« Inför ESC Albanien 2022

Inför ESC Albanien 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023. Det har blivit dags att presentera Albina & Familja Kelmendi med bidraget ”Duje” som representerade Albanien i Eurovision 2023. De kom att tävla i den andra semifinalen den 11:e maj där startnumret var satt till 14 av 16. Bidraget röstades vidare till finalen där låten fick startnummer 10 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Albaniens nationella uttagning.

 

Vem representerade Albanien i Eurovision 2023?

Foto & copyright: RTSH
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Albina Kelmendi, född 27:e januari 1998, är en kosovoalbansk sångerska. Hon föddes i staden Peja som ligger i nuvarande Kosovo där hon bland annat lärde sig att spela klarinett och piano. Hon är uppväxt i en stor familj som har uppträtt tillsammans i många år vilka även kommer att vara med henne på scenen i Liverpool, i det här fallet Albana Kelmendi, Albin Kelmendi, Bujar Kelmendi, Sidorela Kelmendi och Vesa Kelmendi.

År 2014 tävlade Albina i Albaniens version av X Factor där hon tog sig från första audition via alla kvalprogram till finalen där hon hamnade på andra plats. Året därpå tävlade hon i Top Fest och ifjol släppte hon sitt debutalbum. I december blev hon tillsammans med Familjen Kelmendi framröstade av tittarna att få representera Albanien i Eurovision 2023 med bidraget ”Duje” som är gjord av Eriona Rushiti och Enis Mullaj.

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2023 utsåg Albanien sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Festivali i Këngës 61. I denna upplaga utsågs 26 bidrag varav 16 framfördes av s.k. etablerade artister och 10 av nykomlingsartister. Alla etablerade artister var redan klara för finalen medan nykomlingsartisterna tävlade om fem finalplatser. Dessa resultat avgjordes av en jury.

I finalen tillät albansk TV för första gången någonsin TV-tittarna skulle avgöra själva representantvalet till Eurovision. De kunde välja bland de 21 låtar som tävlade i finalen. Samtidigt fanns också en jury med som – i deras tycke – röstade fram finalens topp 3-akter. Juryns val kunde däremot inte påverka vilket val som tittarna gjorde då resultaten av dessa omröstningar meddelades samtidigt.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Albaniens tävlingsakt där var och en i panelen först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten efter sitt eget tycke och smak för att därefter spekulera vilket resultat som man tror Albanien kommer att uppnå. Samtliga bedömningar och gissningar bygger på vad vi tror och tycker inför tävlingsveckan i maj, vilket är med reservation för eventuella justeringar när tävlingen väl är igång.

Den betygsskala vi använder oss av består av tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5. Våra gissningar gällande resultatet illustrerar vi på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


 

Min kommentar

Albanien fortsätter tugga på med sin väldigt säregna musiksmak i Eurovision. Detta är ett land som nästan alltid har samma ”sound”, och som sällan konformerar sig till den allmänna pop-normen. Detta är såklart rätt charmigt, men samtidigt är det rätt svårlyssnat i längden. Årets bidrag är väl på gränsen till vad som låter ”okej”, även om det stundtals blir lite oväsen av det hela snarare än lyssningsbar musik. Jag tycker ändå att det finns något tilltalande med ”mystiken” i bidraget, det får låten att sticka ut och blir minnesvärd – vilket är mer än man kan säga om de allra flesta andra bidrag i denna semi. Samtidigt är det nästan bara det som gör detta intressant, för jag förstår mig inte på låten i övrigt och kan inte säga att jag klarar av att lyssna särskilt många gånger på den. Den är lite för albansk för min smak.

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Jag tänker definitivt inte räkna bort denna låt från finalen, tvärtom finns en ganska god chans att den lyckas sticka ut och göra sig ihågkommen för de flesta tv-tittare. Det räcker för att nå final, och jag är övertygad om att Albanien kommer ha ett mycket speciellt scennummer i Liverpool. Samtidigt är detta ingen vinnarlåt, eller en låt som kommer att bli ihågkommen efter tävlingen. Just därför skulle jag inte satsa mina livsbesparingar på att detta går till final ändå.

 


Min kommentar

Albanien är ett land jag gillar i Eurovision-sammanhanget, men i år är det ett Nej från min sida. Låten är inte min stil men ett plus är att den är på albanska.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Om jag spekulerar blir det ingen finalplats för Albanien i år heller.

 


Min kommentar

Albanien är ett rätt unikt land i Eurovision. De är unika på det sättet att oavsett resultat och vad resten av Europa gör så kör de sin egen grej. Det förtjänar respekt i mina ögon. De tänker mer på att visa upp sitt land, sin härkomst och sin musik än att klättra på Spotify. Även om jag genom åren haft en rätt märklig relation till de albanska bidragen så hände något märkligt i år. Jag hörde Albina sjunga och huden bara stod upp. Det var helt magiskt. Att vara en sådan diva och stark sångerska och dessutom ta med sin familj på resan är helt fantastiskt. Hon står och sjunger och plötsligt tar föräldrarna över sången i refrängen. Det är ett så vackert koncept som känns helt utdött 2023. Så var landar man med allt detta? Albinas fantastiska röst, värmen man ser hos familjen, det originella och unika albanska soundet. Håll i hatten gott folk, men Albanien får en femma!

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det som talar för Albanien är att de slipper oroa sig för juryn i semifinalen. De har sin breda diaspora som säkerligen kommer massvis. Frågan är bara hur mycket.

 


Min kommentar

Det är alltid spännande att följa Albaniens uttagning till Eurovision, inte minst för att den alltid hålls cirka fem månader före Eurovision och att det är alltid lika intressant hur den nya ESC-versionen blir. I år tycker jag att Albina & Familja Kelmendi (som tävlar för Albanien) har lyckats behålla det bästa med originalversionen av ”Duje”, däribland att de INTE har översätt den från albanska till engelska samtidigt som de har kvar låtens härliga känsla. Även om jag hade andra favoriter före den här låten i Festivali i Këngës så är det ett bra val för Albanien och jag vill även passa på att önska lycka till!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Även om jag gillar låten så är jag kluven till hur bra detta kommer att gå. De senaste åren har Albanien gått vidare till final på nåder och ifjol åkte de också ut – trots Ronelas stora favoritskap inför tävlingen. Det finns en risk att det blir samma resa även i år att det här blir en av låtarna som faller mellan stolarna när det väl ska röstas. Vi får se hur det går men det finns chans att Albanien kan ta en av topp 10-placeringarna trots allt vilket jag självklart hoppas på.

 


Min kommentar

När ett land ska göra en ”revamp” av sitt bidrag brukar det faktiskt bli sämre men inte i detta fallet. Du får de härliga albanska tonerna som man önskar och den är inte överdrivet känslosam. Jag tror denna var min största förvåning i år att den vann sin uttagning för som vanligt hade Albanien ganska många bra att välja bland.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Tror det kommer gå bra för Albanien och deras etniska toner. Alldeles för lite sånt i årets Eurovision Song Contest.

 


Min kommentar

Det här är en låt som jag fortsätter kämpa med att få grepp om, och även om jag sett musikvideon och kunnat förstå mer vad den handlar om (en familj som är på väg att brytas upp), så är jag fortfarande ytterst skeptisk till om det verkligen är en bra idé att gestalta detta familjedrama på en livescen. Det som jag märkte redan i Albaniens uttagning var att övriga familjen mest krigade om vem som skulle ta störst del i rampljuset fast det egentligen är menat att Albina ska göra det. Och då fallerar hela konceptet för mig.

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Albanien är alltid väldigt oberäkneliga i denna tävlingen. Så fort man bedömt dem som säkra finalister så har de åkt ut, och när man dömt ut deras chanser så har de gått vidare. I vart fall sedan 2018 har det varit så. Det är bara att helgardera sig med en gul skylt och gå vidare.

 


Min kommentar

En svulstig albansk ballad som vi redan har hört flera gånger och dessutom i avsevärt bättre tappning tidigare? Herregud Albanien, kom på något nytt…

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Georgien har valt att skicka ett liknande bidrag, men Iru gör sin låt väsentligt bättre än vad Albina & Familja Kelmendi gör sin. Jag tror att de kan komma att ta ut varandra och då kommer albanerna att dra det kortare strået och få stanna i semifinalen.

 


       

Min kommentar

Albanien gör mig sällan besviken med sina ESC-bidrag och i år är inget undantag heller. Älskar de orientaliska etno-tonerna och dramatiken. Det är pampigt och framförallt äkta. Albanska är bland de vackraste språken att sjunga på tycker jag. Låtens titel ”Duje” betyder ”älska det/de” och det är precis vad jag gör.

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Man är långt ifrån favorittippade i år. Det kan bli finalplats med lite tur, men troligtvis blir det respass redan i semin, återigen för Albanien. Tyvärr kanske detta upplevs som gammalmodigt och mossigt i jämförelse med andra modernare bidrag med artister som uppskattas av framförallt den yngre publiken.

 


 

Min kommentar

Även om Albaniens bidrag åkt upp några snäpp i mina poäng har den tyvärr inte växt så mycket att den uppnår en nivå som tilltalar mina smaklökar, även om den innehåller etniska inslag. Vilket det senare är något som i regel brukar vara något som faller mig i smaken. Från den nationella uttagningen var det ett av de bidrag jag rankade i botten och där jag inte fick något riktigt grepp i scenframträdandet pga det spretiga intrycket.

 

Gissat resultat:

  

Gissat resultat:

Albanien är svårtippat, man vet aldrig hur det kommer sluta då de ofta verkar stå och tippa på en vågskål. Men, i år tror jag tyvärr de inte tar sig till final.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera