Eurovision 2022: Värdlandets finalstartnummer är framlottat

EUROVISION 2022. I samband med att årets delegationsmöte tog plats i värdstaden Turin passade man på att lotta värdlandets startnummer i finalen den 14:e maj.

Resultatet blev att Italiens duo, Mahmood & Blanco med låten ”Brividi”, får startnummer 9 av 25, vilket är tävlan i den första halvan av finalen. Samma startnummer lottades även för värdnationen i 2016 års final.

Det här innebär i vart fall att det nu finns 12 platser kvar i respektive starthalva i finalen: den första halvan med startnummer 1-8, följt av Italien som nummer 9 och slutligen startnummer 10-13 samt den andra halvan med startnummer 14-25. Dessa platser kommer att tilldelas resterande fyra länder i ”Big Five” (Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland) samt de 20 länder som kvalar in från de två semifinalerna.

 

Tio år gammal regel

I år, 2022, har det gått tio år sedan EBU:s referensgrupp justerade regeln om att slopa att Eurovisions startordningar enbart ska genomföras med hjälp av lottningsmetoden. Det nya som infördes var att lottning ska besluta om vilka semifinaler och semifinalhalvor respektive finalhalvor länderna ska starta i, men därefter får tävlingsproducenterna för aktuell Eurovision besluta vilken ordning som låtarna ska framföras. Detta görs främst för att få till en varierad startordning som blandar högt och lågt. Alla startordningar ska sedan godkännas i två led – först av Eurovisions Executive Supervisor och därefter av tävlingens referensgruppsordförande.

Att värdnationen får genomgå en egen lottning har bara att göra med rättviseskäl då produktionen ej ska kunna gynna sitt eget lands bidrag. Den här lottningen som har gjorts innebär att startnumret inte kan bytas ut i efterhand.

 

Vilka startnummer har varit aktuella sedan regeländringen?

Första gången som regeln prövades var inför Eurovision 2013 och de startnummer som värdnationerna (som nämns inom parentes) har haft har varit följande:

  • 2013: 16 av 26 (Sverige)
  • 2014: 23 av 26 (Danmark)
  • 2015: 14 av 27 (Österrike)
  • 2016: 9 av 26 (Sverige)
  • 2017: 22 av 26 (Ukraina)
  • 2018: 8 av 26 (Portugal)
  • 2019: 14 av 26 (Israel)
  • 2021*: 23 av 26 (Nederländerna)

 

* Initialt lottades denna startposition inför Eurovision 2020, men efter att den upplagan blev inställd valde EBU att föra över samma startnummer för värdnationen till 2021.

 


 

Kommentera