Big Five-ländernas starthalvor inför Eurovision 2023

EUROVISION 2023. Inför årets Eurovision-final har nu fyra av de 6 direktkvalificerade länderna i årets startfält fått lotta sina starthalvor. Detta skedde i samband med respektive artists besök hos Tea with Timur under lördagen. Resterande två länder har av rättviseskäl fått tilldelade direkta startnummer via en separat lottning.

 

Resultatet av lottningen

Första halvan: Frankrikes La Zarra med bidraget Évidemment

Första halvan: Italiens Marco Mengoni med bidraget Due vite

Första halvan: Spaniens Blanca Paloma med bidraget Eaea

Andra halvan: Tysklands Lord of the Lost med bidraget Blood and Glitter

 

Vilka startnummer har tilldelats separat?

Sedan tidigare har värdnationen Storbritannien och den regerande mästaren Ukraina fått lotta exakta startnummer. Vid den lottningen blev det följande resultat:

26 (dvs. andra halvan): Storbritanniens Mae Muller med bidraget I Wrote A Song

19 (dvs. andra halvan): Ukrainas Tvorchi med bidraget Heart of Steel

 

Hur ser det ut inför resterande lottningsomgångar?

Efter Big Five-lottningen finns det inför tisdagens respektive torsdagens presskonferenser (med de bidrag som kvalar vidare från de två semifinalerna) just nu XX platser kvar i den första halvan respektive XX platser kvar i den andra halvan.

 

Varför görs dessa lottningar?

Lottningsprocessen görs för att tilldela alla finalbidrag vilken av de två starthalvorna som de ska tävla i under finalkvällen. Om lotten faller på den första halvan kommer bidraget att tilldelas ett startnummer mellan 1 och 13, och blir det den andra halvan blir det istället ett startnummer mellan 14 och 26. Lottningen har gjorts nu för ”Big Five” och görs sedan efter respektive semifinal är avgjord. I det läget vet vi bara vilka länder som ska tävla i vilken halva (undantaget för Storbritannien och Ukraina), först natten mot fredagen den 12:e maj sätter den brittisk-ukrainska produktionen finalens startordning.

Att man lottar starthalvor och inte direkta startnummer beror främst på att man vill få en varierande och intressant startordning, exempelvis att undvika att få fem ballader eller för den delen fem starka upptemponummer efter varandra. På det här sättet får man en startordning som varierar mellan olika tempon, uttryck och genrer, vilket i sin tur leder till att varje bidrag sticker ut mer i startfältet.

Reglerna för årets ESC-produktion när de sätter startordningen är att det är fritt fram att sätta länderna i vilken ordning de vill. Däremot får inget land byta starthalvor och dessutom får vare sig Storbritanniens eller Ukrainas direktlottade startnummer ändras. Innan startordningen publiceras för allmänheten ska den också godkännas i två led: först av Martin Österdahl, som är tävlingens Executive Supervisor, och därefter av Eurovisions referensgruppsordförande Dr. Frank-Dieter Freiling, som i sin tur representerar ett TV-bolag som ej är medlem i EBU och som därför kan anses vara neutral.

 


 

Kommentera