Melodifestivalen 2023: Artisterna i deltävling 3

MELODIFESTIVALEN 2023. Nu på lördag (18:e februari) avgörs den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2023. Inför sändningen kommer vi att uppdatera dig kontinuerligt om allt som händer och först ut är presentationer om respektive artist i startfältet – enligt startordning.

 

01. Paul Rey – ”Royals”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Paul Rey är artisten och låtskrivaren som två gånger tävlat i Melodifestivalen och bägge gångerna gått till final via Andra chansen. Första gången var år 2020 med Talking In My Sleep och därefter 2021 med The Missing Piece. Men han har också en internationell karriär där han har arbetat med artister som Snoop Dogg och Nico & Vinz. Ifjol var han också med och skrev I Can’t Get Enough som Cazzi Opeia framförde.

Den här gången är Paul Rey med i tävlingen för fjärde året i följd varav den tredje som artist på scenen. Bidraget han tävlar med heter ”Royals” och den har han gjort tillsammans med Dino Medanhodzic, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt och Liamoo.

Följ gärna Paul Rey i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 

 

02. Casanovas – ”Så kommer känslorna tillbaka”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Dansbandet Casanovas bildades i Vadstena år 1989 och de har varit aktiva som grupp sedan dess. Bandet utgörs av idag av sångaren och gitarristen (och grundaren) Jimmy Lindberg, keyboardisten Henrik Sethsson, basisten Stefan Ryding, gitarristen Victor ”Harry” Lindberg och trummisen Simon Bondesson. Genom åren har medlemmar kommit och gått och av originalmedlemmarna är det bara Jimmy Lindberg som är kvar idag.

Casanovas har givit ut en rad album, inte mindre än 11 stycken, och därtill en stor mängd singlar, samt självklart spelat på många olika ställen genom åren. De har även haft en rad melodier på Svensktoppen men den här gången är det första gången som de tävlar i Melodifestivalen. Dock har ju Henrik Sethsson en gång i tiden skrivit en vinnarlåt (Friends’ ”Lyssna till ditt hjärta” från 2001) och därtill haft med ytterligare fem låtar i tävlingen åren 2001, 2002, 2004, 2006 och 2011.

Gruppens tävlingsbidrag i årets startfält heter ”Så kommer känslorna tillbaka” och är gjord av Henrik Sethsson och Mikael Karlsson.

Följ gärna Casanovas i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 

 

03. Melanie Wehbe – ”For the Show”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Melanie Wehbe föddes den 2:a december 1991 i Västerås. Hon är mest känd som låtskrivare där hon har skrivit en rad hits åt andra artister, vilket bland annat inkluderar en Melodifestivalvinnarlåt och Dansk MGP-vinnarlåt bland många hits. Hon har också samarbetat med låtskrivarna Herman Gardarfve och Patrik Jean där de har tagit fram bidrag till både sig själva och andra.

Ifjol släppte Melanie sin debut-EP Bloom och hon har även släppt en rad andra egna singlar. I år tävlar hon också i Melodifestivalen som både artist och låtskrivare – artist till sitt eget bidrag ”For The Show” (som hon har gjort med David Lindgren Zacharias och Herman Gardarfve) samt som låtskrivare bakom Wiktorias ”All My Life (Where Have You Been)”.

Följ gärna Melanie Wehbe i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 

 

04. Nordman – ”Släpp alla sorger”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Gruppen Nordman bildades i början av 1990-talet och utgörs av sångaren Håkan Hemlin och nyckelharpaspelaren Mats Wester. De har såklart också med sig andra musiker på scenen men det är de två som är frontpersonerna. Många av deras låtar har också gjorts i samarbete med Py Bäckman.

Sedan de slog igenom med Förlist och även Vandraren har de släppt otal album och singlar även om det av olika skäl varit uppehåll mellan några av dessa släpp. Senaste albumet släpptes 2019.

Nordman har även varit med två gånger i Melodifestivalen: 2005 med Ödet var min väg och 2008 med I lågornas sken, bägge gångerna tog de sig till final. Den här gången deltar de med låten ”Släpp alla sorger” som är gjord av Jimmy Jansson och Thomas G:son.

Följ gärna Nordman i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 

 

05. Laurell – ”Sober”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Den 43-åriga kanadensiska sångerskan och låtskrivaren Laurell Barker, som numera är bosatt i Malmö, debuterar i år som artist i Melodifestivalen, men hon är långt ifrån debutant i sammanhanget. Bland annat har hon flera tidigare Melodifestival- och Eurovision-låtar på sitt CV utöver att hon har skapat musik till en mängd andra artister runt om i världen.

2017 var första gången hon skrev för Eurovision och året därpå lyckades hon få med ett bidrag i Schweiz’ uttagning (Zibbz’ Stones) som vann och fick tävla. Året därpå hade hon gjort ESC-låtarna för både Schweiz, Storbritannien och Tyskland varav en hamnade i toppen och resten i botten av finalen. 2020 skulle hon ha haft med ett bidrag för Polen (men Eurovision blev som bekant inställt det året), men 2021 var hon istället med bakom Cyperns bidrag.

Laurell har hittills haft med sju bidrag i tävlingen och med sitt eget bidrag inklusive att hon också är med bakom Maria Surs ”Never Give Up” har hon således fått med nio bidrag sedan 2018! Sitt eget bidrag i år heter ”Sober” och den låten har hon gjort tillsammans med Anderz Wrethov, Andreas Stone Johansson och Thomas Stengaard .

Följ gärna Laurell i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 

 

06. Ida-Lova – ”Låt hela stan se på”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

18-åriga Ida-Lova Lind, här mer känd under sitt förnamn, föddes i augusti 2004 in i familjen Meltzer-Lind, alltså komikern Christine Meltzer (tidigare bland annat Melodifestivalprogramledare och ESC-kommentator) och Niclas Lind. 2017 framförde hon en cover på Kents Utan dina andetag på en gala och det ledde sedan till att hon fick skivkontrakt och har gett ut en rad singlar och hittills en EP.

I år debuterar hon även på Melodifestivalscenen med bidraget ” Låt hela stan se på” som hon har gjort tillsammans med Andreas ”Giri” Lindbergh, Joy Deb och Linnea Deb.

Följ gärna Ida-Lova i sociala medier via hennes officiella Instagramkonto.

 

 

07. Marcus & Martinus – ”Air”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Den idag snart 21-åriga norska tvillingduon Marcus & Martinus (Marcus och Martinus Gunnarsen från Trofors i Norge, födda 21 februari 2002) har varit mycket populära sedan de slog igenom som tioåringar i Norsk MGP junior. Sedan dess har de haft hits efter hits, sålt ut turnéer över hela Europa och uppträtt i en rad olika sammanhang. Deras största hits är låten Elektrisk men de har såklart också andra hits på sina CV:n.

Ifjol vann de svenska Masked Singers och sedan dess har de sin bas i Sverige. Nu ska de också tävla i Melodifestivalen med bidraget ”Air” som de har skapat tillsammans med Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb och Linnea Deb

Följ gärna Marcus & Martinus i sociala medier via den officiella Facebooksidan och Instagramkontot.

 


 

Kommentera