”Burning Daylight” blir Nederländernas tävlingsbidrag i Eurovision 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter många månaders väntan har Nederländerna nu officiellt premiärspelat sitt tävlingsbidrag till Eurovision 2023. Bidraget som har valts ut heter ”Burning Dayligt” och framförs av duon Mia Nicolai och Dion Cooper.

Se gärna den officiella musikvideon nedan:

 

Vilka är Mia Nicolai och Dion Cooper?

Mia Nicolai är en 26-årig sångerska som enligt egen utsago alltid har hållit på med musik. 2020 debuterade hon med låten Set Me Free och har dess arbetat professionellt inom musikbranschen, bland annat i andra länder. Idag är hon verksam i Los Angeles i USA.

Dion Cooper är 28 år och singer-songwriter. Han är uppväxt i en musikalisk familj och har alltid varit inspirerad av musik och hållit på med det, förutom sången spelar han också gitarr. 2021 släppte han sin första EP kallad Too Young Too Dumb med låten Firesom har över en miljon streams på Spotify.

 

Internval för elfte gången i ordningen

I Liverpool kommer duon att framföra bidraget ”Burning Daylight” som de har skapat tillsammans med 2019 års Eurovision-vinnare Duncan Laurence och låtskrivaren Jordan Garfield. Sedan i november ifjol har det varit känt att duon ska representera Nederländerna i tävlingen men det är första nu i slutet av säsongens uttagningsperiod som bidraget har släppts officiellt. Man har även spelat in en officiell musikvideo som du kan se här ovanför.

Själva artist- och bidragsvalet gjordes internt av en tillsatt kommitté som valde ut bidrag från en öppen antagning som hölls förra sommaren. Det är första gången sedan 2014 som Nederländerna representeras av en duo i Eurovision och den gången slutade man tvåa i finalen, och i alla tidigare försök sedan 2013, med undantag för 2015 och inställda 2020, har landet alltid nått final i Eurovision (mellan 2005 och 2012 missade man finalplats varje år). Senast blev det en elfteplats med fjolårets representant S10 och låten De diepte.

 


 

Kommentera