Panetoz: ”Vi kände möjligheterna att vara med i Mello och bygga upp den här glädjen och gemenskapen igen”

Foto & copyright: Anton Frantz / Melodifestivalklubben
Bilden är publicerad med tillstånd.

MELODIFESTIVALEN 2023 – INTERVJU. Inför helgens deltävling i Linköping intervjuar vi artisterna som tävlar. I denna del handlar det om gruppen Panetoz som gör comeback i årets tävling med låten ”On My Way”.

 

Gruppen Panetoz utgörs av Pa Modou Badjie, Nebeyu Baheru, Johan Hirvi, Njol Ismail Badjie och Daniel Nzinga. Projektet Panetoz startade som ett ungdomsprojekt i Jordbro utanför Stockholm år 1997 och har därefter växt till att få ett stort genombrott i Sverige, inte minst fick den första singeln, Dansa pausa, som släpptes 2012, ett stort genomslag. Två år senare deltog gruppen med låten Efter solsken i Melodifestivalen där de hamnade på nionde plats i finalen och ytterligare två år senare var de tillbaka i tävlingen igen med Håll om mig hårt som tog sig till final via Andra chansen där det blev en åttondeplats. I år är det dags för de att ställa upp igen vilket de ser mycket fram emot.

– Det känns fantastiskt, vi har längtat och Melodifestivalen har längtat efter Panetoz. Vi får kommentarer varje år att de vill se oss här, säger Panetoz.

 

Tog en paus under pandemin

Efter sin medverkan i Melodifestivalen 2016 blev Panetoz väldigt bokade till många spelningar över hela Sverige. Sedan blev det lite lugnare igen men när de planer på att släppa ny musik då kom coronapandemin i vägen och då blev det en paus igen.

– Även när det öppnades upp igen var vi inte så hungriga att vi måste ut och spela utan vi ville gå in i studion och skapa något nytt och det var det vi gjorde nu under hösten som ledde till den här låten och vi har andra låtar på gång som ska ut senare i vår, berättar de.

– Det är det som pauserna är till för, att reflektera och gå igenom saker och känna efter. Vi alla går igenom olika saker i livet, både bra och dåligt, vilket också visar på mänsklighet. Det har varit kul och gå igenom den här processen för att landa och komma tillbaka och även kunna dela den här glädjen vilket har varit vårt huvudfokus att kunna visa att olikheten är här för att stanna men också ta med från de erfarenheterna vi själva har gått igenom och kunna visa ut det i TV, tillägger de.

 

Vad var det som motiverade er att komma tillbaka?

– Om man ska hårdra det så är Melodifestivalen den största scenen för en artist att stå på, du får allt på samma grej så det är alltid najs att vara på Mello. Sedan har det varit pandemi och massa saker som har varit väldigt negativa och sorgliga. Så vi kände möjligheterna att vara med i Mello och bygga upp den här glädjen och gemenskapen igen och börja vända det här det till något positivt, säger gruppen.

 

I övrigt har allt gått bra för Panetoz under deras förberedelser till deltävlingen och de tar sitt deltagande med stort glädje och mycket skratt och mycket positivitet.

 

Fick utkast till demo

Gruppen berättar att deras tävlingsbidrag i årets Melodifestival, som heter ”On My Way”, togs fram i sista sekund innan antagningen avslutades i september ifjol. De hade fått en demoversion av ett utkast av Jimmy Jansson som de skickade runt till varandra och började arbeta med. Men innan de skickade sin version tillbaka till Jimmy fick de inte riktigt positiva besked.

– Han sa att ’vi kommer nog inte kunna ses grabbar för det är för tajt tid och jag har inte tid och så’, men när han fick höra vår skiss så ändrade han sig och sa ’kom ner så ska vi fixa något’. Och när vi kom till studion så satte vi den, säger Panetoz.

– Det är en sån process att när låten känns bra och det känns rätt det är enkelt, allting bara flyter på och allting bara landar, alla lägger sina grejer och det känns bara så här ’enkelt’, tillägger de.

De tillägger att låten togs fram på bara två dagar, vilket är väldigt bra jobbat!

 

Vad skulle ni säga att låten handlar om vad vill ni förmedla?

– Det är det som är roligt med musik att alla tolkar det på sitt sätt, vi har sett många roliga tolkningar som vi gillar, säger gruppen med ett härligt skratt.

– Det som är röda tråden till Panetoz musik och stil det är det här med glädjen och kärleken och att det är positiv energi. Det vi vill förmedla är att försöka ta sig från en process – jag är kanske ’On My Way’ från mötet eller största kärleken eller möta världens största fest, bästa partnern, bästa vännerna. Det fina i livet.

– Och sedan är det öppet för tolkning, tillägger de.

 

Inte liknande låtar som tidigare gånger

Panetoz har som tidigare nämnt varit med och tävlat i Melodifestivalen två gånger förut, och den här gången kommer de tillbaka med en helt annan slags låt.

– Men om man tänker energimässigt Panetoz i stil och dans så är den där 100 procent, men sen kanske den är lite mer åt kärlekshållet om man jämför med ”Håll om mig hårt” och ”Efter solsken” som handlar mer om att man ska ta bort alla negativa saker och låt oss blicka fram. Det här är mer en dans-, fest- och kärlekslåt, berättar de.

 

Känner ni press på att överträffa de tidigare hits ni har haft med i tävlingen?

– Vi känner att låten är så pass bra att den skulle kunna gå bättre än de tidigare, men det är inte viktigt för oss. Vi vill såklart gå bra och vi tror på oss. Vi är också sugna på att representera Sverige (i Eurovision, reds.anm.), det hade varit en dröm!, säger Panetoz.

 

Panetoz utlovar också att de kommer att framföra låten på svenska om det blir tävlan i Eurovision.

– Känslan i låten kan förmedlas oavsett språk, säger de.

 

Med det sagt vill vi passa på att önska Panetoz stort lycka till i tävlingen, och vill du följa deras resa i tävlingen så gå gärna in och följ gruppen i sociala medier via deras officiella Facebooksida och Instagramkonto.

 


 

Kommentera