Big Five-ländernas starthalvor inför Eurovision 2024

PANELEN INFORMERAR. I samband med de enskilda artistrepetitionerna har de direktkvalificerade ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland fått lotta sina starthalvor till finalen. Nedan presenterar vi resultatet av respektive lands lottning.

 

Resultat av lottningen

Tävlar i den första halvan (får ett startnummer mellan 2 och 13)

Storbritannien: Olly Alexander – Dizzy

Tyskland: Isaak – Always on the Run

 

 

Tävlar i den andra halvan (får ett startnummer mellan 14 och 26)

Frankrike: Slimane – Mon amour

 

 

Hamnade i Producenternas val (får ett startnummer mellan 2 och 26)

Italien: Angelina Mango – La noia

Spanien: Nebulossa – Zorra

 

 

Hur ser det ut inför resterande lottningsomgångar?

Efter Big Five-lottningen finns det inför tisdagens respektive torsdagens presskonferenser (med de bidrag som kvalar vidare från de två semifinalerna) just nu 3 (av 6) platser kvar i den första halvan, 5 (av 6) platser kvar i den andra halvan och 11 (av 13) platser kvar bland producenternas val.

 

Därför lottar finalisterna starthalvor istället för startnummer

 

Sedan 2013 lottar deltagarländerna i Eurovision Song Contest starthalvor istället för startnummer, därefter är det arrangörslandets tävlingsproducenter som bestämmer den faktiska startordningen. Fram till ifjol har det varit som så att länderna lottas antingen att tävla i den första eller den andra starthalvan innan startordningarna sätts, men i år förändras detta då mer än halva startfältet kommer att hamna i kategorin ’produktionens val’ som betyder att det är produktionen själva som avgör vilken av halvorna respektive bidrag ska tävla i.

Det enda land som inte genomför den här lottningen är värdnationen som istället har fått genomgå en egen lottning som avgör ett direkt startnummer mellan 1 och 26. I år, när Sverige är värdland, föll lotten på att gå ut som startbidraget i finalen (dvs. nummer 1 av 26).

När samtliga finalister har genomfört lottningen görs själva startordningen, vilken i regel brukar presenteras natten mot fredagen innan finalkvällen (i år är det den 10 maj). Innan den publiceras för allmänheten ska den godkännas i två av varandra oberoende led: först av Martin Österdahl, som är Eurovision Executive Supervisor, följt av Bakel Walden, som är ordförande för Eurovisions rerferensgrupp.

 


 

Kommentera