« Inför ESC Slovenien 2022

Inför ESC Slovenien 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023. Det har blivit dags att presentera rockgruppen Joker Out! med bidraget ”Carpe Diem” som representerade Slovenien i Eurovision 2023. De kom att tävla i den andra semifinalen den 11:e maj där startnumret var satt till 10 av 16. Bidraget röstades vidare till finalen där låten fick startnummer 24 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Sloveniens nationella uttagning.

 

Vem representerade Slovenien i Eurovision 2023?

Foto & copyright: Urša Premik
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Rockgruppen Joker Out! utgörs av sångaren Bojan Cvjetićanin, gitarristerna Kris Guštin och Jan Peteh, trummisen Jure Maček och basgitarristen Nace Jordan som började spela ihop under detta bandnamn år 2016. Innan hade Cvjetićanin, Jurkovič och en tidigare bandmedlem spelat ihop i ett annat band som hade lagts ned. Sedan bildandet har de spelat på diverse festivaler och släppt ett antal singlar samt två album.

Nästa scen för deras del blir på Eurovision-scenen i Liverpool där de ska tävla med låten ”Carpe Diem” som gruppen har skrivit och producerat tillsammans. Bidraget kommer att framföras på slovenska (se den officiella musikvideon nedan) men inför tävlingen har gruppen också släppt en engelskspråkig version av sitt tävlingsbidrag. De har dock förtydligat för alla sina fans att det är den slovenska versionen som blir den officiella versionen i Eurovision 2023.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2023 valde Slovenien både artist och tävlingsbidrag genom ett internval istället för att hålla i en ny EMA-uttagning. Artistvalet blev känt i början av december 2022 medan tävlingsbidraget släpptes den 4:e februari. Samma kväll spelades bidraget upp live-on-stage i ett TV-program i slovenska RTVSLO.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Sloveniens tävlingsakt där var och en i panelen först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten efter sitt eget tycke och smak för att därefter spekulera vilket resultat som man tror Slovenien kommer att uppnå. Samtliga bedömningar och gissningar bygger på vad vi tror och tycker inför tävlingsveckan i maj, vilket är med reservation för eventuella justeringar när tävlingen väl är igång.

Den betygsskala vi använder oss av består av tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5. Våra gissningar gällande resultatet illustrerar vi på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


 

Min kommentar

Äntligen lyfter denna semifinal lite grann, med ett bidrag som faktiskt är riktigt trevligt i all sin enkelhet. Visst jag medger att detta inte är en kioskvältare på något sätt, men den ger fart och energi till ett ganska tråkigt startfält. Det blir lite röjigt, men samtidigt städat – med en viss glimt i ögat. Jag gillar det! Kanske inte den mest välproducerade låten, men funkar helt okej för att göra just denna semi lite mer intressant. Hade den däremot varit placerad i den första semin hade jag varit betydligt mer skeptisk, där hade den kanske rent av blivit lite av ett sänke. Men där den är nu så utgör den en av semifinalens bästa bidrag.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag tror faktiskt att detta kommer att gå till final, vilket skulle vara en stor framgång för Slovenien som generellt har väldigt svårt att nå finalen. Men i år tror jag att man har goda möjligheter, då man faktiskt sticker ut – på ett bra sätt. Detta blir ett välkommet upplyftande avbräck mot det övriga, tråkiga, i denna semi – vilket alltid lockar röster. Jag är därför övertygad om att vi ser detta i finalen!

 

 


Min kommentar

Jag älskar årets bidrag från Slovenien! Detta är exakt vad de behöver. En grupp från Slovenien som sjunger på sitt hemspråk och har en bra energi på scen.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Final blir det! Jag tror att Slovenien kan få sin bästa plats i Eurovision någonsin.

 


  

Min kommentar

Jag vet inte när det var senast som jag faktiskt tyckte att ett slovenskt bidrag var intressant. Så det är på tiden att de äntligen lyckats fånga mitt intresse. Det låter lite brötigt och slarvigt, lite som den ex-jugoslaviska rocken hade en tendens att göra på 70-talet. Och det är exakt så jag vill ha det! Precis som på 70-talet var banden influerade av diskon och så verkar även dessa slovenska grabbar vara. Det blir en mash-up som jag tycker låter rätt coolt. Det är inte det bästa bidraget eller något jag skulle lyssna på annars, men jag tycker att det finns en del starka element som väger tyngre än de negativa.

Slovenien gjorde allt fel förra året. I år vänder man på steken och gör det mesta rätt. Det är en låt som växt på mig under veckornas gång och jag hoppas Slovenien kan få en någorlunda bra placering.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag tror faktiskt de går till final. Slovenien har haft svårt att nå finalerna. Deras bidrag har inte alltid varit de starkaste och de har dessutom inte så värst många grannar eller en stor diaspora att förlita sig på. I år vänder det förhoppningsvis.

 


Min kommentar

Först och främst tycker jag det var tråkigt att Slovenien skrotade sin nationella uttagning i år, men det är förlåtet nu. För den artisten och låt de har valt ut är riktigt bra. Jag gillar att de kör sin grej och att de sjunger låten på slovenska. Helt klart en riktigt bra låt som även blir väldigt bra live-on-stage. Det kunde man se i det nationella-klipp som släpptes i vintras (tycker att det klippet är mycket bättre än musikvideon).

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Slovenien är enligt mig Eurovisions sorgebarn som har haft många bra bidrag genom åren som aldrig riktigt nått hela vägen fram. Så jag hoppas att Joker Out visar vart skåpet ska stå och tar Slovenien till landets bästa placering någonsin. Det enda som kan stå i vägen är att Joker Out inte är ensamma i sin genre i denna semifinal. Det finns en liten risk att rockgrupperna tar ut varandra men jag hoppas att det inte ska drabba Slovenien.

 


Min kommentar

Det här är nån slags grunge-rock som flirtar bakåt några decennier och inget jag skulle lyssna på. Men de är duktiga och jag tror den gör sig bra live.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Tror den här kommer gå hem i stugorna. Lättlyssnad och gör de den bra live så borde det inte va några problem att ta sig till final.

 


     

Min kommentar

Efter Polens stolpskott kommer Slovenien och ställer saker till rätta igen, och det med poprockbandet Joker Out som kommer med en låt som även denna handlar om att släppa loss och lägga allt negativt åt sidan. Hade en del förhoppningar på dem således, men kan ibland känna att låten känns lite… ”stängd”, i brist på bättre ord. Det finns delar jag gillar, men av nån anledning når inte låten hela vägen fram för mig. Det blir 3,5 – den kom en bit i alla fall.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

För en gångs skull så har Slovenien fått många ögon på sig, och det många är övertygade om är att man åtminstone i denna semi kommer vara med och slåss i toppen. Joker Out är helt enkelt av en helt annan kaliber jämfört med LPS ifjol, inte minst live.

 


Min kommentar

Som panelens språkfacist är jag glad att Slovenien för andra året i rad väljer att sjunga på hemspråket slovenska. Ett tämligen så vackert språk om jag får säga det själv. Men så mycket mer positivt vet jag inte om jag har att kommentera vad anträffar låten i fråga…

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Av någon anledning så ligger landet förhållandevis bra till hos spelbolagen. Varför vet jag inte, är ju inte direkt som att Slovenien brukar kvalificera sig. Jag är osäker på hur det kommer att sluta för dem i år.

 


   

Min kommentar

Det är i år 30 år sedan Slovenien debuterade i Eurovision Song Contest. I år ställer man upp med indie-rockbandet Joker Out som trots att man är en hyfsad ny grupp, är väldigt populära i hemlandet. ”Carpe Diem” heter låten de ska framföra i Liverpool och just Carpe Diem är en latinsk fras som bokstavligen betyder ”fånga dagen” och är en indiepop/rock-låt, med inslag av britpop. Texten är på slovenska med motiveringen: ”Att de vill göra sitt språk universellt genom att använda sång och dans, så att alla kan förstå det”. Själva låten är inget mästerverk direkt, men dessa grabbar är duktiga på att leverera på scenen och det är mycket glädje och fart i låten, men det är ett sånt där typiskt bidrag som kräver ett par lyssningar innan man tar till sig det.

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Slovenien skulle må bra av att avancera vidare till final och i år har de goda möjligheter till det. De senaste två försöken har inneburit respass i semin. Det vore det kul om Slovenien kan ta sig till ESC-finalen igen. Som bäst i den här tävlingen har man uppnått en 7:e placering åren 1995 och 2001.

 


 

Min kommentar

Slovenien har ett bidrag som vuxit hos mig. Generellt är den här typen av poprock inget som jag brukar lyssna på och det kommer inte ingå i mina ”blandband” eller lyssnade listor för året. Jag kan erkänna trallvänligheten i låten och uppskattar sångarens fina röst och kanske att den här slår sig lite mer på bröstet bland andra liknande låtar i årets tävling.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

I sammanhanget och en ganska tunn semifinal gissar jag att Slovenien tar sig vidare till final.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera