Inför finalen i Eurovision 2023

EUROVISION 2023 – FINALEN. Ikväll lördag 13:e maj med start klockan 21.00 CEST är det dags för finalen i årets Eurovision Song Contest från Liverpool i Storbritannien. Här har vi samlat allt du behöver veta inför sändningen.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-05-13

 • Tid:
 • 21:00 CEST

 • Programledare:
 • Alesha Dixon, Hannah Waddingham, Julia Sanina och Graham Norton

 • Plats:
 • Liverpool Arena, Liverpool (Storbritannien)

 • Röstningsprocess:
 • Juryröstning i alla 37 tävlingsländer
 • Tittarröstning i alla 37 tävlingsländer
 • Onlineröstning för länder som inte tävlar i årets upplaga
 • – Se hur oddsen gissar utgången av finalen. Läs mer »

 • TV-bolag/Stream:
 • SVT 1 & SVT PLAY*
 • Sveriges Radio P4**
 • Eurovision.tv på YouTube***
 • Följ även vår livekommentering här på sajten under hela sändningen!

 • * Med Måns Zelmerlöw och Edward af Sillén som kommentatorer.
 • ** Med Carolina Norén som kommentator.
 • *** Internationell sändning utan kommentatorer.

 

 

Startfält


Länderna presenteras i startordning. Länkarna går till fakta och våra åsikter samt bidragens officiella framträdanden från semifinalerna.

 

Noteringar:

– Om du röstar från Sverige kan du rösta på alla låtar utom låt nr 9, som är Sverige.

– Du kan maximalt telefon-/SMS-rösta 20 gånger från samma telefon och sändning.

 

Bekräftade mellanakter i programmet

– Fjolårets vinnare Kalush Orchestra öppnar finalen med sin vinnarlåt ”Stefania” samt framför även den nya singeln ”Changes”.

– Under flaggparaden, då alla 26 finalister går upp på scenen, kommer de ukrainska artisterna Go_A (2020 & 2021), Jamala (2016), Tina Karol (2006) och Verka Serduchka (2007) uppträda med kortare scenframträdanden.

– En av finalens mellanakter framförs av fjolårstvåan Sam Ryder, som var den som tog upp Storbritannien från år av bottenplaceringar till en hedrande andraplats.

– En ytterligare mellanakt har fått namnet The Liverpool Songbook som är en hyllning till värdstadens musikcentrum. Den mellanakten framförs av 6 inbjudna tidigare ESC-deltagare: Cornelia Jakobs (Sverige 2022), Daði Freyr (Island 2020 & 2021), Duncan Laurence (2019), Mahmood (2019 & 2022), Netta (2018) och Sonia (Storbritannien 1993).

 

Övrigt

Läs Schlagermagisterns analys inför finalen »

Så här gissar vi om resultatet »

Analys efter semi 1 »

Analys efter semi 2 »

 

Så funkar finalen

Lördagen den 13:e maj avgörs finalen i Eurovision 2023 där 26 länder kommer att göra upp om segern. Resultatet kommer att avgöras av dels tittarröstning i alla 37 tävlingsländer, dels juryröstning i alla 37 tävlingsländer, dels onlineröstningen. Alla 37 länder är således med och röstar och det gäller oavsett om sitt lands bidrag tävlar i finalen eller ej. Detta inkluderar Sverige!

 

Framföranden och röstning

Först framförs alla 26 tävlingsbidrag varpå telefonslussarna sedan hålls öppna i cirka 40 minuter. Under den tiden kan tittare i de 37 tävlingsländerna rösta via Eurovisions app alternativt ringa och/eller SMS-rösta på sina favoritbidrag, dock max 20 gånger från samma telefon. Samtidigt hålls onlineröstningen öppen där man måste logga in med sitt kreditkort för att validera från vilket land man röstar från – den är som tidigare nämnt bara öppen för personer som befinner sig utanför de 37 deltagarländerna. När omröstningen har avslutats sammanställs alla rangordningar och dessa omvandlas till poäng.

 

Jurygruppernas poäng

När det är dags att dela ut poäng är det först jurygrupperna som kontaktas. I tur och ordning kommer programledarna att kontakta de 37 poängpresentatörerna som får meddela vilket bidrag deras jury har valt att ge 12 poäng till medan övriga poäng (10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng) delas ut direkt på poängtavlan.

Maxpoängen ett land kan få från juryn tillsammans är 432 poäng (om landet får samtliga 12-poängare, undantag att man ej får rösta på sig själv).

Varje lands jurygrupp utgörs av fem personer som alla arbetar med musik på något sätt. Jurymedlemmarna rangordnar individuellt alla finalister från första till sista plats (om man röstar för ett finalland får man inte rangordna sitt eget lands bidrag). Poängen fördelar sig sedan utifrån den gemensamma juryrangordningen.

Det är värt att notera att jurygrupperna gör sin omröstning under genrepet kvällen före finalen även om deras poäng synliggörs på poängtavlan först under direktsändningen.

 

Tittar- och onlinepoängen

Efter det att jurygrupperna har sagt sitt ska tittarnas och onlineröstarnas poäng delas ut. Precis som med jurygrupperna rangordnar varje lands tittarresultat finalisterna från första till sista plats, med undantag för det egna landets bidrag som man ej får rösta på. Ett lands tittarresultats favoritlåt får 12 poäng och därefter i fallande skala 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Även onlineröstningen använder sig av detta resultatsystem.

Maxpoängen från tittarna och onlineröstningen är 444 poäng. Att summan är något högre beror på att de har lite mer makt än juryn (50,6 procent mot 49,4 procent).

För att göra det extra spännande presenteras deras tittar- och onlinepoängen i vilka totala summor som bidragen fått. Man börjar med det land som juryn har gett lägst totalpoäng till och sedan fortsätter det uppåt i poängtabellen tills man når juryns favorit. Då är frågan om tittarna har hållit med juryn eller om det blir någon annan låt som vinner finalen…

Vinnaren blir bidraget som har fått högst totalpoäng när både jurygrupperna och tittarna/onlineröstarna sagt sitt.

 


 

Kommentera