Mariette: ”Jag kan känna något slags härligt lugn den här gången”

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

MELODIFESTIVALEN 2023 – INTERVJU. Inför helgens deltävling i Malmö intervjuar vi artisterna som tävlar. I denna del handlar det om Mariette som deltar i tävlingen för femte gången.

 

Mariette skulle komma att TV-debutera i TV4-programmet Sikta mot stjärnorna 1999 men det är nog från Idol 2009 som hon är mest känd från – utöver att hon då har tävlat fyra gånger i Melodifestivalen: 2015 med Don’t Stop Believing (3:a i final), 2017 med A Million Years (4:a i final), 2018 med For You (5:a i final) och 2020 med Shout It Out (10:a i final). Nu väntar alltså en femte gång i tävlingen, något hon ser mycket fram emot även om det är lite nervöst.

– Det är samma långa förberedelser och allt man har kämpat för med de tre minuterna och det är skarpt läge i live-TV så det är absolut lika nervöst som det har varit de andra gångerna. Men jag kan känna något slags härligt lugn den här gången och det vet jag inte om det beror på att jag har varit med några gånger eller känner stödet från familj och vänner och mina barn, säger Mariette.

 

Har flyttat till västkusten

Efter att hon senast deltog i Melodifestivalen år 2020 blev det coronapandemi och restriktioner. Kanske inte lika allvarliga lockdowns i Sverige som i många andra länder, däremot blev det svårare att bedriva kulturevenemang med publik på plats. Under de år som gått sedan senaste medverkan har Mariette också valt att i alla fall delvis flytta från Stockholm tillbaka till västkusten där hon är uppväxt. Hon har också gift sig och blivit mamma. Att hon har flyttat känner hon ett lugn kring även om storstadslivet också finns där.

– Det är skönt att få känna lugnet och komma hem till bygden, berättar Mariette.

 

Skrev ihop sitt Mello-bidrag utifrån ett utkast

Nu är det alltså dags för Mariette att tävla i Melodifestivalen och låten hon framför har hon skapat ihop med de två rutinerade låtskrivarna Jimmy Jansson och Thomas G:son. Hon berättar för oss att det var de två som kom med idén till bidraget ”One Day” som då bara var i ett utkast som trion tillsammans satte ihop till ett bidrag. Processen var hyfsad kort och som Mariette själv beskriver det:

– Det var något som bara kändes självklart.

 

Mariette tävlar i en deltävling med många intressanta namn, inte minst mot Loreen som ju faktiskt har vunnit Melodifestivalen och Eurovision. På frågan om hur hon ser på konkurrensen svarar hon att det är stentufft.

– Jag har bara fått smyglyssna på några låtar under repetitionerna och det är starka bidrag. Det blir väldigt spännande, säger Mariette.

 

Om vi bortser från din egen låt, har du någon annan favorit i startfältet av de som har tävlat?

– Jag tyckte mycket om Paul Rey och Panetoz gjorde mig mycket glad, säger Mariette.

 

Har du någon personlig favorit av dina egna tidigare låtar?

– Alla har sin speciella plats men jag återkommer till ”A Million Years” 2017, den sticker ut lite extra med någon slags tillsammans-känsla och det var något varmt och kärleksfullt i den gruppen. Det var en himla fin resa, säger Mariette.

 

Skulle känna sig stolt i Liverpool

Melodifestivalen är en musiktävling där vinsten är en plats i Eurovision som representant för Sverige. I år är det Liverpool som festen hålls i och om det skulle bli Mariette som får den platsen skulle hon känna en enorm tacksamhet. Hon vidarutvecklar resonemanget med att man måste våga föra tanken till drömmarna och målen för att annars känns de ännu längre bort.

– Om du inte tänker att ’du ska dit’ så känns verkligheten långt ifrån. Någonstans tänker jag att det finns i en känsla att det skulle såklart vara helt fantastiskt, men jag skulle också känna väldigt mycket tacksamhet för att bara nu och vara med i Mello att jag får vara med igen är härligt och så mycket kärlek som jag får och vill ge. Så jag skulle känna mig stolt, berättar Mariette.

 

Med det sagt vill vi passa på att önska Mariette stort lycka till i årets Melodifestival. Om du vill följa hennes resa så gå in på hennes sociala medier, bland annat via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 


 

Kommentera