Schlagermagisterns analys inför semi 1, Eurovision 2023

EUROVISION 2023 – SEMI 1. Imorgon tisdag (9:e maj) är det dags för avgörande i semifinal 1 i Liverpool och inför det har vår Schlagermagister Adrian analyserat startfältet utifrån olika perspektiv. Vilka bidrag är mest troliga att ta sig till final om man sammanställer t.ex. nuvarande odds, tidigare ESC-historik och startnummerfakta?

 

Då var det äntligen dags för årets mest efterlängtade vecka: Eurovisionveckan! I år brakar ju kalaset loss ifrån Liverpool i Storbritannien, och det är ju kanske inte helt utan orsak som man undrar om vi får se lite Beatlesrelaterat på Eurovision-scenen i år? I alla fall som pausunderhållning kan man ju tänka sig! Årets startfält består dock enbart av 37 länder, vilket är det lägsta antalet deltagande länder sedan 2014 års upplaga. Ukraina vann ju förra årets tävling, men arrangerar inte i år vilket annars är vinnarlandets ära att göra. Detta beror, som ni säkert vet, på det pågående kriget i landet. Ukraina kommer dock att delta och är direktkvalificerade till finalen.

Den första semifinalen är dock den utan tvekan mest den mest favorittyngda, och förutom de tävlande länderna kommer även Italien, Tyskland och Frankrike få rösta i den. Nytt för i år är även att tittare från “övriga världen” får rösta, vilket de gör i en egen tittarröstningsgrupp som avger sina egna poäng under kvällen.

 

Oddsen

Oddsen är förmodligen den indikatorn som är bäst på att säga något om resultatet i ESC, även om de inte på något sätt är helt tillförlitliga. Anledningen är att spelbolagen sätter oddsen dels efter hur deras kunder själva har satsat sina pengar och dels efter egna professionella analyser av låtarna. Detta gör att oddsen återspeglar vilka låtar som flest har satsat pengar på att vinna, men också vad spelbolagen själva tror.

I semifinalerna brukar de dock vara hyfsat säkra och träffar som regel in 8 av de 10 kvalificerande bidragen, vilket också blev facit för förra årets första semifinal! Den inbördes ordningen är ganska oviktigt här, för vi som tittare kommer inte veta hur semifinalbidragen placerade sig internt förrän efter finalen. Men det är värt att känna till, att de bidrag som ligger i topp-5 på oddslistan i princip aldrig missar finalen.

 

Så här skulle resultatet bli i semifinal 1 bli ifall oddsen styrde

Odds från Eurovisionworld.com den 7 maj 2023 (de kan ha förändrats sedan dess)

 • 1. Finland (96 %)
 • 2. Norge (96 %)
 • 3. Sverige (96 %)
 • 4. Israel (95 %)
 • 5. Tjeckien (91 %)
 • 6. Moldavien (91 %)
 • 7. Serbien (78 %)
 • 8.Schweiz (71 %)
 • 9. Kroatien (67 %)
 • 10. Portugal (66 %)

 • 11. Nederländerna (60 %)
 • 12. Malta (33 %)
 • 13. Lettland (24 %)
 • 14. Irland (20 %)
 • 15. Azerbajdzjan (17 %)

 

Kommentar kring oddsen

Det är idel nordiskt i toppen här, vilket inte är så konstigt. Finland, Sverige och Norge tillhör just nu toppkandidaterna till vinsten i årets Eurovision tillsammans med Frankrike, Ukraina och Spanien. Det är med andra ord inte konstigt att dessa nordiska bidrag är mest tippade att gå vidare till finalen. Även Israel och Tjeckien tippas sluta mycket högt i årets tävling, och med finalchanser på över 90% så känns de mycket givna i finalen. Intressant nog slår sig även Moldavien upp på finalchans på 91%, vilket innebär att 6 bidrag har mer än 90% chans att nå finalen! Detta är mycket ovanligt och tyder på att det går en mycket skarp kvalitetsgräns mellan dessa bidrag och resten av startfältet.

De som inte lyckas nå riktigt lika högt är Serbien, Schweiz, Kroatien och Portugal. Dessa tippas ju just nu att nå final, men skulle också kunna slås ut av utmanarna under strecket. Samtliga dessa bidrag är ju lite annorlunda – med excentriska och karismatiska artister och scennummer. Under strecket ser vi framförallt Nederländerna som en stark utmanare, med 60% finalchans, innan vi gör ett stort hopp ned till Malta på 33% och Lettland, Irland och Azerbajdzjan på under 25% finalchans. Gemensamt för alla dessa är att de är pojkband – men har annars väldigt lite gemensamt. Eftersom de rent musikaliskt är mycket spretiga är det såklart svårt att tippa om de faktiskt skulle kunna slå sig in i finalen. Förra året lyckades Island nå finalen trots att de var tippade att sluta i bottenträsket av semifinal 1. Chansen är alltså inte borta för någon av länderna här!

 

Startpositionerna

En faktor som de flesta tv-tittare inte brukar vara medvetna om, men som alla schlagernördar har järnkoll på, är hur startordningen påverkar ett bidrags chans att vinna. Det är t.ex. ett välkänt faktum att bidrag från startposition 2 i ESC-finalen aldrig lyckats vinna! Däremot har en abnormt stor del av Eurovision-vinnarna genom åren startat bland de fem sista bidragen i startfältet – vilket visar att startpositionerna har betydelse. Så är det även i semifinalerna! Nu är startpositionerna inte totalt avgörande för exakt vilka som går vidare, tvärtom är den statistiska effekten enbart 5 procent. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna.

Om man tittar på hur effekten faktiskt ser ut märker vi att ju senare ett bidrag startar, desto större chans har man att gå vidare. Detta kallas inom psykologin för ”The Recency Effect” d.v.s. man att man tenderar att minnas den information som man hörde senast – t.ex. är det lättare att minnas slutet av en film eller en bok än det är att minnas mitten. Samma sak gäller i Eurovision, där de sista låtarna ligger mer tillgängliga i minnet när man ska rösta, än de som var i början. Just därför är det lättare för bidragen på andra halvan av startfältet att kvalificera sig till finalen, än för de som uppträder i första halvan.

 

Vad händer nu om vi kikar på hur resultatet hade sett ut om det enbart hade påverkats av startpositionerna?

 • 1. Nederländerna: startnummer 14
 • Chans att gå vidare: 70 %

 • 2. Finland: startnummer 15
 • Chans att gå vidare: 70 %

 • 3. Irland: startnummer 6
 • Chans att gå vidare: 65 %

 • 4. Kroatien: startnummer 7
 • Chans att gå vidare: 65 %

 • 5.Schweiz: startnummer 8
 • Chans att gå vidare: 65 %

 • 6. Azerbajdzjan: startnummer 12
 • Chans att gå vidare: 65 %

 • 7. Tjeckien: startnummer 13
 • Chans att gå vidare: 60 %

 • 8.Portugal: startnummer 5
 • Chans att gå vidare: 55 %

 • 9. Israel: startnummer 9
 • Chans att gå vidare: 55 %

 • 10. Moldavien: startnummer 10
 • Chans att gå vidare: 55 %

 • 11. Norge: startnummer 1
 • Chans att gå vidare: 50 %

 • 12. Malta: startnummer 2
 • Chans att gå vidare: 40 %

 • 13. Lettland: startnummer 4
 • Chans att gå vidare: 40 %

 • 14. Serbien: startnummer 3
 • Chans att gå vidare: 40 %

 • 15. Sverige: startnummer 11
 • Chans att gå vidare: 35 %

 

Kommentar till röstningshistoriken

Vi kan ju inledningsvis konstatera att Nederländerna har dragit vinstlotten här. Som näst sista bidrag så kan de säkert få fördel i röstningen och besegra sina odds för att ta sig till finalen. Finland fick ju också oerhört bra placering och känns helt givna i finalen nu. Även Irland och Azerbajdzjan ser ut att kunna besegra sina dåliga odds, då de har fått riktigt bra startpositioner. Emellertid ser det ju mycket illa ut för Sverige – position 11 har en rätt svag position på andra halvan men ändå nära “mittenträsket”. Det kan såklart försvåra för Sverige, men vi bör såklart ta denna statistik med en nypa salt.

 

Röstningshistoria

Trots att samma regler gäller alla länder, så har vissa länder lite lättare att ta sig till finalen än vad andra har. Generellt går det att förklara dessa skillnader med två faktorer, dels att många länder har ”kompisländer” som de alltid får höga poäng av i tittaromröstningen (oftast grannländer eller länder med en stor diaspora från landet), dels att vissa länder är helt enkelt är bättre på att producera bra musik. Det vill säga länder där det finns fler artister, låtskrivare och produktionsbolag än hos övriga länder, och där dessutom Eurovision lockar dessa musikproducenter att delta. Tittar vi på vilka länder som oftast lyckas ta sig till ESC-finalen, så är det oftast länder som både har gott om ”kompis-länder” men också en stark musikproduktion – inhemsk eller inlånad.

 

Hur hade resultatlistan sett ut om enbart kvalificeringshistoriken avgjorde?

 • 1. Sverige (94 %)
 • 2. Azerbajdzjan (93 %)
 • 3. Norge (83 %)
 • 4. Serbien (78 %)
 • 5. Moldavien (70 %)
 • 6. Israel (61 %)
 • 7. Malta (55 %)
 • 8. Finland (55 %)
 • 9. Nederländerna (50 %)
 • 10. Kroatien (43 %)

 • 11. Irland (43 %)
 • 12. Portugal (43 %)
 • 13. Tjeckien (40 %)
 • 14.Schweiz (39 %)
 • 15. Lettland (33 %)

 

Kommentar

Vi har två superländer i denna semifinal: Sverige och Azerbajdzjan. Dessa två länder har bara missat kvalificering en gång var, för Sveriges del var det 2010 med Anna Bergendahl och för Azerbajdzjan var det 2018 med Aisel. Utöver dessa länder så finns det flera länder som de senaste åren lyckats nå final flera år i streck: Nederländerna har nått alla finaler sedan 2016, Norge sedan 2017, Serbien sedan 2018, och Schweiz sedan 2019. I övrigt så är det många länder i denna semifinal som kan vara mycket ojämna – bl.a. Israel, Malta, Finland och Moldavien som på sistone tenderat att nå finalen ungefär vart annat år.

Det finns dock ett antal länder här som det gått mycket dåligt för de senaste åren. Lettland har inte varit i final sedan 2016, Kroatien sedan 2017, och Irland sedan 2018. Detta är länder som såklart hoppas väldigt hårt på att få nå finalen i år.

 

Slutkommentar

Av de indikatorer som vi tagit del av här, så kan vi se att det finns bara 3 länder som tippas sluta i topp-10 enligt alla listor:

 • Israel
 • Finland
 • Kroatien

 

Detta är länder som både har bra odds, hyfsad startposition och som historiskt har haft relativt lätt att nå finalen. Av dessa länder är det bara Finland och Israel som är mer än 90% säkra att gå vidare enligt oddsen, medan Kroatien balanserar på strecket. Denna statistik kommer sannolikt att glädja Kroatien, som ju haft mycket svårt att nå finalen de senaste 5 åren.

Utöver dessa fem, så kan vi plocka ut ytterligare nio länder som iallafall tippas nå topp-10 i 2 av 3 listor:

 • Sverige
 • Norge
 • Serbien
 • Tjeckien
 • Moldavien
 • Schweiz
 • Portugal
 • Azerbajdzjan
 • Nederländerna

 

Kommentar

Det är intressant att listorna pekar ut totalt 12 bidrag – trots att endast 10 kan gå vidare. Två länder måste alltså försvinna! Om vi kikar på de länder som når topp 10 i 2 av 3 listor ser vi att oddslistan håller med – i alla fall UTOM med just två länder: Azerbajdzjan och Nederländerna. Dessa två länder har mycket goda startpositioner och har väldigt stark kvalificeringshistorik. Nederländerna har lyckats nå final varje år sedan 2016 och ligger dessutom på 11:e plats i oddsen i denna semifinal. Deras startposition kvalificerar sig dessutom till final i 70% av fallen – vilket gör att dem till en mycket stark utmanare att sno åt sig en finalplats. Azerbajdzjan tippas mycket lägre i oddsen – och skulle de stämma så gör landet sitt sämsta Eurovision någonsin. De har slutat som sämst 11:a i semifinalen (2018). Samtidigt ser vi att de har en stark startposition och många års framgång i tävlingen på sistone. Frågan är om de kan utmana exempelvis Portugal eller Schweiz som ligger nära odds-strecket och har mycket svajig kvalificeringshistorik? Det återstår att se.

Samtidigt saknar vi ju Lettland, Irland och Malta på denna lista, länder som inte tippas gå vidare enligt oddsen och som antingen fått dåliga startpositioner eller har haft mycket svårt att nå final på sistone. I Lettlands fall så ligger man utanför topp-10 i samtliga listor. Det är lätt att dra slutsatsen att dessa länder kommer att ha oerhört svårt att nå finalen – och att en kvalificering vore en oerhörd skräll.

 


 

Kommentera