Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2022: Halvindelningen för Big Five är klar

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2022. I samband med den andra repetitionsomgången i PalaOlimpico har fyra av de direktkvalificerade ländernas artister fått lotta sina starthalvor till finalen. Lottningarna genomfördes i samband med de pressträffar som artisterna höll efter sina repetitioner den 8:e maj.

 

Hur blev resultatet?

Under den sista enskilda repetitionsdagen i arenan fick fyra* av de fem direktkvalificerade länderna genomföra lottningen där resultatet utföll på följande sätt:

Första halvanFrankrike: Alvan & Ahez – ”Fulenn

Första halvanSpanien: Chanel – SloMo

Andra halvanStorbritannien: Sam Ryder – Space Man

Första halvanTyskland: Malik Harris – Rockstars

 

Nästa lottningsomgång sker natten mot onsdagen den 11:e maj (finalisterna i semifinal 1) respektive natten mot fredagen den 13:e maj (finalisterna i semifinal 2). Därefter får produktionen en kortare tid på sig att sätta startordningen innan den slutligen offentliggörs under fredagsnatten den 13:e maj.

* Italien har av rättviseskäl som värdnation tilldelats ett absolut startnummer via en egen lottning. Resultatet av den blev att Mahmood & Blanco kommer att starta som nummer 9 av 25.

 

Varför görs denna lottning?

Inför den stundande finalen den 14:e maj kommer den italienska Eurovision-produktionen att sätta startordningen för finalen, och för att kunna göra den behöver de få reda på vilka länder som ska starta i respektive starthalva. För rättvisans skull görs detta genom lottning där respektive lands artist – som kvalar in till finalen – kommer att få lotta om de ska tävla i den första eller andra starthalvan. När samtliga länder gjort detta kommer startordningen att sättas. Som nämnt ovanför genomför värdnationen en egen lottning med ett direkt startnummer.

Om man lottas till den första halvan kommer man i år att få ett startnummer mellan 1 och 8 eller 10 och 13, och får man den andra halvan blir startnumret mellan 14 och 25.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen