Vilka tävlar i Polens Eurovision-uttagning 2023?

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Söndagen den 26:e februari avgörs Polens ESC-uttagning Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję och med två veckor kvar till sändning har nu TV-bolaget TVP meddelat vilka bidrag som ska tävla i finalen.

 

Startfältet

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist. Notera att alla bidrag ännu inte finns officiellt släppta på publika plattformar, de som finns länkar vi till (de övriga läggs till senare).


Ahlena – Booty
Låtskrivare: Magda Pawłowska, Maksymilian Niemczyk


Alicja Szemplińska – ”New Home”
Låtskrivare: ?


Blanka – Solo
Låtskrivare: Blanka Stajkow, Bartłomiej Rzeczycki, Julia Sundberg, Maciej Puchalski, Marcin Górecki, Maria Broberg, Mikołaj Trybulec


Dominik Dudek – ”Be Good”
Låtskrivare: ?


Felivers – ”Never Back Down”
Låtskrivare: ?


Jann – Gladiator
Låtskrivare: Jann


Kuba Szmajkowski – ”You Do Me”
Låtskrivare: Kuba Szmajkowski, Alexa Patt, Joanna Senieka, Mavooi, Thomas Karlsson


Maja Hyży – Never Hide
Låtskrivare: Aleksandra Lewandowska, Wojciech Stekla


Natasza – Lift U Up
Låtskrivare: Natasza Urbańska, Jan Bielecki, Twan Ray


Yan Majewski – ”Champion”
Låtskrivare: ?

 

Återkommande artister

I startfältet hittar vi några återkommande artister däribland Alicja Szemplińska som ju vann den polska ESC-uttagningen 2020 med bidraget Empiressom p.g.a. coronapandemin aldrig fick tävla i Eurovision den gången – nu har hon möjlighet att få revansch! Ytterligare några som gör comeback är Kuba Szmajkowski som senast deltog 2022 med bidraget Lovesick, Maja Hyży som tävlade i den polska uttagningen 2018 med Błyskoch 2020 (men då röstades hon ut i ett av kvalprogrammen inför den nationella finalen) samt Natasza som blev trea i den nationella finalen 2007 med bidraget I Like It Loud och sedan tvåa året därpå med Blow Over.

Bland låtskrivarna hittar vi också några svenska låtskrivare däribland Thomas Karlsson (som tidigare skrivit ESC-låtar för just Polen) och Maria Broberg som även har tävlat i flera andra ESC-uttagningar som låtskrivare denna säsong.

 

Tävlingsupplägg

Formatet för finalen blir tio bidrag som kommer att tävla om segern där själva resultatet avgörs genom jury- och tittarröstning i två omgångar. Efter att alla tio bidrag har framförts genomförs en första omröstning där juryns poängsättning och tittarnas röster bildar en gemensam rangordning. De tre bidrag som då är listade högst går vidare till den andra omgången där en ny jury- och tittarröstning korar vinnaren. Mellan omgång 1 och 2 nollställs alla tidigare resultat, vilket gör att alla bidragen i topp 3 ges lika stor chans att vinna finalen. Skulle det bli en delad seger är det bidraget som juryn har rangordnat högst (av de som delar segerplatsen) som vinner.

Startfältet utsågs av en urvalsjury som valde ut tio låtar från över 300 inskickade alternativ som skickades in under antagningen (som pågick mellan den 19:e september ifjol och 10:e februari i år). Tack vare stort intresse valde TVP att förlänga antagningen med ett par veckor (initialt skulle bidragen ha meddelats i slutet av januari).

 


 

Kommentera