Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Allt du behöver veta om Litauens ’Pabandom iš naujo! 2023’

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Denna lördag (21:a januari) är det dags för Litauen att starta sin ESC-uttagning Pabandom iš naujo! 2023 som denna gång innehåller två heats, två semifinaler och en final. Från start tävlar 30 bidrag och därefter kommer låt efter låt att åka ut till dess finalstartfältet är klart i mitten av februari.

 

Vilka tävlar?

Nedan presenterar vi startfältet enligt den fördelning som LRT har gjort. De står i alfabetisk ordning efter artist inom respektive heat.

 

Heat 1
(21:a januari)

Aistė Pilvelytė – “We’re Not Running”

Alen Chicco – “Do You”

Baiba – “When The Lights Go Out”

Gabrielius Vagelis – “Šauksmas”

Il Senso – “Sparnai”

Joseph June – “Vacuum”

Justa Rubežiūtė – “When I’ll Find”

Justin 3 feat. Dj AugustYno – “Not Giving Up”

Justė Kraujelytė – “Need More Fun”

Luknė – “Paradise”

Multiks – “London”

NOY – “Destiny’s Child”

Paulina Paukštaitytė – “Let Me Think About Me”

Rūta MUR – “So Low”

W.I – ”You Can Not”

 

 

Heat 2
(28:e januari)

Agnė – “New Start”

Antikvariniai Kašpirovskio dantys – “Sėdi Ir Važiuoji”

Beatrich  – “Like a Movie”

Donata  – “Dreamer”

Gebrasy – “Saw Your Ghost”

I. T. – “Žinau, Tai Tu”

Mario Junes – “Do What You Do”

Matt Len – “Midnight Train”

Melona – “Song Of Whispers”

Monika Linkytė – “Stay”

MoonBee – “Rumor”

Petunija – “Love Of My Life”

The PiXLES – “Šaukt”

Viktorija Faith – “If You Ever Miss Me”

Voldemaras Petersonas – “Things”

 

Återkommande artister

I vanlig ordning innehåller startfältet en del artister som har medverkat i tidigare års litauiska Eurovision-upplagor. De vi kan hitta utifrån namnen är Aistė Pilvelytė, Alen Chicco, Antikvariniai Kašpirovskio dantys, Gabrielius Vagelis, Gebrasy, Joseph June, Justė Kraujelytė, Justin 3, Multiks, Petunija, Viktorija Faith och Voldemars Petersons. Dessutom tävlar även Monika Linkytė som år 2015 fick representera Litauen i Eurovision Song Contest (den gången tillsammans med Vaidas Baumila).

 

Hur blir tävlingsupplägget?

Enligt den information som LRT släppte i samband med att de i december 2022 presenterade startfältet kommer uttagningen att utgöras av sammanlagt fem sändningar: först två inledande heats den 21:a och 28:e januari vilket sedan följer två semifinaler den 4:e och 11:e februari. Från semifinalerna kvalar sedan några tävlande vidare till finalen som håll den 18:e februari.

Inledningsvis tävlar 30 artister fördelade på två heats (15 tävlande per heat) där gemensam jury- och tittarröstning avgör vilka bidrag som ska gå vidare till två semifinaler. Det är i skrivande stund inte känt hur många bidrag som kvalar vidare från respektive heat men det vore inte omöjligt om cirka hälften röstas vidare. I semifinalsändningar sker sedan en liknande process som i heaten fast den här gången för att bestämma finalister. Slutligen hålls en final där vinnaren röstas fram, också då med hjälp av hälften tittarröster och hälften juryröster som läggs samman.

Alla resultat avslöjas i sändningarna, dock alltid i slutet av varje program. Detta görs bland annat för att tittarna inte ska bli påverkade av hur juryn röstar. Några av programmen kommer att vara förinspelade då juryn avlägger sina poäng under inspelningstillfället och sedan adderas deras poäng till den tittaromröstning som genomförs på lördagarna.

 

Diskvalificering i startfältet

Redan innan uttagningen drog igång har en av de ordinarie tävlingsbidragen bytts ut mot ett reservbidrag. Det handlar om Lina Štalytė som skulle ha framfört bidraget “My Body” vars låt och plats i tävlingen diskvalificerades då det framkommit att låten varit tillgänglig på en publik plattform före den 1:a september 2022, vilket bryter mot tävlingsreglerna. Platsen har ersatts av gruppen The PiXLES med bidraget “Šaukt”.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen