Vilka tävlar i Irlands Eurosong 2023?

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter flera år med årliga internval valde irländska RTÉ att återinföra den nationella uttagningen Eurosong som val till Eurovision 2022 och samma uttagningsmetod återkommer nu till 2023 års Eurovision. Nu är också startfältet till årets upplaga officiellt presenterat.

Totalt handlar det om 6 bidrag som har valts ut från en nationell antagning som kommer att få tävla i en specialversion av programmet Late Late Show som sänds i irländsk TV. Finalen har fått ett planerat preliminärt sändningsdatum till den 3:e februari. Den här gången fick RTÉ in hundratals bidrag via sin antagning.

 

Startfältet

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist.


Adgy – ”Too Good for Your Love”
Låtskrivare: Andrew Carr


Connolly – ”Midnight Summer Night”
Låtskrivare: Jennifer Connolly


K Muni & ND – ”Down in the Rain”
Låtskrivare: Kofi Appiah, Nevlonne Dampare


Leila Jane – ”Wild”
Låtskrivare: Leila Jane Keeney, Liis Hainla, Arto Ruotsala, Aaron Sibley


Public Image Ltd – ”Hawaii”
Låtskrivare: John Lydon, Lu Edmonds, Scott Firth, Bruce Smith


Wild Youth – ”We Are One”
Låtskrivare: David Whelan, Ed Porter, Conor O’Donohoe, Callum McAdam, Jörgen Elofsson

 

Återkommande artister

I startfältet hittar vi inga återkommande artister från tidigare uttagningar, däremot en rad spännande namn som t.ex. den tidigare Sex Pistols-sångaren Johnny Rotten som numera frontar bandet Public Image Ltd. Dessutom har den svenska låtskrivaren Jörgen Elofsson fått med ett tävlingsbidrag för gruppen Wild Youth som bland annat har turnerat med artister som Niall Horan och Westlife.

 

Tävlingsupplägg

Finalen i Irlands Eurosong kommer att gå till som så att de 6 bidragen framförs varpå en kombination av tittarröster och två uppsättningar av nationell och internationell jury röstar fram en vinnare. Det kommer i likhet med ifjol även finnas med en studiopanel som kommenterar framträdandena men den panelen har ingen makt att avgöra några resultat.

 

Har vunnit flest gånger – men missat flera finalplatser (från semifinalerna)

Irland är den nation som har rekord i flest segrar – sju stycken – varav de flesta vanns på 1990-talet. Nu var det länge sedan landet var uppe i dessa nivåer, senast man hade med segern att göra var vid senaste värdskapet 1997 (då Marc Roberts’ ”Mysterious Woman” blev tvåa). Sedan 2000-talet har Irland fått allt mer sämre placeringar och faktum är att landet inte har varit i Eurovision-final sedan 2018 då Ryan O’Shaughnessy hamnade på 16:e plats med sin ”Together”. Ifjol slutade sångerskan Brooke på 15:e plats i sin semifinal, nedan kan du se hur det framträdandet såg ut i Turin.

 


 

Kommentera