du behöver veta om själva sändningen.

  Läs mer »


  Nytt sätt att presentera finalisterna slopas

  9 maj. Vid det första genrepet i arenan inför den första semifinalen testade BBC ett nytt sätt att presentera de tio finalisterna på. Det nya sättet gick ut på att alla 15 artister befann sig på scenen i väntan på resultat och om ens namn lästes upp fick vederbörande lämna scenen och gå backstage för att senare bli intervjuad av en av programledarna.

  Nu har dock EBU och BBC beslutat sig för att detta system slopas, och redan under det första publikgenrepet dygnet för sändningen användes metoden som varit aktuell tidigare år, det vill säga att artisterna väntar i Green room tillsammans med sin delegation på om de har gått till final eller ej.


  Semi 1: Vi LIVE-kommenterade från kvällsgenrepet

  8 maj. 24 timmar före direktsändningen genomfördes ett första publikgenrep som vi följer och kommenterar från. Här får du reda på mer fakta om dels hur bidragens framträdanden ser ut, dels spoilers om programinnehåll.

  Till kommenteringen »


  Semi 1: Vilka bidrag TROR vi kommer att ta sig till lördagens final?

  8 maj. Vi har också gjort en gissning om hur vi TROR att resultatet blir i den första semifinalen. Noteras bör att bidragen rangordnas utan inbördes ordning i och att våra val är nödvändigtvis inte vad vi själva VILL att det ska bli (se personliga listorna nedan för de valen).

  Läs mer »


  Semi 1: Vilka bidrag VILL vi se i final på lördag?

  8 maj. Vi som många andra har personliga favoriter i bägge semifinalerna och med den första semifinalen som snart ska avgöras har vi valt ut vilka av de 15 bidragen som var och en av oss HOPPAS ska ta sig till final. Detta är alltså personliga val och inte hur man tror att det kommer att gå.

  Läs mer »


  Schlagermagisterns analys inför semifinal 1

  8 maj. Imorgon tisdag 9 maj avgörs den första semifinalen i Eurovision 2023. Inför detta har vår eminente Schlagermagister Adrian analyserat startfältet utifrån olika parametrar.

  Till analysen »


  Så kommenterar vi från Eurovision 2023

  8 maj. Då har vi nått höjdpunkten på säsongen nämligen årets Eurovision-vecka! Under hela veckan kommer det att bli genrep och direktsändningar som till slut avgör vilket land som ska vinna den 67:e upplagan. Ska det bli favorittippade Loreen för Sverige eller kommer det att bli något annat land? Det svaret får vi natten mot söndagen den 14:e maj då de sista publikpoängen delas ut.

  Men innan det blir det som sagt en riktig festvecka som bjuder på mycket musik, först i två semifinaler och därefter en final. Vi på ESC-Panelen kommer att bevaka tävlingen extra mycket genom LIVE-kommentering från såväl genrep som direktsändningar. Så här ser vårt schema ut:

   

  Måndag kl. 20.30: Vi kommenterar under kvällsgenrepet inför Semifinal 1

  Tisdag kl. 20.30: Vi kommenterar under direktsändningen av Semifinal 1

  Onsdag kl. 20.30: Vi kommenterar under kvällsgenrepet inför Semifinal 2

  Torsdag kl. 20.30: Vi kommenterar under direktsändningen av Semifinal 2

  Fredag kl. 20.30: Vi kommenterar från jurygenrepet inför Finalen

  Lördag kl. 20.30 (och en bit in på söndagsnatten): Vi kommenterar från direktsändningen av Finalen


  Eurovision 2023 invigd

  7 maj. Under söndagseftermiddagen genomfördes invigningen av Eurovision Song Contest 2023 i Liverpool. De 37 artisterna inklusive en rad andra personligheter fick gå längs de turkosa mattan för att möta presskåren och fansen. Detta görs dagen före själva tävlingsdelen, som om knappt en vecka från skrivande stund ska kora nästa Eurovision-vinnare, startar.

  Läs mer »


  Panelens topplista – med slutresultat

  7 maj. Inför nästa veckas sändningar har vi nu gjort våra respektive Topp 37 för årets Eurovision. Därefter har vi lagt samman alla resultat och korat vår vinnare för säsongen. Notera att våra åsikter gäller inför sändningarna och de kan därför komma att justeras efter respektive program.

  Till topplistorna & resultat »


  Den andra repetitionsomgången avklarad

  6 maj. Nu har alla 37 artister i årets Eurovision Song Contest fått genomföra två enskilda artistrepetitioner i Liverpool Arena. Inför de stundande genrepen som väntar den 8-9 maj för semifinal 1, den 10-11 maj för semifinal 2 och den 12-13 maj för finalen gör vi en sista oddscheck för denna säsong för att se hur spelbolagen just nu gissar utgången av tävlingen!

  Se aktuella odds »

  Repetitioner dag 7 »

  Repetitioner dag 6 »

  Repetitioner dag 5 »

  Repetitioner dag 4 »


  Big Five-länderna har lottat sina starthalvor

  6 maj. I samband med den avslutande enskilda repetitionsdagen i Liverpool Arena fick artisterna från Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland genomföra en lottning om vilken starthalva de ska tävla i under finalkvällen. De 20 bidrag som kvalar vidare från semifinalerna nästa vecka genomgår även de denna lottning innan tävlingsproducenterna sätter startordningen.

  Sedan tidigare har värdnationen Storbritannien samt den regerande mästaren Ukraina fått sina startnummer bestämda genom en egen lottning. Detta görs av rättviseskäl.

  Så blev resultatet av lottningen »


  Adresse Liverpool del 4

  5 maj. Föregående vecka sände NRK det tredje av fyra Inför-program till årets Eurovision och den här veckan släpptes det fjärde och sista avsnittet. I programmet bedömmer deras inbjudna panel bidragen från Belgien, Cypern, Irland, Litauen, Moldavien, Rumänien, San Marino, Spanien och Sverige.

  Den norska panelen bedömer alla bidrag med poäng enligt ESC-skalan, med undantag för Norges bidrag där man bara diskuterade vilken placering de tror Alessandra kommer att få.

  Se det fjärde avsnittet »

  Se det tredje avsnittet »

  Se det andra avsnittet »

  Se det första avsnittet »


  Farah Abadi avlämnar Sveriges jurypoäng i finalen

  5 maj. SVT har bekräftat att årets Melodifestival-programledare Farah Abadi kommer att avlämna Sveriges jurypoäng i finalen den 13:e maj. Som vanligt kommer varje programpresentatör endast delge vilket bidrag som fått 12 poäng medan övriga poäng (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 och 10) automatiskt åker upp på poängtavlan.


  Ruslana deltar i mellanakt i ESC-finalen

  5 maj. EBU har bekräftat att 2004 års Eurovision-vinnare Ruslana kommer att medverka i finalen som gästartist i ett förinspelat framträdande från Kiev. Därmed kommer alla tre som vunnit Eurovision för Ukraina att synas till i finalen. De andra två, Kalush Orchestra (senaste vinnaren) och Jamala (vann 2016) kommer att vara med i öppningsnumret i finalen.


  SVT sänder uppladdningsprogram inför varje sändning

  4 maj. Cirka 45 minuter före semifinal 1, semifinal 2 och finalen kommer SVT att sända ett direktsänt uppladdningsprogram i SVT Play med Assia Dahir som programledare. Under varje sändning får Assia besök av tre personer som får tycka till om låtarna och ger det senaste nytt från tävlingen. I programmen kommer även Bella Qvist finnas med som reporter på plats utanför arenan.

  Inför den första semifinalen är gästerna Sofia Dalén, Robin Bengtsson och Johar Bendjelloul.

  Inför den andra semifinalen är gästerna Emil Henrohn, Kiana och Tina Mehrafzoon.

  Inför finalen är gästerna Nanne Grönvall, Farah Abadi, Elecktra och Maria Sur.


  Oddscheck efter den första repetitionerna

  3 maj. Samtliga semifinalister har nu fått varsitt tillfälle att repetera på scenen i Liverpool Arena. Inför nästa repetition, som pågår mellan den 3-6 maj, kollar vi av hur oddsen ser ut för tillfället. Vi kommer sedan att göra en till sådan oddscheck när den andra repetitionsomgången är klar.

  Läs mer »

  Repetitioner dag 3 »

  Repetitioner dag 2 »

  Repetitioner dag 1 »


  Så funkar omröstningarna i Eurovision 2023

  3 maj. Snart är det dags för Eurovision och inför det har det presenterats en rad nya regler. Här sammanfattar vi hur dessa ser ut för den här tävlingsupplagan.

  Läs mer »


  Eurovision-månaden är här!

  1 maj. Nu har vi efter lång väntan fått tillbaka månaden maj igen vilket betyder EUROVISION! Schemat för tävlingen är som brukligt att det först är en vecka med enskilda repetitioner (som vi i presskåren dessvärre ej får följa via livestreams eller på plats i pressrummet) vilket pågår till och med lördag 6:e maj. Dagen därpå hålls en invigningsfest innan det blir en hel vecka fylld med härlig musik och förmodligen spännande omröstningar.

  Vi skribenter här på ESC-Panelen kommer självklart att bevaka allt detta mycket noga och så mycket vi hinner och kan. Bland annat kommer vi att LIVE-kommentera från de första publika genrepen och direktsändningarna inför varje sändning. Så det blir kommentering måndag till söndag under kommande vecka.

  Utöver detta kommer vi såklart att göra våra gissningar och tycka till, vilka nu kan ha påverkats av repetitionerna eller andra opinioner. Vi analyserar också före och efter varje sändning och mycket mer.

  Varmt välkommen att följa med oss på årets ESC-äventyr!

  All fakta om årets Eurovision »

   

  Nyhetshändelser i april


  Nyhetssammanfattning april

  30 april. Vi sammanfattar senaste nytt från Eurovisionbubblan vilket inkluderar hur läget ser ut inför Liverpool där Eurovision snart stundar.

  Läs mer »


  Nu startar Eurovision-repetitionerna

  30 april. Mellan den 30 april och 6 maj kommer de 37 artisterna i årets Eurovision-startfält ges möjlighet att scenrepetera inför de stundande genrepen och direktsändningarna. I år är dessa repetitioner dock stängda för en presskåren vilket gör att vi bara kan följa de inledande repetitionerna via smygklipp och fotografier som släpps. Däremot kommer media få bevaka genrepen och direktsändningarna live-on-stage.

  Repetitioner dag 1 »

   

  Hur ser det ut under sändningveckan?

  Mellan måndag den 8:e maj och lördag den 13:e maj pågår själva tävlingsveckan. Inför respektive sändning genomförs först ett produktionsgenrep utan publik följt av två  publikgenrep (ett kvällen före sändning och ett timmarna före direktsändningen) innan det är dags för en resultatavgörande direktsändning. Dessa sändningar får vi i presskåren bevaka live-on-stage.


  Se Finlands Inför Eurovision-serie

  30 april. Finland fortsätter i år med sitt koncept Viisukupla – Eurovisionsbubblan där fyra inbjudna gäster i två sändningar tycker till om alla tävlingsbidrag. Det första avsnittet släpptes den 30:e april medan det andra avsnittet släpps veckan därpå, den 7:e maj. Det visas också en tredje episod den 13:e maj som blir en slags önskekonsert inför avgörandet i finalen.


  Adresse Liverpool del 3

  28 april. Föregående vecka sände NRK det andra av fyra Inför-program till årets Eurovision och den här veckan släpptes det tredje avsnittet. I programmet bedömmer deras inbjudna panel bidragen från Island, Nederländerna, Portugal, Georgien, Österrike, Tyskland, Schweiz och Israel.

  Den norska panelen bedömer alla bidrag med poäng enligt ESC-skalan, med undantag för Norges bidrag där man bara diskuterade vilken placering de tror Alessandra kommer att få.

  Se det tredje avsnittet »

  Se det andra avsnittet »

  Se det första avsnittet »


  Sverige vann OGAE-omröstningen inför Eurovision 2023

  28 aprilInför årets Eurovision har OGAE-klubbarna runt om i Europa röstat fram sin vinnare. Efter att alla klubbar hade röstat klart var det Loreen med bidraget ”Tattoo” som hade fått högst totalpoäng och därmed vunnit omröstningen. Nedan kan du ta del av hur det gick totalt sett för alla 37 bidrag.

  Läs mer »


  Så blir repetitions- och sändningsveckan i Eurovision 2023

  28 aprilFrån och med söndagen den 30:e april startar Eurovision 2023 på allvar. Då inleds nämligen de första enskilda artistrepetitionerna i Liverpool Arena samtidigt som en rad andra händelser också äger rum fram till den stora finalen den 13:e maj. Vi berättar mer om hur upplägget blir och vad som händer dess dagar.

  Läs mer »


  Eurovision-CD:n har släppts

  28 april. På fredagen släpptes den officiella samlings-CD:n för årets Eurovision Song Contest. Om lite drygt en månad kommer den även att släppas på vinyl.

  Läs mer »


  Första bilderna inne från arenan

  26 april. Under onsdagen fick Liverpool Arena kungligt besök som också fick trycka på startknappen för tävlingen. I samband med det släppts också filmklipp och stillbilder från hur arenan ser ut när alla scenarbeten är klara. Bilderna visar att publiken kommer att sitta på läktare men det finns också platser på parkett. Green room kommer att vara placerat i den bakre delen av arenan där artisterna med delegationer sitter i soffgrupper.

  Själva scenen har en ganska stor yta med möjlighet att gå ut på en puck mitt i arenan. Det finns även en annan uppbyggd puck mittemot den större pucken.


  Stand-in-repetitioner i Liverpool Arena

  24 april. Under delar av vecka 17 kommer det att hållas så kallade stand-in-repetitioner i Eurovision-arenan. Det innebär att andra personer än artisterna får framträda på scenen i respektive lands scenframträdande för att produktionsteamet ska kunna testa så att alla kameravinklar, ljus med mera funkar som det är tänkt. Dessutom får delegationerna möjligheten att se numret på förhand för att kunna komma med feedback.

  När dessa repetitioner är över tar de riktiga repetitionerna vid med artisterna, vilket är planerat att starta denna söndag (30:e april).

  Läs mer »


  Ett sista biljettsläpp till Liverpool

  24 april. Under måndagen från klockan 13.00 CEST släpps ytterligare biljetter till årets Eurovision. Om du ännu inte har säkrat din plats i Liverpool Arena i maj så har du nu en sista chans att kunna göra det.

  Biljetter säljs endast via den officiella biljettpartnern Ticketmaster UK och för att kunna köpa biljetter måste du ha ett konto som går att skapa innan du beställer.

  Läs mer »


  Tekniska repetitioner inledda i Liverpool Arena

  21 april. Nu är arbetet med att bygga upp scen och ljusrigg med mera klart i Liverpool Arena och näst på tur väntar tekniska repetitioner. Vi har sammanställt även hur resan ser ut framåt de kommande veckorna.

  Läs mer »


  Adresse Liverpool del 2

  21 april. Föregående vecka sände NRK det första av fyra Inför-program till årets Eurovision och den här veckan släpps det andra avsnittet. I programmet bedömmer deras inbjudna panel bidragen från Albanien, Danmark, Estland, Finland, Polen, Serbien, Slovenien, Storbritannien och Ukraina.

  Se det andra avsnittet »

   

  Vad hände i första avsnittet?

  I det första avsnittet bedömde panelen bidragen från Armenien, Australien, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Malta, Norge och Tjeckien.

  Den norska panelen bedömer alla bidrag med poäng enligt ESC-skalan, med undantag för Norges bidrag där man bara diskuterade vilken placering de tror Alessandra kommer att få.


  Ett andra biljettsläpp till Liverpool

  21 april. Från och med måndagen den 24:e april klockan 13.00 CEST släpps ytterligare biljetter till årets Eurovision. Om du ännu inte har säkrat din plats i Liverpool Arena i maj så har du nu en chans till!

  Läs mer »


  Artisten Mel C blir röst i Eurovision 2023

  21 april. I årets Eurovision blir det artisten Mel C, bland annat känd från den tidigare brittiska popgruppen Spice Girls, som kommer att vara den röst som bland annat introducerar programledarna i början av varje sändning. Utöver detta har BBC också redovisat mer i detalj kring vilka inslag som kommer att visas i de olika sändningarna.


  Sveriges ESC-kommentatorer bekräftade

  18 april. Efter de uppgifter som gick ut den 14:e april har nu SVT bekräftat att det blir Edward af Sillén och Måns Zelmerlöw som kommer att vara SVT:s kommentator för årets Eurovision. Sedan tidigare har det varit bekräftat att Carolina Norén fortsätter i samma roll för Sveriges Radio (ett uppdrag hon har haft årligen sedan 1999).

  Läs mer »


  Gästartisterna i årets Eurovision-final presenterade

  17 april. BBC har nu bekräftat vilka artister som har bjudits in som gästartister till finalen i Liverpool den 13:e maj. Det handlar både om fjolårets och tidigare ESC-vinnare men även silvermedaljörer och andra som har tävlat.

  Notera att artikeln publicerades den 13:e april och har uppdaterats med de tidigare semifinalgästartisterna.

  Vilka artister uppträder? »


  Malta anordnar ett låtskrivarcamp inför MESC 2024

  15 april. I juni i år kommer PBS på Malta att anordna ett s.k. låtskrivarcamp för intresserade låtskrivare och artister att skriva musik ihop med tanke på MESC 2024 (Maltas ESC-uttagning). För att delta ansöker man via ett formulär (deadline är 30 april) medan själva låtskrivarcampet pågår mellan den 12-15 juni.

  Mer regler för detta ändamål finns att läsa här.


  Monaco startar upp nytt TV-bolag i september

  15 april. Nu har det bekräftats att Monaco kommer att starta upp ett nytt TV-bolag som får namnet TVMonaco. Bolaget kommer att finaniseras av dels den monegaskiska staten, dels av franska TV5MONDE. Det nya bolaget kommer enligt uppgift att starta upp den 1:a september i år under ledning av Salim Zegdhar och Nathalie Biancolli men redan under sommaren kommer en flytt att ske till sändningslokalerna.

  För att ge Monaco möjlighet att göra comeback till Eurovision 2024 måste bolaget senast i december i år ha blivit medlemmar i EBU. Om processen fördröjs kan Monaco tidigast göra comeback till 2025 års tävling.


  Eurovision in Concert i Amsterdam

  15 april. Under lördagskvällen har det blivit dags för en ny upplaga av det populära Eurovision Pre Partyt i Amsterdam – Eurovision in Concert (EiC). Bland artisterna som medverkar är det 28 som också tävlar i Liverpool. Däremot kommer inte Polens representant Blanka till start vid EiC utan hon har valt att lämna återbud.

  Se vilka som uppträder »


  Uppgifter om Sveriges ESC-kommentatorer

  14 april. SVT gick under fredagen ut med en uppdatering i SVT Play gällande innehållet i Eurovision-programmen. Enligt dessa texter kommer Edward af Sillén att vara SVT:s kommentator för de två semifinalsändningarna den 9:e och 11:e maj medan han i finalen den 13:e maj får sällskap av Måns Zelmerlöw. SVT har för tillfället inte bekräftat detta på annat håll än just i SVT Play.

  Om detta stämmer blir det således 13:e gången som Edward af Sillén kommenterar Eurovision för Sveriges Television. Han har haft uppdraget vartenda år sedan 2009, med undantag för 2013 och 2016 då han istället arbetade med programledarna (då ESC producerades i Malmö respektive Stockholm). År 2020 ställdes också ESC in p.g.a. coronapandemin men då kommenterade Edward istället programmet Sveriges 12:a som producerades av SVT istället för ESC. Det är också andra gången som Edward får med sig Måns Zelmerlöw som kommentatorskollega, senast var i Kiev 2017.

  För Sveriges Radios del blir det fortsatt Carolina Norén som har fått kommentatorsuppdraget, som hon har haft varje år sedan 1999.


  Nu startar Adresse Liverpool i Norge

  14 april. Under april och maj, inför sändningarna från Liverpool, kommer NRK i vanlig ordning att sända sitt Inför Eurovision-program som i år har fått namnet Adresse Liverpool. Det är programledaren Marte Stokstad som har bjudit in en fast panel (Kevin Vågenes, Ingeborg Heldal och Stian Thorbjørnsen*), en s.k. folkets jury (med fyra medlemmar där Jim Ødegård Pedersen är med i alla program medan resterande tre byts ut mellan varje sändning) och en eller två gästtyckare som också byts ut mellan varje sändning.

  Sändningarna sker på kvällstid i NRK1 den 14:e, 21 och 28:e april samt 5:e maj, men avsnitten släpps alltid i NRK Play tidigare samma dag som respektive sändning görs. Första programmet går att se via denna länk.

  Ordningen som låtarna bedöms följer inte semifinalordningen utan är slumpvis. Sveriges låt kommer t.ex. att bedömas i det fjärde programmet.

  * Stian Thorbjørnsen är bara med i de två första programmen, därefter övertas hans plats av andra gäster.


  Nya regler i Eurovisions omröstningar

  13 april. Sedan tidigare har det varit känt att 2023 års Eurovisions två semifinaler enbart kommer att avgöras av tittarröstning och onlineröstning istället för att ha adderad jury- och tittarröstning. Med veckor inför tävlingen börjar har EBU valt att förtydliga vissa saker kring omröstningarna.

   

  Vad händer om ett land inte kan avge ett validerat tittarresultat?

  Bland annat har EBU beslutat att om ett land av något skäl inte kan leverera ett validerat tittarresultat kommer det att ersättas av ett s.k. aggregerat telefonresultat utifrån hur länderna i samma för-grupp (vid lottningen) har röstat. Om t.ex. Sveriges röstning skulle haverera i semi 1 kommer EBU således att sammanställa hur Finland och Norge röstat (som var i samma för-grupp vid lottningen) och utifrån det avge Sveriges poäng. Skulle samma sak hända i finalen används hela för-gruppen som referens.

  Först om det aggregerade resultatet inte går att använda kommer landets backup-jury (som även röstar i finalen) att få avlägga det landets poäng.

   

  Hur kommer jurygrupperna vara sammansatta?

  I finalen välkomnas jurygrupperna in i tävlingen igen som 50 procent av resultatet, eller faktiskt bara 49,4 procent då tittar- och onlineröstningen tillsammans får 50,6 procents makt i år. EBU har inte gått ut med vilka personer som sitter i jurygrupperna, däremot är det sagt att varje lands jury ska bestå av personer som på något sätt arbetar med musik som t.ex. artist, låtskrivare, producent, dansare etcetera.

  Varje jurymedlem kommer att indidivuellt rangordna alla bidrag från första till sista plats (undantag för det egna landets bidrag som juryn ej kan rösta på). Det som juryn ska utgå ifrån är låtens originalitet, framträdandets kvalité, artistens röstkapacitet och alla dessa tre saker i en helhet som akt.

  Om EBU skulle välja att diskvalificera en jurys röster i finalen kommer dessa att ersättas av hur landets tittare röstat.

   

  Får alla rösta i finalen?

  Ja, alla 37 länder är med och röstar i finalen vilket inkluderar de 11 länder som kommer att röstas ut i semifinalerna. Även onlineröstningen är med och avgör finalen.

   

  Vilka länder kommer att ingå i onlineröstningen?

  EBU har meddelat att de kommer att gå ut med en lista över länder som ingår i onlineröstningen, alltså varifrån man kan rösta. Däremot krävs det att man har ett registrerat kreditkort i det landet i och med att man måste logga in med det kreditkortet.

  Om du har ett kreditkort registrerat i Sverige kan du således inte vara med och rösta i onlineröstningen, däremot kan du rösta i semi 1 och i finalen då Sverige får rösta.


  Flera ukrainska artister gästar semifinalerna i Liverpool

  13 aprilSom en del av att årets Eurovision görs i samproduktion mellan brittiska BBC och ukrainska UA:PBC kommer årets två semifinaler att gästas av en rad ukrainska artister. Inför tävlingen har följande artister presenterats som gästartister till semifinalerna.

  Vilka artister uppträder? »


  Låtskrivarcamp till Norsk MGP 2024

  12 april. Trots att Eurovision 2023 inte är avgjord har norska NRK redan nu under våren 2023 inlett starten för 2024 års Norsk Melodi Grand Prix. Även om få detaljer är släppta har musikchefen Stig Karlsen via Instagram lagt ut att produktionen just nu anordnar ett så kallat låtskrivarcamp i Oslo där man samlar artister och låtskrivare som får göra musik tillsammans.

  Sedan återstår det såklart att se om någon eller några av låtarna som skapas den här gången sedan blir utvalda att delta vid nästa års uttagning. Mer information om uttagningen följer under året.


  Så blir vykorten i Eurovision 2023

  12 aprilBBC har låtit presentera mer fakta om hur årets vykort kommer att se ut i tävlingen, alltså de cirka 40 sekunder långa klipp som visas innan respektive lands scenframträdande.

  Läs mer »


  Datum klara för två Pre Partys 2024

  10 april. Redan nu under våren 2023 står det klart att två av de numera klassiska Eurovision Pre Partys återvänder till nästa år. Det handlar dels om Barcelona Eurovision Party som är schemalagt till den 25:e, 26:e och 27:e april 2024, dels Israel Calling som är tillbaka den 11:e april 2024.

  Det är däremot inte officiellt än om festerna i London, Amsterdam och Madrid får en fortsättning nästa år, mer information om det följer vid senare uppdateringar.


  Så var Pre Party ES

  10 april. Den 7-8 april ägde PrePartyES rum i Madrid i Spanien där ett flertal artister i årets Eurovision-startfält inklusive ett antal gästartister deltog. En av deltagarna var Sveriges ESC-representant Loreen. Nu finns bägge sändningarna att se i efterhand.

  Läs mer »


  Så var Israel Calling

  10 april. Den 3 april ägde Eurovision Pre Partyt Israel Calling rum i Tel Aviv i Israel där ett flertal artister i årets Eurovision-startfält inklusive ett antal gästartister deltog. Nu finns hela sändningen att se i efterhand.

  Läs mer »


  Scenbygget har startat i Liverpool Arena

  5 april. Med fem veckor kvar till Eurovisionsändningarna har scenarbetet i Liverpool Arenan startat på allvar. Bilder som Eurovision.tv har släppt på sitt Twitterkonto visar att arbetet är i full gång, inte minst med att få upp alla ljusriggar. Man kan även urskilja var scenen ska vara placerad i arenan.

  Än så länge återstår en hel del arbete innan de tekniska repetitionerna och stand-in-repetitionerna kan börja på allvar innan de första artistrepetitionerna startar. De senare är enligt tidigare uppgifter planerade att påbörjas söndagen den 30:e april.


  Bekräftat: Frankrike blir värd för Junior Eurovision 2023

  3 april. Efter att senast stått värd 2021 och sedan vunnit tävlingen igen 2022 har EBU nu bekräftat att 2023 års Junior Eurovision Song Contest ska äga rum i Frankrike med France Télévisions som värdbolag. Finaldatumet är satt till söndagen den 26:e november och värdstad blir den här gången Nice som ligger på Franska rivieran! Noteras bör att Frankrike fick uppdraget efter tillfrågan och inte tack vare sin seger ifjol (i och med att JESC-reglerna säger att en finalseger inte per automatik ger värdskap året därpå som det ju annars är i stora Eurovision – med undantag).

  Det finns ännu ingen officiell slogan/tema presenterat och det är troligt att deltagarlistan för tävlingen dyker upp först tidigast i slutet av sommaren eller början av hösten.


  Så var Polish Eurovision Party

  3 aprilDen 1:a april ägde Eurovision Pre Partyt ’Polish Eurovision Party’ rum i Warszawa i Polen. I den här artikeln sammanfattar vi vilka artister som deltog och länkar till de framträdanden som finns publicerade.

  Läs mer »

   

  Nyhetshändelser i mars


  Nyhetssammanfattning mars

  31 mars. Vi sammanfattar senaste nytt från Eurovisionbubblan vilket inkluderar hur läget ser ut inför Liverpool samt ett antal panelprojekt som vi genomför just nu.

  Läs mer »


  Panelens topplista – mars 2023

  29 mars. Var och en i panelen har gjort sin topp 37 i ett just-nu-läge (6 veckor före tävlingen börjar). Efter att vi har presenterat och tyckt till om bidragen i vår Inför-guide kommer vi att göra en andra topplista som också blir slutresultatet för vad vi tycker denna säsong.

  Se panelens gemensamma första topplista »


  6 veckor kvar till Eurovision 2023

  27 mars. Hur gissar spelbolagen att Eurovision 2023 kommer att avgöras? Med 6 veckor kvar till start – så här ser gissningarna ut just nu!

  Läs mer »


  Så var Barcelona Eurovision Party

  26 mars. Under tre kvällar i följd genomfördes säsongens första Eurovision Pre Party i Barcelona. Vi har sammanställt länkar till framträdanden och intervjuer.

  Nästa Pre Party väntas i Warszawa i Polen den 1:a april.

  Läs mer »


  50 dagar kvar till Eurovision 2023

  24 mars. Nedräkningen till årets Eurovision fortsätter och nu är det mindre än 50 dagar kvar till finalen sänds från Liverpool den 13:e maj. Det innebär att det är 46 dagar kvar till dess Loreen åter tävlar för Sverige i en Eurovision-semifinal.


  Förbeställ årets Eurovision-CD

  24 mars. I slutet av april, närmare bestämt den 28:e april, släpps årets Eurovision-CD med alla 37 tävlingsbidrag. Redan nu kan göra en förbeställning av CD:n via Eurovision.tv:s shop där den just nu kostar cirka 224 kronor. Via Ginza.se kostar CD:n 249 kronor.

  Du kan även köpa samlingen på vinylskiva för ungefär 617 kronor (via Eurovision.tv) eller 589 kronor (via Ginza.se).

  För kännedom har det i skrivande stund ännu inte presenterats något datum när DVD-släppet med sändningarna i maj kommer att göras. Vi återkommer till detta när vi har fått information om när det blir.


  Säsongens Eurovision Pre Partyn har presenterats

  22 mars. Under de kommande veckorna kommer ett antal så kallade Eurovision Pre Partyn äga rum i olika städer runt om i Europa inför avgörandet i Liverpool. Senast var det Israel som bekräftade att de även i år kommer att arrangera sin fest i Tel Aviv den 3:e april. Nedan är datumen för årets fester (med reservation för tillägg och justeringar):

  23-25 mars: Barcelona Eurovision Party (Barcelona, Spanien)

  1 april: Polish Eurovision Party (Warszawa, Polen)

  3 april: Israel Calling (Tel Aviv, Israel)

  7-8 april: PrePartyES (Madrid, Spanien)

  15 april: Eurovision in Concert (Amsterdam, Nederländerna)

  16 april: London Eurovision Party (London, Storbritannien)


  Semifinalernas startordningar har presenterats

  22 mars. På onsdagskvällen meddelade EBU hur tävlingsproducenterna för årets Eurovision har fördelat ut bidragen som ska kvala i de två semifinalerna. För Sveriges del innebär det att Loreen kommer att starta som nummer 11 av 16 den 9:e maj.

  Läs mer »


  Finland sänder Viisukupla som inför-serie

  20 mars. Även i år kommer Yle i Finland att producera en införserie till Eurovision som heter Viisukupla – Eurovisionsbubblan. Programledare blir duon Märta Westerlund och Katri Norrlin och inspelningarna sker inom de kommande veckorna.


  All röstningsstatistik från Melodifestivalen 2023

  17 mars. Alla sändningar i årets Melodifestival är nu avgjorda och därmed är alla enskilda resultat och siffror presenterade.

  Vi ger dig en översikt av de resultat som var i deltävlingarna, semifinalen och finalen utifrån den officiella resultatlistan som SVT har gått ut med. En del av statistiken har dock varit offentlig under tävlingens gång medan andra siffror har hållits hemliga, men nu är det inga hemligheter kvar längre, i alla fall inte för 2023 års uttagning!

  Till statistiken »


  Mer information om Norges Adresse Liverpool

  16 mars. Under fredagarna den 14:e, 21:a och 28:e april samt 5:e maj kommer NRK i Norge att sända sin Inför ESC-serie som i år har fått namnet Adresse Liverpool. I programmen kommer en fast panel samt olika gästtyckare och en folkets jury kommentera och betygsätta de 37 bidrag som tävlar i ESC 2023. Nedan är information som har presenterats.

  Programledare i alla fyra sändningar är Marte Stokstad och den fasta panelen i alla fyra program blir Ingeborg Heldal, Stian ”Staysman” Thorbjørnsen och Kevin Vågnes. Alla sändningar har också fyra medlemmar i folkets jury varav tre som byts ut mellan varje sändning. Den enda som kommer att vara med i alla fyra program är Jim Ødegård Pedersen.

  I respektive sändning kommer också den fasta panelen att få en eller två gästtyckare. I det första programmet blir det artisten Kim Wigaard, därefter Agnete Husebye i det andra programmet, sångerskan Amanda Tenfjord (som tävlade för Grekland ifjol) och den tidigare ordförande i norska ESC-juryn Fawad Ashraf i det tredje programmet samt Henrik Aasheim och Linn Skåber i det fjärde och sista programmet.

  Inspelningarna av programmen görs från en TV-studio i slutet av mars. Ordningen brukar inte följa fördelningen i semifinalerna utan är en egen vald ordning av NRK oavsett om ett land tävlar i semifinal eller är direktkvalificerad.


  Irus bidrag till Eurovision 2023 presenterat

  16 mars. Nu är uttagningssäsongen till Eurovision 2023 officiella över sedan georgiska TV-bolaget GPB under torsdagseftermiddagen släppte bidraget ”Echo” som valts ut internt som tävlingsbidrag för sångerskan Iru.

  Läs mer & se videon »


  Lyssna på Armeniens ”Future Lover” med Brunette

  15 mars. Sedan tidigare under uttagningssäsongen har det varit känt att sångerskan Brunette har valts ut internt som representant för Armenien i Eurovision 2023. Som näst sista land i ordningen har också hennes officiella tävlingsbidrag ”Future Lover” släppts officiellt.

  Läs mer & se videon »


  8 veckor kvar till Eurovision 2023

  14 mars. Hur gissar spelbolagen att Eurovision 2023 kommer att avgöras? Under våren kommer vi veckovis att kolla av hur spelbolagen förändrar sina gissningar och när tävlingen sedan går in i en mer större fas i månadsskiftet april/maj kommer denna bevakning att intensifieras. Med åtta veckor kvar till start – så här gissar spelbolagen just nu (14/3 kl. 18.15) att resultatet kommer att bli!

  Läs mer »


  Delegationsmöte i Liverpool inkl. startnummerlottning för två länder

  13 mars. Uttagningssäsongen är över samtidigt som EBU:s deadline för tävlingsländerna att meddela respektive artist- och bidragsval till Liverpool har infallit. I samband med detta hölls under måndagen det traditionella delegationsmötet i värdstaden där 37 delegationer möttes för att få mer information om hur den brittisk-ukrainska produktionen planerar att genomföra tävlingen.

  En av mötespunkterna på agendan var att lotta startnummer i finalen för värdnationen. I vanliga fall är det bara ett land som får ett bestämt startnummer genom lottning men i och med att Storbritannien de facto arrangerar på uppdrag av Ukraina har även Ukraina fått sitt startnummer bestämt genom en lottning. Resultatet föll på att Storbritannien får avsluta finalen (vilket de senast gjorde i ESC 2014) medan Ukraina får startnummer 19.

  I finalen den 13:e maj kommer 26 länder att tävla om segern varav 6 av dessa är direktkvalificerade och resterande 20 blir tittarnas val från de två semifinalerna den 9:e och 11:e maj.


  Inget bidragsbyte för Italien till ESC 2023

  13 mars. När artisten Marco Mengoni vann Italiens ESC-uttagning Festival di Sanremo hintade han om att han eventuellt skulle komma att byta ut sin vinnarlåt Due vitemot en annan låt. Nu många veckor senare har det italienska TV-bolaget Rai bekräftat att det inte blir något bidragsbyte vilket gör att ”Due vite” kommer att representera Italien i ESC 2023.

  Däremot kommer bidraget att behöva arrangeras om något inte minst för att den är ett stort antal sekunder för lång.


  Azerbajdzjans musikvideo till ESC-bidraget har släppts

  13 mars. Bidraget som Azerbajdzjans utvalda duo till Liverpool ska framföra heter ”Tell Me More” och bidraget släpptes officiellt under måndagseftermiddagen.

  Lyssna på låten »


  Greklands ESC-bidrag har släppts

  12 mars. Under söndagen den 12:e mars släpptes Greklands tävlingsbidrag ”What They Say” för första gången i officiell musikvideoform. Bidraget framförs av 16-åriga Victor Vernicos som har utsetts internt av TV-bolaget ERT efter två olika omröstningar.

  Läs mer »


  Mimicat representerar Portugal i Eurovision 2023

  12 mars. Sista landet för ESC-säsongen 2023 att anordna en nationell uttagning blev Portugal vars final Festival da Canção 2023 avgjordes under natten mot söndagen. Vinnare i finalen blev sångerskan Mimicat med bidraget ”Ai coração”.

  Resultat »

  Panelens slutkommentarer »


  Sverige valde Loreen som ESC-representant 2023

  11 mars. Nu är Melodifestivalen 2023 avgjord! Efter att de internationella jurygrupperna tillsammans med tv-tittarna röstat klart hade förhandsfavoriten Loreen med bidraget ”Tattoo” fått högst totalpoäng, vilket innebär att hon kommer att få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2023.

  Läs mer om finalen »


  Allt du behöver veta inför finalen i Melodifestivalen 2023

  8 mars. Ikväll lördag (11:e mars) avgörs finalen i Melodifestivalen 2023 där årets vinnare och tillika Eurovision-representant ska koras! Vi berättar mer om startfältet, tävlingsupplägget och röstningsreglerna samt hur oddsen tippar slutresultatet.

  Läs mer »

   

  Fakta


  • Datum:
  • 2023-03-11

  • Tid:
  • 20:00-22:00 CET

  • Programledare:
  • Farah Abadi & Jesper Rönndahl

  • Plats:
  • Friends Arena, Stockholm

  • Röstningsprocess:
  • Tittarna och internationella jurygrupper delar på makten att avgöra resultatet
   

   

  Mer att ta del av

  Läs Schlagermagisterns analys »

  Bilder från repetitionerna »

  Panelen tycker till (inför) »

  Vi följde det första publikgenrepet »

  Vi bevakade torsdagsrepetitionerna »


  Inför: Portugals nationella final

  11 mars. I samma stund som Sverige korar sin vinnare i Melodifestivalen startar Portugal sin avgörande final i Festival da Canção 2023 där 13 bidrag tävlar om en plats för Portugal i Eurovision 2023 i Liverpool.

  Inför finalen »

  Panelen tycker till (inför) »


  Armeniens låt släpps den 15 mars

  11 mars. Armeniens ESC-artist Brunette har meddelat via Instagram att hennes tävlingsbidrag i Eurovision 2023 kommer att heta ”Future Lover”. Bidragets officiella släppdatum är satt till den 15:e mars.


  Ytterligare två länder har lämnat besked

  9 mars. Parallellt med artistrepetitionerna i Friends Arena i Melodifestivalens final har två länder som valt internt till Eurovision 2023 bekräftat artist- och bidragsval. Det handlar om:

  azerbaijan_smallAzerbajdzjan som representeras av bröderna TuralTuranX med bidraget ”Tell Me More”. Även om låtens titel har släppts saknas ett datum för när den ska släppas i studioversion. Azerbajdzjan kommer att tävla i samma semifinal som Sverige.

  Läs mer »

   

  Storbritannien som i år är värdland åt Ukraina har valt ut sångerskan Mae Muller med låten ”I Wrote A Song” som sin representant. Bidragets musikvideo är också släppt så låten går alltså redan nu att lyssna på. Storbritannien är i egenskap av ”Big Five” och värdnation direktkvalificerad till finalen den 13:e maj.

  Läs mer »


  Israels tävlingsbidrag till Liverpool har presenterats

  8 mars. I Eurovision 2023 kommer Israel att representeras av Noa Kirel med bidraget ”Unicorn”. Nu har också tävlingsbidraget släppts officiellt. Israel kommer att tävla i samma semifinal som Sverige, och dessutom i samma starthalva.

  Läs mer »


  Österrikes tävlingsbidrag till Liverpool har presenterats

  8 mars. I Eurovision 2023 kommer Österrike att representeras av duon Teya & Salena med bidraget ”Who the Hell is Edgar?”. Nu har också tävlingsbidraget släppts officiellt. Notera gärna att artist- och bidragsvalet har gjorts internt. Österrike kommer att tävla i den andra semifinalen i Liverpool.

  Läs mer »


  Schweiz’ tävlingsbidrag till Liverpool har presenterats

  7 mars. Nu står det klart att artisten Remo Forrer som tävlar för Schweiz i årets Eurovision kommer att tävla med låten ”Watergun”. Låten är bland annat gjord av Ashley Hicklin som därmed har fått med sin sjunde ESC-låt sedan 2010.

  Årets artist och bidrag har valts internt enligt en metod som Schweiz har använt sig av de senaste fem ESC-upplagorna.

  Schweiz tävlar i samma semifinal som Sverige och dessutom i samma semifinalhalva.

  Läs mer »


  Biljetterna till Eurovision 2023 slutsålda

  7 mars. Klockan 13.00 CET på tisdagen släpptes biljetterna till Eurovision 2023, både till direktsändningarna den 9:e, 11:e och 13:e maj samt till alla publika genrepstillfällen den 8:e, 9:e, 10:e, 11:e, 12:e och 13:e maj. Trycket var som vanligt stort och bara timmar senare meddelade EBU att samtliga biljetter hade sålts slut.

  Om man inte fick tag på biljetter så kan man ändå uppleva tävlingen på plats i Liverpool i och med att staden erbjuder en s.k. Eurovision Village som är öppen för allmänheten mellan den 1:a och 14:e maj. Där kommer man bland annat att kunna se sändningarna på storbildsskärmar i parkområden.


  Vecka 10: Sista officiella uttagningsveckan för 2023

  6 mars. Vi går nu in i den nionde och sista officiella uttagningsveckan under årets ESC-säsong. Denna vecka handlar det om följande uttagningar (med reservation för ev. tillägg och justeringar):

   

  Finaler, lördag

  Sverige: Melodifestivalen

  Efter fem veckor med deltävlingar och nu senast semifinal har finalstartfältets 12 bidrag valts ut. På lördag kommer tv-tittarna tillsammans med åtta internationella jurygrupper att kora en av dessa låtar till vinnare. Vi följer detta såklart mycket noggrant och denna vecka har vi också reportrar på plats under torsdag, fredag och lördag i Friends Arena!

  Läs mer »

   

  Portugal: Festival da Canção

  I Portugals final tävlar i år 13 bidrag om segern där en kombination av regionala jurygrupper och tittarröstning korar en av låtarna till vinnare. Portugal genomför för övrigt säsongens allra sista ESC-final då den finalen startar samtidigt som Sveriges final precis avslutas.

  Inför finalen »

  Panelen tycker till (inför) »

  Internvalsbesked som väntar

  Vi är nu inne i slutspurten av säsongens uttagningar där länder som har valt artist och/eller tävlingsbidrag internt nu behöver meddela sina ESC-val, även om dessa också kan komma att läggas ut först under nästkommande vecka då EBU:s deadline infaller.

  Under denna vecka har Schweiz, Israel och Österrike meddelat datum för sina presentationer medan vi saknar officiella besked när Armeniens, Georgiens och Greklands respektive tävlingsbidrag släpps samt när Azerbajdzjans och Storbritanniens respektive artist- och bidragspresentationer ska göras.


  Resultat: Semifinalen i Melodifestivalen 2023

  4 mars. Under lördagskvällen sändes semifinalen i årets Melodifestival där de åtta bidrag som blivit treor och fyror i deltävlingarna tävlade om fyra finalplatser.

  Vilka kvalade in till finalen? »

  Vi spekulerade (inför) »

   

  Mer fakta från veckan

  Vi följde fredagsgenrepet »

  Panelens åsikter efter torsdagsrepet »

  Lär känna artisterna i startfältet »

  Lyssna på alla 28 tävlingsbidrag »


  Resultat övriga uttagningar (4 mars)

  4 mars. Utöver Sveriges semifinal arrangerades det fyra uttagningsprogram till runt om i Europa under lördagskvällen varav tre var avgörande finaler. Nedan är länkar till respektive resultat.

   

  Moldavien: Etapa Națională 2023 – Final »

  – 10 bidrag tävlade om segern.

  – Delad jury- och tittarröstning avgjorde vilken av låtarna som skulle vinna.

   

  Island: Söngvakeppnin – Final »

  – 5 bidrag tävlade om segern.

  – Resultatet avgjordes i två rundor: först där en jury och tittarna röstade fram två gemensamma favoriter och därefter fick tittarna rösta fram en vinnare.

   

  Serbien: Pesma za Evroviziju – Final »

  – 16 bidrag tävlade om segern.

  – Delad jury- och tittarröstning avgjorde vilken av låtarna som skulle vinna.

   

  Portugal: Festival da Canção – Semi 2 »

  – 10 bidrag tävlade om 6 finalplatser.

  – Delad jury- och tittarröstning avgjorde först fem finalister, därefter fick tittarna rösta vidare ett wildcard.

  – Finalstartfältet är nu komplett.


  Tyskland har valt artist och bidrag till Liverpool

  4 mars. Det blir gothic metal-gruppen Lord of the Lost med bidraget ”Blood and Glitter” som kommer att få representera Tyskland i Eurovision 2023. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Unser Lied für Liverpool som avgjordes den 3:e mars 2023.

  Läs mer »


  Biljettinformation till Eurovision 2023

  2 mars. Från och med den 7:e mars klockan 13.00 CET (Centraleuropeisk vintertid) släpps biljetter till årets Eurovision Song Contest. Som vanligt säljs biljetter enbart från en återförsäljare, i det här fallet Ticketmaster UK. Nytt för den här gången är att du kan bara köpa biljetter till en show i taget och för att kunna genomföra en beställning måste du skapa ett konto hos Ticketmaster UK. Detta är något som går att göra redan nu om man vill.

  En annan nyhet är att kvällsgenrepet före sändningarna är omdöpt för semfinalerna i och med att dessa genrep inte längre är s.k. jurygenrep. Detta då EBU sedan tidigare har valt att ta bort jurygrupperna som resultat i årets semifinaler. Dock kommer backup-jurys sitta redo och deras resultat används ifall ett land inte kan leverera ett validerat telefonresultat.

   

  Vilka shower kan jag köpa biljetter till?

  Biljetter kommer att säljas till sammanlagt nio shower vilket inkluderar två genrep före varje direktsändning. Det första publika genrepet genomförs kvällen före direktsändningen och det andra genrepet timmarna före direktsändningen. Datumen som gäller är:

  • 8 maj: Semifinal 1 – kvällsgenrep (kl. 21.00 CET)
  • 9 maj: Semifinal 1 – eftermiddagsgenrep (kl. 14.30 CET)
  • 9 maj: Semifinal 1 – direktsändning (kl. 21.00 CET) – här tävlar Sveriges bidrag!

  • 10 maj: Semifinal 2 – kvällsgenrep (kl. 21.00 CET)
  • 11 maj: Semifinal 2 – eftermiddagsgenrep (kl. 14.30 CET)
  • 11 maj: Semifinal 2 – direktsändning (kl. 21.00 CET)

  • 12 maj: Finalen – kvällsgenrep (kl. 21.00 CET) – här röstar jurygrupperna i hemlighet
  • 13 maj: Finalen – eftermiddagsgenrep (kl. 14.30 CET)
  • 13 maj: Finalen – direktsändning (kl. 21.00 CET)

  Cyperns låt till Liverpool släppt

  2 mars. Nu har Cypern släppt sitt tävlingsbidrag ”Break a Broken Heart” som Andrew Lambrou ska framföra i årets Eurovision. Valet av såväl artist som tävlingsbidrag har gjorts internt och låten är gjord av Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson, Marcus Winter-John och Thomas Stengaard.

  Läs mer »


  Nederländernas låt till Liverpool släppt

  1 mars. Nu har Nederländerna släppt sitt tävlingsbidrag ”Burning Daylight” som duon Mia Nicolai och Dion Cooper ska framföra i årets Eurovision. Valet av såväl artist som tävlingsbidrag har gjorts internt och låten är gjord av duon tillsammans med ESC-vinnaren Duncan Laurence och låtskrivaren Jordan Garfield.

  Läs mer »

   

  Nyhetshändelser i februari


  Nyhetssammanfattning februari

  28 februari. Vi sammanfattar senaste nytt från Eurovisionbubblan vilket inkluderar hur läget ser ut i de olika nationella uttagningarna som är kvar samt vilka länder som har gjort sina val till Liverpool i maj.

  Läs mer »


  Så tycker vi om Melodifestivalen 2023

  28 februari. Efter det att 28 bidrag har framförts i årets Melodifestival har vi i panelen rangordnat alla bidrag enligt vår tycke och smak och även kommit fram till en gemensam lista. Se varje panelmedlems topplista nedan (notera att ev. justeringar kan komma att ske på kommande listor inför semifinalen och finalen):


  Nederländernas låttitel presenterad

  28 februari. Dagen före presentationen av bidragssläppet av Mia Nicolais och Dion Coopers tävlingsbidrag till Eurovision 2023 meddelade nederländska AVROTROS att tävlingsbidraget får titeln ”Burning Daylight”. Bidraget släpps officiellt på kvällen den 1:a mars.

  Valet av såväl artist som tävlingsbidrag har gjorts internt.


  Vecka 9: Åttonde uttagningsveckan för 2023

  27 februari. Vi går nu in i den åttonde uttagningsveckan under årets ESC-säsong som ser ut att bli den näst sista för säsongen (i alla fall med publika finaler och införsändningar). Denna vecka handlar det om följande uttagningar (med reservation för ev. tillägg och justeringar):

   

  Större uttagningar

  Melodifestivalen går nu in i sitt slutspel med först en väntande semifinal där de åtta bidrag som blivit treor och fyror i deltävlingarna tävlar om fyra finalplatser. Detta kommer vi självklart att bevaka extra mycket under veckan, med både livekommentering från repetitioner och genrep inför direktsändningen.

  Serbien genomför Pesma za Evroviziju under veckan med först två semifinaler som sänds på onsdag och torsdag där 32 bidrag (16 per program) tävlar om finalplatser. På lördag avgörs sedan finalen där vinnaren koras.

   

  Finaler

  Tyskland väljer artist och bidrag genom Unser Song für Liverpool där nio bidrag tävlar om segern. Finalen hålls på sent på fredag kväll.

  Island har efter två semifinaler avgjort finalstartfältet i Söngvakeppnin och det innebär att fem bidrag tävlar om segern. Finalen sänds på lördag kväll. Notera att finalisterna ges möjlighet att framföra sina bidrag på engelska eller andra språk.

  Moldavien ska genom finalen i Etapa Națională 2023 välja ut sin representant till Liverpool. I finalen tävlar 10 bidrag som valdes ut av en jury efter januaris liveauditionrunda.

   

  Övriga sändningar

  Portugal fortsätter med semifinaler i Festival da Canção och nu på lördag kväll avgörs den andra semifinalen där 10 bidrag tävlar om 6 finalplatser.

   

  Internvalsbesked

  Under veckan är det sagt att Nederländerna ska släppa det tävlingsbidrag som duon Mia Nicolai och Dion Cooper ska tävla med i Liverpool. Släppet sker på onsdag den 1:a mars. Dagen därpå, den 2:a mars, är det också sagt att Cyperns tävlingsbidrag ”Break a Broken Heart” som framförs av Andrew Lambrou ska släppas för allmän spelning.

  I och med att vi är i slutskedet av säsongen är det inte omöjligt att fler internval kan komma att dyka upp under veckan. Ett par länder har exempelvis inte offentliggjort när deras besked ska redovisas.


  Polen har avgjort sitt artist- och bidragsval till Liverpool

  26 februari. Under söndagskvällen arrangerades Polens nationella final där 10 bidrag tävlade om segern. När juryn och tittarna hade sagt sitt var det sångerskan Blanka med låten ”Solo” som hade vunnit.

  Läs mer »


  Lyssna på alla 28 bidrag i Melodifestivalen 2023

  26 februari. I samband med att den fjärde deltävlingen avgjordes släpptes också alla 28 tävlingsbidrag fria för spelning. Innan dess hade dock låtarna som gått till semifinal och åkt ut i deltävling 1, 2 och 3 släppts så detta gällde framförallt de finalklara bidragen och de som tävlat i sista deltävlingen.

  Vi länkar också till sändningarna i SVT Play som finns kvar där åtminstone fram till augusti i år.

  Läs mer »


  Fjärde och sista deltävlingen avgjord

  26 februari. Nu har också den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen avgjorts vilket innebär att uttagningen nu övergår i slutspelet.

  Till resultatet »


  Resultat övriga uttagningar under lördagen

  26 februari. Under lördagen ägde en rad uttagningar rum inför Eurovision 2023, här nedan länkar vi till resultaten för dessa program.

   

  Una voce per San Marino – Final »

  finland_smallFinland: UMK 2023 – Final »

  iceland_smallIsland: Söngvakeppnin 2023 – semi 2 »

  portugal_smallPortugal: Festival da Canção – Semi 1 »


  Inför den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2023

  25 februari. Ikväll lördag avgörs deltävling 4 i Malmö Arena i Malmö. Vi sammanfattar allt du behöver veta inkl. startfält, odds, upplägg med mera

  Läs mer »

  Smyglyssna på låtarna »

   

  Mer fakta från veckan som gått

  Vi följde fredagsgenrepet »

  Läs om fredagsrepetitionerna »

  Panelens åsikter efter torsdagsrepet »

  Robban kommenterade studioversionerna »

  Lär känna artisterna i startfältet »

   

   

  Intervjuer med artisterna

  Kiana »

  Axel Schylström »

  Signe & Hjördis »

  Emil Henrohn »

  Mariette »

  Smash Into Pieces »

  Loreen »


  Nederländernas tävlingsbidrag till ESC 2023 släpps 1 mars

  22 februari. TV-bolaget AVROTROS har bekräftat att det tävlingsbidrag som duon Mia Nicolai & Dion Cooper ska framföra för Nederländerna i Eurovision 2023 kommer att presenteras officiellt onsdagen den 1:a mars. Bidraget, vars titel ännu inte är officiellt presenterad, har duon gjort tillsammans med den tidigare ESC-vinnaren Duncan Laurence och låtskrivaren Jordan Garfield. Presentationen sker för övrigt på dagen fyra månader efter det att AVROTROS bekräftade sitt artistval.

  Notera att både tävlingsbidraget och artistvalet har gjorts internt, på samma sätt som AVROTROS gjort varje år sedan 2013.


  Programledarkvartett i Eurovision 2023

  22 februari. Under Eurovision 2023 kommer det att bli fyra personer som är programledare för tävlingen: Alesha Dixon, Hannah Waddingham, Julia Sanina och Graham Norton. Den sistnämnda kommer dock endast vara med i finalen då han också kommenterar sändningen för BBC:s tv-tittare tillsammans med Mel Geidroyc. I semifinalerna kommer duon Scott Mills och Rylan att kommentera för BBC.

  Utöver programledarna för sändningarna kommer den ukrainska TV-personligheten Timur Miroshnychenko, tidigare programledare för Junior ESC och ESC 2017 samt ESC-kommentator för Ukraina, som blir Eurovisions korrespondent på plats i värdstaden i maj. Programledare för den så kallade öppningsceremonin på turkosa mattan blir i år Liverpool-profilen Sam Quek.


  Rockgruppen Voyager representerar Australien i ESC 2023

  21 februari. På tisdagskvällen meddelade SBS i Australien att de internt utsett gruppen Voyager som representant för Australien i Eurovision 2023. Deras tävlingsbidrag i Liverpool blir bidraget Promise som nu finns ute att lyssna på.

  Läs mer »


  106 artister tävlar i Una voce per San Marino

  19 februari. Sedan i slutet av oktober har sanmarinsk TV tillsammans med sina samarbetspartners haft castingomgångar utifrån de ansökningar som inkommit till ESC-uttagningen Una voce per San Marino 2023 och nu efter flera månader har man valt att gå vidare med de 104 artister man gillat bäst. Notera att två av de 106 tävlande är direktkvalificerade till finalen.

  Läs mer »


  Schweiz’ artistval till Liverpool presenterat

  20 februari. Nu har TV-bolaget SRG SSR i Schweiz officiellt meddelat att sångaren Remo Forrer kommer att representera landet i årets Eurovision Song Contest. För femte året i följd har artist- och bidragsvalet röstats fram internt av två jurygrupper.

  Notera att tävlingsbidraget släpps officiellt den 7:e mars.

  Läs mer »


  Vecka 8: Sjunde uttagningsveckan för 2023

  20 februari. Vi går nu in i den sjunde uttagningsveckan under årets ESC-säsong som i jämförelse med föregående vecka innehåller något fler uttagningar. Denna vecka handlar det om följande uttagningar (med reservation för ev. tillägg och justeringar):

   

  Större uttagningar (måndag-lördag)

  MelodifestivalenDeltävling 4 » – Detta kommer vi självklart att bevaka extra mycket under veckan, med både livekommentering från repetitioner och genrep inför direktsändningen.

  Una voce per San Marino – 106 artister tävlar i fem dagliga heats måndag-fredag om 22 finalplatser. Finalen avgörs på lördag kväll. Juryröstning avgör alla resultat även i finalen.

   

  Lördag

  finland_smallFinland: UMK 2023 – Final (7 bidrag tävlar om segern)

  Island: Söngvakeppnin 2023 – den andra semifinalen (5 bidrag tävlar om 2 finalplatser)

  Portugal: Festival da Canção 2023 – den första semifinalen (10 bidrag tävlar om 6 finalplatser)

   

  Söndag

  Polen: Tu bije serce Europy – Final (10 bidrag tävlar om segern)


  Lyssna på Frankrikes tävlingsbidrag till Liverpool

  19 februari. I januari meddelade France Télévisions i Frankrike att de internt valt ut sångerskan La Zarra som sin representant till Eurovision 2023. Nu har hennes tävlingsbidrag ”Évidemment” presenterats officiellt.

  Lyssna på tävlingsbidraget »

  Läs mer »


  106 artister tävlar i Una voce per San Marino

  19 februari. TV-bolaget SMRTV i San Marino har gått ut med uppgifter om att de har valt att utöka antalet tävlande i den nationella uttagningen igen, från 80 till 106 artister. Dessa kommer att kvala genom fem heats där 22 artister röstas vidare till finalen. Ingen tittarröstning används utan alla resultat avgörs av en jury. Därför kan också heaten vara förinspelade vilket är fallet.

  Under kommande vecka kommer fem heats att visas varje vardagskväll (mellan 20:e och 24:e februari) medan finalen sänds på lördag (25:e februari).


  Malta behåller sin framröstade ESC-låt

  19 februari. Till skillnad från ifjol kommer det inte att bli något byte av tävlingsbidrag för Malta i år. Det uppger gruppen The Busker som röstades fram som vinnare i MESC 2023 med låten ”Dance (Our Own Party”. Däremot är det troligt att låten kommer att finjusteras något under de kommande veckorna och inför tävlan i Liverpool i maj.


  Cyperns låttitel till ESC 2023 presenterad

  19 februari. Under en konsert i helgen meddelade Andrew Lambrou, som representerar Cypern i årets Eurovision, att hans tävlingsbidrag har låttiteln ”Break a Broken Heart”. Tävlingsbidraget har i likhet med artisten själv valts ut internt av TV-bolaget CyBC och tävlingsbidraget har enligt tidigare uppgifter producerats i Sverige. Enligt uppgift ska Jimmy Jansson och Thomas Stengaard (som även är aktuella låtskrivare i Melodifestivalen) ha varit med och producerat låten.

  Det ska också tilläggas att Cyperns låttitel är snarlik Danmarks låttitel ”Breaking My Heart” vilka även tävlar i samma semifinal och semifinalhalva. Bägge artisterna är födda med bara ett halvår mellan sig.


  Resultat lördagens uttagningar

  18 februari. Utöver Melodifestivalen var det ytterligare två uttagningar som avgjordes under lördagen.

   

  lithuania_smallLitauen: Final i Pabandom iš naujo!

  Vem vann finalen? »

  Vi tyckte till (inför) »

   

  Island: Semi 1 i Söngvakeppnin

  Vilka gick till final? »

  Vi tyckte till (inför) »

  Sverige: Melodifestivalen

  Resultat deltävling 3 »


  Inför den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2023

  11 februari. Ikväll lördag avgörs deltävling 3 i Sparbanken Arena i Lidköping. Vi sammanfattar allt du behöver veta inkl. startfält, odds, upplägg med mera

  Läs mer »

  Smyglyssna på låtarna »

   

  Mer fakta från veckan som gått

  Vi följde fredagsgenrepet »

  Läs om fredagsrepetitionerna »

  Panelens åsikter efter torsdagsrepet »

  Robban kommenterade studioversionerna »

  Lär känna artisterna i startfältet »

   

   

  Intervjuer med artisterna

  Casanovas »

  Ida-Lova »

  Laurell »

  Marcus & Martinus »

  Melanie Wehbe »

  Nordman »

  Paul Rey »


  Inför lördagens övriga uttagningar

  18 februari. Utöver Melodifestivalen är det ytterligare två uttagningar som avgörs under lördagen.

  lithuania_smallI Litauen avgörs det vilken av de tio framröstade finalbidragen som ska vinna uttagningen och därmed få representera landet i Eurovision Song Contest 2023. Läs mer »

  På Island är det dags för den första semifinalen där fem bidrag tävlar om två finalplatser. Läs mer »


  Schweiz offentliggör sitt ESC-val i mars

  17 februari. Schweiz är ett av de länder som väljer internt till årets Eurovision och den 4:e mars kommer SRG SSR att meddela vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som har valts ut. Nedan är en sammanfattning av Schweiz’ tävlingsupplägg.

   

  Hur har uttagningen sett ut?

  I augusti och september ifjol hölls en allmän antagning som inbringade cirka 500 låtar. Efter en första granskning valdes 50 av dessa låtar ut som skickades vidare till två jurygrupper: en musikexpertjury (med bland andra tidigare ESC-personer) och en rekryterad publikpanel bestående av 100 schweiziska medborgare. Dessa två jurygrupper fick därefter rösta fram 6 bidrag som de gillat bäst, vilka sedan spelades in på nytt och framfördes i en studiomiljö. Efter detta gjordes nya omröstningar som slutligen bringade fram en topp 2 innan en vinnare valdes ut.


  Polens finalstartfält presenterat

  15 februari. Söndagen den 26:e februari avgörs Polens ESC-uttagning Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję och med två veckor kvar till sändning har nu TV-bolaget TVP meddelat vilka bidrag som ska tävla i finalen.

  Läs mer »


  Noa Kirels tävlingsbidrag till Liverpool släpps i mars

  14 februari. Sedan någon månad tillbaka har det varit känt att Israels internt ESC-valda artist Noa Kirel kommer att framföra låten ”Unicorn” som är gjord av artisten själv tillsammans med låtskrivarna Doron Medalie, May Sfadia och Yinon Yahel. Nu kommer besked att låtens studioversion kommer att släppas officiellt den 8:e mars, vilket för övrigt är samma datum som Österrikes tävlingsbidrag släpps.


  Liverpool söker volontärer inför Eurovision

  14 februari. Under februari månad har Liverpool stad gått ut med nyheten att de har sökt efter volontärer som ska hjälpa till vid Eurovision Song Contest. Det handlar om ett 500-tal personer som ska vara med och bidra på olika sätt under veckorna före tävlingen och under tävlingen, alltifrån att vara guider till att stå i turistinfon, hjälpa delegationerna backstage etcetera.

  Sista anmälningsdag är 14:e februari.

  OBS! Ett av kraven för att få arbeta som volontär på Eurovision är att man är minst 18 år gammal.


  Vecka 7: Sjätte uttagningsveckan för 2023

  13 februari. Vi går nu in i den sjätte uttagningsveckan under årets ESC-säsong som i jämförelse med föregående vecka blir betydligt lugnare. Denna vecka handlar det nämligen endast om följande uttagningar (med reservation för ev. tillägg och justeringar):

   

  Onsdag

  Polen – bidragen till den nationella finalen presenteras

   

  Lördag

  MelodifestivalenDeltävling 3 » – Detta kommer vi självklart att bevaka extra mycket under veckan, med både livekommentering från repetitioner och genrep inför direktsändningen.

  lithuania_smallLitauen: Pabandom iš naujo 2023 – Final (10 bidrag tävlar om segern)

  Island: Söngvakeppnin 2023 – den första semifinalen (5 bidrag tävlar om 2 finalplatser)

   

  Söndag

  Frankrike: La Zarras tävlingsbidrag presenteras


  Marco Mengoni representerar Italien i Eurovision 2023

  11 februari. I finalen i Italiens Festival di Sanremo i lördags kväll (som avgjordes under söndagsnatten) blev det storfavoriten Marco Mengoni med bidraget ”Due vite” som vann. Timmarna efter segern hölls en presskonferens där Marco också bekräftade att han kommer att representera Italien i Eurovision i Liverpool – men senaste nytt talar om att det eventuellt kommer att bli med en annan låt än den han vann med i Sanremofestivalen.

  Det är inte första gången som Marco Mengoni representerar Italien i Eurovsion, senast var i för exakt tio år sedan då tävlingen ägde rum i Malmö Arena i Malmö.

  Till resultatet »


  sweden_smallMelodifestivalen 2023 – resultat deltävling 2

  11 februari. Nu är den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2023 avgjord och därmed har ytterligare två bidrag tagit sig till final och två bidrag har kvalat in till semifinalen. Och det blev en spännande omröstning i den andra omgången där 12-poängare delades ut till tre storfavoriter!

  Till resultatet »


  Resultat av Super Saturday

  11 februari. Under lördagen och natten mot söndagen ägde en stor mängd ESC-uttagningar rum varav majoriteten var finaler. Nedan länkar vi till alla enskilda resultat.


  Frankrikes tävlingsbidrag meddelas den 19 februari

  11 februari. I januari meddelade France Télévisions i Frankrike att de skulle skrota planerna på en nationell final till förmån för ett internval. Artisten som hade valts ut är sångerskan La Zarra men vid tillfället var det inte känt vilken låt som hon ska tävla med men det kommer att klargöras snart, för under fredagskvällen den 10:e februari medverkade La Zarra i ett TV-program i Frankrike där hon kort och gott meddelade att hennes låt presenteras nästkommande söndag, alltså den 19:e februari.

  Det är inte känt vad låten heter samt vem eller vilka som står bakom på upphovet. Vi vet heller inte hur låten kommer att offentliggöras, dvs. om den bara släpps eller presenteras på något särskilt sätt.


  Inför den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2023

  11 februari. Ikväll lördag avgörs deltävling 2 i SAAB Arena i Linköping. Vi sammanfattar allt du behöver veta inkl. startfält, odds, upplägg med mera

  Läs mer »

  Smyglyssna på låtarna »

   

  Mer fakta från veckan som gått

  Vi följde fredagsgenrepet »

  Läs om fredagsrepetitionerna »

  Panelens åsikter efter torsdagsrepet »

  Robban kommenterade studioversionerna »

  Lär känna artisterna i startfältet »

   

   

  Intervjuer med artisterna

  Panetoz »

  Theoz »

  Maria Sur »

  Tennessee Tears »

  Eden »

  Uje Brandelius & Wiktoria »
  (extern länk till gemensam tv-intervju)


  Säsongens första Super Saturday är här

  11 februari. Under lördagen (och i vissa fall natten mot söndagen) genomförs inte mindre än sju (!) ESC-uttagningsfinaler på samma kväll, utöver deltävlingen i Melodifestivalen och semifinal 2 i Litauen. Nedan är de uttagningar, utöver Sveriges, som äger rum denna afton (resultat uppdateras vartefter uttagningarna avgörs):

   

  * I Italiens final koras Festival di Sanremos vinnare. Däremot är det okänt om vinnaren också avser att tävla i Eurovision i maj då detta bara är ett erbjudande som går att tacka nej till. Det är således okänt om Italien blir klar med sitt ESC-val under söndagen eller om Rai gör ett internt val.


  Semifinal i Maltas MESC-uttagning

  9 februari. Efter fyra kvartsfinaler har det blivit dags för Malta att avgöra sin semifinal. Den här gången uppträder de 24 artister som röstades fram i den sista kvartsfinalen och därefter avgör en gemensam jury- och tittarröstning vilka 16 bidrag som ska kvala in till lördagens final.

  Läs mer »


  San Marino håller fem heats inför finalen

  9 februari. SMRTV i San Marino har meddelat att det blir sammanlagt fem heats som hålls dagarna före den final som hålls den 25:e februari. Sammanlagt är det 80 tävlande med varsitt tilltänkt tävlingsbidrag (originallåt till Eurovision) som ska tävla sig genom heaten för att nå finalen. Exakt hur många som kvalar in är inte känt. Själva startfältet meddelas den 20:e februari.


  Intrycken efter studioversionerna i deltävling 2 i Melodifestivalen

  7 februari. Inför den andra deltävlingen har presskåren fått smyglyssna på tävlingsbidragen. Vår skribent Robban var en av dessa personer och här är hans spontana kommentarer inför de stundande scenrepetetitionerna under veckan.

  Läs mer »


  Italiens Festival di Sanremo startar

  7 februari. Under tisdag, onsdag, torsdag och fredag hålls uppstartsprogram inför finalen i Festival di Sanremo i Italien som hålls på lördag. I år tävlar hela 28 bidrag som kommer att spelas upp flera gånger under veckan och genomgå olika röstningsomgångar. Läs mer »

   

  Programupplägget

  Under de två första programmen är startfältet uppdelat med 14 bidrag per kväll och där jurygrupper röstar. Ingen låt åker ut, istället sammanställs rangordningar från jurygrupperna. Så här har bidragen fördelats i dessa två kvällar (i alfabetisk ordning):

   

  Första kvällen (tisdag)

  • Anna Oxa – ”Sali (Canto dell’anima)”
  • Ariete – ”Mare di guai”
  • Collazio – ”Non mi va”
  • Come_Cose – ”L’addio”
  • Cugini di Campgna – ”Lettera 22”
  • Elodie – ”Due”
  • Gianluca Grignani – ”Quando ti manca il fiato”
  • Gianmaria – ”Mostro”
  • Leo Gassman – ”Terzo cuore”
  • Mara Sattei – ”Duemilaminuti”
  • Marco Mengoni – ”Due vite”
  • Mr. Rain – ”Supereroi”
  • Olly – ”Polvere”
  • Ultimo – ”Alba”
   

   

  Andra kvällen (onsdag)

  • Articolo 31 – ”Un bel viaggio”
  • Colapesce DiMartino – ”Splash”
  • Giorgia – ”Parole dette male”
  • Lazza – ”Cenere”
  • LDA – ”Se poi domani”
  • Levante – ”Vivo”
  • Modà – ”Lasciami”
  • Madame – ”Il bene nel male”
  • Paola & Chiara – ”Furore”
  • Rosa Chemical – ”Made in Italy”
  • Sethu – ”Cause perse”
  • Shari – ”Egoista”
  • Tananai – ”Tango”
  • Will – ”Stupido”

   

  Resterande program

  Tredje kvällen (torsdag): Alla 28 artister uppträder en gång till med respektive tävlingsbidrag och den här gången är det tittarna och en demoskopjury som röstar. Resultatet sammanställs men även den här gången riskerar ingen av de tävlande att behöva lämna tävlingen.

  Fjärde kvällen (fredag): Alla 28 artister uppträder den här gången med covers på italienska och/eller internationella hitlåtar från 1960-, 1970-, 1980-, 1990- och 2000-talet. Externt inbjudna artister kan förekomma i framträdandena. Det genomförs även nu en omröstning mellan tittarna och jurygrupper men återigen åker ingen av de tävlande ut.

  Finalen (lördag): Finalkvällen då vinnaren koras bland de 28 tävlingsbidragen.


  Tjeckiens ESC-representant till Liverpool presenterad

  7 februari. Fram till måndagen kunde man rösta i Tjeckiens Eurovision-uttagning och därefter har rösterna sammanställts och en vinnare har korats bland de fem låtar som tävlade i uttagningen.

  Läs mer »


  Vecka 6: Femte uttagningsveckan för 2023

  6 februari. Vi går nu in i den femte uttagningsveckan under årets ESC-säsong och denna vecka då fler uttagningar pågår, däribland Melodifestivalen. Denna vecka är det sagt att följande händelser ska äga rum (med reservation för eventuella tillägg & justeringar):

   

  Större uttagningar

  MelodifestivalenDeltävling 2 » (lördag) – Detta kommer vi självklart att bevaka extra mycket under veckan, med både livekommentering från repetitioner och genrep inför direktsändningen.

  italy_smallItalien: Festival di Sanremo genomförs med olika uppvisningsprogram mellan tisdag och fredag inför lördagens final. Totalt tävlar 28 bidrag i uttagningen men det avgörs först troligen efter finalen om vinnaren vill tävla för Italien i Eurovision eller om Rai gör ett internval.

  malta_smallMalta: MESC 2023 går in på slutspurten med semifinal på torsdag där de 24 bidrag som röstades vidare från kvartsfinalerna kvalar om 16 finalplatser. Själva finalen hålls redan på lördag kväll.

   

  Bara finaler, samtliga på lördag (11:e februari)

  denmark_smallDanmark: Dansk MGP 2023 – 8 bidrag tävlar om segern

  estonia_smallEstland: Eesti Laul 2023 – 12 bidrag tävlar om segern

  Kroatien: Dora 2023 – 18 bidrag tävlar om segern

  latvia_smallLettland: Supernova 2023 – 10 bidrag tävlar om segern

  romania_smallRumänien: Selecția Națională 2023 – 12 bidrag tävlar om segern

   

  Andra uttagningar och presentationer

  lithuania_smallLitauen: Pabandom iš naujo 2023 – den andra semifinalen (10 bidrag tävlar om 5 finalplatser)

  Tjeckien: ESCZ – finalens vinnare meddelas (fem bidrag tävlar om segern)


  Bekräftat: Norge producerar Inför ESC-serie i vår

  5 februari. I samband med finalen av årets Norsk MGP i Norge blev det offentliggjort att NRK tänker producera en ny omgång Inför Eurovision i vår. Den här gången heter programmet Adresse Liverpool och får samma upplägg som tidigare, vilket innebär att det kommer att vara en inbjuden expertjury tillsammans med en folkets jury som får lyssna och bedöma alla tävlingsbidrag i årets Eurovision-startfält.

  Programledare blir Marte Stokstad och den fasta expertjuryn utgörs av Ingeborg Heldal, Stian “Staysman” Thorbjørnsen och Kevin Vågenes. Varje avsnitt får sedan en hemlig gäst och ett antal personer som sitter med i folkets jury.

  Inspelningarna sker i en TV-studio i Oslo mellan den 28-30 mars och om man är intresserad av att sitta med i folkets jury så kan man redan nu anmäla sitt intresse genom att skicka in info om sig själv i både skriftlig form samt med ett kortare videoklipp. Ansökan hittas via denna länk.


  Resultat övriga uttagningar

  5 februari. Parallellt och inför Melodifestivalens första deltävling höll vissa länder i liknande deltävlings/semifinalsändningar för att välja ut bidrag inför finaler. Så här blev dessa resultat.

   

  latvia_smallLettland: Supernova 2023

  I Lettlands uttagning Supernova anordnades en semifinal med 14 tävlingsbidrag där jury- och tittarröstning avgjorde vilka 10 bidrag som skulle ta sig vidare till nästkommande veckas final.

   

  lithuania_smallLitauen: Pabandom iš naujo!

  Efter två avgjorda heats var det dags för Litauen att genomföra den första semifinalen av sammanlagt två. I programmet medverkade 10 tävlande varav fem av dessa kvalade in till finalen med hjälp av jury- och tittarröstning.

   

  germany_smallTyskland: Unser Song für Liverpool

  Inför den tyska finalen den 3:e mars har det hållits en wildcardomröstning på TikTok. Den har nu fått sitt avgörande vilket innebär att finalstartfältets nio tävlande nu har valts ut!


  Resultat lördagens finaler

  5 februari. Parallellt med (och efter) Melodifestivalens första deltävling hölls två nationella finaler samt ytterligare en bidragspresentation. Nedan är länkar till resultaten.

   

  Spanien: Benidorm Fest

  I finalen i Benidorm Fest blev det slutligen Blanca Paloma med låten ”Eaea” som korades till vinnare efter att den spanska och internationella juyn, demoskopjuryn och tv-tittarna röstat klart.

   

  Norge: Norsk MGP 2023

  I årets Norsk MGP tävlade 21 bidrag varav nio som hade kvalat in till finalen. När resultatet presenterades var det sångerskan Alessandra och hennes ”Queen of Kings” som hade fått högst totalpoäng och därmed vunnit finalen.

   

  Slovenien: Bidragspresentation

  I slutet av förra året meddelade TV-bolaget RTVSLO i Slovenien att de internt utsett rockgruppen Joker Out! som representant till Eurovision. Detta för att hålla en nationell uttagning. Bidraget de tävlar med heter ”Carpe Diem” och låten släpptes officiellt under lördagskvällen. Bidraget framfördes också live i ett TV-program där även andra tidigare slovenska ESC-representanter medverkade.


  Resultat: deltävling 1, Melodifestivalen 2023

  4 februari. Under lördagskvällen avgjordes den första deltävlingen från Scandinavium i Göteborg. Efter att tittarna hade röstat i två omgångar hade två bidrag kvalat in till finalen, två bidrag till semifinalen och tre bidrag hade fått lämna tävlingen.

  Läs mer »


  Inför den första deltävlingen i Melodifestivalen 2023

  4 februari. Ikväll lördag avgörs deltävling 1 i Scandinavium. Vi sammanfattar allt du behöver veta inkl. startfält, odds, upplägg med mera

  Läs mer »

  Smyglyssna på låtarna »

   

  Mer fakta från veckan som gått

  Vi följde fredagsgenrepet »

  Läs om fredagsrepetitionerna »

  Panelens åsikter efter torsdagsrepet »

  Robban kommenterade studioversionerna »

  Lär känna artisterna i startfältet »


  Inför kvällens övriga uttagningar

  4 februari. Förutom Melodifestivalens första deltävling blir det en rad andra uttagningar rum runt om i Europa under lördagen, se länkarna för att läsa mer om specifik uttagning.

  • latvia_smallLettland » (semifinal ⇒ 14 bidrag ska bli 10 finalister)
  • lithuania_smallLitauen » (semi 1 ⇒ 10 bidrag ska bli 5 finalister)
  • norway_smallNorge » (final ⇒ en vinnare ska koras bland nio finalister)
  • Slovenien » (internval ⇒ tävlingsbidraget släpps officiellt)
  • Spanien » (final ⇒ en vinnare ska koras bland åtta finalister)
  • germany_smallTyskland » (wildcard ⇒ ett bidrag av 6 möjliga ska bli joker i den nationella finalen)

  Wild Youth representerar Irland i Eurovision 2023

  4 februari. Det blir gruppen Wild Youth med bidraget ”We Are One” som kommer att få representera Irland i Eurovision 2023. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Eurosong som avgjordes i TV-programmet The Late Late Show den 3:e februari 2023.

  Läs mer »


  Fem artister har valts ut inför Azerbajdzjans internval

  3 februari. Ilaha Dadashova, som är talesperson för Azerbajdzjans ESC-delegation, har meddelat via Instagram att processen för att utse artist och tävlingsbidrag till årets Eurovision nu har landat i fem artister. Dessa har fått spela in liveframträdanden av sina respektive tävlingsbidrag vilka sedan skickas vidare till en tillsatt fokusgrupp som i sin tur avgör vem av de fem som ska bli vald. De artister som har valts ut i detta steg är:

  • Azer Nasibov
  • Humay Aslanova & Amrah Musayev
  • Leyla Izzatova
  • Mamagama
  • Turan & Tural Bağmanovlar

  Det finns inget datum för när Azerbajdzjan kommer att meddela slutresultatet av detta val men håll utkik här på sajten för senaste nytt!


  Intrycken efter torsdagsrepetitionerna i Melodifestivalen

  2 februari. Under torsdagen repeterade veckans startfält i Melodifestivalen för första gången på den uppbyggda scenen i Scandinavium i Göteborg. Presskåren fick inte närvara men vi har fått se den tredje framförda versionen av varje bidrag. Här är några av våra kommentarer.

  Läs mer »

  Se även: Robban kommenterar studioversionerna »


  Tidigare JESC-vinnare representerar Georgien i ESC 2023

  2 februari. Efter tio veckors tävlan står det nu klart att det blir sångerskan Iru Khechanovi (artistnamn för Irina Khechanovi) som kommer att representera Georgien i Eurovision Song Contest 2023. Detta blev klart i samband med finalen i The Voice Georgien som avgjordes den 2:a februari. Däremot är det inte klart än hur tävlingsbidraget ska utses.

  Det är första gången som Iru tävlar för Georgien i stora Eurovision, däremot har hon faktiskt vunnit Junior Eurovision för Georgien (2011), då som en del av gruppen Candy och låten Candy Music. I Liverpool kommer hon om inget annat händer att tävla som soloartist.

  Läs mer »


  Första scenskissen till Liverpool har släppts

  2 februari. Två dagar efter att semifinallottningen till Eurovision 2023 gjordes presenterade EBU den första scenskissen till Liverpool. Utifrån den skissen går det att utläsa att produktionen tänker sig en relativt stor scen samt att Green room återigen blir placerad i samma arena som scenen är i. Man verkar också ha ambitionen att återinföra stående publik på parkettplatserna, något som senast användes fullt ut i Tel Aviv 2019 (åren därefter har det till följd av coronaviruspandemin varit betydligt färre personer precis framför scenen). Man kommer även att ha publik på läktarna.

  Liverpool Arena, där tävlingen kommer att äga rum den 9:e, 11:e och 13:e maj, kan vid en konsert ta in någonstans mellan 7500 och 11000 personer per föreställning. Det exakta antalet biljetter som säljs bestäms dock först då biljettförsäljningen kommer igång.


  Lyssna på Serbiens 32 tävlingsbidrag

  2 februari. I förra veckan meddelade serbiska RTS startordningarna för de två semifinalerna i Serbiens ESC-uttagning Pesma za Evroviziju 23 och nu har man också släppt alla 32 studioversioner fria för allmän lyssning.

  Lyssna på låtarna »


  Smyglyssna på veckans Mello-startfält

  2 februari. Från och med nu (torsdag) och fram till lördag (4:e februari) klockan 21.30* kan du smyglyssna på 60 sekunder av respektive bidrag som tävlar i veckans Melodifestivaldeltävling. Senare under fredagen släpps också 30-sekundersklipp från varje artists första repetition som genomförs under torsdagen.

  * Klippen tas bort efter att deltävlingen har sänts klart, däremot återpubliceras bidragen i sin helhet, i alla fall för de tre låtar som röstas ut och de två som kvalar in till semifinalen. Detta sker så snart som direktsändningen är över på lördag. Finalisternas låtar sätts däremot i tillfällig karantän till dess att alla fyra deltävlingar har avgjorts.

  Till lyssningen »


  Artistfinal i Georgien inför ESC 2023

  2 februari. Inför årets Eurovision Song Contest har det georgiska TV-bolaget GPB valt att gå tillbaka till att välja sin artist genom ett talangprogram, i det här fallet The Voice. Sedan i december har man sänt veckovisa avsnitt av den serien och nu har man nått finalprogrammet.

  Själva finalen sänds ikväll (läs: 2 februari) med start klockan 19.00. Det är mest troligt att bara en ESC-representant koras i programmet medan låten antingen väljs ut internt eller i en senare process under säsongen.

  Läs mer »


  Bara en röstningsomgång i Norsk MGP-finalen

  1 februari. MGP-chefen Stig Karlsen har i en intervju med sajten ESCNorge bekräftat att det blir ett helt nytt röstningssystem som används i finalen i Norsk MGP på lördag. Istället för att ha flera röstningsomgångar där man successivt röstar bort bidrag till dess man bara har vinnaren kvar kommer alla nio finalister att tävla i en omgång där vinnaren koras direkt.

  Det hela går ut på att först framförs bidragen och därefter delar tio internationella jurygrupper ut poäng till dessa låtar. Efter detta adderas tittarnas poäng till juryns och den låt som har fått högst totalpoäng vinner finalen och får representera Norge i Eurovision 2023.

  Varje jurygrupp kommer att utgöras av fem personer och respektive jury representeras av ett tävlande land i årets Eurovision. Vilka länder som NRK har bjudit in har däremot inte avslöjats än.


  Armenien har valt sin artist till ESC 2023 internt

  1 februari. Nu står det klart att Armenien återigen gör ett internval till Eurovision, när TV-bolaget AMPTV har valt ut sångerskan Brunette som årets representant. Valet offentliggjordes den 1:a februari men det är ännu inte känt vad hennes låt heter, vem/vilka som står bakom på upphovet samt när låten ska släppas.

  Läs mer »


  Litauens semifinalfördelning är klar

  1 februari. Under tisdagen den 31:a januari spelades den första semifinalen i Litauens Pabandom iš naujo! in där tio av de 20 bidrag som kvalade vidare från de två heaten medverkade. I samband med detta meddelade TV-bolaget LRT vilka artister som deltar vilket också gör att vi nu vet vilka artister som kvalar genom semi 1 nu på lördag (4:e februari) och vilka som kvalar genom semi 2 nästa lördag (11:e februari).

  Det är också bekräftat att från varje semifinal kommer juryns och tittarnas gemensamma topp 5 att kvala in till finalen.


  San Marino meddelar startfältet den 20:e februari

  1 februari. Efter att felaktiga uppgifter spreds i sociala medier går sanmarinska SMRTV ut med ett pressmeddelande gällande att de artister som ska medverka i Una voce per San Marino kommer att offentliggöras den 20:e februari. Det handlar om sammanlagt 60 artister som har valts ut bland de som genomförde sin första casting.

  Tanken är att det sedan ska hållas ett antal heats för att avgöra vilka tävlande som ska medverka i finalen som just nu är planerad till den 25:e februari.

   

  Nyhetshändelser i januari


  Nyhetssammanfattning januari

  31 januari. Vi sammanfattar senaste nytt från månaden som gick.

  Läs mer »


  Eurovision 2023: Semifinalerna har lottats

  31 januari. Under tisdagskvällen den 31:a januari lottades årets 31 semifinalländer in i de två semifinalerna. För Sveriges del föll lotten på den första semifinalen som avgörs den 9:e maj.

  Läs mer »


  ’United by Music’ blir årets ESC-slogan

  31 januari. I samband med semifinallottningen till årets Eurovision har BBC meddelat att sloganen för tävlingen blir ’United by Music’. Denna slogan ska visa på ett unikt partnerskap mellan Storbritannien, värdnationen, Ukraina, som skulle ha varit värdnation men överlåtit ansvaret till Storbritannien och Liverpool, värdstaden.

  Man har även tagit fram en temagrafik som är inspirerad av de bägge ländernas flaggor.

  Sedan tidigare har det varit känt att årets Eurovision-logotyp kommer att ha Ukrainas flagga i ESC-hjärtat (istället för den brittiska flaggan) medan texten under Eurovision visar på värdstaden. Detta görs för att visa att ESC egentligen skulle ha varit i Ukraina men är p.g.a. landets dåliga säkerhetspolitiska läge flyttad till mer säker mark i Storbritannien.


  Österrike har valt artist och bidrag till ESC 2023

  31 januari. Precis innan januari övergick till februari meddelade österrikiska TV-bolaget ORF sitt artistval till årets Eurovision Song Contest. Den här gången blir det duon Teya & Salena som kommer att tävla för Österrike.

  Läs mer »


  Grekland har valt artist och bidrag till ESC 2023

  30 januari. Under måndagskvällen den 30:e januari meddelade grekiska ERT sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2023. Valet har föregåtts av ett internval som bland annat har involverat två expertjuryer och en rekryterad publikpanel.

  Läs mer »


  Inför semifinallottningen till Eurovision 2023

  30 januari. Imorgon tisdag (31 januari) klockan 20.00 CET genomförs semifinallottningen till årets Eurovision. Det är ett evenemang som går ut på att lotta in de 31 länder som behöver kvala till sig finalplatser i årets tävling till respektive semifinal.

  Inför lottningen har länderna delats in i olika för-grupper, baserat på röstningshistorik från tidigare år, och under lottningen splittras sedan varje grupp i två för att i den mån det går se till att tävlingen inte avgörs genom grannlandsröstning.

  Vi har sammanställt information om vad som kommer att hända under lottningen samt hur för-grupperingen är gjord för det här årets tävling.

  Läs mer »


  Vecka 5: Fjärde uttagningsveckan för 2023

  30 januari. Vi går nu in i den fjärde uttagningsveckan under årets ESC-säsong och denna vecka då fler uttagningar startar, däribland Melodifestivalen. Denna vecka är det sagt att följande händelser ska äga rum (med reservation för eventuella tillägg & justeringar):

   

  Större uttagningar

  MelodifestivalenDeltävling 1 » (lördag) – Detta kommer vi självklart att bevaka extra mycket under veckan, bland annat med reportrar på plats i Scandinavium i Göteborg där deltävlingen äger rum.

  Benidorm Fest – två semifinaler som avgörs på tisdag och torsdag samt finalen som äger rum på lördag.

   

  Enskilda finaler

  ESCZ – Final » (måndag, med uppspel av bidrag och omröstningsstart)

  The Voice – Final (torsdag, ESC-representanten röstas fram)

  Eurosong 2023 – Final » (fredag)

  Norsk MGP 2023 – Final » (lördag)

   

  Andra uttagningar och presentationer

  Pesma za Evroviziju ’23 – Studioversionerna släpps (torsdag)

  MESC 2023 – Kvartsfinal 4 » (fredag)

  Pabandom iš naujo – Semifinal 1 (lördag)

  Supernova 2023 – Semifinalen » (lördag)

  Joker Outs bidragspresentation » (lördag)

  Unser Song für Liverpool – wilcardomröstningen » (pågår fram till fredag, på lördag meddelas resultatet)


  Islands Söngvakeppnin-startfält presenterat

  28 januari. Under lördagskvällen presenterade det isländska TV-bolaget RÚV vilka tio artister med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att tävla i Söngvakeppnin 2023, som är Islands uttagning till Eurovision 2023.

  Även i år är formatet två semifinaler och en final där tittarna röstar vidare två favoritbidrag per sändning. Sedan kan en jury lägga till ett wildcard i finalen även om det inte är ett krav. Alla bidrag kommer att framföras på isländska i semifinalerna medan i finalen får bidragen byta språk. De flesta låtar har även en engelsk studioversion men artisterna behöver inte byta språk om de inte vill.

  Läs mer om startfältet »


  Lördagens uttagningar, vecka 4

  28 januari. Under lördagen genomfördes två programsändningar med avgörande resultat inför årets Eurovision, i alla fall i fall för att kora vilka bidrag som skulle ta sig vidare till nästa steg. Det handlade om följande program:

   

  Norge: Norsk MGP 2023 – heat 3 »

  I det tredje heatet tävlade de sista sju bidragen i årets startfält där tittarna fick rösta vidare tre av låtarna till finalen. Efter sändningens slut var finalstartfältet komplett i och med att nio låtar under tre program hade valts ut. Finalen hålls nästkommande lördag (4:e februari).

  Lyssna på låtarna »

  Lär känna startfältet »

  Vi tycker till (inför) »

   

  Litauen: Pabandom iš naujo – heat 2 »

  TV-bolaget LRT i Litauen anordnade under lördagskvällen en förinspelad version av sitt andra uttagningsheat. I programmet uppträdde 15 artister med varsin låt och därefter fick tittarna och en studiojury rösta fram vilka bidrag som de vill se tävla vidare i programmets kommande två semifinaler. Varje part delade ut poäng och det var de tio bidrag som fick högst totalpoäng som gick vidare.

  Nu är bägge heaten avklarade och därmed går den litauiska uttagningen över i två semifinaler som hålls de två kommande lördagarna (4:e och 11:e februari). I dessa program tävlar 20 bidrag om ett antal finalplatser.


  Tio bidrag till Moldaviens final

  28 januari. Efter den live-audition som har hållits i Moldaviens uttagning Etapa Națională 2023 står det nu klart vilka tio bidrag som juryn har valt att ta vidare till finalen!

  Resultatet av auditionen »


  Maltas uppspel klart – omröstning väntar

  27 januari. Nu har 40 bidrag framförts i tre av fyra kvartsfinaler i Maltas uttagning MESC 2023. Därmed inväntas nu den omröstning som slutligen ska avgöra vilka 24 bidrag som ska ta sig till semifinalen den 9:e februari. Omröstningen inleds nästkommande fredag, den 3:e februari, men redan nu finns alla bidrag att lyssna på.

  Notera dock att Aidans låt ”Regina” har p.g.a. regelbrott blivit diskvalificerad. Man kommer således inte kunna rösta på hans låt men alla resterande 39 bidrag.

  Vilka bidrag tävlar? »


  Semifinalfördelningen klar i Serbiens uttagning

  27 januari. I Serbiens uttagning Pesma za Evroviziju 23 har TV-bolaget RTS nu meddelat semifinalfördelningen samt startordningarna för de två semifinalerna. Varje semifinal får 16 tävlande där jury- och tittarröstning avgör vilka bidrag som ska röstas vidare till finalen. Det är även meddelat att studioversionerna släpps den 2:a februari.


  8 av 9 finalbidrag i Tysklands uttagning presenterade

  27 januari. Tyska TV-bolaget NDR har efter en antagning och juryval nu presenterat åtta artister med tillhörande tävlingsbidrag som ska tävla i den nationella finalen Unser Lied für Liverpoolsom utser landets artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest 2023. Utöver dessa tillkommer ett s.k. TikTok-wildcard som röstas fram bland TikTok-användare fram till den 4:e februari.

  Läs mer »


  Melodifestivalscenen presenterad

  26 januari. På måndag startar Melodifestivalen 2023 officiellt då SVT-produktionen flyttar in i Scandinavium i Göteborg för att börja rigga årets Melodifestivalscen. Och nu veckan före detta äger rum har SVT släppt en skissbild på hur årets scen kommer att se ut. Till skillnad från ifjol blir det bara en scen (istället för en stor och en mindre framför den större) men den LED-vägg som används längst bak har större möjligheter att öppnas.

  Det är också sagt att Green room fortsätter att vara placerat mitt i arenan vid alla 6 stopp som Melodifestivalen gör i år.

  PS: Från och med måndag klockan 12.00 kan du följa arbetet med scen-bygget i realtid. Detta sker i SVT Play.


  Så kommer Benidorm Fest 2023 att avgöras

  25 januari. Spanska TV-bolaget RTVE har sedan i höstas kommunicerat ut hur deras ESC-uttagning Benidorm Fest ska avgöras. Med knappt en vecka kvar till start har man förtydligat reglerna något samt meddelat vilka personer som utgör den röstande juryn.

   

  Hur funkar uttagningen?

  Benidorm Fest utgörs av först två semifinaler med nio tävlande i varje semifinal. I dessa program uppträder artisterna och därefter avgör å ena sidan 50% juryröstning och å andra sidan 25% demoskopjury och 25% tittarröstning vilka fyra bidrag per sändning som ska ta sig till final. Detta sker genom poängutdelning. Även finalen avgörs på samma sätt men till skillnad att man nu ska utse en vinnare. Bidrag som eventuellt får samma totalpoänger rangordnas efter juryns val.

  I alla sändningar kommer poängerna att delas ut synligt på en poängtavla. Man inleder med att avslöja hur den kombinerade spanska och internationella juryn röstat och därefter hur demoskopjuryn och tittarna röstat.

  Om det skulle bli tekniskt fel med demoskop-och tittarröstningen kommer bara juryns resultat att räknas. Men om det tekniska felet endast rör demoskopjuryn eller tittarröstningen kommer den part vars röster fortfarande fungerar att delas ut.

   

  Vilka sitter i juryn?

  Ena hälften av resultatet i såväl de två semifinalerna som i finalen avgörs av en spansk och internationell jury. I år är den något utökad från fem till åtta personer och utgörs av Christer Björkman (Sverige, tidigare Melodifestivalproducent), Tali Eshkoli (Israel, TV-producent), Nicola Caligiore (Italien, tidigare ESC-delegationschef), Katrina Leskanich (Storbritannien, ESC-vinnare 1997), William Lee Adams (Storbritannien, chefredaktör för Wiwibloggs.com), Nina (Spanien, artist och skådespelare, juryns talesperson), Irene Valiente (Spanien, journalist) och José Juan Santana (Spanien, ordförande i Spaniens OGAE-klubb).

  Var och en av dessa jurymedlemmar kommer att dela ut enskilda poäng till bidragen vilka sedan adderas samman. I varje semifinal delas poängen 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 och 3 ut medan i finalen blir det poängen 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4 och 2 ut.

   

  Vilka utgör demoskopjuryn?

  Demoskopjuryn kommer att bestå av 350 personer som på något sätt har tillfrågats att svara på enkäter gällande vad de gillar för låtar i respektive program. I varje program delar sedan demoskopjuryn ut sina poäng enligt fasta summor, och i semifinalerna går det från högst till lägst 40 poäng och sedan i fallande skala 35, 30, 28, 25, 22, 20, 15 och 13 poäng medan i finalen är det poängarena 40, 35, 30, 28, 25, 22, 20 och 16 som gäller.

   

  Vilka poäng delar tittarna ut?

  Även tittarröstningen delar ut fasta summor till tävlingsbidragen. I varje semifinal får favoritbidraget (det som har fått flest röster) 40 poäng och därefter följer 35, 30, 28, 25, 22, 20, 15 och 13 poäng medan i finalen är summorna 40, 35, 30, 28, 25, 22, 20 och 16 poäng som gäller. Alltså på exakt samma sätt som med demoskopjuryn.


  Sloveniens ESC-låt presenteras den 4:e februari

  25 januari. Sedan tidigare under säsongen har det stått klart att Slovenien har valt ut artist och tävlingsbidrag via ett internval istället för att låta publiken och jury tillsammans rösta fram en vinnare via uttagningen EMA. Artistvalet meddelades före jul och visade sig bli rockgruppen Joker Out! och den 4:e februari kommer gruppens ESC-tävlingsbidrag att släppas officiellt.

  Det är i skrivande stund okänt vad låten heter och handlar om samt vem/vilka som står bakom på upphovet. Däremot har gruppen själva sagt att de ska framföra sin låt på slovenska och de har spelat in den i Hamburg i Tyskland.

  Presentationen kommer att ske i TV-programmet Misija Liverpool i RTSVLO där även andra artister såsom Amaya, LPS, Nuša Derenda och Tomaž Mihelič kommer att uppträda. Man har även bjudit in serbiska artisten Konstrakta som blev femma i fjolårets Eurovision med låten ”In corpore sano”.


  16 tävlande kvar i Georgiens The Voice

  25 januari. Sedan i början av december förra året har georgiska GPB sänt en säsong av The Voice för att åtminstone utse sin artist till Eurovision 2023. Det är inget nytt att använda sig av Talangprogram, det gjorde GPB senast inför Eurovision 2020.

  Efter auditions och några liveshower återstår nu 16 deltagare inför det semifinalprogram som är planerat att hållas den 26:e januari. Veckan därpå är det sagt, men inte bekräftat, att artistfinalen ska hållas.

  Det är inte känt om tävlingsbidraget väljs i finalen eller om det blir ett internval.


  Två diskvalificeringar i ESC-uttagningar

  23 januari. Måndagen har inneburit att ESC-resan har tagit slut för tre artisters bidrag innan uttagningarna har hunnit avgöras, och det hade faktiskt kunnat bli en fjärde samma dag!

   

  Maltas nationella TV-bolag PBS har genom bolaget TVM meddelat att man har diskvalificerat sångaren Aidan från årets MESC-uttagning på grund av regelbrott. Anledningen till att han och hans låt ”Reġina” diskvalificerades sägs bero på att det har förekommit ett antal inlägg i sociala medier som marknadsförde låten, vilket strider mot några av tävlingsreglerna. Diskvalificeringen innebär att det blir 39 bidrag som kommer att tävla om de 24 semifinalplatserna.

   

  Även i Moldavien gick man ut med besked att två av bidragen som valts ut inte kommer att framföras under direktsändningen, helt enkelt att de har diskvalificerats från tävlingen. Det handlar om NÖRDIKAs ”Skueeze Paradise” som diskvalificeras p.g.a. att låten framförts före den 1:a september 2022 samt duetten mellan Massimo Sinceris och DA-MUSE och låten ”In Questo Domani” som diskvalificeras p.g.a. att artisterna bryter mot kravet om att huvudsångaren måste ha moldaviskt medborgarskap. I duetter och gruppsammanhang måste minst hälften i ensemblen ha moldaviskt medborgarskap men då detta saknas får artisten inte tävla.

   

  Tidigare under måndagen var det också diskussioner om huruvida artisten Riley skulle få kvarstå i Dansk MGP med sitt bidrag ”Breaking My Heart” efter att det framkommit att låten framfördes under en konsert i Sydkorea i höstas. DR har haft diskussioner och har beslutat att Riley inte har har gynnats av detta varför han och låten får kvarstå i tävlingen. Detta har DR bekräftat till fansajten Wiwibloggs.com.


  Tjeckiens finalstartordning klar

  23 januari. Under måndagen lottades startordningen inför Tjeckiens final som sänds nästkommande måndag. Eller i alla fall är det då som de fem finalbidragen framförs i en direktsändning och därefter ges både den nationella och internationella publiken möjlighet att rösta på sina favoritbidrag. Det innebär att resultatet blir känt först veckan efter finalen.

  Ordningen som artisterna tävlar i är (låttitlarna är ännu inte kända):

  1. Maella
  2. Pam Rabbit
  3. Markéta Irglová
  4. Vesna
  5. Rodan

  Vecka 4: Tredje uttagningsveckan för 2023

  23 januari. Vi går nu in i den tredje uttagningsveckan under årets ESC-säsong och denna vecka är det sagt att följande händelser ska äga rum (med reservation för eventuella tillägg & justeringar):

   

  Sändningar

  The Voice – liveshow 3 (torsdag)

  MESC 2023 – kvartsfinal 3 » (fredag)

  Norsk MGP 2023 – heat 3 » (lördag)

  Pabandom iš naujo – heat 2 » (lördag)

  Moldaviens liveaudition » (lördag)

   

  Artist/bidrags/startfältspresentationer

  Startordningen till ESCZ lottas (måndag)

  Startfältet till Söngvakeppnin 2023 presenteras (lördag)


  Helgens resultat, vecka 3

  22 januari. Under fredagen och lördagen (20-21 januari) genomfördes tre programsändningar med avgörande resultat inför årets Eurovision, i alla fall i två fall för att kora vilka bidrag som ska ta sig vidare till nästa steg. Programmen är nu avklarade och nedan är länkar till resultatdelar.

   

  Malta: MESC 2023 – Kvartsfinal 2. 13 bidrag (av totalt 40) framfördes i programmet, läs mer om dessa här. Efter sändningen tyckte vi till om dessa låtar. Notera att omröstningen genomförs först den 3:e februari då man kan rösta på alla 40 bidrag (där topp 24 tar sig till final).

   

  Norge: Norsk MGP – Heat 2. Sju bidrag framfördes varav tittarna röstade vidare tre av dessa låtar till finalen. Inför sändningen tyckte vi till om vilka låtar vi hoppades skulle röstas vidare till finalen.

   

  Litauen: Pabandom iš naujo – Heat 1. 15 bidrag uppträdde i sändningen och därefter fick en jury tillsammans med tittarna rösta vidare 10 av bidragen till de två kommande semifinalprogrammen. Resultatet redovisades i slutet av sändningen. Först i efterhand tycker vi till om bidragen, detta i och med att inte alla låtar har funnits tillgängliga i studioversioner.


  Helgens uttagningar, vecka 3

  20 januari. Under fredagen och lördagen (20-21 januari) genomförs tre programsändningar med avgörande resultat inför årets Eurovision, i alla fall i två fall för att kora vilka bidrag som ska ta sig vidare till nästa steg. Det handlar om följande program:

   

  Malta: MESC 2023 – kvartsfinal 2 »

  I detta program, som sänds under fredagskvällen, uppträder 13 bidrag (av 40 uttagna) i en TV-studio. Ingen omröstning genomförs dock utan den hålls först efter att alla 40 bidrag har framförts (vilket blir om två veckor från skrivande stund).

  Då inga studioversioner har släppts inför sändningen kommer vi att tycka till om startfältet först efter att programmet har sänts.

   

  Norge: Norsk MGP 2023 – heat 2 »

  Norge fortsätter med sitt andra heat där nästa gäng om sju tävlande gör upp om tre finalplatser. Som vanligt är det tittarna som får avgöra resultatet, dock först efter det att alla sju har uppträtt. Omröstningen sker genom en applikation som NRK har tagit fram och det gäller att vara bestämd då man får max rösta en gång per sändning!

  Lyssna på låtarna »

  Vi tycker till (inför) »

   

  Litauen: Pabandom iš naujo – heat 1 »

  Året litauiska ESC-uttagning är något förkortad då den bara innehåller två heats om 30 bidrag (15 per program) där jury- och tittarröstning avgör några av dessa 30 bidrag som kvalar vidare till två semifinaler. I semifinalerna koras sedan finalisterna på samma sätt som i första rundan och sedan väljs en vinnare ut.

  I det första programmet, som sänds denna lördagskväll, medverkar de 15 första tävlande. Programmet är förinspelat men tittarna kan vara med och påverka resultatet genom sin omröstning. I slutet av varje sändning synliggörs juryns och tittarnas poäng vilka läggs samman och ett totalresultat uppstår.

  Då flertalet studioversioner inte är släppta kommer vi att tycka till om startfältet efter sändningen är avgjord.


  Uppdatering kring Greklands internval till ESC 2023

  19 januari. I slutet av december genomfördes en publikomröstning inför Greklands internval. Den inbjudna publiken som bestod av ett 70-tal personer i olika åldrar hade då sju låtar att välja bland. Inför själva slutvalet har nu det nationella TV-bolaget ERT meddelat vilka tre bidrag som har gått vidare till den sista omgången. Det handlar om:

  • Antonia Kaouri & Maria Maragkou – ”Shout Out!”
  • Melissa Mantzoukis – ”Liar”
  • Victor Vernicos – ”What They Say”

  För kännedom saknas uppgifter om när vinnaren kommer att meddelas mer än att det kommer att ske snart. Om även tävlingsbidragets studioversion släpps vid samma tidpunkt låter vi än så länge vara osagt.

  Dagens besked innebär samtidigt att följande bidrag inte längre är aktuella att tävla för Grekland i Eurovision 2023:

  • Klavdia – ”Holy Water”
  • Konstantina Iosifidou – ”We’re Young”
  • Leon of Athens – ”Somewhere to Go”
  • Monika – ”I’m Proud”

  Två startfältspresentationer under torsdagen

  19 januari. Fler länder börjar presentera vilka bidrag och artister som ska delta i deras respektive uttagningar till Eurovision 2023 och näst på tur väntade besked från följande länder:

  I Danmark har startfältet till Dansk MGP 2023 presenterats. Tävlingsbidragen har valts ut från den antagning som hölls tidigare i höstas men de kan också ha valts ut från specialinbjudningar från olika skivbolag.

  I Portugal har startfältet till Festival da Canção 2023 presenterats. Det handlar om sammanlagt 20 låtar varav 15 som har skapats av låtskrivare som bjudits in internt av TV-bolaget RTP och fem låtar som valts ut från en slags ’allmänhetens antagning’. Sedan tidigare har det varit känt vilka som gjort text och musik men inte vilka som ska framföra respektive låt.


  Heat-fördelningen i Litauens ’Pabandom iš naujo! 2023’ klar

  18 januari. Denna lördag (21:a januari) är det dags för Litauen att starta sin ESC-uttagning Pabandom iš naujo! 2023 som denna gång innehåller två heats, två semifinaler och en final.

  Från start tävlar 30 bidrag och därefter kommer låt efter låt att åka ut till dess finalstartfältet är klart i mitten av februari. Inledningsvis tävlar bidragen uppdelade i två heats och lagom till det första programmet har TV-bolaget LRT meddelat vilka som ska tävla i vilket program.

  Läs mer »


  Tyskland anordnar TikTok-omröstning

  17 januari. Den 27:e januari kommer Tyskland att meddela vilka artister som ska delta i deras nationella uttagning Unser Lied für Liverpool. Det är ännu okänt hur många bidrag som tas ut i tävlan, däremot vet vi att det blir inte hela startfältet som meddelas utan åtminstone en plats i startfältet väljs ut av publiken via den populära appen TikTok.

  TikTok-röstningen är öppen mellan den 27:e januari och 3:e februari då vinnaren utannonseras.

  Det är okänt om de ordinarie tävlingsbidragens studioversioner släpps i samband med presentationen den 27:e januari eller om detta släpp görs vid ett senare tillfälle.


  33 bidrag tävlar i Moldaviens liveaudition

  17 januari. Efter att antagningen till Moldaviens uttagning stängt visar det sig att TV-bolaget TRM låter 33 bidrag framföras vid den liveaudition som i slutändan avgör vilka bidrag som ska kvala in till finalen senare under säsongen.

  Läs mer »


  Israels tävlingsbidrag till Eurovision 2023 presenterat

  17 januari. I somras blev Israel det första landet för 2023-säsongen att ha utsett sin artist till Eurovision Song Contest, vilket skedde genom ett internval. Och nu sex månader senare meddelas också vilken låt som ska framföras i tävlingen i Liverpool.

  Läs mer »


  Eesti Lauls wildcardomröstning avslutad

  16 januari. Efter att den andra semifinalen i Estlands Eesti Laul 2023 hade avgjorts öppnades möjligheten för publiken att SMS-rösta vidare ytterligare bidrag till finalen. Nu har resultatet av den omröstningen publicerats.

  Läs mer »


  Italien justerar finalen i Festival di Sanremo

  16 januari. I samband med en pressdag där presskåren fick lyssna på de 28 Festival di Sanremo-bidragen meddelade italienska Rai att i årets final blir det en topp 5 som går vidare till en avgörande omgång. Tidigare år har det varit topp 3 som får tävla vidare om segern och i år utökas alltså denna med två bidrag.

  Själva finalen avgörs genom att de jury- och tittarrangordningar som sätts under festivalveckans inledande program tillsammans med en tittarröstning i finalens första omgång avgör vilka bidrag som ska kvala vidare till finalens avgörande omgång. Därefter nollställs allas röster och en ny röstningsrunda mellan jurygrupper och tittarna startar som korar vinnaren.


  ESC Songchecks tillbaka i vår

  16 januari. Sajten Eurovision.de har meddelat att den tyska inför Eurovision-serien ESC Songchecks får ytterligare en säsong den här våren. Det är i vanlig ordning duon Alina Stiegler och Stefan Spiegel som är programledare och som guidar tittarna genom de tävlingsbidrag som medverkar i Eurovision. Dessa låtar poängsätts också, med undantag för Tysklands bidrag.

  Programmen är planerade att sändas mellan den 18:e och 22:a april.


  Tjeckiens finalstartfält meddelat

  16 januari. Tjeckiska TV-bolaget Česká Televize (ČT) har meddelat vilka fem artister som har valts ut i tävlan till uttagningen ESCZ, som blir Tjeckiens uttagning till Eurovision 2023.

  Själva finalen är planerad att gå av stapeln den 30:e januari och för första gången på 15 år blir det en direktsänd final. I år avgör också enbart tittarnas röster vilken låt som ska vinna uttagningen, där 70 procent av resultatet får internationella följare stå för. Omröstningen pågår under en veckas tid och avslöjas sedan efter den 6:e februari.

  Lär känna startfältet »


  Vecka 3: Andra uttagningsveckan för 2023

  16 januari. Efter en första intensiv uttagningsvecka är det dags för nästa. Denna vecka är det sagt att följande händelser ska äga rum (med reservation för eventuella tillägg & justeringar):

   

  Sändningar

  MESC 2023 – kvartsfinal 2 »

  Norsk MGP 2023 – heat 2 »

  Pabandom iš naujo – heat 1 »

   

  Artist/bidrags/startfältspresentationer

  Två wildcards i Eesti Laul-finalen röstas fram av publiken (omröstningen avslutas måndag kväll)
  Studioversionerna till de sista fyra bidragen i UMK 2023 släpps (en gång per dag måndag-torsdag kl. 22.55 CET)

  Startfältet till Dansk MGP meddelas (torsdag)

  Startfältet till Festival da Canção meddelas (torsdag)

  Startfältet till ESCZ meddelas (måndag)

   

  Övrigt

  Moldaviens bidragsantagning avslutas


  Estland avgör sista finalplatserna i Eesti Laul 2023

  15 januari. I samband med att den andra semifinalen i Estlands Eesti Laul avgjordes under lördagskvällen öppnade ERR en möjlighet för tittarna att rösta fram ytterligare bidrag till finalen. De låtar som tittarna kan välja bland var de tio bidrag som röstades ut i semifinalerna där endast två av dem kommer att få en ny chans att nå finalen.

  Omröstningen pågår till och med denna måndag (16:e januari) klockan 19.30 lokal tid och genomförs genom SMS-röstning. Själva resultatet presenteras inte i någon ytterligare sändning utan helt digitalt.

  Artisterna som tävlar om finalplatserna »


  Belgien har valt artist och tävlingsbidrag till Liverpool

  14 januari. Under lördagskvällen genomfördes den nationella finalen Eurosong i Belgien där sju bidrag tävlade om segern. Efter jury- och tittarröstningen var avklarad gick segern till artisten Gustaph och hans Because of You.

  Det blev dock en mycket jämn seger i och med att de röstande parterna var ganska oense och ingen av dessa hade Gustaph som vinnare (han slutade trea hos juryn och tvåa hos tittarna). Endast en (!) poäng efter hamnade duon The Starlings där bland andra sångaren Tom Dice (som tidigare tävlat för Belgien i Eurovision 2010) ingår.

  Mer om resultatet »

  Allt du behövde veta inför finalen »


  Övriga uttagningar under lördagskvällen

  14 januari. Förutom den belgiska finalen genomfördes det uttagningsprogram som utsåg finalister i följande två länder (via länkarna kommer du till resultaten):

  Estland: Eesti Laul – semifinal 2 »

  Norge: Norsk MGP – heat 1 »


  Första kvartsfinalen i Maltas MESC har sänts

  13 januari. Under fredagskvällen sändes den första kvartsfinalen (av sammanlagt fyra) i Maltas uttagning där 13 bidrag av de 40 som tävlar framfördes i en studiosändning. Bidragen genomgick däremot ingen omröstning utan den görs i det fjärde programmet den 3:e februari. Då tävlar också alla 40 bidrag på lika villkor om att få de 24 semifinalplatserna.

  Nedan är länkar till programmets tävlande och vad vi har tyckt om dessa.

  Inför Kvartsfinal 1 »

  Sammanfattning »

  Panelen tycker till (efteråt) »


  Ytterligare nyheter i sammanfattad form

  12 januari. Även torsdagen har bjudit på många spännande ESC-nyheter och här kommer några av dessa.

  Till att börja med kan vi berätta att TV-bolaget France Télévisions i Frankrike har beslutat att skrota sin tidigare planerade nationella final då man nu internt har valt ut sångerskan La Zarra som sin representant. Därmed är nu fem internval presenterade för denna säsong (fler sådana val tillkommer).

  Ett annat Big Five-land som däremot har valt att behålla sitt finalkoncept är Tyskland som idag meddelade att deras final Unser Lied für Liverpool avgörs den 3:e mars. Hur många bidrag som ska tävla är dock inte känt.

  På kvällen var det också dags för den första semifinalen i Eesti Laul i Estland där tio bidrag tävlade om 6 finalplatser. Nästkommande semifinal avgörs på lördag.

  Om ett par veckor är det dags för Kroatien att välja artist och bidrag till årets Eurovision, och redan nu kan man lyssna på de 18 tävlingsbidragen. Ett annat land som har valt att släppa en finalist i taget är Finland som under sena torsdagskvällen släppte musikvideon till Benjamins bidrag.

  Polens antagning skulle ha avslutats denna söndag men TV-bolaget TVP har meddelat att den kommer att förlängas till den 10:e februari. Det innebär att artistpresentationen flyttas från 25:e januari till 15:e februari. Maximalt 10 bidrag kommer att kunna delta i finalen (så som det är sagt idag).

  Avslutningsvis ska vi också meddela att Georgiens The Voice-uttagning fortsätter med ytterligare en sändning för att välja sin representant till Eurovision 2022. Den här gången var det dags för en live-sändning.


  Flera nyheter i sammanfattad form

  11 januari. Onsdagen har bjudit på många spännande ESC-nyheter och här kommer några av dessa.

  Dagen började med att finska TV-bolaget Yle presenterade vilka sju artister med tillhörande bidrag som har valts ut till årets UMK-final och samma kväll släpptes också den första studioversionen. Runt lunchtid lämnade SVT i Sverige besked om startordningarna för deltävlingarna i Melodifestivalen 2023 och därefter meddelade NRK i Norge startordningen för lördagens första heat. Vi har även fått besked från journalisten Simon Falk i Danmark att startfältet i Dansk MGP kommer att meddelas den 19:e januari.

  Förutom det har semifinalfördelningen i Spanien blivit känd och San Marino har meddelat datumen för de heats som genomförs inför deras final. I San Marinos fall står det också klart att det även i år blir bara juryröstning som avgör vilken av de tävlande som ska vinna finalen i Una voce per San Marino.

  Under torsdagen och lördagen avgörs semifinalerna i Eesti Laul i Estland som förutom att spela upp 20 tävlingsbidrag även uppmärksammar att det i år har gått 30 år sedan Estland deltog första gången i Eurovision Song Contest. Samtidigt kom även ytterligare två bidragsbesked i Belgiens Eurosong.


  Ingen justering i Maltas ESC-uttagningsprogram

  10 januari. Efter att TV-bolaget PBS på Malta meddelade reglerna för sin MESC-uttagning stod det klart att det skulle bli fyra sändningar med de 40 bidrag som skulle väljas ut. Men i samband med att PBS en vecka före första sändningen gick ut med vilka artister som ska sjunga i det första programmet har vissa fansajter som t.ex. Eurovoix.com rapporterat att Malta kommer att stryka en av de fyra kvartsfinalerna.

  Nu står det dock klart att det blir fyra sändningar som planerat, vilket avslöjades i samband med att PBS gick ut med namnen för semifinalen och finalens programledare: Glen Vella & Amber (två artister som tidigare tävlat i MESC och för Malta i Eurovision).


  Semifinallottning den 31 januari

  10 januari. Brittiska BBC har bekräftat att årets semifinallottning till Eurovision Song Contest kommer att sändas den 31:a januari. Vid lottningen kommer de 31 länder som behöver genomgå kvalprogrammen att fördelas in i de två semifinalerna som avgörs tisdagen den 9:e maj och torsdagen den 11:e maj. Man kommer även att lotta semifinalhalvor för respektive land samt i vilka semifinaler som direktkvalificerade ”Big Five” och Ukraina kommer att extrarösta i.

  Det är något oklart varifrån i Liverpool som lottningen kommer att sändas, däremot står det klart att det blir en kvällssändning (20:00 CET) vilket det annars inte brukar vara och att värdarna för eventet blir duon AJ Odudu och Rylan tillsammans med skolungdomar från Liverpool och ukrainska medborgare som har flyttat till Liverpool sedan den ryska invasionen i Ukraina bröt ut förra året.

  Under ceremonin kommer också Turins borgmästare Stefano Lo Russo att officiellt överlämna ansvaret för tävlingen till Liverpools borgmästare Joanne Anderson. Detta är en ceremoni som genomförts varje år sedan Eurovision 2008.


  Första två låtvalen i Belgiens Eurosong klara

  10 januari. Varje kväll fram till lördag sänder VRT i Belgien förinspelade program där en eller två finalister i Eurosong framför två potentiella tävlingsbidrag. Sedan avgör varje tävlande själv vilket bidrag som denne vill tävla med i den direktsända finalen på lördag. Av de sju finalisterna har nu följande två gjort sina val:

  Först ut var sångerskan Loredana som utsåg låten ”You Lift Me Up” som sitt val till tävlingen. Det innebär att hennes andra låt ”Dream in Colours” därmed är ute ur tävlan. Dagen därpå var det sångerskan Chérine som uppträdde och som slutligen utsåg sin låt ”Ça m’ennuie pas” till sitt finalbidrag. Därmed är bidraget ”Mon étoile” ute ur tävlingen.


  Azerbajdzjan förlänger antagningen

  10 januari. Egentligen skulle Azerbajdzjan ha avslutat sin bidragsantagning på nyårsafton ifjol, men nu kommer rapporter om att den har förlängts fram till 15:e januari. Exakt hur låten med tillhörande artist ska utses efter antagningen är inte känt.


  Vecka 2: Första uttagningsveckan för 2023

  9 januari. Från och med nu och varje vecka till och med mitten av mars kommer det att pågå nationella uttagningar i de länder som ska tävla i Eurovision 2023. Under vecka 2 kommer följande händelser att äga rum (med reservation för eventuella tillägg & justeringar):

   

  Sändningar

  belgium_smallNationell final » i Eurosong, Belgien (lördag, låtarna släpps under veckan)

  norway_smallFörsta heatet i Norges Norsk MGP » (lördag, lyssna på studioversionerna)

  estonia_smallSemifinal 1 » och Semifinal 2 » i Estlands Eesti Laul (torsdag och lördag, studioversioner finns tillgängliga)

  malta_smallKvartsfinal 1 » i Maltas MESC 2023 (fredag, endast smygklipp finns)

  Fortsatt artistuttagning i Georgiens The Voice

   

  Artist/bidrags/startfältspresentationer

  Irlands Eurosong-startfält presenteras (måndag)

  Serbiens Pesma za Evroviziju-startfält presenteras (måndag)

  Finlands UMK-startfält presenteras (onsdag)

   

  Övrigt

  Startordningarna till deltävlingarna presenteras (onsdag)

  Kroatiens Dora-bidrag släpps fria för spelning (torsdag)

  Antagningen till Polens uttagning avslutas (söndag)


  Irlands tävlingsbidrag har presenterats

  9 januari. Efter flera år med årliga internval valde irländska RTÉ att återinföra den nationella uttagningen Eurosong som val till Eurovision 2022 och samma uttagningsmetod återkommer nu till 2023 års Eurovision. Nu är också startfältet till årets upplaga officiellt presenterat.

  Vilka bidrag har valts ut? »


  norway_smallLyssna på studioversionerna inför Norsk MGP, heat 1

  9 januari. På lördag (14:e januari) sänds det första heatet i Norsk MGP 2023, och redan nu har dessa sju bidrag släppts för allmän lyssning. I sändningen tävlar bidragen om tre av finalens nio platser (övriga bidrag som hamnar på fjärde till sjunde plats i tabellen åker ut).

  Lyssna på studioversionerna »


  Eventuell justering i Maltas ESC-uttagningsprogram

  6 januari. Efter att TV-bolaget PBS på Malta meddelade reglerna för sin MESC-uttagning stod det klart att det skulle bli fyra sändningar med de 40 bidrag som skulle väljas ut. Men i samband med att PBS en vecka före första sändningen gick ut med vilka artister som ska sjunga i det första programmet har vissa fansajter som t.ex. Eurovoix.com rapporterat att Malta kommer att stryka en av de fyra kvartsfinalerna.

  Om denna uppgift stämmer innebär det att det bara blir tre grundomgångar med 13 eller 14 bidrag per program följt av semifinal och final. Vi vill dock poängtera att vi har inte fått uppgiften bekräftad.


  Autotune tillåts i Norsk MGP

  6 januari. Norska tidningen VG har avslöjat att i årets Norsk Melodi Grand Prix kommer det att bli tillåtet för artisterna att använda s.k. autotune under sina framträdanden. MGP-chefen Stig Karlsen har i en intervju med VG sagt att detta införs för huvudsånginsatser. Om vinnarlåten i finalen den 4:e februari använder sig av autotunes måste dock detta tas bort till Eurovision i och med att EBU inte tillåter detta i tävlingen.


  14 bidrag tävlar i Lettlands Supernova 2023

  5 januari. Tidigare i höstas gick det lettiska TV-bolaget LTV ut med information om fortsättningen för deras uttagning Supernova som artist- och bidragsval till Eurovision 2023. Efter en antagning som avslutades i december har nu en jury valt ut vilka bidrag som ska tävla.

  Se startfältet »

  Uppdatering 6 januari: Dagen efter att bidragen hade presenterats meddelade LTV att Saule med bidraget Finally Happy har diskvalificerats från tävlingen. Detta då hans tävlingsbidrag har framförts offentligt före den 1:a september 2022, vilket strider mot såväl Supernovas som Eurovisions tävlingsregler. I och med att alla semifinalbidrag har släppts offentligt kommer inget bidrag att ersätta platsen. Det innebär att det blir 14 istället för 15 tävlande i Supernovas semifinal den 4:e februari.


  Uppgift: Semifinallottningen till ESC 2023 hålls i slutet av januari

  5 januari. I en intervju i podden The Euro Trip där rådmannen Harry Doyle i Liverpool intervjuas bekräftar han att Eurovisions två semifinaler kommer att lottas någon gång i slutet av januari. Något mer precist datum saknas dock.

  Sedan EBU införde två semifinaler i Eurovision har det av rättviseskäl alltid hållits en s.k. semifinallottning för att fördela ut länderna som behöver genom kvalprogammen. Lottningen brukar alltid hållas ett par månader före tävlingen och avgör just då fördelning till semifinaler och semifinalhalvor. Först när alla nationella uttagningar är avgjorda kommer startordningarna kunna sättas.

  I samband med lottningen brukar det av tradition ske en slags övergång mellan stadsledningarna i värdstäderna, där fjolårets värdstad (i det här fallet Turin) officiellt överlämnar tävlingsansvaret till innehavande värdstad (i det här fallet Liverpool).


  Tjeckien anordnar en direktsänd final till ESC 2023

  4 januari. För första gången på 15 år kommer tjeckisk TV att hålla i en direktsänd uttagningsfinal för att välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Finalen, som har namnet ESCZ, kommer att sändas från en TV-studio i Prag den 30:e januari. Sedan 2018, med undantag för år 2021, har Tjeckiens ESC-representant inkl. tävlingsbidrag valts från ESCZ men då inte från en livesänd final utan en digital uttagning.

  Tidigare har det kommunicerats att max tre bidrag kommer att medverka men i dagens presentation framgår det inte  hur många låtar som ska väljas ut. Det enda som sagts (förutom finaldatumet) är att rekordmånga 170 låtar skickades in via den antagning som hölls i slutet av förra året.


  Startfältet i Norsk MGP 2023 presenterat

  4 januari. Med tio dagar kvar till säsongspremiären av Norsk Melodi Grand Prix samlade NRK presskåren till presskonferens i Oslo för att meddela vilka 21 bidrag som har valts ut i tävlan. Även om vi nu vet vilka som ska tävla och när släpps bidragen först samma måndag som respektive sändning sker, dvs. den 9:e, 16:e och 23:e januari.

  Se hela startfältet »


  Årskrönika för Melodifestivalen 2022

  4 januari. För första gången på ett par år sänder SVT en årskrönika för att sammanfatta Melodifestivalåret som gick. Den här gången var det Farah Abadi som bjöd in några av de artister som tävlade i fjolårets final (Cazzi Opeia, Cornelia Jakobs och Medina) samt programledarkollegan Oscar Zia till samtal.

  Programmet finns tillgängligt i SVT Play till och med den 1:a juli 2023.


  Estlands semifinalstartordningar presenterade

  3 januari. Inför de två semifinalerna i Eesti Laul nästkommande vecka (12:e och 14:e januari) har TV-bolaget ERR nu meddelat startordningarna. Dessa finns samlade här.

  Som tidigare meddelat kommer det att vara tio tävlande per semifinal där först gemensam jury- och tittarröstning avgör fem finalister. Därefter genomförs ytterligare en omröstning där tv-tittarna får rösta fram ett semifinalwildcard. Totalt sett går 12 bidrag till final – 6 från vardera semifinal.

  Bägge semifinalerna sänds uppdelade i två akter: klockan 18.30-20.00 respektive 20.30-21.20.


  Eurosong-juryn har presenterats

  2 januari. Den 14:e januari väljer Belgien sitt artist och bidrag till Eurovision 2023 och resultatet avgörs av å ena sidan en jury och å andra sidan tv-tittarna.

  Inför finalen har TV-bolaget VRT meddelat vilka totalt 15 personer som utgör juryn, som utöver att den innehåller bland annat branschfolk från belgisk radio och TV samt ESC-fans också bjuder på en rad kända ESC-artistpersonligheter såsom ESC-vinnaren Alexander Rybak, de två belgiska artisterna Laura Tesoro (som vann Eurosong 2016) och Jérémie Makiese (som tävlade för Belgien i fjolårets Eurovision) samt YouTube- och programledarprofilen Nikki de Jager (som var en av fyra programledare för ESC 2021 i Rotterdam).

  I finalen kommer sju bidrag att tävla om segern och vilket bidrag respektive tävlande väljer ut avslöjas i fem stycken inför-program som sänds en gång per dag fram till finaldagen (9-13 januari).


  Azerbajdzjan överväger att välja låtar av lokala låtskrivare till ESC 2023-bidraget

  2 januari. På nyårsafton avslutades antagningen till Azerbajdzjans bidragsantagning och totalt inkom över 200 bidragsförslag. En majoritet av dessa uppges ha inkommit från låtskrivare från andra länder än Azerbajdzjan. Den här gången verkar det som att det nationella TV-bolaget İTV ändå överväger att bidrag gjorda av låtskrivare från Azerbajdzjan ska prioriteras. Annars är Azerbajdzjan kända i sammanhanget för att varje år tävla med låtar som gjorts av låtskrivare från andra länder varav en merpart av dessa har haft svenskt upphov, inte minst landets första vinnarlåt från 2011.

  Exakt vilken låt man väljer ut är inte känt, ej heller när den kommer att presenteras.


  Serbiens uttagningsdatum presenterade

  1 januari. Serbiska TV-bolaget RTS har bekräftat att uttagningen Pesma za Evroviziju 23 kommer att fortsätta med upplägget om två semifinaler och en final. Exakt hur många låtar som kommer att tävla är inte känt, däremot är det bekräftat att RTS har valt ut vilka låtar som ska tävla. Låtarna har hämtats från den antagning som hölls i höstas dit cirka 200 låtar skickades in.

  Tävlingsdatumen blir den 1:a och 2:a mars för de två semifinalerna och därefter final två dagar senare, dvs. 4:e mars.


  Ny vinnare i ESC Topp 250-listan

  1 januari. Efter tio år med samma vinnare har nu fansen valt en annan låt som sin förstaplats. Detta stod klart under nyårsaftonen då den nya listan spelades upp.

  Läs mer »


  Vilka länder blev klara före årsskiftet?

  1 januari. Som en inledning på det nya ESC-året tänkte vi kortfattat presentera vilka länder som hann med att göra artist/bidragsval redan innan år 2022 blev år 2023.

   

  Val från nationella uttagningar

  Albanien: Mellan den 19:e och 22:a december hölls den traditionsenliga Festivali i Këngës i Albanien där Albina & Familja Kelmendi med bidraget ”Duje” tog hem segern – den här gången med enbart tittarnas omröstning! Gruppen blir nu Albaniens representant i Liverpool i maj. Albina har i en intervju meddelat att låten kommer att framföras på albanska även i Eurovision men det kommer att spelas in en ny version som släpps senare under uttagningssäsongen.


  Ukraina: Den 17:e december anordnades Ukrainas nationella Vidbir-final där gruppen Tvorchi med bidragetHeart of Steel vann. Ukraina vann som bekant Eurovision ifjol med Kalush Orchestra men landet får av säkerhetsskäl inte arrangera tävlingen varför den har hamnat i Storbritannien. Ukraina är dock direktkvalificerade till finalen i rollen som regerande mästare.

   

  Presenterade internval

  Israel: För första gången på många år presenterades ett internval redan under sommaren året innan nästa Eurovision. I det här fallet var det israeliska TV-bolaget KAN som i juli 2022 meddelade att Noa Kirel kommer att bli deras representant. Det blir således ingen ny X Factor eller liknande tävling som väljer ut landets artist. Exakt hur tävlingsbidraget ska utses har däremot inte fastställts.


  Cypern: I mitten av oktober meddelade CyBC på Cypern att de internt valt ut sångaren Andrew Lambrou som sin representant. Han har tidigare försökt tävla för Australien och blev den här gången vald för Cypern. Hans tävlingsbidrag är dock inte känt utan kommer att presenteras senare under säsongen. Däremot är det känt att några svenska låtskrivare har hjälpt till att skapa låten, antingen på låtskrivarsidan och/eller genom att mixa ihop själva produktionen.


  Nederländerna: Precis när oktober blev november meddelade nederländska AVROTROS att de internt valt ut duon Mia Nicolai & Dion Cooper som representant för Nederländerna. Duon har tillsammans med 2019 års ESC-vinnaren Duncan Laurence och låtskrivaren Jordan Garfield skapat den låt som de ska tävla med i årets Eurovision. Vad låten heter meddelas senare under uttagningssäsongen.

  Det bör tilläggas att det här blir elfte Eurovision-året i följd (inräknat inställda ESC 2020) som Nederländerna väljer att inte hålla i en publik uttagning för att välja artist och tävlingsbidrag.


  Slovenien: På en presskonferens som anordnades den 8:e december blev det officiellt presenterat att rockgruppen Joker Out! kommer att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest 2023. Bandet har valts ut via en intern process istället för via en nationell uttagning. Tävlingsbidraget planeras att släppas den 4:e februari.


  Adjö 2022 & välkommen 2023

  1 januari. Så här i nyårshelgen vill vi skribenter hälsa dig hjärtligt välkommen till högsäsongen i 2023 års Eurovision-säsong. Även om säsongen smygstartade redan under slutet av förra året är det nu under vintern och sedan under våren som det mesta kommer att hända – både med uttagningar och inte minst med Eurovision i Storbritannien i maj.

  Vi kommer att fortsätta bevaka alla nationella uttagningar med självklart stort fokus på Melodifestivalen. Bland de uttagningar som består av final eller fler program inför final är vår målsättning att tycka till om låtarna och kommentera våra favoriter. När vi senare under våren rör oss mot Liverpool och Storbritannien som är värd för årets Eurovision kommer det bli mer fokuserat på varje lands utvalda artist och låt, men det tar vi lite längre fram.

  Nu ser vi fram emot en rolig och spännande säsong anno 2023!


  PS: Om du vill gå tillbaka till 2022 års bubblan-rapporteringar finns dessa nu i arkivet: en för juli-december respektive januari-juni. Du hittar även alla enskilda artiklar via vårt nyhetsarkiv.

   

   

  Policy

  Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

  Läs mer »