Vilka tävlar i semifinalen i Melodifestivalen 2023?

MELODIFESTIVALEN 2023. Efter fyra deltävlingar går årets Melodifestival in i slutspelet där det först väntar en semifinal för att tillsätta de fyra sista finalplatserna. Detta avgörs nu på lördag och inför det ska du få lära känna de tävlande lite mer.

För kännedom presenteras de tävlande enligt startordning.

 

1. Theoz – ”Mer av dig”

Från den andra deltävlingen i Linköping kvalade Theoz med ”Mer av dig” vidare till semifinalen. Bidraget var i programmet favorittippat att ta sig till final och var bara 6 poäng från att gå om Panetoz som vann den andra omröstningen. Bidraget är gjort av Axel Schylström, Jakob Redtzer, Peter Boström och Thomas G:son. Det kan nämnas att Axel Schylström också tävlade i Melodifestivalen som artist men gick inte vidare från sin deltävling.

Det är andra gången som Theoz deltar i Melodifestivalen. Ifjol gjorde han stor succé med Som du vill som tog honom till Melodifestivalfinal. Efter det blev det Diggiloo-turné, EP-släpp och julskiva – och nu ytterligare en Melodifestivaltävlan. Då som nu tävlar han i semifinalen och frågan är om det blir en finalplats till – det avgörs på lördag!

 


 

2. Mariette – ”One Day”

Från den senast avgjorda deltävlingen (nr 4) tog sig Mariette till semifinal med sitt bidrag ”One Day” som hon har gjort tillsammans med låtskrivarveteranerna Jimmy Jansson och Thomas G:son. På tal om veteran är ju Mariette veteran i detta sammanhang då det är femte gången hon deltar – men den allra första där hon inte gick direkt till final!

Mariette Hansson, född 23:e januari 1983 i Harplinge i Halland där hon också växte upp. Länge bodde hon i Stockholm men bor sedan en tid tillbaka åter på västkusten med sin familj. Hon TV-debuterade i Sikta mot stjärnorna 1999 men det är nog från Idol de flesta minns henne utöver de gånger hon har deltagit i Melodifestivalen: 2015 med Don’t Stop Believing (3:a i final), 2017 med A Million Years (4:a i final), 2018 med For You (5:a i final) och 2020 med Shout It Out (10:a i final). Det ska bli spännande att se om vi får se Mariette i en femte finaltävlan.

 


 

 

3. Victor Crone – ”Diamonds”

Från den första deltävlingen i Göteborg tog sig Victor Crone till semifinal, vilket är andra gången han tävlar i uppsamlingsprogrammet. Han gick vidare som trea till semin (med 14 poängs marginal till tvåan) med bidraget ”Diamonds” som han har gjort tillsammans med David Lindgren Zacharias och Peter Kvint.

Victor Crone är som sagt ingen debutant i det här sammanhanget utan han har tävlat två gånger förut: 2015 med Behrang Miri (och bidraget Det rår vi inte för) och 2020 som soloartist med bidraget Troubled Waters. Han var även med på upphovet bakom Robin Bengtssons Innocent Love som tog sig till fjolårets Melodifestivalsfinal. Dessutom har han tävlat i Estlands Eesti Laul och fått representerat Estland i Eurovision med bidraget Storm samt gjort ytterligare ett bidrag med låtskrivarkollegan Stig Rästa och låten Interstellar.

Ska det bli ännu en final för Victor Crone? Det återstår att se!

 


 

4. Tennessee Tears – ”Now I Know”

Countrygruppen Tennessee Tears tävlade i deltävling 2 i Linköping där de tog sig vidare på fjärde plats till semifinalen med sitt bidrag ”Now I Know”. Bidraget har de skapat ihop med Anderz Wrethov och Thomas Stengaard.

Gruppen utgörs av artisterna Tilda Feuk och Jonas Hermansson. Deras gemensamma musikaliska resa startade i Nashville i USA, en plats dit många countryartister reser till för att skapa musik, där de också fick skivkontrakt. Sedan dess har de pendlat mellan Sverige och USA även om de har sin musikaliska bas i Sverige. De är också signade på Jill Johnsons skivbolag. Sedan bildandet har de släppt en rad singlar och covers som exempelvis Head over Heals, Lucky Tonight och Shallow (se fler exempel på deras Spotifykanal).

Nu får gruppen en andra chans att ta sig till final och om de gör det återstår att se på lördag!

 


 

5. Elov & Benny – ”Raggen går”

Epa-dunksduon Elov & Beny från Örebro gick till semifinal på fjärde plats i Göteborgsdeltävlingen med sitt bidrag ”Raggen går” som de har gjort tillsammans med Johan Werner, Kristian Wejshag och Tim Larsson.

I Melodifestivalen är Elov & Beny (Mattias Elovsson och Oscar Kilenius) debutanter men utanför den s.k. bubblan har de varit verksamma sedan år 2008 och nu på senare år fått hits med låtar som Cheva på fredag och Bubbel på balkongen, den senare tillsammans med artisten Sofie Svensson. Till dags dato har dessa två låtar haft över 30 miljoner streams på Spotify – så nog är detta en populär musikgenre!

Frågan är nu om deras bidrag ska bli lika populärt och ta en av de eftertraktade finalbiljetterna i lördagens sändning. Det återstår att se!

 


 

6. Melanie Wehbe – ”For the Show”

När Melodifestivalen var på plats i Lidköping medverkade artisten och låtskrivare Melanie Wehbe med sitt bidrag ”For the Show” som kvalade in till semin som fyra i sin deltävling. Bidraget har hon gjort tillsammans med David Lindgren Zacharias och Herman Gardarfve.

Det är första gången som Melanie tävlar som artist i Melodifestivalen, tidigare har hon haft med en rad olika tävlingsbidrag för andra artister och vunnit två gånger: en gång i Sverige (med The Mamas 2020) och en gång i Danmark (med Leonora 2019). Hon har också skrivit två vinnarlåtar till Idol. Under många år har hon samarbetat med Herman Gardarfve och Patrik Jean, inte minst när de vann med The Mamas i Melodifestivalen 2020.

På lördag får vi se om Melanie Wehbes låt kvalar in till finalen inom topp 4.

 


7. Nordman – ”Släpp alla sorger”

Precis efter Melanie Wehbe i startordningen tävlar gruppen Nordman och samma sak var det även i deltävlingen i Lidköping. Deras låt heter ”Släpp alla sorger” och den är gjord av Jimmy Jansson och Thomas G:son. Bidraget kvalade in som trea med endast tio poängs marginal till att ta sig direkt till final.

Nordman bildades i början av 1990-talet och utgörs av sångaren Håkan Hemlin och nyckelharpaspelaren Mats Wester. De har såklart också med sig andra musiker på scenen men det är de två som är frontpersonerna. Många av deras låtar har också gjorts i samarbete med Py Bäckman. Sedan de slog igenom med Förlist och även Vandraren har de släppt otal album och singlar även om det av olika skäl varit uppehåll mellan några av dessa släpp. De har också medverkat i Melodifestivalen två gånger förut: 2005 med Ödet var min väg och 2008 med I lågornas sken. Bägge gångerna tog de sig till final om än en gång via semifinal (tidigare Andra chansen). Så frågan alla ställer sig nu är om det ska bli en tredje finalplats för Nordman – det avgörs på lördag!

 


 

8. Kiana – ”Where Did You Go”

Sist ut i semifinalen är Kiana som faktiskt fick inleda föregående deltävling i Malmö med sitt bidrag ”Where Did You Go” som har gjorts av Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb och Linnea Deb. Och det var väldigt nära att hon fick gå direkt till final då det bara skilde tio poäng mellan henne och Smash Into Pieces som de facto fick den finalplatsen.

Nyss fyllda 16-åriga Kiana slog igenom publikt i Talang i TV4 för två år sedan och i år debuterar hon i Melodifestivalen. Musik och även dans har hon haft med sig hela livet, vilket inte är så märkligt då hennes mamma är tävlingsdansare. Som barn och ungdom har Kiana också fått medverka i en rad musikaler.

Nu på lördag avgörs det om Kiana blir en av de fyra som får en av tittarnas finalplatser. Om så blir fallet kommer samtliga 6 bidrag som låtskrivaren Jimmy ”Joker” Thörnfeldt står bakom att ha gått till final (fem av dessa är redan i final och ”Where Did You Go” kan således bli det sjätte bidraget).

 


 

Kommentera