Förhandslyssning av bidragen i deltävling 2 (Mello 2023)

MELODIFESTIVALEN 2023. Under tisdagen spelade SVT upp studioversionerna av veckans sju tävlingsbidrag för presskåren. Vår skribent Robban var på plats vid uppspelet och i denna artikel presenterar han sina första kommentarer om låtarna.

För kännedom kommer vi att rapportera mycket mer från repetitionerna med med bland annat livekommenteringar från repetitioner, genrep och direktsändningen, så det här blir bara ett första smakprov på vad som väntar under veckan!

 

01. Wiktoria – ”All My Life (Where Have You Been)”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Wiktoria Johansson gjorde Mello-debut år 2016 och tävlade senast år 2019 är nu tillbaka för fjärde gången och får äran att inleda den andra deltävlingen. På hennes tre tidigare försök har hon tagit sig till final alla gånger. Den bragden delar hon endast med ett fåtal andra artister genom tiderna. Årets bidrag ”All My Life (Where Have You Been)” är varken en ballad (som senast) eller countrypop med vinnarmaterial-anda som ”Save Me” och ”As I Lay Me Down” kändes. Detta är istället en dansant poplåt i sann Malou Prytz-anda. Refrängen uppfattar jag som aningen repetitiv och enformig, men helhetsmässigt är detta en bra inledningslåt som kommer få igång tv-tittarna där hemma och publiken på plats i arenen. Att hon är oerhört populär hos svenska folket har hon redan bevisat, men jag känner att hon kanske inte riktigt når enda fram med den här låten. Detta är långt ifrån något vinnarbidrag och jag tror faktiskt att hon för första gången missar en direktplats till final. Borde trots allt ändå vara med bland de fyra främsta aspiranterna att ta sig vidare om hon får till en snygg scenshow. Jag gissar alltså på att hon tar en plats i semifinalen så här inledningsvis.

 

 

02. Eden – ”Comfortable”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Denna veckans mest avskalade låt levererar Mello-debutanten Eden. Vanligtvis brukar Eden sjunga låtar på svenska, men nu har hon fått den här låten tilldelad till sig av ett danskt låtskrivarteam i ryggen (B.la från Benjamin Rosenbohm från danska duon Ben & Tan – ”Yes”) och därför blir det således en låt på engelska. Det är en skör och bräcklig ballad med gitarr och stråk ljud. Eden känns som en väldigt intressant artist och har en behaglig röst, men jag tror tyvärr att det finns andra bidrag som fångar svenska folkets uppmärksamhet och att denna glöms bort i mängden. Typiskt startnummer 2-bidrag detta. Gissningsvis plats 6 eller 7 skulle jag säga. Alldeles för anonymt utan att för den sakens skull misskreditera varken upphovsmännen eller artisten.

 

 

03. Uje Brandelius – ”Grytan”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Det här var ett namn jag inte kände till på förhand, men Uje Brandelius är tydligen både artist och skådespelare och är även frontfigur i ett band som heter Doktor Kosmos som spelat ihop sedan 1991. Debutanten Uje går ut som startnummer 3 med den egengjorda låten ”Grytan” vars historia går från en gryta med älg och kantarell till en Calzone pizza. Det är en vis-popballad som känns typiskt svenskt. Det mest intressanta i den här låten är den roliga texten. Obs det framkommer även svärord som ”J-vla grytan”. Man blir på gott humör och den här charmiga visan sticker ut från allt pampigt och lättsmält som vi brukar höra i den här tävlingen. Det är första gången sedan Melodifestivalen 2020 som det förekommer ett bidrag som är gjort av endast en upphovsperson. Detta bidraget kommer inte att ta sig vidare och det tror jag att Uje är medveten om själv. Aspirant på sistaplatsen, helt klart, men inte fy skam att få visa upp sig på Sveriges största musikscen och nå ut till en bredare publik.

 

 

04. Panetoz – ”On My Way”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Bidrag 4 levererar de härliga grabbarna i Panetoz. Deras första stora singel, Dansa pausa, släpptes 2012 och blev en stor hitsingel det året och två år senare deltog de med låten Efter solsken i Melodifestivalen där de hamnade på nionde plats. Ytterligare två år senare var de tillbaka i tävlingen igen med Håll om mig hårt som tog sig till final via Andra chansen där det blev en åttondeplats. Nu är man med för tredje gången med en riktig partyhöjande poplåt med engelsk titel fast svensk text. Förra veckan bjöd startnummer 4 på Elov & Beny – ”Raggen går” och denna veckan bjuder Panetoz oss på veckans partylåt. Lite referenser kan göras till Medina – ”In i dimman” från ifjol, men den låter inte alls likadant i sitt sound. Jag personligen tycker att detta är Panetoz starkaste låt i Melodifestivalen och jag är säker på att de tar sig vidare, minst till semifinal. Ett glädjepiller rakt igenom och perfekt energi att växla upp med efter två lugna låtar.

 

 

05. Tennessee Tears – ”Now I Know”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Från glädje, energi och party till ytterligare en uptempo-poplåt med starka countryinfluenser. Tänk ”Goliath” med Smith & Tell möter ”Shallow” med Bradley Cooper & Lady Gaga. Denna duon delar upp sången där Jonas inleder den första versen till ett snyggt gitarrkomp och där Tilda tar vid och hörs mestadels i den andra versen. Jag fastnar för detta harmoniska bidraget. Gillar man country-sound på låtar kommer man absolut inte bli besviken av detta bidraget som jag slutligen tippar kommer 5:a och missar precis en plats i semifinalen.

 

 

06. Maria Sur – ”Never Give Up”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Efter Rysslands invasion av Ukraina för snart ett år sedan lämnade Maria Sur (uttalas Surr fick vi veta under presentationen innan uppspelet) och hennes mamma sitt hemland för Sverige. Sedan dess har Maria fått skivkontrakt, gett ut en singel och varit med på välgörenhetsgalan ”Hela Sverige skramlar” och även uppträtt i b.la Bingolotto. Det ska även tilläggas att Maria strax innan kriget bröt ut tävlade i det ukrainska talangprogrammet The Voice, men tvingades avbryta sin medverkan när kriget bröt ut. Nu ställer hon upp i Melodifestivalen med en allvarsam, pampig och ljuvlig Eurovision-ballad. Storyn med Marias öde ihop med att hon fått till sig en riktigt stark låt med ett viktigt budskap kommer ta henne till final garanterat och då har vi ännu inte fått se hennes scenframträdande som jag förväntar mig kommer bli något alldeles storslaget. Finalstartfältet behöver en ballad.

 

 

07. Theoz – ”Mer av dig”


Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

Robbans kommentar: Theoz är tillbaka i Melodifestivalen ett år senare med ännu ett härligt & glatt popbidrag på svenska. Den innehåller visselpartier mellan texten i verserna och likt ”Som du vill” som han tävlade med ifjol har även ”Mer av dig” en medryckande & klistrig refräng. Man blir glad av att höra detta och jag förväntar mig ett lika dansant nummer som han bjöd oss på senast. Theoz är min personliga etta denna vecka och jag hoppas och tror att han kniper en finalplats. Kuriosa är att Theoz är från just Linköping, så det vore härligt för honom att få ta sig till final på hemmaplan. Han kommer garanterat ha stort stöd bland publiken på plats och få mycket röster från de unga.

Sammanfattningsvis tycker jag att Deltävling 2 är minst lika bra om inte bättre än den första deltävlingen. Här finns mycket glad pop blandat med allvarsamma ballader och vis-pop samt country-influenser. Ser fram emot torsdag då vi får se bidragen framföras på scenen i Linköping för första gången.

 


 

Kommentera