Repetitioner inför Eurovision 2023 – dag 1

SCENREPETITIONER. Söndagen den 30 april inleddes de enskilda Eurovision-repetitionerna i Liverpool Arena. Här följer bilder och länkar till smygklipp från dagens repetitioner som i tur och ordning gjordes av Norge, Malta, Serbien, Lettland, Portugal, Irland, Kroatien, Schweiz, Moldavien och Sverige. Vi avslutar sammanfattningen med att ta en titt på om oddsen har förändrats i bägge semifinalerna sedan föregående mätning den 24:e april.

Vid det första tillfället får respektive artist maximalt 30 minuter scenrepetition i arenan. Före och efter det sker en rad konsultationer backstage såsom säkerhetsgenomgång, besök hos in-earing, hår och smink samt Viewing room. Efter varje repetition släpps TikTok-klipp med ett kortare utdrag filmat från publikvinkel.

På grund av nya regler får presskåren inte längre access att följa de inledande repetitionerna. Därför är de beskrivningar som följer nedan bara utifrån de stillbilder och TikTok-klipp som finns tillgängliga. Vi kommer däremot att få bevaka genrepen som äger rum den 8:e, 10:e och 12:e maj.

 

Söndagens repetitioner


Norge: Alessandra – ”Queen of Kings”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Alessandra har utifrån det vi har kunnat se valt att behålla mycket av sitt framträdande från Norsk Melodi Grand Prix i vintras. Däremot har hon bytt scenkläder.

Se sammandrag »

 

 

Malta: The Busker – ”Dance (Our Own Party)”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Även The Busker har valt att behålla mycket från sitt finalframträdande i vintras, bland annat har de valt att behålla draget med att alla tre drar av sig tröjorna mot slutet av numret. Man har också ställt dit fler pappfigurer föreställande tidigare maltesiska ESC-deltagare med varsin partyhatt.

Se sammandrag »

 

 

Serbien: Luke Black – ”Samo mi se spava”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Luke Black vaknar upp i numrets inledning i den blomma som han också hade i den nationella finalen i vintras och utgår sedan från det när han kliver upp på scenen. Han har också med sig sina fyra dansare som sitter sammankopplade till rökmaskiner. Den här effekten är han dock inte ensam med då både Finland och Schweiz har dansare som sitter sammankopplade, dock inte med rökeffekt.

Se sammandrag »

 

 

Lettland: Sudden Lights – ”Aijā”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Bidrag nummer 4 blir ett ganska så introvert nummer med mycket känslor. Till skillnad från Supernova-finalen verkar Sudden Lights inte stå titta så mycket på varandra utan här använder man scenen fullt ut. Belysningen är ganska nedtonad i numret. Idag fick gruppen repetera utan de scenkläder som de kommer att ha på sig under tävlingsveckan, detta då deras bagage inte han komma fram i tid till Liverpool innan repetitionen startade. Det har dock ordnat upp sig med detta nu.

Se sammandrag »

 

 

Portugal: Mimicat – ”Ai coração”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Portugals Mimicat har gjort en del förändringar i sitt framträdande sedan i vintras. Bland annat har soffan som användes då inte fått följa med till Liverpool och nu är alla dansare klädda i rött. Danstjejerna har också röda kjolar istället för den uppsättning de hade i den portugisiska uttagningen. En annan förändring i numret är att en av dansarna som var med i Portugal har bytts ut.

Se sammandrag »

 

 

Irland: Wild Youth – We Are One

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Irländska gruppen Wild Youth har fått applicera sitt tidigare nationella-framträdande på en liten scen i en TV-studio till en stor scen i Liverpool Arena. Av bilderna går det att se att sångaren i gruppen har fått på sig en guldkostym och det är också en del pyro med i framträdandet (det verkar också vara det första numret som har pyro).

Se sammandrag »

 

 

Kroatien: Let 3 – ”Mama šč!”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Efter guldregn blir det Kroatien där Let 3 gör ett liknande scenupplägg som i Dora-finalen som inleds med att gruppmedlemmarna först är påklädda och därefter tar av sig plagg för plagg. Någon traktor syns däremot inte till på scenen men LED-väggen används för att få till fler personer i numret än de som är på scenen (alltså bildmässigt).

Se sammandrag »

 

 

Schweiz: Remo Forrer – ”Watergun”

Foto & copyright: Corinne Cumming / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Schweiz är först ut av de som repeterat under söndagen som inte hade en nationell publikuttagning, så det är först nu vi får se hur hans nummer appliceras från musikvideon. Här har han valt att ta in fyra dansare som åtminstone vid något tillfälle knyts samman med rep till honom själv, lite som Finland och Serbien gör i år. Annars verkar det utifrån sammandraget att det är dansarna som får göra själva springa-runt-jobbet samtidigt som Remo sjunger låten. Numret verkar inte använda sig av LED-väggen till effekter.

Se sammandrag »

 

 

Moldavien: Pasha Parfeny – ”Soarele și luna”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Enligt startordningen skulle Israel ha repeterat här men de kommer istället att repetera först av alla under måndagen. Istället blev det Moldaviens Pasha Parfeny, som är tillbaka efter att senast ha tävlat 2012 som artist och 2013 som låtskrivare. Numret påminner mycket om det som var i musikvideon med både flöjtspel, trumslagare och två dansare som har fått varsitt horn på huvudet.

Se sammandrag »

 

 

Sverige: Loreen – ”Tattoo”

Foto & copyright: Sarah Louise Bennett / EBU
Samtliga bilder är hämtade från eurovision.tv som ägs av EBU.
Bilderna är fristående, ej montage.

Kommentar: Sist ut av alla bidrag denna repetitionsdag blev Sveriges Loreen, förhandstippad att vinna hela tävlingen och har därmed om möjligen en del press på sig. I alla fall har det varit många som har väntat på om det sceneri som gjordes i Melodifestivalen skulle vara möjligt att ta vidare även till Eurovision. Nu visar det sig att så är fallet även om den plattform som används är mycket mindre än den som var i Sverige. Utifrån bilderna syntes inte lika mycket scenerirök men det kan vara så att de idag sparar att lägga på allt för mycket rök och effekter till nästa repetition som är den 3:e maj.

Se sammandrag »

 

Oddscheck 30 april


Som en avslutning kommer som utlovat en oddscheck gällande hur spelbolagen för närvarande placerar tävlingsbidragen i semifinal 1 och semifinal 2. Länderna som är placerade inom respektive topp 10 är de länder som spelbolagen tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Inom parentes står placering vid föregående mätning (24:e april), där en grön placering innebär att bidraget har flyttats uppåt i tabellen medan en röd placering innebär att bidraget har tappat placeringar i tabellen. Länderna som är placerade inom topp 10 är de länder som spelbolagen just nu tror har störst chans att kvala vidare till finalen.

Mätningen gjordes den 30:e april klockan 21.30 CEST och kan ha förändrats sedan dess.

 

Semifinal 1

#01 (01). Finland

#01 (01). Sverige

#03 (03). Norge

#04 (04). Israel

#05 (05). Tjeckien

#06 (06). Moldavien

#07 (07).  Serbien

#08 (09). Schweiz

#09 (08). Kroatien

#10 (10). Portugal


#11 (11). Nederländerna

#12 (12). Lettland

#13 (13). Malta

#14 (14). Irland

#15 (15). Azerbajdzjan

 

 

Semifinal 2

#01 (01). Österrike

#02 (02). Australien

#03 (03). Cypern

#04 (04). Armenien

#05 (06). Litauen

#06 (05). Georgien

#07 (07). Slovenien

#08 (10). Belgien

#09 (08). Grekland

#10 (09). Estland


#11 (12). Danmark

#12 (11). Polen

#13 (13). Albanien

#14 (14). Island

#15 (15). Rumänien

#16 (16). San Marino

 

Kommentarer

I den första semifinalen är den enda förändringen sedan förra mätningen att Schweiz och Kroatien har bytt plats med varandra. I den andra semifinalen har det däremot hänt mer, inte minst har Belgiens odds förbättras från att vara på gränsen att åka ut till att gå upp till åttonde plats, samtidigt som det nu är Estland som ligger närmast att åka ut och Danmark är närmast att ta sig till final. Även Georgien och Grekland har fått lite sämre placeringar än sist men annars är det oförändrat för de flesta länder. Den första repetitionsdagen har således inte förändrat läget avsevärt mycket – än i alla fall!

 


 

Kommentera