Sammanfattade Eurovision-nyheter, juni 2024

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i juni 2024.

 

Eurovision 2025

Arbetet med den kommande Eurovision-upplagan anno 2025 är i full gång och detta är vad vi hittills vet om produktionen.

 

Värdland, värdstad och värdarena

Än så länge håller Schweiz’ nationella TV-bolag SRG SSR som bäst på med att göra värdstadsvalet, även om det är en ganska bra bit kvar innan det hela är i mål. Det vi just nu vet är att det är sammanlagt fyra städer i Schweiz som har visat intresse på att ansöka om att få bli värdstad för Eurovision 2025. Det ska enligt uppgifter handla om följande städer:

Basel: Har enligt sitt utlåtande föreslagit att tävlingen skulle kunna förläggas till arenan St. Jakobshalle, som tar in cirka 12400 personer per evenemang, eller St. Jakob-Park Stadium, som har en publikkapacitet på cirka 40000. Den senare skulle dock i så fall behöva få ett temporärt tak installerat då det är en utomhusarena för i första hand fotbollslag. Staden har en egen flygplats.

Bern: landets huvudstad har valt att lägga in ett bud tillsammans med grannstaden Biel (som för övrigt även är hemstad för ESC-vinnaren Nemo) även om det enligt budet ser ut att det mesta av tävlingen skulle äga rum i Bern. Den föreslagna arenan heter Neue Festhalle som har plats för 9000 besökare samtidigt. Skulle detta bli valet blir det en helt nybyggd arena som öppnar i mars 2025 vilket är vid ungefär den tidpunkt som Eurovision behöver flytta in i tävlingsarenan för att hinna rigga scen, ljus, ljud med mera. Även Bern har en egen flygplats.

Genève: staden som gränsar till Frankrike (och vars flygplats har utgång i både Schweiz respektive Frankrike) ansöker om att hålla tävlingen och har föreslagit arenan Palexpo som kan ta in ca 15000 besökare per evenemang. Skulle tävlingen hamna här blir det samma stad som EBU har sitt huvudkontor och det skulle även sammanfalla väl med bolagets 75-årsjubileum anno 2025.

Zürich: den största staden i Schweiz har lämnat in sitt bud som gör gällande att de önskar i så fall att hålla tävlingen i Hallenstadion som kan ta in cirka 15000 besökare samtidigt. Det finns även här en flygplats strax utanför stadens centrum.

 

När blir då värdstaden presenterad?

Enligt de bud vi har länkat till här ovanför ser det i dagsläget (30 juni 2024) ut som att i slutet av sommaren kommer värdstaden att meddelas. Budgivningen verkar även se ut som så att SRG SSR kommer att granska de bud som har lämnats in för att sedan besöka städerna en och en innan de fattar beslut om vilken stad de tänker ge jobbet. Staden som får jobbet behöver uppfylla en rad krav däribland en tillräckligt stor arena som även kan inrymma delegationsområde och pressrum, ha tillräckligt med hotellrum, ansvara för säkerhet och transporter samt ha närhet till en internationell flygplats.

 

Annat kring produktionen

I början av juni meddelade SRG SSR via ett pressutskick att de har utsett TV-bolaget SRF:s underhållningsdirektör Reto Peritz samt TV-bolaget RTS’ verksamhetschef Moritz Stadler till exekutiva producenter för Eurovision 2025. Bägge har tidigare varit en del av Eurovision-världen som tidigare schweizisk ESC-delegationschef och medlem av Eurovisions referensgrupp (Peritz) samt som tidigare EBU-medarbetare (Stadler). Under det år som de kommer att arbeta med Eurovisionproduktionen kommer bägge två att tillfälligt överlämna sina nuvarande positioner till andra personer, åtminstone fram till juni 2025.

Förutom detta känner vi till att sloganen för tävlingen kommer återigen att vara United by Music vilket EBU beslutade om redan förra hösten (då referensgruppen beslutade att alla kommande Eurovisioner ska ha samma slogan även om varje värdland får tolka sloganen fritt utifrån det grafiska material som presenteras). I övrigt befinner sig tävlingen just nu i ett tidigt stadium och mer information gällande värdstad, tävlingsdatum, programledare, tävlingsbidrag och eventuella regelförändringar kommer att presenteras under säsongens gång.

 

Preliminär deltagarlista

Här listar vi de länder vars TV-bolag fram till 30:e juni hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2025. Notera att länderna listas i bokstavsordning** och att listan fylls på kontinuerligt i takt med att länder lämnar besked om sitt eventuella deltagande. Efter varje land anges också hur långt de har kommit i sin produktion:

  • – Namn efter land innebär att ett artistval är gjort
  • – Namn i kursiv stil innebär att landet planerar att välja artist/bidrag genom en uttagning
  • – Om namn efter land saknas innebär det att landet ännu inte har gått ut med information om sitt kommande val.

 

Belgien – Eurosong 2025

Danmark – Dansk MGP 2025

Finland – UMK 2025

Kroatien

Luxemburg

Malta – MESC 2025

Portugal

Schweiz (värdland)

Serbien

Spanien – Benidorm Fest 2025

Sverige – Melodifestivalen 2025

Tyskland

Österrike

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i många fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2024 eller början av 2025 och först vid det tillfället vet vi exakt hur många länder som kommer att delta i Eurovision Song Contest 2025.

** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 

 

Melodifestivalen 2025

Nu i slutet av juni bekräftade SVT till fansajten ESCToday.com att Sverige ska delta i Eurovision 2025. Artist och bidrag kommer återigen att hämtas från Melodifestivalen, däremot hade inget regelverk för 2025 års uttagning presenterats när denna artikel publicerades (söndagen den 30:e juni, reds.anm.). Vi återkommer när vi helt enkelt vet mer.

 

 

Övriga nationella uttagningar

Hur ser planerna ut för länderna som har bekräftat deltagande? Några har, precis som SVT, börjat planera inför vilken slags uttagning de tänker anordna nästa år. Det här är vad vi vet just nu om dessa planer.

 

Belgien: Redan innan Eurovision 2024 var avgjord kunde den belgiska ESC-kommentatorn Peter Van de Veire presentera till Songfestival.be att nu när flamländska belgiska TV-bolaget VRT till 2025 får tillbaka uttagningsansvaret från fransktalande belgiska TV-bolaget RTBF planeras det för en comeback för Eurosong, som återinfördes 2023 men fick en paus under 2024 när RTBF utsåg artist och bidrag internt. Exakt omfång av upplagan är dock inte bekräftad.

 

Danmark: Precis som Belgien var TV-bolaget DR i Danmark tidigt ute med att bekräfta deltagande – och nationell uttagning. Detta då man redan nu har bestämt att uttagningsdatumet för Dansk Melodi Grand Prix 2025 ska avgöras i Jyske Bank Boxen i Herning lördagen den 1:a mars 2025. Det finns dock i skrivande stund inget regelverk presenterat för uttagningen utan det släpps senare.

 

Finland: TV-bolaget Yle gick i samband med att årets Eurovision var avklarad ut med att antagningen till UMK 2025 (Tävlingen för ny musik) kommer att äga rum under fyra dagar i augusti i år. Några veckor senare meddelades regelverket för tävlingen som även den här gången ser ut att bli en finalkväll planerad till februari månad.

 

Malta: Det maltesiska TV-bolaget PBS valde även i år att anordna ett så kallad låtskrivarcamp där olika artister och låtskrivare träffades för att skriva musik tillsammans. Tanken var, enligt det regelverk som publicerades inför, att låtar skulle skrivas till både Eurovision och Junior Eurovision. Det finns däremot inga regler för uttagningen MESC 2025 än även om regelverket säger att låtarna som skapades skulle anpassas efter både den nationella uttagningen och Eurovision/Junior Eurovision.

 

Spanien: För fjärde året i rad väljer TV-bolaget RTVE i Spanien ut artist och tävlingsbidrag till Eurovisionen via Benidorm Fest. RTVE var även tidiga med att öppna ansökningen för artister och låtskrivare att skicka in material, även om deadline är i början av oktober. Mer information finns att läsa i denna artikel.

 

 

Övriga nyheter

Årets Eurovision släppt på DVD

Cirka 1,5 månad efter att Eurovision Song Contest 2024 avgjordes i Malmö har nu den officiella DVD:n med både sändningar och bakom kulisserna-material släppts. Vi tipsar er om återförsäljare där DVD:n säljs.

 

NDR får behålla Tysklands Eurovision-uttagning

Enligt tidigare uppgifter hade det tyska TV-bolaget ARD, som sedan år 1996 har låtit kanalen NDR anordna Tysklands årliga Eurovision-uttagning, planerat att byta bolag för själva uttagningen. Nu bekräftar dock ARD till ESC Kompakt att NDR får behålla uppdraget minst ett år. Det här gör att NDR blir arrangör av den tyska ESC-uttagningen 2025, men i vilken form det blir återstår att se.

I den senaste Eurovisionen bröt Tyskland sin negativa placeringstrend med att bli 12:a i finalen. Sedan 2015 har landet, med bara undantag för 2018 och 2024 års Eurovisioner, aldrig placerat sig bättre än på 24:e plats varav fyra gånger på sista plats.

 

Förändring i nästa års Festival di Sanremo

I en intervju med kanalen TG1 berättar Carlo Conti, som är Italiens Festival di Sanremos ny/återtillträdde konstnärliga ledare och programledare, om förändringar som införs till nästa års upplaga. En sådan förändring är att startfältet inte kommer att ha några jokrar från nykomlingstävlingen Sanremo Giovani, istället delas festivalveckan upp i två tävlingar – en för kända artister och en för nykomlingsartister. Det i sin tur gör att det är troligt att bara en av de artister/musikgrupper som ingår i kategorin kända artister ges möjlighet att vinna hela festivalen.

I skrivande stund har italienska TV-bolaget Rai ännu inte presenterat om man vill delta i Eurovision 2025 eller ej och om man i så fall kommer att välja sin artist och tävlingsbidrag från Festival di Sanremo eller från någon annan slags uttagning. Fortsättning lär följa under året.

 

Tips: Eurovision on Tour 2024

Vi vill även passa på att tipsa er läsare om ett Eurovision-evenemang som hålls under lågsäsong i flera städer runt om i Europa och även i Australien. Projektet heter Eurovision on Tour där ett flertal artister som tidigare tävlat i Eurovision medverkar.

Turnén startar i Madrid den 25:e oktober och därefter följer besök i Stockholm (27:e oktober), Paris (3:e november), London (7:e november) och Warszawa (10:e november). Därefter blir det tre stopp i Australien med start i Brisbane den 13:e november följt av Melbourne (15:e november) och Sydney (17:e november). I januari 2025 fortsätter festen till Amsterdam men fler datum har sagts ska läggas till schemat.

Följande artister står för närvarande med på gästlistan, dock oklart om alla medverkar vid alla tillfällen. Fler artister kan tillkomma senare. Det har sagts att artisterna kommer att uppträda med både tidigare hits och andra låtar.

 

Carola (Sverige 1983, 1991 och 2006) – ESC-vinnare 1991

Destiny (Malta 2020 och 2021) – JESC-vinnare 2015

Emmelie De Forrest (Danmark 2013) – ESC-vinnare 2013

Ester Heart (Nederländerna 2003)

Jalisse (Italien 1997)

Linda Martin (Irland 1984 och 1992) – ESC-vinnare 1992

Nicki French (Storbritannien 2000)

Ovi & Ilinca (Rumänien 2010 och 2014 respektive Rumänien 2017)

Roza López (Spanien 2002)

Senhit (San Marino 2011, 2020 och 2021)

SunStroke Project (Moldavien 2010 och 2017)

Suzy (Portugal 2014)

The Roop (Litauen 2020 och 2021)

 


 

Kommentera