Iru Khechanovi representerar Georgien i Eurovision 2023

EUROVISION 2023. Efter tio veckors tävlan står det nu klart att det blir sångerskan Iru Khechanovi (artistnamn för Irina Khechanovi) som kommer att representera Georgien i Eurovision Song Contest 2023. Detta blev klart i samband med finalen i The Voice Georgien som avgjordes den 2:a februari. Däremot är det inte klart än hur tävlingsbidraget ska utses.

Det är första gången som Iru tävlar för Georgien i stora Eurovision, däremot har hon faktiskt vunnit Junior Eurovision för Georgien (2011), då som en del av gruppen Candy och låten Candy Music. I Liverpool kommer hon om inget annat händer att tävla som soloartist.

 

Hur har uttagningen gått till?

Det började med auditionprogram i december där de fyra coacherna Dato Evgenidze, Dato Porchkhidze, Sopho Toroshelidze och Stephane Mgebrishvili fick bestämma vilka artister de ville se vidare i programmet. I The Voice görs auditions med att juryn till en början sitter med vänd rygg mot scenen och om en juryperson gillar det hen hör så trycker jurypersonen på en knapp för att få se personen i fråga. Det slutade med att varje coach sedan fick ett antal deltagare som denne blev mentor för.

 

Dueller och liveshower

Efter fyra auditions övergick programmet i dueller där coacherna fick välja ut vilka som skulle möta vilka från sitt team och sedan avgöra vilka som skulle röstas vidare. Här kunde också coacherna ta deltagare från en annan coach till sitt team, vilket också hände.

Därefter har det hållits tre live-shower där deltagarna har fått uppträda och där tittarna har fått rösta vidare sina favoriter. Bland de som åkt ut har coacherna fått välja tillbaka några tävlande. Slutligen hölls ett semifinalprogram där 16 deltagare medverkade varav åtta som tog sig till finalprogrammet. Varje coach hade fyra tävlande kvar i sitt team som mötte varandra där tittarna röstade fram en gruppvinnare och därefter fick coachen utse ett wildcard.

 

Finalen

Finalen hölls den 2:a februari där de åtta artisterna uppträdde på nytt och en tittaromröstning genomfördes. Så här slutade finalen (med antalet procent av rösterna):

  1. Iru Khechanovi (21,88%)
  2. Giorgi Datiashvili (15,72%)
  3. Likuna Tutisani (13,76%)
  4. Lika Siradze (13,73%)
  5. Anka Tatarashvili (11,56%)
  6. Tina Datikashvili (10,34%)
  7. Tako Kakalashvili (10,09%)
  8. Kakha Aslamazishvili (2,92%)

 


 

Kommentera