Förhandslyssning av bidragen i deltävling 4 (Melodifestivalen 2024)

MELODIFESTIVALEN 2024. Under tisdagsförmiddagen spelade SVT upp studioversionerna av veckans tävlingsbidrag för presskåren. Vår skribent Lukas var på plats vid uppspelet och i denna artikel presenterar han sina första kommentarer om låtarna.

För kännedom kommer vi att rapportera mycket mer från repetitionerna med med bland annat livekommenteringar från repetitioner, genrep och direktsändningen, så det här blir bara ett första smakprov på vad som väntar under veckan!

 

01. Albin Tingwall – ”Done Getting Over You”


Foto: ESC-Panelen

Fjärde deltävlingen inleds likt den förra med en Idol-tvåa, och det blir fart med en gång. Sedan The Weeknd väckte liv i 80-talets upptemposynth så har det varit stapelvara på radio, men förvånande nog har det lyst med sin frånvaro i Melodifestivalen. Den enda låt jag kan komma på som legat närmast till hands har varit Robin Bengtssons ”Innocent Love”. Men detta vill i alla fall jag gärna se mer av, detta är en typ av musik som gör sig väldigt bra på olika arenor, och med en fräsch produktion på det. Åtminstone finalkval!

 

02. Lia Larsson – ”30 km/h”


Foto: ESC-Panelen

EPA-dunket syns till igen med nästa artist – Lia Larsson. 30 km/h (eller K-M-H som det sjungs här) är för de oinvigda den maximalt tillåtna hastigheten för A-traktorer. Om det är en långsam hastighet på alla bilvägar där ute så är låten knappast långsam, här är det snabb jumpstyle som gäller. Trots att jag aldrig varit ett särskilt stort fan av EPA-dunken går jag ändå i gång på detta, det känns mer i paritet med det man kan förvänta sig av genren till skillnad från ”Unga & fria” för två veckor sen. Här märks det att Lia haft ett stort inflytande på hur detta ska låta, trots att de som hon skrivit låten tillsammans med inte är kända för att skriva låtar för denna genre. Samtidigt är det svårt att veta hur långt detta räcker – om inte Fröken Snusk lyckades välta övriga publiken (utöver EPA-folket) av stolen, hur väl ska Lia lyckas? Stort TikTok-följe i och för sig, men det hade Emil Henrohn också i fjol, och det räcker bara så långt. Men vem vet? Om jag själv kunde se denna låt som ett bevis på att jag ändå kan tycka om den, trots att jag vanligtvis inte går varm för genren…

 

 

03. Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”


Foto: ESC-Panelen

Nu till Dotter, som är en av de större dragplåstrena i denna deltävling, sedan hennes silverplats 2020 och fjärdeplats 2021. Nu blir det istället symfonisk powerballad, där Dotter visar desto mer av sina röstresurser. Kanske lite udda satsning från henne, men jag anser det ändå vara väldigt bra och proffsigt gjort. Kommer detta vara det som Dotters fans vill ha? Återstår att se! Jag gillar detta i och för sig, faktiskt tycker jag detta är Dotters bästa låt.

 

 

04. Scarlet – ”Circus X”


Foto: ESC-Panelen

Från ballad blir det dags för en hårdrocksduo som lite förvånande nog kör mer, ja vad ska man beskriva det? Någon korsning av cirkusmusik, dunk och lite gitarriff i bakgrunden, med en aura av Harley Quinn och skräckfilm över sig. Och sen ”madames et monsieurs, le grand finale” så byter låten plötsligt rytm! De gör verkligen inte saker lätt för sig. För tre veckor sen gjorde Smash Into Pieces braksuccé och vann sin deltävling. Men jag ställer mig ytterst tveksam till om deras protegéer (Scarlet har fått turnera ihop med SIP) ens kommer ha en chans att ta finalkvalplats. Scennumret kan verkligen avgöra detta.

 

 

05. Lasse Stefanz – ”En sång om sommaren”


Foto: Stefan Eriksson
Bilden är publicerad med tillstånd av bildägaren

Nu blir det en dansbandssång om sommaren, och visst är det nostalgiskt för de som lyssnat på det. Jag växte inte upp på landsbygden och var självfallet inte fostrad på dansbanorna, så denna country-klingande låten är kanske inte min stil. Men det är inte omöjligt att detta kan tilltala en äldre publik, de som föredrar det snälla och trevliga. Dock inte alls lika glatt och klämkäckt som ”Guld och gröna skogar”. Desto mer dött lopp kring tittare från landsbygden – dansband eller EPA?

 

 

06. Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”


Foto: ESC-Panelen

Vi rundar av med ett annat mycket stort och uppskrivet namn – Danny Saucedo. Och han har ett sannerligen välrenommerat låtskrivarteam bakom sig som skrivit låtar åt Avicii och Swedish House Mafia bland annat. Och detta tycker jag genomsyrar låten som fortfarande håller kvar i EDM-trenden som slog knock på Sverige under 10-talets ingång. Danny kan säkert leverera detta live, men frågan är om låten blir lite för gammaldags? Jag känner inte alls några vinnarvibbar som vissa hade hoppats på med Danny. Han kan säkert nå final, absolut, men jag personligen lär känna att andra akter denna vecka kommer förtjäna det mer.

 


 

Kommentera