Lyssna på Österrikes tävlingsbidrag i Eurovision 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Precis innan januari övergick till februari i år meddelade österrikiska TV-bolaget ORF att de ska skicka duon Teya & Salena till årets Eurovision Song Contest. Nu har deras tävlingsbidrag ”Who the Hell Is Edgar?” släppts officiellt.

Se den officiella musikvideon nedan:

 

Vilka är Teya & Salena?

Teya, artistnamn för Thea Devy, är 22 år och kommer från Wien (Österrikes huvudstad). Hon har hållit på med musiken sedan ungefär ett decennium tillbaka och har bland annat medverkat i musikaler. Hon inledde dock karriären som saxofonist i en jazzorkester. Sedan ett par år tillbaka har hon också skrivit egna låtar (lyssna gärna på hennes musik här) och har medverkat på olika s.k. songwriting camps (där låtskrivare från olika länder möts för att skapa musik ihop). Teya tävlade också i Serbiens ESC-uttagning 2020 med låten Sudnji dan där hon slutade på en tiondeplats i den nationella finalen.

Salena, artistnamn för Selina-Maria Edbauer, är 24 år och kommer från Styria i Österrike. Hon har hållit på med musiken sedan barnsben och spelar också gitarr utöver sången. Hon har uppträtt på en mängd olika scener både lokalt och i andra TV-sammanhang såsom tidigare nämnda Starmania men även i den tyska versionen av The Voice. Hon har tidigare försökt tävla för Österrike i Eurovision.

 

Duon möttes för två år sedan när de båda deltog i det österrikiska TV-programmet Starmania 21 där de blev bästa vänner och nu kommer de att få representera Österrike tillsammans i Eurovision 2023 i Liverpool! Deras låt i tävlingen heter ”Who the Hell Is Edgar?”.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Under många år har österrikisk TV valt internt till Eurovision Song Contest och varje år sedan 2017 har metoden varit standard. Så blev det även den här gången, även om vi nu fick reda på i förväg att det skulle komma att handla om en stegvis process. Den inleddes med att producenterna Eberhard Forcher och Lukas Hillebrand castade fram ett 15-tal artister vilka i sin tur fick göra inspelade liveframträdanden. Enligt uppgifter genomfördes inspelningarna under sista helgen i oktober 2022.

Inspelningarna skickade sedan vidare till en tillsatt jury som – i deras tycke – fick rösta fram de bästa akterna. Juryn skulle utgöras av såväl österrikiska som internationella Eurovision-experter och dessutom bjöds ett antal Eurovision-fanklubbar in att tycka till. Det här sättet liknar lite grannlandet Schweiz urvalsmetod med att ha jury och panel på plats (även om det inte riktigt var exakt samma metod).

När juryn sedan hade gjort sitt val gick urvalet tillbaka till en tillsatt grupp inom ORF som i sin tur valde ut den artist och låt som de anser har bäst chans att lyckas i årets tävling. Deras artistval offentliggjordes den 31:a januari medan själva tävlingsbidraget blev offentligt först den 8:e mars.

 


 

Kommentera