Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2022: Värdlandets finalstartnummer är framlottat

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2022. I samband med att årets delegationsmöte tog plats i värdstaden Turin passade man på att lotta värdlandets startnummer i finalen den 14:e maj.

Resultatet blev att Italiens duo, Mahmood & Blanco med låten ”Brividi”, får startnummer 9 av 25, vilket är tävlan i den första halvan av finalen. Samma startnummer lottades även för värdnationen i 2016 års final.

Det här innebär i vart fall att det nu finns 12 platser kvar i respektive starthalva i finalen: den första halvan med startnummer 1-8, följt av Italien som nummer 9 och slutligen startnummer 10-13 samt den andra halvan med startnummer 14-25. Dessa platser kommer att tilldelas resterande fyra länder i ”Big Five” (Frankrike, Spanien, Storbritannien och Tyskland) samt de 20 länder som kvalar in från de två semifinalerna.

 

Tio år gammal regel

I år, 2022, har det gått tio år sedan EBU:s referensgrupp justerade regeln om att slopa att Eurovisions startordningar enbart ska genomföras med hjälp av lottningsmetoden. Det nya som infördes var att lottning ska besluta om vilka semifinaler och semifinalhalvor respektive finalhalvor länderna ska starta i, men därefter får tävlingsproducenterna för aktuell Eurovision besluta vilken ordning som låtarna ska framföras. Detta görs främst för att få till en varierad startordning som blandar högt och lågt. Alla startordningar ska sedan godkännas i två led – först av Eurovisions Executive Supervisor och därefter av tävlingens referensgruppsordförande.

Att värdnationen får genomgå en egen lottning har bara att göra med rättviseskäl då produktionen ej ska kunna gynna sitt eget lands bidrag. Den här lottningen som har gjorts innebär att startnumret inte kan bytas ut i efterhand.

 

Vilka startnummer har varit aktuella sedan regeländringen?

Första gången som regeln prövades var inför Eurovision 2013 och de startnummer som värdnationerna (som nämns inom parentes) har haft har varit följande:

  • 2013: 16 av 26 (Sverige)
  • 2014: 23 av 26 (Danmark)
  • 2015: 14 av 27 (Österrike)
  • 2016: 9 av 26 (Sverige)
  • 2017: 22 av 26 (Ukraina)
  • 2018: 8 av 26 (Portugal)
  • 2019: 14 av 26 (Israel)
  • 2021*: 23 av 26 (Nederländerna)

 

* Initialt lottades denna startposition inför Eurovision 2020, men efter att den upplagan blev inställd valde EBU att föra över samma startnummer för värdnationen till 2021.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen