Emil Henrohn: ”Folk som älskar Melodifestivalen hoppas jag kan leva sin dröm genom min dröm”

Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilden är med tillstånd hämtad från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television.

MELODIFESTIVALEN 2023 – INTERVJU. Inför helgens deltävling i Malmö intervjuar vi artisterna som tävlar. I denna del handlar det om artisten Emil Henrohn som tävlar med låten ”Mera mera mera”.

 

Musikalartist som bytte plattform

25-åriga Emil Henrohn kommer från Söraby i Kronoberg. Han är utbildad musikalartist på Balettakademin i Stockholm och har jobbat med musikal sedan dess, men när coronapandemin kom för två år sedan ställdes alla jobb in p.g.a. de nya restriktionerna så då började han istället att använda sig av TikTok för att fördriva tiden. Sedan började han skapa innehåll på TikTok och ganska snabbt fick han fler och fler följare och på bara ett halvår var han uppe i närmare en kvarts miljon följare. Sedan gjorde han också låten Jag är mamma som också blev populär.

En annat projekt som Emil också deltog i när han var 14 år var gruppen A*Bace som var ett fanband till Ace of Base (i liknande form som A-Teens var för ABBA) där han både fick vara med i studion och sjunga på olika scener.

– Jag lärde mig otroligt mycket i det projektet, berättar Emil.

 

Debuterar i Melodifestivalen

Från TikTok är nu nästa scen Melodifestivalens stora scen där han tävlar med bidraget ”Mera mera mera” som han har skapat med Jakob Redtzer, Ji Nilsson och Marlene Strand. Att komma in i detta sammanhang anser han själv inte är ett direkt större hopp från en plattform till en annan då han har den musikaliska bakgrund som han har.

– Jag brukar få frågan ’hur känns det här hoppet från TikTok till Mello’ men det är väl inget större hopp, för många vet inte att jag utbildad musikalartist och står på scen varje helg. Så hoppet för mig är inte så stort. Det enda är väl att man får en ny publik som man ska flörta med och få över, men jag tycker bara det är askul, säger Emil.

 

Emil berättar för oss att bidraget togs fram genom att låtskrivarna samlades i ett rum där Emil berättade att han ville komma med i Melodifestivalen och göra en show. Han beskriver för oss att det var nästan som en dans var de olika beståndsdelarna skulle in. Låten berättar han är skriven som en slags hyllning till tävlingen.

– Det är helt o-ironiskt från min sida för jag är seriös med den här låten, sedan har jag min komiska ådra i mig som pulserar när jag står på scen. Första gången vill man gå på det som man verkligen har tänkt sig och sedan kan man utforska därefter, berättar Emil.

 

Gillar att följa Melodifestivalen

Att det är stort det har Emil själv bevittnat då han själv var på plats i publiken under fjolårets Eurovision i Turin.

– Den här gemenskapen som finns kring den här tävlingen och som engagerar så mycket. Det som är så fint är också det har engagerat mycket på TikTok. När jag var barn var Melodifestivalen det absolut största någonsin, man sprang hem. Det var det enda man längtade till, det saknar jag lite och hoppas jag att de flesta av mina följare kollar på Mello och tänker att ’vilken fantastisk tävling det här är’. Det är det vackraste Sverige har, säger Emil.

– Det säger jag från mitt hjärta för jag vet hur jag har vuxit upp med tävlingen som har format mig till den jag är och mitt artisteri och det har betytt jättemycket för mig. För mig är det så mycket större än bara en tävling, för man får leva ut sin dröm som man har haft så länge och folk som älskar Melodifestivalen hoppas jag kan leva sin dröm genom min dröm för jag vet hur det är att verkligen tycka om något och bli besatt av att kolla på rep och förstahandslyssning och hela den här grejen. Även om jag är med det här året så har jag gjort samma ritual som jag alltid gör varje år vilket är så himla härligt, tillägger han.

 

Och om det skulle ta sig hela vägen till Liverpool där Eurovision äger rum i maj för Emil tycker han hade varit en otrolig ära.

– Jag tycker själv att vi bör skicka en låt på svenska till Eurovision för att jag vet att när jag var i Turin så var låtarna som folk älskade mest var låtar där artisten sjunger på sitt eget språk. För det blir personligt på ett helt annat sätt och det tycker jag är superhärligt. Om jag vinner kommer jag inte översätta min låt till engelska, berättar Emil.

 

Utöver sin medverkan i Melodifestivalen är Emil Henrohn just nu en av de medverkande i musikalen Hair som spelas på Göta Lejon i Stockholm och han ska också spela in mer musik. Så om du vill följa hans musikaliska resa så finns mer information på hans officiella Facebooksida och Instagramkonto.

 


 

Kommentera