Startfältet till Danmarks Dansk MGP 2023 är presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den 11:e februari väljer Danmark artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023 och med ett par veckor kvar till det är finaldags har Danmarks Radio (DR) presenterat vilka artister och låtar som ska tävla.

För kännedom har även samtliga studioversioner släppts i samband med att startfältet meddelades varför det redan nu går att börja lyssna in sig på startfältets åtta tävlande!

 

Startfältet

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist.


Eyjaa – I Was Gonna Marry Him
Låtskrivare: Maria Broberg, Rasmus Olsen, Thomas Buttenschøn


Frederik Leopold – Stuck On You
Låtskrivare: Frederik Jyll, Lasse Lindorff


Maia-Maia – Beautiful Bullshit
Låtskrivare: Joy Deb, Maja Barløse, Niclas Lundin


Mariyah LeBerg – Human
Låtskrivare: Lars Pedersen (Cheif 1), Mariyah LeBerg, Nermin Harambasic


Micky Skeel – Glansbillede
Låtskrivare: Martin Bjelke, Micky Skeel Hansen


Nicklas Sonne – Freedom
Låtskrivare: Nicklas Sonne


Reiley – Breaking My Heart
Låtskrivare: Bård Mathias Bonsaksen, Sivert Hjeltnes Hagtvet, Hilda Stenmalm


Søren Torpegaard Lund – Lige her
Låtskrivare: Lasse Storm Olsen, Martin Skriver, Steven McClintock, Søren Torpegaard Lund, Tim Schou

 

Återkommande artister och låtskrivare

I startfältet hittar vi inte en enda återkommande artist från tidigare Dansk MGP-upplagor, däremot finns två musiker som är aktiva i musikband med som nu tävlar som soloartister. I det här fallet gäller det Nicklas Sonne (från banden Evil Masquerade och Defecto) och Micky Skeel Hansen (som är känd från bandet PULS). Här ska inflikas att Mickey har tidigare varit med på upphovet bakom en tävlingslåt i en Dansk MGP-upplaga förut. Den gången gällde det låten Suitcase som Anne Gadegaard framförde i 2015 års tävling och som hamnade på andra plats i uttagningen.

Bland låtskrivarna finns det däremot en rad kända namn på upphovet, inte minst några svenska låtskrivare (Maria Broberg, Martin Bjelke, Joy Deb och Niclas Lundin). Vi hittar också några tidigare Dansk MGP-artister på upphovssidan som Tim Schou (som vann Dansk MGP 2011 med gruppen A Friend In London), Thomas Buttenschøn (som tävlade med Cheif 1 i Dansk MGP 2021) och Martin Skriver (som vann Dansk MGP 2016 tillsammans med gruppen Lighthouse X). Dessutom har välkända låtskrivaren Cheif 1 fått med ett bidrag i startfältet. Han har tidigare vunnit Dansk MGP fyra gånger bland annat ifjol då gruppen Reddi vann!

 

Tävlingsupplägg

Sedan tidigare nämnt kommer årets final i Dansk MGP att äga rum lördagen den 11:e februari. Skådeplatsen för detta är i år staden Næstved som ligger i södra Sjælland (cirka 8,8 mil från Köpenhamn) med duon Tina Müller och Heino Hansen som programledare.

Vinnaren röstas fram genom en kombination av juryröster och tittarröster. I likhet med ifjol kommer tittarna att kunna rösta via SMS och en Grand Prix-app.

 


 

Kommentera