Lär känna startfältet i Heat 3, Norsk MGP 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den här helgen avgörs det tredje och sista heatet i Norges uttagning Norsk MGP 2023. För att få en överblick av vilka artister som tävlar och hur deras respektive tävlingsbidrag låter har vi sammanställt en guide åt dig. Varsågod!

Programmet sänds på lördag kväll (28:e januari) i NRK1 klockan 19:50 CET (och pågår i cirka en timme och 20 minuter). Sändningen sker från Screen Studios i Nydalen i Oslo med duon Stian Staysman Thorbjørnsen och Arianhrod Engebø som programledare.

 

Startfältet i det tredje heatet

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist.

 

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

1. Akuvi – ”Triumph”

28-årige Akuvi, artistnamn för Beatrice Akuvi Hosen Kumordzie född 25:e maj 1994 i Asker, gör comeback i Norsk MGP efter att ha senast medverkat 2020 med Som du er som den gången var direktkvalificerad till finalen, vilket årets låt inte är. Hon är uppvuxen i en musikalisk familj och både hennes pappa och syster Anna-Lisa (som för övrigt också har varit med i Norsk MGP) har haft med sig musiken länge. 2019 gav Akuvi ut sina första låtar och hon medverkade också på en rad olika festivaler och TV-sammanhang och har därefter också gett ut en EP.

I år gör alltså Akuvi comeback i Norsk MGP med bidraget ”Triumph” som hon har varit med och skapat tillsammans med Anderz Wrethov, Andreas Stone Johansson och Konstantinos Vlastaras.

Lyssna på studioversionen »

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

2. Tiril – ”Break It”

21-åriga Tiril Beisland kommer från Lillestrøm. Hon har ända sedan barnsben hållit på med musik där hon framförallt har gillat att skriva texter. Dessutom har hon god scenvana från många olika håll både som skådespelare och dansare och artist. Däremot är det första gången hon tävlar i Norsk MGP och det gör hon med bidraget ”Break It” som låtskrivarna Benjamin Pinkus, Emelie Hollow, Emma Steinbakken och Lars Rossnes står bakom. En av dessa låtskrivare har en MGP-seger i bagaget (som textförfattare) vilket möjligtvis bådar gott!

Lyssna på studioversionen »

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

3. Skrellex – ”Love Again”

36-åriga Kai Thomas Larsen, eller Skrellex som är hans artistnamn, kommer från Moss men är numera bosatt i Oslo. Han är en känd artist i Norge från bland annat musikal- och showbusiness men också som dragartist från serien Drags och som mentor i Drag Me Out. Han är även skådespelare som medverkade i den populära såpoperan Hotel Cæsar. Numera har han sin egen show under sitt artistnamn och nästa stopp han gör blir i Norsk MGP med bidraget ”Love Again” som han har varit med och gjort tillsammans med Jonas Gladnikoff, Michael James Down, Primož Poglajen och Will Taylor. Flera av dessa låtskrivare har fått med bidrag även i andra uttagningar, exempelvis på Malta.

Lyssna på studioversionen »

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

4. Eline Thorp – ”Not Meant to Be”

29-åriga Eline Thorp, född 6:e september 1993, kommer från Hamarøy men bor numera i Oslo. Hon är artist och låtskrivare som publikt slog igenom under 2010-talet med låten The Game. Detta följdes sedan upp med ett albumsläpp året därpå som blev en stor succé och prisades högt. Men på grund av att hon drabbades av scenskräck lämnade hon rampljuset men är nu tillbaka igen i ett större sammanhang.

Bidraget hon framför heter ”Not Meant to Be” och är gjort av henne själv tillsammans med några välkända låtskrivare: Andreas Stone Johansson, Elsa Søllesvik (eller Elsie Bay som vi fick se gå till final i föregående heat) samt Jonas Jensen.

Lyssna på studioversionen »

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

5. Stig van Eijk – ”Someday”

Stig van Eijk föddes den 21:a mars 1981 i Cali i Colombia och blev vid nio månaders ålder adopterad av en norsk familj där han kom att växa upp. År 1999, då han var 17 år gammal, ställde han upp i Norsk MGP och vann med låten Living My Life Without You vilket gjorde att han fick resa till Jerusalem i Israel och representera Norge i Eurovision Song Contest. Det slutade med en 14:e plats av 23 tävlande. Samma år släppte han ett musikalbum och därefter har det fortsatt så med fler musiksläpp och otal framträdanden.

Nu har det gått 24 år sedan förra segern då han är tillbaka i Norsk MGP igen, den här gången med bidraget ”Someday” som han har skapat ihop med Beate Thunes.

Lyssna på studioversionen »

 


Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

6. Maria Celin – ”Freya”

25-åriga Maria Celin från Mandal debuterade i musikbranschen redan som 9-åring och har varit kvar sedan dess. Det har förutom musik också varit musikaler och teateruppsättningar, men publikt är hon nog mest känd från sin medverkan i norska X Factor 2017. Den här gången ställer hon sig på Norsk Melodi Grand Prix stora scen med bidraget ”Freya” som har upphov av Anna Timgren, Benjamin Alasu, Eirik Fjeld, Gaute Ormåsen och Sindre Jenssen.

Lyssna på studioversionen »

 


 

Foto & copyright: Julia Marie Naglestad/NRK
Bilden är med tillstånd hämtad från nrk.no.

7. Atle Pettersen – ”Masterpiece”

Atle Pettersen föddes den 5:e september 1989 i Skien i Norge som har mycket på sitt CV. Förutom artisteriet med att skapa och framföra låtar är han också skådespelare och programledare även om det var genom norska MGP Junior 2003 som han slog igenom för publiken och några år senare med norska X Factor. Atle har även varit med i musikgruppen Above Symmetri och är sedan 2012 sångare i rockbandet The Scheen. Men han har också släppt flera sololåtar och tävlar också själv i detta sammanhang. Det gjorde han också senast han deltog i Norsk MGP, vilket var år 2021 med bidraget World On Fire” som var direktkvalificerad till final. Nu behöver han kvala sig till final med bidraget ”Masterpiece” som han har gjort tillsammans med tidigare nämnda Andreas Stone Johansson och Hannah Bristow.

Lyssna på studioversionen »

 


 

Kommentera