Lottning av finalstartnummer inför Eurovision 2023

EUROVISION 2023. I samband med det delegationsmöte som hölls i Liverpool inför årets Eurovision genomfördes också traditionsenligt lottning för värdnationens startnummer i finalen, i det här fallet Storbritanniens och Ukrainas startnummer. Detta görs för att undvika så kallade jävsituationer.

 

Vilket startnummer fick Storbritannien?

Det kommer att bli sammanlagt 26 bidrag i finalen, i och med att 20 länder kvalar in från semifinalerna och 6 länder är direktkvalificerade varav ett av dessa är värdnationen Storbritannien. Vid lottningen stod det klart att deras bidrag ”I Wrote A Song”, som framförs av Mae Muller, kommer att få avsluta finalen, dvs med startnummer 26 lördagen den 13:e maj.

 

Även Ukrainas startnummer lottades

I år, då tävlingen har den situation att även Ukraina är direktkvalificerad som egentligt värdland (även om de inte på grund av den rådande situationen i landet inte har fått EBU:s tillstånd hålla tävlingen på plats i Ukraina), beslöt EBU att även lotta Ukrainas startnummer i finalen. Därmed har alltså två startnummer lottats inför årets final.

I Ukrainas fall föll lotten på startnummer 19 av 26 för gruppen Tvorchi och deras ”Heart of Steel”.

 

Hur blir det för resterande länder?

Sedan 2013 har varje Eurovisions startordning skapats genom lottning som fördelar in länder i starthalvor följt av att tävlingsproducenterna för det aktuella årets tävling bestämmer själva startordningen. Så blir det även det här året. Det innebär att alla länder som kvalar in till finalen från de två semifinalerna den 9:e och 11:e maj samt för resterande länder i ”Big Five” (Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland) kommer att få dra lott om de ska tävla i finalens första eller andra halva innan tävlingsproducenterna avgör de exakta startnumren.

Att tävla i den första halvan i finalen innebär ett startnummer mellan 1 och 13 medan den andra halvan innebär ett startnummer mellan 14 och 26.

 

Reglerna för hur startordningen sätts är enkel

Nämligen den att producenterna får sätta länder i vilken ordning de vill förutsatt att inget land byter starthalva och i finalen även att inte värdnationens (och i år även Ukrainas) startpositioner förändras. När startordningen är gjord (natten mot fredagen den 12:e maj) ska den sedan godkännas i två led – först av Eurovision Executive Supervisor Martin Österdahl och därefter av Eurovisions referensgruppsordförande Dr. Frank-Dieter Freiling.

I och med beskeden från Storbritanniens och Ukrainas startnummer finns det nu 13 platser kvar i den första halvan och 11 platser kvar i den andra halvan.

 


 

Kommentera