Sammanfattade Eurovision-nyheter, juni 2023

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i juni 2023.

 

Eurovision 2024

Arbetet med den kommande Eurovision-upplagan anno 2024 är i full gång och detta är vad vi hittills vet om produktionen.

 

Hur går det för värdlandet?

Direkt efter att Loreen hade vunnit Eurovision 2023 med ”Tattoo” gick Sveriges Televisions verkställde direktör Hanna Stjärne ut och bekräftade att arbetet med att ta fram produktionen för 2024 års tävling hade börjat. Enligt uppgifter kommer man att försöka arrangera tävlingen på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Under juni har SVT också presenterat vilka personer som ingår i det så kallade Core Team, alltså som är nyckelpersonerna i produktionen. Teamet kommer att utgöras av Ebba Adielsson som blir exekutiv producent (hon är annars nöjeschef på SVT men kliver tillfälligt av den chefsrollen för att vara helt ansvarig för ESC-produktionen), Christel Tholse Willers som blir chef för kommunikation, press, varumärke och events, Tobias Åberg som blir teknisk produktionschef samt Johan Bernhagen som blir linjeproducent med ansvar för ekonomiska frågor.

Utöver dessa fyra kommer såklart en hel del andra nyckelpersoner att tillkomma inklusive ett antal tjänster som ska tillsättas i olika roller för att kunna hantera Eurovision-produktionen

 

Värdstad, tävlingsform och datum

Flera städer i Sverige har visat intresse för att stå värd för Eurovision 2024, men enligt uppgifter är det Stockholm, Örnsköldsvik, Malmö och Göteborg som också har skickat in ansökningar om själva värdstadsjobbet. Någon gång under sommaren 2023 planerar SVT att meddela vilken stad det blir som får jobbet.

 

Städernas kravprofiler

Tidningen Aftonbladet delgav i en artikel under juni att de hade fått tillgång till ett dokument med en rad olika punkter som visar vilka krav som SVT ställer på den stad som ska bli värd för evenemanget. Det är ganska många krav däribland att arenan ha en tillräcklig stor kapacitet för att kunna ta in ett tusental i publiken, arenan ska kunna erbjuda Green room och andra backstageområden för personal och delegationer. Staden ska även kunna hantera pressområde, ha tillräckligt med hotellrum, ansvara för logistik kring transporter och säkerhet med mera.

Förutom detta nämns också förslag på två datum då tävlingen kan vara aktuell att genomföras. De förslag som det pratas om är att hålla finalen den 11:e eller 18:e maj, vilket i så fall innebär att om två semifinaler kvarstår skulle dessa sändas den 7:e och 9:e maj eller den 14:e och 16:e maj. Vilka datum det sedan blir avgörs troligen när värdstaden presenteras.

 

Preliminär deltagarlista

Här listar vi de länder vars TV-bolag fram till 30:e juni hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2024. Notera att länderna listas i bokstavsordning** och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

 • – Namn efter land innebär att ett artistval är gjort
 • – Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning
 • – Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.

 

 • Cypern – Någon slags publikuttagning
 • Danmark – Planering för publikuttagning pågår
 • Finland – UMK 2024
 • Frankrike
 • Irland – Någon slags publikuttagning (vad det verkar som idag)
 • Island – Söngvakeppnin 2024
 • Israel – Rising Star 2024
 • Luxemburg
 • Malta
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge – Norsk MGP 2024
 • Spanien – Benidorm Fest 2024
 • Sverige – Melodifestivalen 2024
 • Tyskland
 • Österrike – Internval

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2023 eller början av 2024 och först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2024.

** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 

 

Melodifestivalen 2024

Inför nästa års Melodifestival har SVT meddelat en rad förändringar i upplägget, däribland att en femte deltävling införs och att två fler bidrag väljs ut till startfältet. Detta var nyheter som släpptes i slutet av juni.

 

Grundupplägget är kvar men med förändringar

För det första vill vi berätta att grundupplägget med 6 veckors tävlande genom deltävlingar och semifinal inför finalen är kvar. Det är detaljer inom detta som nu justeras, bland annat att antalet tävlingsbidrag ökar från 28 till 30 bidrag, att en femte deltävling införs och att varje deltävling får 6 istället för 7 tävlande. Nytt är också att semifinalen avgörs i samband med att den sista deltävlingen har sänts istället för att bli ett eget program.

Det är första gången sedan 2015 som SVT gör så här pass stora förändringar i upplägget, den gången handlade det om att antalet bidrag sänktes från 32 till 28 och att varje deltävling gick från 8 till 7 tävlande samt att dåvarande Andra chansen skulle generera fyra finalister istället för tidigare två.

 

Hur väljs startfältet ut?

Själva antagningen kommer att pågå digitalt mellan den 25 augusti och 15 september. När den har avslutats kommer först en urvalsjury att lyssna igenom och bedöma låtarna och sedan välja ut 15 bidrag som de gillat mest. Därefter kompletterar SVT:s Melodifestivalredaktion de resterande 15 bidragen. Någon gång senare under hösten beräknas hela startfältet presenteras.

Läs mer om reglerna i denna sammanfattade artikel.

 

Det nya upplägget i detalj

Deltävlingarna

Enligt det besked SVT har gett blir får Melodifestivalen 2024 hela fem deltävlingar med 6 bidrag i varje deltävling. Inom varje deltävling framförs tävlingsbidragen varpå tittarna får rösta vidare två favoriter direkt till final och ytterligare två favoriter som de vill höra igen i semifinalen medan bidragen på femte och sjätte plats åker ut.

När alla fem deltävlingar har avgjorts kommer finalen ha fått tio finalister, men det finns då två platser kvar att fylla ut.

 

Semifinalen

Den femte deltävlingen kommer att förlängas med cirka 30 minuter då SVT vill avgöra semifinalen av Melodifestivalen 2024 redan då. Själva semifinalen kommer att få besök av de tio artister som tittarna röstat vidare som treor och fyror i deltävlingarna men till skillnad från tidigare år (i alla fall mellan 2007 och 2023) kommer ingen av semifinalisterna att få sjunga om sina bidrag. Istället blir det som det var mellan 2002 och 2006, dvs. att SVT spelar upp bandade inslag från deltävlingarna som tittarna får ta ställning till.

En ytterligare nyhet för själva semifinalen är att de tio bidragen tar med sig sina röster från respektive deltävling vilka adderas samman med de nya röster som inkommer under direktsändningen av semifinalen. De två bidrag som efter sammanställningen har fått flest röster går vidare till finalen medan övriga låtar åker ut.

 

Finalen

I finalen kommer 12 bidrag att tävla där publiken tillsammans med internationella jurygrupper röstar fram vinnaren av Melodifestivalen 2024. Den här gången kommer vinnaren att få tävla i Eurovision på hemmaplan i och med att det är Sverige som är arrangörsland för ESC 2024. Det innebär att bidraget ej behöver genomgå eventuella semifinalprogram inför finalen i Eurovsion.

 

 

Övriga nationella uttagningar

Hur ser planerna ut för länderna som har bekräftat deltagande? Några har, precis som SVT, börjat planera inför vilken slags uttagning de tänker anordna nästa år. Det här är vad vi vet just nu om dessa planer.

 

Cypern: Inför Eurovision 2023 slöt cypriotiska TV-bolaget CyBC ett avtal med skivbolaget Panic Records att de skulle välja artist och bidrag internt till 2023 men låta en större talangtävling avgöra valet till 2024. Det har ännu inte följt någon mer information om uttagningen till 2024 mer än att planerna verkar fortgå som de är tänkta.

 

Danmark: Redan inför Eurovision 2023 började DR, enligt egna uppgifter, arbeta med produktionen för Danmarks urval till Eurovision 2024. Det var då något oklart vilken slags uttagning som man planerade för även om mycket tyder på att det blir en fortsättning på något slags publikt urval exempelvis en ny upplaga av Dansk MGP.

 

Finland: Dagen efter Eurovision-finalen i maj gick TV-bolaget Yle ut med information om att de dels tänker tävla i Eurovision 2024, dels att uttagningen UMK fortsätter som uttagningsmetod. En antagning kommer att pågå mellan den 21:a och 24:e augusti i år innan startfältet sedan väljs ut. Om du vill läsa mer om uttagningen har vi samlat information i denna artikel.

 

Frankrike: TV-bolaget France Télévisions bekräftade i början av juni att man avser att tävla i Eurovision 2024. Men det framgår inte hur artist och bidrag ska väljas ut.

 

Irland: Även irländska RTÉ gick ut tidigt under sommaren med att man vill delta i Eurovision 2024 och öppnade antagningen till det som just nu verkar vara planer på en ny nationell final. Hur omfattande den blir är dock oklart mer än att RTÉ ska överväga olika alternativ till tävlingsbidrag. Vill du skicka in bidrag ska du göra det via denna länk.

 

Island: De senaste åren har isländska TV-bolaget RÚV som oftast meddelat Islands fortsatta ESC-deltagande till hösten, men den här gången har man valt att öppna antagningen till nästa års uttagning Söngvakeppnin redan under sommaren. Mer information om uttagningen hittas här.

 

Israel: I juni gick det israeliska TV-bolaget KAN ut och bekräftade att Israel kommer till start till Eurovision 2024. I år valdes artist och bidrag ut internt (där artisten blev presenterad redan förra sommaren), men till nästa år återgår man till att i alla fall välja ut landets artist via den nationella uttagningen Rising Star (eller HaKokhav HaBa som den också heter) som senast användes som ESC-uttagning 2020. Mer info om uttagningen följer under säsongen.

 

Luxemburg: I december förra året publicerade det luxemburgska nationella TV-bolaget RTL en artikel angående ett intressant ESC-besked. Artikeln handlade om att landets premiärminister hade tillsatt en arbetsgrupp för att utreda om det finns en möjlighet för Luxemburg att delta i Eurovision igen efter 30 års frånvaro. Beskedet var det första positiva sedan landet slutade tävla efter Eurovision 1993 och mycket riktigt visade det sig också att det skulle hålla i sig, för i maj kunde RTL via Eurovision.tv tillkännage att de har bestämt sig för att göra comeback. Information gällande själva uttagningsprocessen kommer enligt uppgifter att tillkännages den 3:e juli.

 

Malta: I juni anordnade TV-bolaget PBS på Malta ett s.k. låtskrivarcamp under fyra dagar där ett antal låtskrivare och artister bjöds in för att skapa musik ihop med tonalitet för uttagningen MESC 2024. Enligt uppgifter ska minst ett 20-tal nya låtar ha skapats under dagarna tillsammans med både lokala och internationella låtskrivare men om alla dessa låtar sedan är aktuella för tävlan i MESC 2024 eller ej återstår att se senare under säsongen!

 

Moldavien: TV-bolaget TRM i Moldavien bekräftade i mitten av juni till sajten ESCplus att de vill delta i Eurovision 2024. Vanligtvis brukar landet vara ett av de sista länderna som meddelar sitt fortsatta deltagande (så har varit fallet flera gånger tidigare) men denna gång går de ut med sin bekräftelse under tidiga sommaren. Hur artist och bidrag ska utses är däremot inte känt.

 

Nederländerna: TV-bolaget AVRTROS gick ut i maj (strax efter ESC 2023 var avgjord) med uppgifter om att de kommer att vara med i Eurovision 2024. Däremot har de ännu inte öppnat sin antagning, något som de alltid gjort de senaste åren. Istället låter det mer som att man håller på att planera om inför nästa år. Varje år sedan 2013 har Nederländerna alltid valt internt till Eurovision, vi får se om det blir ändring på det till nästa år.

 

Norge: Cirka en månad efter Eurovision 2023 avgjordes i Liverpool öppnade NRK antagningen till nästa års Norsk Melodi Grand Prix. Den här gången har man med sig en regelförändring gällande när bidrag tidigast får ha varit publicerade som går ut på att bidrag som ska tävla får ha släppts officiellt efter den 1:a september 2023. Detta istället för att låtarna inte får släppas officiellt före ett visst datum NRK har avgjort. Tidigaste datumet nu är EBU:s datum som gäller för alla tävlingsländer.

Själva antagningen är öppen till den 31:a augusti. Mer information om den har vi samlat i denna artikel.

 

Spanien: Direkt efter att Eurovision 2023 hade avgjorts öppnade spanska TV-bolaget RTVE ansökningsperioden för att skicka in bidrag till Benidorm Fest 2024. Enligt uppgifter fortsätter konceptet med att maximalt 16 bidrag ska väljas ut inklusive ett antal reserver. Mer information om uttagningen finns sammanställt i denna artikel.

 

Tyskland: Landet kom sist för andra året i följd men tar nya tag till 2024 och tänker därför vara med och tävla igen. Exakt hur artist och bidrag ska utses är däremot inte känt, det blir således en senare fråga under säsongen.

 

Österrike: TV-bolaget ORF har meddelat att Österrike tänker delta i Eurovision 2024 och att artist och bidrag utses internt. Att välja internt är inget nytt för Österrikes del och denna gång sägs detta bero på att man redan har andra underhållningsprogram inplanerade i TV-tablån för nästa vår vilket omöjliggör att ta fram ett uttagningsprogram till Eurovisionen.

 

 

Övriga nyheter

Fyra nya medlemmar i Eurovisions referensgrupp

Precis i början av lågsäsongen meddelade EBU att det har blivit en viss förändring i Eurovisions referensgrupp, alltså den styrelse som bestämmer tävlingens ramverk. En kort tid innan beskedet lämnades hade unionen gått ut med att den tidigare ordföranden, Dr. Frank-Dieter Frieling, har avslutat sitt ordförandeuppdrag och den som tar över posten blir Bakel Walden som till vardags arbetar på det schweiziska TV-bolaget SSR SRG (ett samlingsbolag för alla olika regionala TV-bolag i Schweiz).

Förutom att referensgruppen har fått en ny ordförande har även de två tidigare exekutiva producenterna för ESC 2020 & 2021 (Sietse Bakker och Astrid Dutrenit) samt två tidigare invalda (Yuval Cohen från israeliska KAN och David Tserunyan från armeniska AMPTV) avslutat sina uppdrag för referensgrupp. Deras platser har övertagits av Ebba Adielsson (SVT, exekutiv prodcent för Eurovision 2024) och Ana Maria Bordas (RTVE i Spanien).

Referensgruppen utgörs av en ordförande, Eurovisions Exekutive Supervisor, tre invalda delegationschefer från olika länder samt de två senaste exekutiva ESC-producenterna samt den nuvarande i samma roll. Utöver dessa kan ytterligare två personer väljas in. Totalt idag utgörs gruppen av tio personer.

 

Måns Zelmerlöw släpper en ny låt som kunde ha varit hans tävlingsbidrag i Melodifestivalen 2015…

När Måns Zelmerlöw deltog och vann Melodifestivalen 2015 och senare Eurovision 2015 med låten ”Heroes” fanns det även en annan låt som Måns hade kunnat tävlat med istället. Enligt uppgifter ska han från början ha tänkt tävlat med bidraget ”Running Low” men när han blev introducerad till ”Heroes” så valde han den låten istället.

Nu efter åtta år senare har Måns Zelmerlöw gett ut Running Low tillsammans med gruppen The Agreement.

 


 

Kommentera