Repetitioner inför Eurovision 2023 – dag 5

SCENREPETITIONER. Torsdagen den 4 maj var det dags för de fem första bidragen i den andra semifinalen att få repetera i Liverpool Arena för en andra gång. Därefter fick de 6 direktkvalificerade länderna göra sina första repetitioner. Här sammanfattar vi dagens repetitioner och avslutar med en ny oddscheck.

Vid det andra tillfället får varje land maximalt 20 minuter scenrepetition i arenan. Före och efter det sker en rad konsultationer backstage såsom säkerhetsgenomgång, besök hos in-earing, hår och smink samt Viewing room. De länder som däremot inte hade repeterat förut i arenan följde regelverket för den första omgången (max 30 minuter scenrepetition).

Två nyheter har släppts i år. Den första gäller att presskåren inte får följa de inledande repetitionerna utan dessa bevakas av en blogg på Eurovision.tv som uppdaterar med stillbilder och texter. Den andra nyheten gäller att de smygklipp som publiceras efter varje lands repetition släpps den här gången som ett gemensamt YouTube-klipp med det bästa från varje repetition. Du hittar klippet längre ned i denna artikel. Från ”Big Five” och Ukraina blir det däremot smygklipp från TikTok (deras smygklipp på YouTube släpps på lördag).

 

Fakta från semifinalisternas repetitioner


Danmark: Reiley – ”Breaking My Heart”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Danmark får alltså inleda den andra semifinalen och det med en midtempolåt i partyform. Som vi kunde berätta vid föregående repetition har Reiley valt att bygga upp sitt nummer i en kuliss som snurrar runt med väggfärger i grönt och rosa med olika figurer som hjärtan. Vad vi kan se av dagens klipp är han själv på scenen och rör sig mot slutet av låten ut på cirkeln. Vid denna repetition bar han en långärmad skjorta och byxor i ljusrosa paljetter.

 


Armenien: Brunette – ”Future Lover”

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Brunette har valt att göra ett väldigt intimt nummer, eller i alla fall att kameran är väldigt i närbild på henne. Hon tittar också in i kameran så att tittaren kan följa hennes blick. Visuellt är numret uppbyggd på en lutande plattform med allt ljus på den punkten med övrig scen ganska nedtonad. Tempot i numret är lugnt. Det märks att det är en väldigt personlig låt som hon framför.

 


Rumänien: Theodor Andrei – ”D.G.T. (Off and On)”

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

I likhet med Reiley kommer även Theodor Andrei att vara ganska ensam på scenen, i alla fall i delar av numret. I klippet som har släppts gör bildproducenten ganska många utzoomningar från scenen varför Thedor ”försvinner” ur bild (man ser honom inte förrän utzoomningen är borta). Det här gör att scenen ser ganska tom ut, vilket blir lite tråkigt. Ljussättningen går annars i orange. Själv bär han en rosa kostym med shorts.

 


Estland: Alika – ”Bridges”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Estlands Alika är även hon förvisso ganska ensam på scenen men här har hon dels med sig sitt piano, dels används också en rad intressanta effekter i LED-golvet. Exempelvis stampar hon vid ett tillfälle i golvet och det ändras till en annan figur. Det ser intressant ut. Hon bär en blå långdress med släp. Ljussättningen i numret går i en liknande blå ton.

 


Belgien: Gustaph – ”Because of You”

Foto & copyright: Chloe Hashemi / EBU
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sist ut för dagen av semifinalisterna att repetera blev Belgiens Gustaph som verkligen ser ut att trivas på scenen. Som tidigare har numret ändrats rejält från i vintras med att han först står på en plattform och vandrar ned för en trappa där de tre körtjejerna står och dansaren. Det finns en spelglädje i numret vilket säkert kommer att göra publiken glad på torsdag kväll!

 

Sammandrag av repetitionerna

Det sammandrag som är släppt idag på YouTube är endast material från de fem semifinalländerna som repeterade idag. Precis som vid gårdagens släpp handlar det enbart om 30 sekunder från varje låt, alltså ett kortare utdrag av de 3 minuter som varje artist framför på scenen. Mer får du alltså se i TV-rutan den 11:e maj!

 

 

Fakta från de direktkvalificerade ländernas repetitioner


Tyskland: Lord of the Lost – ”Blood and Glitter”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Tyskland bjuder i år på ett riktigt hårdrocksnummer och vad klippet visar sparas det inte in på något. De har byggt upp som en slags ställning i pyramidform på scenen där bandmedlemmarna står på olika nivåer medan sångaren står kvar på scenen. Förvisso blir det ingen blod- och glitterregn på scenen (vad som går att se nu) men det blir i alla fall hårda gitarrer, growl och pyro! Vid repetitionen idag hade de sina officiella scenkläder.

Se sammandrag »

 

 

Frankrike: La Zarra – ”Évidemment”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Frankrike går för seger i år. Det börjar med att La Zarra körs in på scenens cirkelplattform ståendes på en egen plattform som sedan hissas upp en bit där numret startar. Hon har då på sig sin klänning som har ett stort släp men i refrängen dras släpet av så att man ser själva hissdelen. Som bilderna visar blir det också ett pyro på slutet. Mycket intressant och det här kan nog gå ganska bra den 13:e maj!

Se sammandrag »

 

 

Spanien: Blanca Paloma – ”Eaea”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Spanien bjuder på flamenco i år där Blanca och hennes kör inte sparar på något. Numret verkar vara snarlikt såsom det var i Benidorm Fest, dvs. att de har byggt upp med röda tygskynken som en cirkel på scenen som numret sedan utgår ifrån. Här har man också lagt på tungrök. Mot slutet av numret då sången ökar vandrar Blanca ut på cirkeldelen av scenen och sjunger sedan till publiken. Hon står mycket på ena knät i numret. Det används också mycket olika ljus här.

Se sammandrag »

 

 

Italien: Marco Mengoni – ”Due vite”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: I Sanremofestivalen i vintras hade Marco Mengoni ett ganska stilrent framträdande med bara sig själv på scenen undantaget dirigent och orkester. Någon sådan finns inte här i ESC utan det är bara han själv på scenen nu. Scenen har de lagt på en del tungrök på under framträdandet. En förändring som är från när han var med i Eurovision för tio år sedan är dels att han inte har kostym och att han rör sig mer på scenen (mikrofonen har heller inget stativ).

Se sammandrag »

 

 

Ukraina: Tvorchi – ”Heart of Steel”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Ukraina är som sagt direktkvalificerade som regerande mästare och de som ska försöka återfå trofén är duon Tvorchi. De vann den ukrainska finalen som hölls redan i slutet av förra året så de har haft mycket tid på sig att göra justeringar i framträdandet till Liverpool. På scenen blir det duon samt två dansare. Numret verkar i alla fall börja med att sångaren står mitt mellan fyra digitala skärmar som visar han själv och andra figurer. Därefter kommer dansarna in till refrängen och står i bakgrunden. Alla fyra bär solglasögon. Man kan säga att det blir ett väldigt intimt scenframträdande.

Se sammandrag »

 

 

Storbritannien: Mae Muller – ”I Wrote A Song”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage
.

Kommentar: Sist ut av alla att repetera för dagen och även sist ut i finalen blev Storbritanniens Mae Muller. Även i år blev det bara ett internval för Storbritannien med en ganska så avancerad musikvideo så det har varit mycket spänd väntan på hur den ska appliceras på scenen i Liverpool. Numret utgörs av Mae själv samt fyra dansare, och det börjar med att Mae står på en plattform på scenen framför LED-väggen som visar en bild på henne själv, sedan får hon sällskap av dansarna och därefter är allt igång. Mer än det får inte se idag men det kan bli coolt!

Se sammandrag »

 

 

Oddscheck 4 maj


Som en avslutning kommer som utlovat en oddscheck gällande hur spelbolagen för närvarande placerar tävlingsbidragen i semifinal 1 och semifinal 2. Länderna som är placerade inom respektive topp 10 är de länder som spelbolagen tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Inom parentes står placering vid föregående mätning (3:e maj), där en grön placering innebär att bidraget har flyttats uppåt i tabellen medan en röd placering innebär att bidraget har tappat placeringar i tabellen. Länderna som är placerade inom topp 10 är de länder som spelbolagen just nu tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Denna mätning gjordes den 4:e maj kl. 23.00 CEST.

 

Semifinal 1

#01 (01). Finland

#01 (01). Sverige

#03 (03). Norge

#04 (04). Israel

#05 (05). Tjeckien

#06 (06). Moldavien

#07 (07). Serbien

#08 (08). Schweiz

#09 (10). Kroatien

#10 (09). Portugal


#11 (11). Nederländerna

#12 (12). Malta

#13 (13). Lettland

#14 (14). Irland

#15 (15). Azerbajdzjan

 

 

Semifinal 2

#01 (01). Österrike

#02 (02). Australien

#03 (03). Cypern

#04 (04). Armenien

#05 (05). Litauen

#06 (06). Slovenien

#07 (07). Georgien

#08 (08). Belgien

#09 (10). Polen

#10 (09). Danmark


#11 (11). Grekland

#12 (12). Estland

#13 (13). Albanien

#14 (14). Island

#15 (15). Rumänien

#16 (16). San Marino

 

Kommentarer

I den första semifinalen är den enda nyheten att Kroatien är tillbaka på niondeplatsen och Portugal därmed på tiondeplatsen. I den andra semifinalen är det även där omflyttat mellan plats 9 och 10, i det här fallet är det Polen som har stärkt sin placering från att fram till dagen innan varit uträknad finalist.

 


 

Kommentera