Repetitioner inför Eurovision 2023 – dag 3

SCENREPETITIONER. Tisdagen den 2 maj avslutades den första individuella scenrepetitionerna i Liverpool Arena för semifinalländerna. Här följer bilder och länkar till smygklipp från dagens repetitioner som i tur och ordning gjordes av Estland, Island, Grekland, Polen, Slovenien, Georgien, San Marino, Österrike, Albanien, Litauen och Australien.

Vid det första tillfället får respektive artist maximalt 30 minuter scenrepetition i arenan. Före och efter det sker en rad konsultationer backstage såsom säkerhetsgenomgång, besök hos in-earing, hår och smink samt Viewing room. Efter varje repetition släpps TikTok-klipp med ett kortare utdrag filmat från publikvinkel.

På grund av nya regler får presskåren inte längre access att följa de inledande repetitionerna. Därför är de beskrivningar som följer nedan bara utifrån de stillbilder och TikTok-klipp som finns tillgängliga. Vi kommer däremot att få bevaka genrepen som äger rum den 8:e, 10:e och 12:e maj.

Notera även att dagens oddscheck utgår och blir istället en större mätning som publiceras under onsdagen (3 maj).

 

Tisdagens repetitioner


Estland: Alika – ”Bridges”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Alikas nummer verkar likna mycket av det som hon framförde i Eesti Laul i vintras, med hon själv på scenen först spelandes på pianot för att sedan resa sig upp och då pianot fortsätter att spela av sig själv innan det sedan försvinner helt från scenen. Av TikTok-klippet verkar det dock vara någon körsång med men det kunde man inte se sedan i det korta klippet. Belysningen i numret går i blått och LED-väggen använder också vatteneffekter på ett snyggt sätt. Alika kommenterade även att de kläder hon hade på sig vid denna repetition inte behöver bli de kläder hon har på sig vid liveframträdandet.

Se sammandrag »

 

 

Island: Diljá – ”Power”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Efter Estland var det dags för Island även om det enligt startordningen är först Belgien och Cypern före Island (så förvirra er inte kring att det var två midtempobidrag efter varandra idag). I alla fall kommer Diljá i likhet med Alika att vara själv på scenen, även om det verkar vara någon slags körsång med här också (det syntes dock inte i klippet). Diljá verkar ha liknande scenkläder som i Söngvakeppnin, dvs. en silvrig kostym även om toppen har bytts ut till grå och kostymen hade också fått en orange färg på insidan. Numret börjar sittandes för Diljá på cirkeln omringad av grönt ljus som sedan med hjälp av Power växer upp till ett träd i LED-väggen och därefter kommer låten igång. Det används också en snurrande låda på scen likt den Nederländerna hade men i en helt annat hastighet. En effektiv refräng är det i alla fall.

Se sammandrag »

 

 

Grekland: Victor Vernicos – ”What They Say”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Grekland skickade bara in en musikvideo där det regnade mycket i år så det är först nu som vi får se hur Victors nummer ser ut. Och nej, det kommer inte att regna på scenen däremot används en del rökeffekter. Han kommer också att vara själv på scenen som också börjar med att sitta ned på cirkeln där hans ansikte syns på LED-väggen, men han använder hela scenen i sitt nummer. Det är oklart om hans kläder på bilden är hans scenkläder i sändningen, annars är det beige som gäller för Victor i år.

Se sammandrag »

 

 

Polen: Blanka – ”Solo”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: En som absolut har gjort stora förändringar i sitt scenframträdande från uttagningarna i vintras är Polens Blanka. Dels har numret fått en helt annan attityd, dels har Blanka också fått in nya dansare i numret (från fyra tjejer till två tjejer och två killar) och det är mer dans och annan koreografi. Kort sagt, förändrat. Hon har också en ny klänning i lila och orange och i slutet blir det ett litet klädtrick och en egen solo-dans. LED-väggen är som syns på bilderna i eldig kulör och numret får ett pyro som går upp vid cirkeln.

Se sammandrag »

 

 

Slovenien: Joker Out! – ”Carpe Diem”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: En av tre rockgrupper tävlar i den andra semifinalen och på startnummer 10 hittar vi Sloveniens Joker Out. De är mycket populära i hemlandet och nu ska de försöka bli lika populära i Eurovision, vilket de kanske kommer att bli. De har valt att stå nära publiken så de kommer att vara mest på cirkeln och i bakgrunden syns låtens titel på LED-väggen. Till skillnad från ifjol känns detta mer uppstyrt och helhetsmässigt blir det som en härlig konsertkväll en lördagskväll. I klippet kan man både se och höra att de instrument som de använder inte är inkopplade. Det ska också nämnas att låttiteln är förvisso ett latinskt uttryck (Cape diem = fånga dagen) men låten framförs på slovenska.

Se sammandrag »

 

 

Georgien: Iru – ”Echo”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Iru valdes ut i vintras via en talangtävling men hennes låt valdes internt och blev bara presenterad som en musikvideo. På scenen i Liverpool bygger man upp ett mystiskt framträdande kanske som en kombination av hur det såg ut 2007 med ”Visionary Dream” och 2015 med ”Warrior”. Under sitt framträdande står Iru på en uppbyggd plattform omgiven av rök och fläktar. LED-väggen ser ut som ett stort tyg där händer försöker trycka sig igenom. I numret bär Iru en vit långklänning, själva scenen är ganska nedtonad.

Se sammandrag »

 

 

San Marino: Piqued Jacks – ”Like an Animal”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Från San Marino har den italienska gruppen Piqued Jacks inte gjort så stora förändringar mot hur det var i uttagningen mer än att man med hjälp av LED-skärmarna har byggt upp som ett rött rum med ögon. En förändring som har gjorts är dock att de har bytt scenkläder till mer glitter och glam – och i ett fall lite halvnaket. Annars är det här ett nummer som ja, rockar på!

Se sammandrag »

 

 

Österrike: Teya & Salena – ”Who the Hell is Edgar?”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Österrike skickade in en ganska rolig musikvideo i år och till liveframträdandet har duon Teya & Salena fortsatt den roliga trenden. I år har Österrike ingen stor ljusrigg på scenen med DJ-bord utan det är duon själva plus fyra dansare med en LED-vägg som verkar användas på ett roligt sätt och för att få in fler personer i bild. Man avslutar också med att ta med Edgar Allen Poe i bild på LED-skärmen. Vi får också se om de bjuder in till allsång när det ska sjungas ”Poe Poe Poe Poe” i refrängen. Idag fanns det som sagt var ingen annan publik där än produktionspersonal.

Se sammandrag »

 

 

Albanien: Albina & Familja Kelmendi – ”Duje”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Sångerskan Albina och hennes familj vann för första gången publikens röster att få representera Albanien i Eurovision. Själva låten handlar om ett familjedrama där Albina längtar tillbaka till gamla tider. Detta märks också av i framträdandet som börjar mycket dramatiskt med Albina som står i ett rött sken medan familjen står en bit ifrån för att de sedan sakta men säkert går mot henne. Det hinns också viftas med röda tygstycken och dyka upp en del pyro i form av eld på scenen. Numret går i rött i det mesta av framträdandet.

Se sammandrag »

 

 

Litauen: Monika Linkytė – Stay

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Monika har till att börja med valt att behålla det orangea i klänningen som hon hade i Litauens uttagning men den har gjorts om något till Liverpool. På scenen har hon med sig sin gospelkör på fyra personer som backar upp henne i refrängen. Sedan i vintras har även låten gjorts om något då en del av refrängen sjungs på litauiska. Annars är det mesta sig likt från i vintras. Monika börjar att sjunga låten själv och sedan kommer kören in i refrängen och backar upp henne.

Se sammandrag »

 

 

Australien: Voyager – ”Promise”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Sist ut i startfältet i semifinal 2 är Australiens Voyager som kommer att bjuda på en riktig maffig scenshow innehållandes rock, en riktig bil och pyro. Tyvärr får man inte se så mycket av låten i TikTok-klippet men av det man får se verkar det bli en riktig härlig avslutning på semifinalen, på samma sätt som att Finland avslutar den första semifinalen.

Se sammandrag »

 


 

Kommentera