Minianalys efter den första semifinalen i Eurovision 2023

EUROVISION 2023 – ANALYS. Igår kväll (läs: tisdag 9:e maj) avgjordes den första semifinalen i Eurovision 2023 där tio lyckliga vinnare tog plats i lördagens final. Inför väntan på att den andra semifinalen ska avgöras kommer här en liten analys om intrycken från gårdagen.

 

Vilka gick vidare?

Till en början ska vi kika på vilka länder som röstades vidare (de listas i bokstavsordning):

 

Finland

Israel

Kroatien

Moldavien

Norge

 

Portugal

Schweiz

Serbien

Sverige

Tjeckien

 

 

Kommentarer om resultatet

Hur gick det för Sverige?

Vi börjar såklart med Loreen & Sverige som var en minst sagt självklar finalist, inte minst med tanke på den hype det har varit kring bidraget. Nu väntar finaltävlan för Loreen där hon kommer att starta i den första halvan där även favoriter som Finland, Frankrike, Italien och Spanien tävlar så det ska bli spännande att se hur producenterna fördelar ut bidragen i startordningen senare i veckan. I vilket fall som helst gjorde Loreen mycket bra ifrån sig och vi håller alla tummar för att det ska gå jättebra även på lördag.

Så här såg framträdandet ut i sändningen:

 

Övriga bidrag i startfältet

Under våren har bröderna Tural & Turan, som tävlar för Azerbajdzjan i år, inte haft de bästa odds utan de har konsekvent varit under topp 10-sträcket för denna semifinal. Igår kväll under omröstningen visade det sig att så även blev facit när finalisterna räknades upp i och med att bidraget ej fanns med bland de tio som gått till final. Det betyder att det är andra gången någonsin som Azerbajdzjan missar finalplats (senast var med Aisel 2018).

 

Finland med Käärijä skapar både party och crazy stämning i publiken på ett positivt sätt och han är också en av förhandsfavoriterna som tog sig direkt till final. Ingen skräll här inte, och efter sändningen har hans odds fortsatt varit stabila på en andraplats. Det kan nog gå ganska bra i finalen för Finland som i år skulle nog kunna få sin bästa placering sedan de vann ESC 2006 med Lordi. Sedan får vi också se vilket startnummer som Finland får i och med att det blir en första starthalva med flera förhandsfavoriter.

 

Grupp Wild Youth för Irland gjorde ett bra framträdande på scenen i Liverpool Arena men den här gången räckte det inte hela vägen. Det betyder också att Irland fortsätter att missa finalplatserna, vilket man har gjort varje år sedan 2019 (och före det varje år mellan 2014 och 2017).

 

Israel var först för den här uttagningssäsongen att utse sin artist, som blev Noa Kirel, vilket skedde redan förra sommaren. Nu har hon som den stjärna hon är med ett coolt scenframträdande fått Israel till ännu en finalplats i den här tävlingen. Faktum är att senast Storbritannien var ESC-värdnation (1998) var det också Israel som vann hela tävlingen. Ska det bli en favorit i repris 25 år senare? Återstår att se hur det blir med den saken nu på lördag kväll!

 

Spelbolagen har haft Kroatien som en antingen-eller-kandidat till om det ska bli kvalificering eller ej, vilket är inget nytt för så var det även för de i Eurovision 2021 och 2022. Men gruppen Let3 fick nu sin finalplats, och blev även utan inbördes ordning uppropade som första finalist, vilket gör att Kroatien nu är i sin första ESC-final sedan Kiev 2017.

 

Något land som har väntat minst lika länge som Kroatien på att få sin nästa finalplats är Lettland som inte varit i ESC-final sedan Stockholm 2016. I år blev det heller ingen finalplats så det får helt enkelt bli nya tag 2024. Det bör tilläggas att Lettland har inte haft de bästa oddsen heller under våren.

 

Även Malta har haft oddsen emot sig under hela våren till skillnad från de senaste åren då man har gått ganska bra där (och 2021 varit vinsttippad). För The Busker blev det ett roligt framträdande på scenen i Liverpool Arena där de bjöd på sig själva, men något finalavancemang blev det inte.

 

Samma år som Loreen vann Eurovision Song Contest med ”Euphoria”  deltog också Pasha Parfeny för Moldavien och på ESC i Malmö året därpå var han låtskrivare och pianist på scenen för Aliona Moon. Nu tävlade han igen och med favoritskapet i ryggen räckte det till en ny finalplats för honom och hans tävlingsbidrag.

 

Mia & Dion för Nederländerna har precis som Kroatien svajat en del på oddsen och trots ett bra utgångsläge i semifinalen så tog det igår stopp efter omröstningen. Detta är för övrigt Nederländernas andra missade finalplats sedan 2013 (senast de inte gick till final var 2015) efter att de bytte uttagningskoncept från nationell final till internval. Bidraget ”Burning Daylight”, som Mia & Dion framförde, hade de gjort tillsammans med bland andra ESC-vinnaren Duncan Laurence som därmed nu inte kan bli historisk dubbelvinnare som låtskrivare på lördag. I alla fall inte med den här låten.

 

Storfavoriten Norge med sångerskan Alessandra och hennes ”Queen of Kings” öppnade semifinalen igår med ett riktigt power-framträdande. Och trots att flertalet tidigare öppningsnummer i den första semifinalen har misslyckats att ta sig till final visade Alessandra vart skåpet ska stå och tog Norge till en finalplats till. Även om hon fick vänta till sista land på att få reda på att hon hade gått till final. Nu väntar alltså final på lördag och sedan får vi se hur långt favoritskapet håller sig. Bidraget är fortfarande på topplaceringslistorna i oddsen.

 

Mimicat för Portugal hade semifinalens enda kabarénummer som både gick hem hos publiken i arenan – och hos tittarna, i alla fall fick låten tillräckligt med poäng för att ta sig vidare till final. Portugal fortsätter därmed för ett tredje år i följd att gå till final och på lördag får vi se om det även blir en tredje gången gillt som landet hamnar på den vänstra delen av poängtavlan (alltså i topplacering).

 

Schweiz’ representant Remo Forrer hade en av få ballader i den här semifinalen och med ett fint budskap på scenen blev det också en finalplats för honom. Sedan 2019 har Schweiz bytt strategi från att arrangera uttagningsfinaler till att låta interna jurygrupper välja ut representanten och/eller dennes tävlingsbidrag. Det är en metod som har varit mycket framgångsrik och som hittills bara har genererat finalbiljetter vid varje försök!

 

Trots ett tidigt startnummer för Serbien, men med ett stort favoritskap i ryggen, blev det en finalplats för Luke Blacks låt. Nu vet vi inte hur låten placerade sig inom topp 10 men vi får se om det blir som det blev ifjol då Konstrakta lyckades ta Serbien till en hedrande femteplats.

 

Sist ut ska vi tala om gruppen Vesna för Tjeckien som hade ett nummer med ett viktigt budskap som även framfördes på flera olika språk. Och det gick hem i stugorna då gruppen fick en av de eftertraktade finalplatserna. Det här är landets femte finalplats på 11 försök, vilket ändå i sammanhanget är ett bra facit!

 

 

Recap

Här nedan kan du se en snabbrepris av alla 15 bidrag från livesändningen:

 

Slutsatser

Vad kan vi då säga om detta? Vi har delat upp det i två olika kategorier: De säkra finalisterna och skrällarna.

 

De säkra finalisterna

Finland

Israel

Kroatien

Moldavien

Norge

Serbien

Sverige

Tjeckien

 

 

Skrällarna

Portugal

Schweiz

 

Annat runt den första semifinalen

Utöver tävlingsbidragen länkar vi till händelser som var i och runt sändningen.

Öppningsnumret »

La Zarras (Frankrike) förinspelade liveuppträdande »

Marco Mengonis (Italien) förinspelade liveuppträdande »

Lord of the Losts (Tyskland) förinspelade liveuppträdande »

Mellanakten med Rita Ora »

Mellanakten med Alyosha & Rebecca Ferguson »

Första semifinalens finalister meddelas »

Recap med finalisterna från semi 1 »

Alla vykort i semifinal 1 »

Presskonferens med semi 1-finalisterna »

 

Till sist…

Inför sändningen gissade vi vilka bidrag skulle gå till final samt gjorde personliga topplistor. Nedan är sammanställningar över dels hur många rätt var och en fick i sin tippning samt hur många favoriter som är kvar efter programmet.

 

Finalgissningarna

Notera att länderna listas i bokstavsordning, däremot var det de fetmarkerade länderna som i verkligheten kvalade in till finalen.

 

 • Azerbajdzjan
 • Finland
 • Israel
 • Kroatien
 • Moldavien
 • Norge
 • Portugal
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Kvar: 9 av 10

 • Finland
 • Israel
 • Kroatien
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Schweiz
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Kvar: 9 av 10

 • Azerbajdzjan
 • Finland
 • Israel
 • Kroatien
 • Moldavien
 • Norge
 • Schweiz
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Kvar: 9 av 10

 • Finland
 • Israel
 • Kroatien
 • Moldavien
 • Norge
 • Portugal
 • Schweiz
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Kvar: 10 av 10

 • Finland
 • Israel
 • Kroatien
 • Lettland
 • Moldavien
 • Norge
 • Schweiz
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Kvar: 9 av 10


 • Finland
 • Israel
 • Kroatien
 • Moldavien
 • Norge
 • Portugal
 • Schweiz
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Kvar: 10 av 10

 • Finland
 • Israel
 • Kroatien
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Schweiz
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Kvar: 9 av 10

 • Finland
 • Israel
 • Kroatien
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Schweiz
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Kvar: 9 av 10

 • Finland
 • Israel
 • Lettland
 • Malta
 • Moldavien
 • Norge
 • Schweiz
 • Serbien
 • Sverige
 • Tjeckien

 • Kvar: 8 av 10

 

Våra personliga topplistor

Notera att länderna listas i favoritordning, däremot var det de fetmarkerade länderna som i verkligheten kvalade in till finalen.

 

 1. Sverige
 2. Tjeckien
 3. Norge
 4. Moldavien
 5. Malta
 6. Irland
 7. Israel
 8. Portugal
 9. Serbien
 10. Azerbajdzjan

 • Kvar: 7 av 10

 1. Sverige
 2. Finland
 3. Norge
 4. Israel
 5. Tjeckien
 6. Nederländerna
 7. Moldavien
 8. Serbien
 9. Kroatien
 10. Irland

 • Kvar: 8 av 10

 1. Finland
 2. Kroatien
 3. Tjeckien
 4. Moldavien
 5. Norge
 6. Nederländerna
 7. Serbien
 8. Sverige
 9. Schweiz
 10. Israel

 • Kvar: 9 av 10

 1. Sverige
 2. Norge
 3. Tjeckien
 4. Moldavien
 5. Schweiz
 6. Finland
 7. Portugal
 8. Nederländerna
 9. Israel
 10. Irland

 • Kvar: 8 av 10

 1. Sverige
 2. Finland
 3. Norge
 4. Israel
 5. Portugal
 6. Moldavien
 7. Tjeckien
 8. Schweiz
 9. Serbien
 10. Malta

 • Kvar: 9 av 10


 1. Finland
 2. Sverige
 3. Lettland
 4. Kroatien
 5. Portugal
 6. Tjeckien
 7. Nederländerna
 8. Schweiz
 9. Norge
 10. Moldavien

 • Kvar: 8 av 10

 1. Finland
 2. Moldavien
 3. Schweiz
 4. Tjeckien
 5. Serbien
 6. Norge
 7. Kroatien
 8. Portugal
 9. Malta
 10. Lettland

 • Kvar: 8 av 10

 1. Sverige
 2. Norge
 3. Finland
 4. Schweiz
 5. Serbien
 6. Portugal
 7. Moldavien
 8. Irland
 9. Nederländerna
 10. Israel

 • Kvar: 8 av 10

 1. Finland
 2. Sverige
 3. Norge
 4. Moldavien
 5. Serbien
 6. Schweiz
 7. Tjeckien
 8. Malta
 9. Irland
 10. Nederländerna

 • Kvar: 7 av 10

 

Så här tyckte & tippade vi, nu är vi nyfikna på hur många rätt du fick i dina tippningar & topplista. Kommentera gärna!

 


 

Kommentera