Axel Schylström: ”Jag vill att min musik ska säga något och att det ska vara tydligt att det säger någonting”

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

MELODIFESTIVALEN 2023 – INTERVJU. Inför helgens deltävling i Malmö intervjuar vi artisterna som tävlar. I denna del handlar det om artisten Axel Schylström som tävlar både som låtskrivare för Theoz och som artist med låten ”Gorgeous”.

 

Axel Schylström föddes den 24:e februari 1993. Han slog igenom som artist i Idol 2015 där han tog sig från audition till kvalprogram och veckofinaler där det sedan blev en fjärdeplats. 2017 deltog han i Melodifestivalen med När ingen ser som tog honom till Andra chansen där han åkte ut mot Lisa Ajax och därefter har vi bara sett Axel Schylström som låtskrivare till Theoz (både ifjol och i år), fram till nu då han gör comeback med sin egen låt som han har skapat ihop med Herman Gardarfve, Jonas Thander och Malin Halvardsson.

– Det känns väldigt bra. Det känns såklart lite annorlunda från senast men det är bra att ha dels en gång när jag har deltagit själv men också ett par låtskrivargånger, berättar Axel.

 

Har blivit pappa

Sedan han senast tävlade har han blivit pappa något som också ger nya perspektiv på tillvaron i ett sådant här sammanhang, vilket Axel också instämmer i.

– Jag tror det är många sätt som det här skiljer sig från senast, för då var jag ny i min karriär och det var viktigt för mig att gå långt i tävlingen och så, men den här gången är det mer att jag är med med ett budskap och jag vill verkligen framföra det och försöka vara mindre resultatorienterad även om det såklart är kul att gå vidare. Det har blivit lite så i mitt liv att när man får ett barn blir allt lite mer utzoomat och det är ganska bra när man jobbar med sig själv och sitt varumärke för när man får barn zoomar man ut och ser saker som är viktigare än mig och karriär, säger Axel.

 

Byter genre från sist

När Axel var med 2017 tävlade han med en upptempolåt på svensk, men när han är med nu den här gången i Melodifestivalen tävlar han med en ballad. Genrebytet beskriver han som att han är en annan artist än när han var med 2017.

– Det är inte jättekonstigt att låtarna skiljer sig jättemycket åt och jag har gillat på senaste att göra ganska avskalade låtar som framförallt har ett budskap, för jag vill att min musik ska säga något och att det ska vara tydligt att det säger någonting. Så det föll sig ganska naturligt att skriva en sådan här låt att det skulle vara något som är på det här viset med fokus på tema och budskap, säger Axel.

 

Har skrivit många låtar till Theoz

Som tidigare nämnt arbetar Axel också som låtskrivare och i Melodifestivalen har han varit med och gjort två låtar åt Theoz: ”Som du vill” som tog sig till final i fjolårets Melodifestival och ”Mer av dig” som han har kvalat vidare till semifinalen med (om det blir finaltävlan avgörs först den 4:e mars). Samarbetet beskriver Axel som positivt och roligt, inte minst för att Theoz själv är en proffsig artist som alltid har levererat. Fram till nu har det blivit minst tio låtar.

– Han är väldigt proffsig och man behöver aldrig vara orolig för att han inte ska leverera saker. Men det är såklart ett helt annat sätt att tänka på när man gör musik för det är en annan genre och typ av artist men det handlar om att paketera det rätt och i hans fall har jag varit med och satt soundet för honom så det faller ganska naturligt för mig att skriva sådana låtar, jag kommer lite från den genren själv. När jag började höll jag på mycket med musik som lät lite åt det hållet och känner att jag är ganska bra på att skriva sådan musik, berättar Axel.

 

Hur skulle det kännas om du skulle ställas mot dig själv (Theoz låt, reds.anm.) i Melodifestivalen?

– Jag ser det inte som att jag ställs mot mig själv, jag försöker inte tänka så mycket på resultat. Sedan tror jag också att med tanke på min låt och Theoz låt är så pass olika så handlar allt om tycke och smak och det är svårt att påverka det med sin prestation, säger Axel.

– Det handlar om vad Sverige tycker och med det sagt så är jag väldigt så här att om jag känner att jag gör bra ifrån mig och numret ser jättebra ut och jag fortfarande kommer sist och åker ut med huvudet före kommer jag ändå vara nöjd. Mer än så kan man inte påverka, tillägger han.

 

Har planerat in en turné

Det är inte bara i Sverige som Melodifestivalen är stort utan det är även i andra länder som musiken når ut till. Att kunna nå ut till många är något som Axel ser som positivt.

– Jag skulle säga att det är därför jag är med i Melodifestivalen, för det öppnar dörrar till publik som jag kanske inte har annars och därav beslutet att jag har sjungit mycket på svenska tidigare att nu sjunga på engelska för att kunna öppna ännu fler dörrar och nå ännu fler, säger Axel.

 

Hur skulle det då kännas för dig om det blir du som får tävla för Sverige i årets Eurovision?

– Så långt har jag inte tänkt, men det är klart att det hade varit häftigt, säger Axel.

 

Vad väntar annars efter Melodifestivalen?

– Det är turné, jag kommer att åka ut på en turné redan i mars och besöker 10-15 städer med en föreställning som vi också körde i höstas. Den ska vi ut med i vår och sedan i sommar ska jag ut och spela lite och sätta mig i studion och i höst ska jag vara pappaledig, berättar Axel.

 

Med det sagt vill vi önska Axel Schylström stort lycka till i Melodifestivalen 2023. Om du vill följa hans musikaliska resa så besök gärna hans officiella Facebooksida och Instagramkonto.

 


 

Kommentera