« Inför ESC Polen 2022

Inför ESC Polen 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi Blanka med bidraget ”Solo” som representerade Polen. Hon kom att tävla i den andra semifinalen den 11:e maj där startnumret var satt till 9 av 16. Bidraget röstades vidare till finalen där låten fick startnummer 4 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Blanka?

 

Blanka Stajkow är en bulgarisk-polsk sångerska och modell. Hon föddes i Szczecin den 23:e maj 1999 till föräldrar där mamman arbetade som modell och pappan var affärsman. Hon verkar tidigt ha intresserat sig för musiken eller i alla fall att uppträda inför publik. Som 13-åring släppte hon sin första singel som hette ”Strong Enough”.

År 2021 tävlade hon i Polens motsvarighet till Top Model där hon samtidigt fick ett skivkontrakt och släppte singeln ”Better” vilket följdes upp med bidraget ”Solo” vilken även skickades in till den polska ESC-uttagningen till 2023 och kom med. I finalen vann bidraget efter att ha vunnit juryröstningen och blivit tvåa i tittaromröstningen.

”Solo” har Blanka varit med och gjort i samarbete med låtskrivarna Bartłomiej Rzeczycki, Maciej Puchalski, Marcin Górecki, Maria Broberg och Mikołaj Trybulec.

Hur valde Polen till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 utsåg Polen sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję.

Den gick till som så att tio bidrag valdes ut från en nationell antagning vilka sedan framfördes i en direktsänd final. Resultatet avgjordes av jury- och tittarröstning i en enda röstningsomgång. Tidigare år hade en andra omgång använts men av okänt skäl ströks det momentet den här gången.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Ibland blir man arg över vad vissa länder väljer att skicka, och Polen är ett sådant fall i år. Det fanns mängder med bättre bidrag i den polska finalen – än denna. Liveframträdandet av Blanka där var katastrof – snudd på parodiskt. Det sägs ju att alla kan sjunga, men i Blankas fall börjar jag undra. Det enda som gör det lyssningsbart är det faktum att hon har bakgrundssångare som bär huvudtexten. Det hela blir nästan roligt när de sen producerar en musikvideo som ser ut att vara en reklamfilm för Monte Carlos turistråd. Fast jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Detta platsar inte i ESC 2023 – gör om och gör rätt!


.

Vad tycker jag om Polens låt i år? Sisådär! Det är ytterligare ett bidrag som inte är min musiksmak men det kan funka för folket.


.

Är det bara jag som känner att det fokuserats alldeles för mycket på Blankas utseende och musikvideo istället för på låten? Att sex säljer vet vi sedan länge och vackra kvinnor har kapitaliserat på detta i alla tider. Därför tycker jag att det är lite märkligt att det fokuseras så mycket just i år på Blanka. Minst ett bidrag om året gör samma sak, men det pratas inte i närheten så mycket om det som i år. Mitt enkla svar är att det är så uppenbart eftersom tidigare försök innefattat en någorlunda kompetent sångerska. Blanka må vara duktig på vissa saker, men sång är inte hennes starkaste sida.

Låten i sig är lite halvglatt upptempo i Medelhavsstuk som i sig inte är så fel egentligen. Men mer spännande än så är det inte. Man försöker spela på de senaste årens framgångar i genren, men når inte alls upp till samma nivå som dess föregångare.


.

I grunden tycker jag att ”Solo” är en bra partylåt som man förvisso har hört förut (i andra varianter, ej plagiat). Man får någon slags härlig sommarkänsla över det hela. I alla fall får jag det i musikvideon. Men, det stora problemet här är att liveframträdandet i den polska uttagningsfinalen hade mycket mer att önska och jag hoppas därför att Blankas team verkligen ser över allt inför Liverpool för att det ska bli bra till Eurovision.


.

Folk blev väldigt upprörda när Blanka vann Polens uttagning men jag måste säga att detta är ett ”guilty pleasure”. Visst har man hört liknande innan men den är så enkel och lagom svängig och passar utmärkt till poolpartyt. Dock är musikvideon en skam. Antar att den ska visa att hon klarar sig bra på egen hand men framställs som en bimbo tyvärr. Sorgligt!


.

Aj. Där föll man med bara åtta låtar kvar! Jag har varit duktig på att hålla mig undan nollpoängaren under året, men nu klarar jag inte mer. Det här kan vara den plattaste varianten av sunkig charterlatinopop, där man i videon lägger allt fokus på artistens sparsmakade utstyrsel och inget annat. Jag vet att jag inte ska fokusera på och än mindre kritisera det (har med all rätt fått kritik för det tidigare) men det är svårt när det trycks upp i ansiktet på mig på det sättet. Om man dessutom gör misstaget att se liveframträdandet (vilket jag naturligtvis gjort), då låter det inte vackert alls.

”Om den här vann, hur illa lät övriga fältet då?” kanske många undrar då. Svaret är att polackerna själva inte ens ville skicka denna låt. Man hade en klar och tydlig favorit men blev överkörda av juryn, som likt artisten hade goda kontakter inom Polens rundradiobolag TVP. Det är därför lätt att spekulera i att det var uppgjort på förhand att Blanka skulle skickas vidare och uttagningen inte var mer än en rökridå. Föga förvånande är många polacker förbannade, och jag förstår dem! Det är något djupt beklämmande att en jury kan skicka en sån här låt som vi ska bedöma. Att de inte hörde hur illa det lät live! Och rent PR-mässigt har detta blivit en katastrof för alla inblandade. TVP, Blanka själv, juryn som valde ut henne, väldigt många har framställts i dålig dager.


.

Hade inte förväntat mig den här typen av låt från Polen. Känns som en sådan där Fuego/SloMo-kopia som man hade kunnat förvänta sig av Cypern, Spanien eller möjligtvis Grekland. Vet inte om jag känner mig särskilt tilltalad. Tycker mest att det här låter som demoversionen av en ofärdig låt.


.

Catchig, dansant och kaxig gladpop med attityd från en sångerska som tidigare även varit modell. I videon är det väldigt mycket fokus på Blankas utseende. Otroligt medryckande och härligt bidrag från Polen i år. Jag får Ace of Base-vibbar av ”Solo”. Ett av de bättre bidragen (som låt) i den annars så svaga andra semifinalen.


.

Med en lättsam ton är detta ett bidrag som är helt ok, men kommer 20 år för sent. Vi har hört detta alltför många gånger förut, men det funkar att sätta igång när man startar upp grillen på stranden en varm sommarkväll. Jag hoppas att scenframträdandet är bättre än videon, för det får mig ta fram skämskudden och samtidigt bli lite avis då man själv aldrig kommer kunna se ut så där i en bikini.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
17,5 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Jag kan spy galla över det här hur mycket jag vill, men jag ger mig tusan på att detta kommer till final ändå. Varför? Jo, detta är en upptempolåt som på alla sätt är minnesvärd. Tyvärr inte till det bättre, men det spelar ingen roll. Det finns alltid en publik för lättklädda damer med tuggummilåtar, så jag tvivlar inte en sekund på att detta kommer ta sig till final. Men i finalen hoppas jag verkligen inte att vi får se det på övre halvan – så länge det finns någon rättvisa i världen i alla fall.


Jag sätter Polens låt som möjlig finalist tills vidare för jag tror att det kan gå precis hur som helst här.


Det känns som att detta kommer ta sig vidare. Även om det inte låter jättebra så har folk en tendens att rösta på det.Jag känner mig som sagt väldigt tveksam till om Polen ska ta sig till final eller ej i år. Den här semifinalen är något svagare än den första vilket skulle kunna göra att låten kan ta sig vidare som kanske 9:e eller 10:e finalist. Men om framträdandet blir lika tråkigt såsom jag personligen tycker att det var i den nationella uttagningen i vintras då riskerar detta att bli en flopp och det är synd på en ändå en helt okej låt.


Den är lätt att tycka om men har hört att hon inte klarar av att sjunga live och tydligen har de gjort lite ändringar i numret som kanske kan hjälpa. Vi får helt enkelt se.


Nog för att Polen ibland skrällt sig vidare och kommit högre upp i resultatet än vad man först trott genom åren, men i år ser jag ingenting som skulle tyda på att denna går vidare. Till stor del har den polska diasporan hjälpt upp landet i många år, men med tanke på hur illa omtyckt den är på hemmaplan… nej, det här håller inte alls!Kanske är dumt att skriva av Polen helt. Särskilt med tanke på hur bra det gick för Spanien i fjol med SloMo. Men någon måste åka ut och min magkänsla säger mig att just Solo är lite för mycket mellanmjölk för att det skall räcka till avancemang.


Håller sånginsatsen live? I den nationella finalen lät det sisådär. Men med bättre ljudteknik och större arena finns det hopp. Det känns tveksamt om Polen tar sig vidare. Årets polska bidrag är inte i närheten av det mästerverk man tävlade med ifjol, så att bräcka det gör man inte.


Svårtippat även om låten i sig är bättre än flera i den andra semifinalen. Svårtippat också med tanke på hur många bannor de får trots att det inte är Blankas fel att det är hon som blivit vald till att representera Polen. Får hoppas på en riktigt bra scenproduktion och med ett bra artistiskt tema.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera