Panelen tycker till (en sista gång) inför Finalen i Melodifestivalen 2023

MELODIFESTIVALEN 2023. Nu är det inte lång tid kvar innan Sveriges representant till Eurovision 2023 är korad, men innan själva avgörandet sker tänkte vi tycka till om startfältet och gissa och spekulera om resultatet.

I årets Melodifestivalfinal har vi valt att dela upp tyckandet i två delar: en där vi först spekulerar/gissar resultat och en där vi själva tycker till hur var och en hoppas/vill att resultatet ska bli. Du får självklart delta i debatten i kommentarsfältet!

 

Så här GISSAR vi om resultatet!

1. Vilka artister tror du kommer att placera sig i topp 3?


Min gissning är:

 1. Loreen
 2. Marcus & Martinus
 3. Maria Sur

Min gissning är:

 1. Loreen
 2. Marcus & Martinus
 3. Theoz

Min gissning är:

 1. Loreen
 2. Marcus & Martinus
 3. Smash Into Pieces

Min gissning är:

 1. Loreen
 2. Marcus & Martinus
 3. Maria Sur

Min gissning är:

 1. Loreen
 2. Smash Into Pieces
 3. Marcus & Martinus


Min gissning är:

 1. Loreen
 2. Marcus & Martinus
 3. Maria Sur

Min gissning är:

 1. Loreen
 2. Marcus & Martinus
 3. Smash Into Pieces

Min gissning är:

 1. Loreen
 2. Marcus & Martinus
 3. Maria Sur

Min gissning är:

 1. Loreen
 2. Marcus & Martinus
 3. Smash Into Pieces

 

 

2. Vilka artister tror du kommer att placera sig i botten 3?


Min gissning är:

 • Mariette
 • Panetoz
 • Tone Sekelius

Min gissning är:

 • Panetoz
 • Tone Sekelius
 • Mariette

Min gissning är:

 • Kiana
 • Mariette
 • Panetoz

Min gissning är:

 • Kiana
 • Mariette
 • Paul Rey

Min gissning är:

 • Mariette
 • Nordman
 • Paul Rey


Min gissning är:

 • Kiana
 • Mariette
 • Panetoz

Min gissning är:

 • Mariette
 • Panetoz
 • Paul Rey

Min gissning är:

 • Mariette
 • Panetoz
 • Paul Rey

Min gissning är:

 • Mariette
 • Panetoz
 • Tone Sekelius

 

 

3. Vilken/vilka finalister skulle kunna skrälla in sig i toppstriden respektive i bottenstriden?


Min gissning för toppstriden:

 • Nordman
 • Paul Rey
 • Smash Into Pieces

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Kiana
 • Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods

Min gissning för toppstriden:

 • Maria Sur
 • Smash Into Pieces

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Mariette
 • Panetoz
 • Tone Sekelius

Min gissning för toppstriden:

 • Maria Sur
 • Smash Into Pieces

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Nordman
 • Paul Rey

Min gissning för toppstriden:

 • Nordman
 • Smash Into Pieces
 • Theoz

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods
 • Panetoz
 • Tone Sekelius

Min gissning för toppstriden:

 • Maria Sur

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods
 • Tone Sekelius


Min gissning för toppstriden:

 • Smash Into Pieces
 • Theoz

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods
 • Paul Rey
 • Tone Sekelius

Min gissning för toppstriden:

 • Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods
 • Tone Sekelius

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Maria Sur
 • Theoz

Min gissning för toppstriden:

 • Nordman
 • Theoz

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Kiana
 • Tone Sekelius

Min gissning för toppstriden:

 • Smash Into Pieces
 • Theoz

 

Min gissning för bottenstriden:

 • Paul Rey
 • Tone Sekelius

 

 

Så här VILL vi att resultatet ska bli

Här slutar spekulationerna och nu blir det bara eget tyckande!


Min topplista

 1. Loreen – ”Tattoo”
 2. Marcus & Martinus – ”Air”
 3. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 4. Theoz – ”Mer av dig”
 5. Mariette – ”One Day”
 6. Paul Rey – ”Royals”
 7. Maria Sur – ”Never Give Up”
 8. Kiana – ”Where Did You Go”
 9. Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods – ”Where You Are (Sávežan)”
 10. Panetoz – ”On My Way”
 11. Smash Into Pieces – ”Six Feet Under”
 12. Tone Sekelius – ”Rhythm of My Show”

Kommentar: Måste ändå säga att det varit en udda Mello i år. När jag tittar på min lista inser jag att den första deltävlingen verkligen var katastrofalt dåligt, och att det hela tiden blev lite bättre med varje deltävling. Den sista låten i den sista deltävlingen avgjorde allt, och jag tvivlar inte en sekund på att Loreen grejar det. När dessutom låten redan börjar spridas internationellt och fansen snackar om den så känns det som den klaraste vinnarlåten vi haft sedan Måns Z 2015. Men lite synd är det såklart, ”Air” är en väldigt snygg låt och hade säkert vunnit om inte Loreen tävlat. Det är även roligt att Nordman faktiskt kommer med en bra låt som verkligen låter som Nordman anno 1995. ”Släpp alla sorger” är den enda låten som verkligen ger mig gåshud i startfältet – och de kommer dessutom med ett riktigt snyggt nummer. Härligt! Men samtidigt är jag lite besviken på Jon Henrik Fjällgren som verkligen underraskar mig med en riktigt tråkig låt i år, likaså känns Smash into pieces som en förlegad Nickelback tribute. Tone är tyvärr den som jag tror minst på, röstmässigt är det bara uselt och oinspirerat. Men överlag ett godkänt startfält iallafall, även om jag kanske inte tror att det blir så spännande.


Min topplista

 1. Loreen – ”Tattoo”
 2. Marcus & Martinus – ”Air”
 3. Theoz – ”Mer av dig”
 4. Maria Sur – ”Never Give Up”
 5. Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods – ”Where You Are (Sávežan)”
 6. Kiana – ”Where Did You Go”
 7. Paul Rey – ”Royals”
 8. Smash Into Pieces – ”Six Feet Under”
 9. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 10. Panetoz – ”On My Way”
 11. Tone Sekelius – ”Rhythm of My Show”
 12. Mariette – ”One Day”

Kommentar: Då är det dags, Mellofinal! Jag tycket att årets startfält i finalen är ett helt okej startfält blandat med yngre och äldre människor. Som ni ser så har jag har satt Loreen som vinnare och anledningen är för att det är den låten som har fastnat mest för mig efter alla heats och semifinalen. Marcus och Martinus skulle kunna skrälla sig in och ta en plats i Eurovision i Liverpool, och Theoz skulle kunna knipa platsen i top 3 och bli bästa svenska låt. Jag vet att många har Smash Into Pieces i sin top 3, men jag har tyvärr inte det. Anledningen är för att jag kan inte se Sverige skicka en rocklåt till årets Eurovision då det är för mycket rockmusik i årets Eurovision. ”Just let Loreen winn” säger många av mina Eurovisionsvänner där ute i Europa så det måste vara ett tecken!


Min topplista

 1. Smash Into Pieces – ”Six Feet Under”
 2. Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods – ”Where You Are (Sávežan)”
 3. Marcus & Martinus – ”Air”
 4. Maria Sur – ”Never Give Up”
 5. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 6. Tone Sekelius – ”Rhythm of My Show”
 7. Panetoz – ”On My Way”
 8. Kiana – ”Where Did You Go”
 9. Loreen – ”Tattoo”
 10. Paul Rey – ”Royals”
 11. Theoz – ”Mer av dig”
 12. Mariette – ”One Day”

Min topplista

 1. Loreen – ”Tattoo”
 2. Smash Into Pieces – ”Six Feet Under”
 3. Maria Sur – ”Never Give Up”
 4. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 5. Panetoz – ”On My Way”
 6. Marcus & Martinus – ”Air”
 7. Theoz – ”Mer av dig”
 8. Paul Rey – ”Royals”
 9. Tone Sekelius – ”Rhythm of My Show”
 10. Mariette – ”One Day”
 11. Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods – ”Where You Are (Sávežan)”
 12. Kiana – ”Where Did You Go”

Kommentar: Denna bedömning gör jag utifrån att ha sett alla framträdanden på plats i Friends Arena under torsdagen, två dagar före finalen. Vill också säga att ingen av finalisternas låtar är på något sätt dåliga så topplistan blir lite fel. Vill inte sätta någon så lågt som plats 12 utan det är mer att det är 11 riktigt starka finalbidrag och sedan en potentiell ESC-vinnare som verkligen sätter skåpet på plats. Det är verkligen magiskt när Loreen kör sin låt, det är som att man blir ett med låtens värld på något sätt. Jag hoppas verkligen att Loreen vinner, därefter har jag Smash Into Pieces som tvåa och jag hoppas verkligen att det ska gå bra för gruppen så att Melodifestivalen fortsätter att leverera fler rockbidrag. Det har varit lite ont om den genren de senaste åren även om några rockband har medverkat.


Min topplista

 1. Loreen – ”Tattoo”
 2. Smash Into Pieces – ”Six Feet Under”
 3. Panetoz – ”On My Way”
 4. Tone Sekelius – ”Rhythm of My Show”
 5. Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods – ”Where You Are (Sávežan)”
 6. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 7. Marcus & Martinus – ”Air”
 8. Maria Sur – ”Never Give Up”
 9. Kiana – ”Where Did You Go”
 10. Theoz – ”Mer av dig”
 11. Paul Rey – ”Royals”
 12. Mariette – ”One Day”

Kommentar: Tycker Sverige har fått ihop en väldigt bra final. Som alla andra år saknar jag nya artister och nya låtskrivare så vi får hoppas på nästa år för den biten. Årets stora snackis är väl ändå Loreens comeback vilket hon gör med bravur. Finns inget tvivel om att hon slår alla andra med hästlängder. Nordmans comeback å andra sidan är lite ringrostig. Älskar alltid verserna men refrängen brukar alltid bli ett magplask. Mest imponerad är jag av Kiana som trots sin unga ålder ser ut att ha varit artist i flera år med sin självsäkerhet. Hon får gärna göra ett försök till om två år. Mest överskattad i år måste nog vara bröderna från Norge. Visst bjuder de på en bra show men är låten verkligen nåt att ha? Inte i mina öron i alla fall. Nu håller vi tummarna för Loreen och glöm inte rösta!


Min topplista

 1. Loreen – ”Tattoo”
 2. Paul Rey – ”Royals”
 3. Smash Into Pieces – ”Six Feet Under”
 4. Maria Sur – ”Never Give Up”
 5. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 6. Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods – ”Where You Are (Sávežan)”
 7. Marcus & Martinus – ”Air”
 8. Theoz – ”Mer av dig”
 9. Kiana – ”Where Did You Go”
 10. Mariette – ”One Day”
 11. Panetoz – ”On My Way”
 12. Tone Sekelius – ”Rhythm of My Show”

Kommentar: Då var det till slut dags för finalen av Melodifestivalen 2023, en upplaga som hade en rejält darrig inledning men lyckades snygga till sig lite på slutet, om man bortser från semifinalen där jag inte fick till det något vidare med det jag hoppades på. Men i vart fall, av det jag ser ikväll så är det tre låtar som spelar i en egen liga jämfört med övriga nio, och det är Smash Into Pieces rockrökare, Paul Rey som äntligen hittat rätt med låt och scenspråk. Och vad ska man säga om Loreen. Det verkar ha varit en riktig konst det där att Loreen (som förvisso står med bland låtskrivarna) lyckas få sin låt att framstå som helt egensnickrad fast den egentligen inte är det. För som tidigare nämnt, hon hade lyckats hitta en låt som matchade hennes ambitioner som konstskapande artist och samtidigt lyckas trollbinda tittaren och lyssnaren. Men är hon helt utan konkurrens? Näppeligen! Svenska folket brukar gilla sympatihistorier och där kan Maria Sur utmana. Och så har vi Marcus & Martinus vars popularitet knappast varit på nergång efter deras Masked Singer-visit. Ändå är nästan alla säkra på att Loreen kommer ta detta.

I slutändan, om Loreen mot all förmodan inte vinner finalen, så kommer det bara finnas en sak som kommer förklara det – nämligen för att jag höll på henne. Ända sedan jag följt Melodifestivalen (från 2002 och framåt, alltså när deltävlingarna introducerades) har jag aldrig varit med om att min slutliga etta någonsin vunnit (Som bäst har de kommit tvåa, 2002 och 2017), så jag har varit lite av en oavsiktlig olyckskorp på det viset. Och om Loreen skulle förlora vet ni vem ni ska skylla på! Men skämt åsido, någon gång måste min smak ligga i synk med övriga Sverige. Heja Loreen!


Min topplista

 1. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 2. Smash Into Pieces – ”Six Feet Under”
 3. Marcus & Martinus – ”Air”
 4. Panetoz – ”On My Way”
 5. Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods – ”Where You Are (Sávežan)”
 6. Maria Sur – ”Never Give Up”
 7. Tone Sekelius – ”Rhythm of My Show”
 8. Theoz – ”Mer av dig”
 9. Loreen – ”Tattoo”
 10. Mariette – ”One Day”
 11. Kiana – ”Where Did You Go”
 12. Paul Rey – ”Royals”

Kommentar: Jag var måttligt exalterad inför fjolårets final då vi på förhand redan visste att min absoluta jumbo skulle vinna hela tävlingen, vilket så också blev fallet. Dock så stod Anders Bagge som seriös utmanare till segern så någon form av spänning existerade ändå. Så är absolut inte fallet i år.

Jag har inget emot Loreen som artist, hon är onekerligen begåvad men som jag nämnt tidigare förstår jag inte hennes storhet. Tycker inte heller att det är något fel på låten Tattoo och det känns helt okej att Loreen återigen kommer att få tävla för Sverige i Eurovision. Men nej, jag hoppas inte att hon vinner i maj. Ska vi vinna Eurovision ska vi göra det med en anständig låt i klass med Heroes. Punkt.

Är i övrigt något besviken på startfältet i finalen då ingen låt i min topp 3 tog sig kvalificerade sig. Jag hejar visserligen på Nordman, men chansen att de vinner är ungefär lika stor som att BIK Karlskoga vinner SM-Guld nästa säsong. Ett mer realistiskt alternativ till Loreen hade varit Smash Into Pieces eller Marcus & Martinus. Hade någon av dessa två vunnit på lördag hade jag blivit jättenöjd och gärna sett att Sverige tog sin sjunde seger i Eurovision i maj.


Min topplista

 1. Loreen – ”Tattoo”
 2. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 3. Tone Sekelius – ”Rhythm of My Show”
 4. Theoz – ”Mer av dig”
 5. Panetoz – ”On My Way”
 6. Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods – ”Where You Are (Sávežan)”
 7. Maria Sur – ”Never Give Up”
 8. Mariette – ”One Day”
 9. Kiana – ”Where Did You Go”
 10. Smash Into Pieces – ”Six Feet Under”
 11. Paul Rey – ”Royals”
 12. Marcus & Martinus – ”Air”

Kommentar: Är detta en av de bästa Melodifestival-finalerna vi har framför oss? Det begreppet brukar man mer eller mindre mynta varje nytt år känns det som. Men faktum är att i år är finalen kanske både starkare och bättre än någonsin samt väldigt fartfyllt där 11 av 12 bidrag är uptempo-låtar. Vi har en potentiell Eurovision-vinnare i form av Loreen och så ungdomarnas stora favoriter i Marcus & Martinus som hade kunnat vara en tänkbar vinnare om det inte vore för just Loreen. Det är för mig helt solklart att det kommer bli Loreen som kammar hem den här finalen och får representera Sverige i Liverpool i maj. Något annat scenario kan jag inte se framför mig. Skickar vi henne har vi en rejäl möjlighet att kamma hem vår 7:e ESC-seger.


Min topplista

 1. Loreen – ”Tattoo”
 2. Smash Into Pieces – ”Six Feet Under”
 3. Marcus & Martinus – ”Air”
 4. Maria Sur – ”Never Give Up”
 5. Theoz – ”Mer av dig”
 6. Jon Henrik Fjällgren & Arc North feat. Adam Woods – ”Where You Are (Sávežan)”
 7. Nordman – ”Släpp alla sorger”
 8. Paul Rey – ”Royals”
 9. Tone Sekelius – ”Rhythm of My Show”
 10. Mariette – ”One Day”
 11. Kiana – ”Where Did You Go”
 12. Panetoz – ”On My Way”

Kommentar: Asch, förutom topplaceringarna anser jag att vi har en härlig, stark och stabil final i år och vill egentligen inte nämna några i lista annat än trist utanför-pallen-placering. Marcus & Martinus levererar med en låt som jag verkligen känner i kroppen, jag fullkomligt älskar ”Air”. Samma känsla hade jag när Molly Sandén tävlade med låten ”Youniverse” 2016. Däremot går jag lös med smygrockaren i mig när Smash into pieces river av sin ”Six feet under” och jag kan inget annat än tro på en hög placering med dessa pojkar. Men, efter att ha fått uppleva numret live och närainpå kan jag inte nog betona hur magisk jag anser att Loreen är med sitt nummer när hon framför ”Tattoo”. Varenda fjun ställer sig på kroppen och det känns som att hennes andetag fyller hela min själ med välbehag när hennes röst träffar öronen. Hon är the one and only och tar hon inte hem pucklan även i Liverpool blir jag nästintill förvånad. Ja, det är lite att ta ut det i förskott, men jag tror verkligen starkt på att det är det bidrag som slår alla andra med hästlängder i år.

 


2 kommentarer

 1. Denis skriver:

  Hoppas också på Loreen. Och det lutar ju åt henne..
  Men min ångest triggas och säger att folket sviker. Kanske glömmer dom bort att rösta på henne. Kanske läser folk för mycket artiklar om att det är stulna låtar. Så helt lugn är jag inte..
  Men tror ändå på det!

 2. Denis skriver:

  Hoppas också på Loreen! Fast med publiken vet man inte hur dom röstar. Kanske tycker dom det är svårt. Kanske glömmer dom bort att rösta eller så läser dom för många artiklar om att det är plagiat…


 

Kommentera