« Inför ESC Australien 2022

Inför ESC Australien 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi rockgruppen Voyager med bidraget ”Promise” som representerade Australien. De kom att tävla i den andra semifinalen den 11:e maj där startnumret var satt till 16 av 16 (dvs. den avslutande akten i startfältet). Bidraget röstades vidare till finalen där låten fick startnummer 15 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är Voyager?

 

Rockgruppen Voyager bildades år 1999 i Perth i Australien och utgörs idag av sångaren Daniel ”Danny” Estrin, gitarristerna Simone Dow och Scott Kay, basisten Alex Canion och trummisen Ashley ”Ash” Doodkorte. Bandet har dock haft fler medlemmar som kommit och gått och detta är den nuvarande uppställningen.

Det hela började som ett slags universitetsband och efter ett par år med olika konstellationer släppte de år 2003 sitt första album Element V som först släpptes i Australien och därefter i flera andra länder. Sedan dess har bandet succé varit ett faktum och till dags dato har de släppt inte mindre än sju studioalbum. Ifjol deltog de dessutom i Australia Decides som var landets ESC-uttagning till Turin 2022. De tävlade med låten Dreamerdär de efter juryöverläggningen blev trea medan tittarna satte de på första plats. Men när man lade samman totalpoängen visade det sig att Sheldon Riley hade vunnit med tre poängs marginal. Gruppen hamnade på andra plats.

I år får de istället sin revansch och de blir dessutom den första musikgruppen som får representera Australien i Eurovision (alla tidigare år, 2015–2022, har landet enbart representerats av soloartister). Bidraget som de ska framföra heter ”Promise” och låten har de skapat själva.

Hur valde Australien till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 valde Australien både artist och tävlingsbidrag genom ett internval istället för en ny upplaga av Australia decides. Resultatet av denna meddelades den 21:a februari i samband med att gruppens officiella musikvideo släpptes.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

När semifinal 2 till slut går i mål så kommer äntligen tempot upp till full nivå! Detta är en braklåt som verkligen avslutar startfältet med en rejäl smäll! Underbart! Samtidigt måste jag vara ärlig och säga att detta inte på långa vägar är Voyagers bästa låt – jag hade hellre sett att de vann förra årets australiensiska final med ”Dreamer” som var en riktig pärla! Men även årets bidrag är riktigt vasst och framförallt kommer de med en typ av rock som vi aldrig hört i Eurovision förut. Det är nytt, spännande och innovativt – och jag slipper känna att man försöker ”härma” andra större mer kända rockband. De gör sitt eget här, och jag gillar det! Samtidigt blir det bitvis rätt amelodiöst och kaosartat, vilket inte alltid är så publikfriande men väldigt effektfullt. Kort sagt – underbart att få se detta i Eurovision!


.

Jag tycker om denna sorts rock! Lite mer schlagerrock, jag hoppas verkligen att detta nummer stänger denna semifinal på rätt sätt.


.

Även om jag gillar några av bidragen i semifinal två så är det ingen som kommer nära bidraget som avslutar kvällen. Produktionen visste vad jag ville ha! Australien kommer med ett väldigt unikt rockband som kommer röja undan allt på scen. Låten har alla ingredienser för en riktigt häftig scenshow, och jag hoppas vi får se något unikt. För soundet i sig är något väldigt unikt. Något man inte hör varje dag. Det är rock med keytar. Bara den meningen är helt fantastisk egentligen – rock med keytar. Lägg där till sångaren Daniel Estrins väldigt distinkta röst och att vi dessutom får growl och denna kväll slutar som en Eurovisionskväll ska sluta.

2015 debuterade Australien starkt med Guy Sebastian. Personligen tycker jag inte de lyckats toppa debuten – fram till nu. Och om detta nu blir deras sista deltagande så lämnar de med flaggan i topp och det bästa bidraget de haft. Detta var länge min absoluta favorit i årets Eurovision, och även om jag spelat sönder den under alla dessa veckor så är det fortfarande en femma.


.

Det var lite trist att Australien slopade sin uttagning i år, men när SBS redovisade vilka de hade valt ut som representant till tävlingen blev jag desto gladare. Jag gillade deras låt ifjol ”Dreamer” som de dessvärre förlorade den australienska ESC-uttagningen 2022 med tre (!) poäng samtidigt som jag tycker att ”Promise” är en ännu bättre låt. Faktum är att det här är min favoritlåt i denna semifinal. Det jag hoppas och önskar är att de avslutar semifinalen med riktigt bra ös, gärna också pyro!


.

Det här kommer bli en strålande avslutning av årets bidrag. Jag förväntar mig dunder och brak på scen och stormvindar. Voyager är en underbar rockgrupp och sångaren har en perfekt röst. Hoppas verkligen inte detta blir Australiens sista år.


.

Proggmetal i ESC, tack så mycket för det! Får erkänna att jag först var lite svalt inställd till låten till en början, men jag tog mig tid att lyssna på den till fullo, och skulle få lön för mödan, i form av årets bästa brygga – en redig breakdown, något jag hade efterlyst i Smash Into Pieces’ låt i Mellon här i år. Australiens klart bästa låt är det här, och det utan så mycket konkurrens, om det nu kommer bli någon framöver. Nu vet vi inte om Australien kommer få fortsätta vara med eller ej (deras kontrakt med EBU löper ut i år), men skulle de försvinna så har de avslutat sin ESC-historia med värdighet.


.

Årets sista bidrag. Kul att Australien är med och tävlar med en rocklåt. Även om det inte är riktigt min genre så gillar jag det jag hör. Uppskattar även att de lagt in growl, vilket höjer låtens helhetsbetyg.


.

Vi har kommit fram till det 37:e och sista bidraget i årets Eurovision Song Contest. Australien får äran att avsluta den andra semin och de gör det med rockbandet Voyager som vi känner igen från förra årets nationella uttagning med låten ”Dreamer” där de kom tvåa, men var tittarnas etta. Årets bidrag heter ”Promise” och är precis som förra årets låt en riktigt skön, melodisk och energisk rocklåt.


.

Progressiv rock med en känsla av popmelodier jag känner igen från 80-talet, så är detta en juvel i sammanhanget. Man leker med orden, rytmen och har tyngd i leveransen. Jag kan inget annat än tycka om det här.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
37 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Nog är detta ett finalbidrag alltid, även om det såklart alltid finns ett visst mått av osäkerhet. Men detta är sådant bidrag som man bara inte kan bortse ifrån, och då kan man räkna med att fånga många tv-tittares intresse. I finalen tippar jag dessutom på en slutplacering på den övre halvan, detta lär bli rockbidraget att räkna med i årets ESC!


Australiens eventuella finalplats blir för min del just nu bara eventuell. Med andra ord ett ”kanske” gällande kvalificering.


Detta är ett finalbidrag alla dagar i veckan. Men ingen jury att rädda Australien längre. Så hur kommer folket rösta på dem? Vi vet att det finns en hel del skeptiker och människor som är emot deltagande. Det gör mig lite orolig. Men jag tror att låten är så pass bra och stark att vi kommer få detta underbara bidrag i finalen.Jag är rätt säker på att Australien tar sig till final. De har ett väldigt bra utgångsläge (startar sist) och de kommer nog att bjuda på ett riktigt snyggt scenframträdande.


Given finalplats! Folk älskar Australien….så är det bara.


Perfekt avslutning på semi 2. Australien bör nog inte vara rädda för att tittarna skulle svika dem. Välkommen till final!Landet känns som en given finalist i år. Bra utgångsläge och ett starkt bidrag. Vad kan gå fel?


Rocktrenden håller i sig och det har gått bra för den genren på sistone. Australien kvalar lätt vidare från denna svaga semin. Voyager sticker ut på ett positivt sätt och kan leverera bra live.


Australien känns som given för en finalplacering, med höga poäng därtill.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera