Minianalys efter den andra semifinalen i Eurovision 2023

EUROVISION 2023 – ANALYS. Igår kväll (läs: torsdag 11:e maj) avgjordes den andra semifinalen i Eurovision 2023 där tio lyckliga vinnare tog plats i lördagens final. Inför väntan på att finalen ska avgöras kommer här en liten analys om intrycken från gårdagen.

 

Vilka gick vidare?

Till en början ska vi kika på vilka länder som röstades vidare (de listas i bokstavsordning):

 

Albanien

Armenien

Australien

Belgien

Cypern

 

Estland

Litauen

Polen

Slovenien

Österrike

 

 

Kommentarer om resultatet (negativ / positiv)

I år var det första gången någonsin som Albanien representerades av en artist som hade röstats fram av de albanska TV-tittarna i den nationella uttagningen, och även här i Eurovision blev den valda gruppen (Albina & Familja Kelmendi) favoriter då de nu gick till final – vilket inte oddsen hade förutsett. Så det kan man säga var lite av semifinalens skräll.

 

Brunette, som valdes ut som artist för Armenien, har tillhört oddsfavoriterna i denna semifinal och när resultatet väl var klart visade det sig att detta också blev facit. Armenien tävlar ånyo i finalen och vi får se om ”Future Lover” också blir en viral succé som förra årets armeniska tävlingsbidrag ”Snap”. En annan rolig sak med Armeniens finalavancemang är att det är första gången sedan 2017 som ett bidrag på startnummer 2 i en semifinal kvalar vidare till finalen, men egentligen är det första gången sedan 2016 det händer då Österrike, som gick vidare från en av semifinalerna 2017 på startnummer 2, gick vidare den gången enbart tack vare jurygrupperna.

 

Australien skickar i år för första gången en musikgrupp till Eurovision, gruppen Voyager, som även fick avsluta hela semifinal 2. Deras fartfyllda framträdande räckte för att ta gruppen till finalplats, vilket blev den sjunde finalplatsen som Australien fått på åtta försök.

 

Gustaph för Belgien hade roligt på scenen med sitt framträdande och tillsammans med dansaren och de tre körsångerskorna och låtens viktiga budskap blev det ännu en finalplats för Belgien. Det innebär att landet nu har lyckats gå till final tre år i rad. Åren innan dess har det svajat mer kring finalplatserna även om man ibland har kommit ganska högt i totaltabellerna.

 

Efter flera år med Medelhavspop från Cypern bjuder landet i år på helt andra tongångar med Andrew Lambrous midtempoballad som bland andra Jimmy ”Joker” Thörnfeldt och Jimmy Jansson står bakom på upphovet (två av låtskrivarna bakom ”Tattoo”). I finalen kommer Andrews låtskrivare således att få tävla mot Loreen i och med att låten tog sig till final! I samma semi hade Cypern med både Australien (där Andrew är uppväxt) och Grekland som kanske kan ha gett en del poäng till bidraget.

 

För tio år sedan, alltså 2013, var det Danmark som var hypad att vinna Eurovision vilket också skedde, men i år svajade det rejält på oddsen om det ens skulle bli finalavancemang för Reiley. Inför semifinalsändningen var man på plats tio i oddsen att ta sig till final men därefter tappade man rejält och när de tio kuverten öppnades i slutet av sändningen fanns Danmark inte med. Det blir således tredje ESC-året i rad där Danmark missar finalplatsen (även om man faktiskt skulle ha kvalat in till finalen 2021 om nuvarande system med bara tittarröster hade gällt).

 

Alika för Estland gick ut tidigt i sin semifinal med sin pianoballad och precis som med Danmark hade det svajat rejält på oddsen huruvida låten skulle gå vidare till final. Nu visar det sig att låten blev en av finalisterna på samma sätt som ifjol då Estland också tog sig till final.

 

Georgien har inte varit i någon Eurovision-final sedan 2016 (!) och dessvärre får landet göra ett nytt omtag till 2024 i och med att man inte heller i år lyckades komma in på topp 10 när alla röstningsberättigande länder och onlineröstarna hade sagt sitt. Detta kan dock ses som en av den här semifinalens stora skrällar i och med att spelbolagen och även många av fansen, så även vi i ESC-Panelen, hade tippat Georgien till final.

 

På 2000-talet hade Grekland ständigt topplaceringar i den här tävlingen men flera gånger sedan 2010-talet har landet missat finalplatser och så blev det även den här gången. Det får bli nya tag till nästa års uttagning.

 

Islands Diljá bjöd på power i sin ”Power”-låt men det räckte inte hela vägen för att ta Island till final. Det är för övrigt första gången sedan 2018 som Island inte gick till Eurovision-finalen.

 

Senast vi fick se Monika Linkytė representera Litauen i Eurovision var i Wien 2015 med kollegan Vaidas Baumila och ”This Time”. Bägge gångerna slutade med finalplats vilket gör att Litauen still going strong på att ta sig till final! Det är nämligen tredje Eurovision-året i följd som landet tar sig till final.

 

Polens Blanka var inledningsvis i årets tävling uträknad i sin semi men efter det att repetitionerna startade har låten placerat sig högre på oddsen. Under semifinalkvällen lyfte låten ett par placeringar till och när programledarna presenterade resultatet fanns Polen med på topp tio. Det är andra året i rad som Polen är i final, vi får se om det även i år slutar på den vänstra delen av totaltabellen.

 

Thedor Andrei som representerar Rumänien i årets tävling hade även han gjort om sitt scenframträdande något efter den nationella uttagningen men trots det räckte det inte till finalplats. Det här är Rumäniens fjärde missade finalplats på fem år efter att konsekvent (i alla fall fram till 2017) aldrig missat en enda finalplats. Oddsen hos spelbolagen har heller inte varit de bästa för Rumänien i år då de har varit bland de sista hela tiden. Men vi vet inte hur han placerade sig, förra året var ju t.ex. Nordmakedonien sist i oddsen för semi 2 och var närmast av de som åkt ut att ta sig till final. Så det kan ju lika gärna ha varit en elfteplats med bara en eller ett par poäng till finalplatsen!

 

San Marino har konsekvent i denna semifinals odds legat under topp 10-sträcket och när resultatet blev känt visade det sig att så också blev fallet, alltså ingen finalplats i år heller.

 

Sloveniens poprockgrupp Joker Out! är populära på hemmaplan och i sin semifinal hade de också ett poprockigt härligt framträdande med stöd från publiken. Även tittarna gillade det här numret och skickade Slovenien vidare till final – där landet inte har varit sedan 2019. Vi får se om Joker Out lyckas slå den sjundeplats som är landets hittills bästa ESC-slutresultat.

 

Sist ut ska vi också nämna Österrike som i år har kanske tävlingens gladaste låt och ett publikfriande framträdande som duon Teya & Salena gjorde bra i sändningen. Duon har också toppat oddsen för denna semifinal och det räckte för att ta Österrike tillbaka till Eurovision-final där man inte har varit sedan César Sampson kom på tredje plats i Lissabon 2018. Den här gången får man också öppna hela finalen, vilket senast skedde i finalen 1981 (eller om man ska var petnoga så skedde det också i den första semifinalen år 2013).

 

 

Recap

Här nedan kan du se en snabbrepris av alla 16 bidrag från livesändningen:

 

Slutsatser

Vad kan vi då säga om detta? Vi har delat upp det i två olika kategorier: De säkra finalisterna och skrällarna.

 

De säkra finalisterna

Armenien

Australien

Belgien

Cypern

Litauen

Slovenien

Österrike

 

 

Skrällarna

Albanien

Estland

Polen

 

Annat runt den andra semifinalen

Utöver tävlingsbidragen länkar vi till händelser som var i och runt sändningen.

Blanca Palomas (Spanien) förinspelade liveuppträdande »

Mae Mullers (Storbritannien) förinspelade liveuppträdande »

Tvorchis (Ukrainas) förinspelade liveuppträdande »

Mellanakten Music Unites Generation »

Mellanakten Be Who You Wanna Be »

Alla vykort i semifinal 2 »

Finalisterna meddelas »

Recap med finalisterna från semi 2 »

Presskonferens med finalisterna »

 

Till sist…

Inför sändningen gissade vi vilka bidrag skulle gå till final samt gjorde personliga topplistor. Nedan är sammanställningar över dels hur många rätt var och en fick i sin tippning samt hur många favoriter som är kvar efter programmet.

 

Finalgissningarna

Notera att länderna listas i bokstavsordning, däremot var det de fetmarkerade länderna som i verkligheten kvalade in till finalen.

 

 • Armenien
 • Australien
 • Cypern
 • Danmark
 • Georgien
 • Grekland
 • Litauen
 • Polen
 • Slovenien
 • Österrike

 • Kvar: 7 av 10

 • Armenien
 • Australien
 • Belgien
 • Danmark
 • Estland
 • Georgien
 • Island
 • Litauen
 • Slovenien
 • Österrike

 • Kvar: 7 av 10

 • Albanien
 • Armenien
 • Australien
 • Cypern
 • Georgien
 • Grekland
 • Litauen
 • Polen
 • Slovenien
 • Österrike

 • Kvar: 8 av 10

 • Albanien
 • Armenien
 • Australien
 • Belgien
 • Cypern
 • Danmark
 • Georgien
 • Polen
 • Slovenien
 • Österrike

 • Kvar: 8 av 10

 • Armenien
 • Australien
 • Cypern
 • Danmark
 • Estland
 • Georgien
 • Litauen
 • Polen
 • Slovenien
 • Österrike

 • Kvar: 8 av 10


 • Armenien
 • Australien
 • Belgien
 • Cypern
 • Estland
 • Georgien
 • Island
 • Litauen
 • Slovenien
 • Österrike

 • Kvar: 8 av 10

 • Armenien
 • Australien
 • Belgien
 • Cypern
 • Estland
 • Georgien
 • Litauen
 • San Marino
 • Slovenien
 • Österrike

 • Kvar: 8 av 10

 • Armenien
 • Australien
 • Belgien
 • Cypern
 • Danmark
 • Georgien
 • Litauen
 • Polen
 • Slovenien
 • Österrike

 • Kvar: 8 av 10

 • Albanien
 • Australien
 • Belgien
 • Cypern
 • Danmark
 • Estland
 • Georgien
 • Island
 • Polen
 • Österrike

 • Kvar: 7 av 10

Våra personliga topplistor

Notera att länderna listas i favoritordning, däremot var det de fetmarkerade länderna som i verkligheten kvalade in till finalen.

 

 1. Österrike
 2. Georgien
 3. Australien
 4. Slovenien
 5. Armenien
 6. Litauen
 7. Danmark
 8. Estland
 9. Cypern
 10. Island

 • Kvar: 7 av 10

 1. Österrike
 2. Australien
 3. Armenien
 4. Slovenien
 5. Georgien
 6. Estland
 7. Belgien
 8. Danmark
 9. Litauen
 10. Cypern

 • Kvar: 8 av 10

 1. Australien
 2. Albanien
 3. Österrike
 4. Slovenien
 5. Georgien
 6. Cypern
 7. Litauen
 8. Armenien
 9. Island
 10. Polen

 • Kvar: 8 av 10

 1. Australien
 2. Slovenien
 3. Estland
 4. Georgien
 5. Cypern
 6. Albanien
 7. Österrike
 8. Litauen
 9. Polen
 10. Armenien

 • Kvar: 9 av 10

 1. Cypern
 2. Österrike
 3. Australien
 4. Polen
 5. Estland
 6. Georgien
 7. Danmark
 8. Albanien
 9. Armenien
 10. Slovenien

 • Kvar: 8 av 10


 1. Island
 2. Österrike
 3. Grekland
 4. Australien
 5. Georgien
 6. Estland
 7. San Marino
 8. Slovenien
 9. Cypern
 10. Belgien

 • Kvar: 6 av 10

 1. San Marino
 2. Österrike
 3. Cypern
 4. Australien
 5. Rumänien
 6. Litauen
 7. Estland
 8. Belgien
 9. Island
 10. Georgien

 • Kvar: 6 av 10

 1. Belgien
 2. Danmark
 3. Albanien
 4. Cypern
 5. Polen
 6. Island
 7. Australien
 8. Grekland
 9. Österrike
 10. Litauen

 • Kvar: 8 av 10

 1. Cypern
 2. Australien
 3. Österrike
 4. Danmark
 5. Georgien
 6. Island
 7. Estland
 8. Grekland
 9. Belgien
 10. Armenien

 • Kvar: 7 av 10

 

Så här tyckte & tippade vi, nu är vi nyfikna på hur många rätt du fick i dina tippningar & topplista. Kommentera gärna!

 


 

Kommentera