Länderna som röstar i finalen i Melodifestivalen 2024

MELODIFESTIVALEN 2024. I samband med fredagens genrep blev det känt vilka länder som kommer att utgöra de röstande internationella jurygrupperna i årets Melodifestivalfinal.

De utvalda länderna är åtta till antalet och representerar olika deltagarnationer i Eurovision Song Contest 2024. Det är alltså länder som Sverige kommer att tävla mot i Malmö även om de nu är Sverige behjälpliga att ge en hint om vilken låt som de anser är den bästa att skicka. Det är för övrigt 16:e Melodifestivalen i ordningen som har med internationella jurygrupper (det infördes 2009 men mer eller mindre permanent från 2011).

 

Vilka länder har valts ut?

Följande länder röstar (presenterade i alfabetisk ordning):

 • Australien
 • Belgien
 • Cypern
 • Irland
 • Island
 • Malta
 • Serbien
 • Tyskland

 

Hur funkar röstningen i finalen?

 

I deltävlingarna och finalkvalet hade tittarna 100 procent makt att avgöra resultatet kring vilka bidrag som skulle gå vidare respektive åka ut. Nu i finalen är den makten reducerad till 50 procent där de 50 procent som har tagits bort går till åtta internationella jurygrupper.

Varje jurygrupp delar ut poäng till tio av finalens 12 finalister, där deras vinnare får 12 poäng, tvåan får 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. När alla poäng har delats ut kan ett tävlingsbidrag ha fått som lägst 0 poäng (inga poäng från någon jury) och som högst 96 poäng (samtliga jurygruppers 12-poängare).

Tittarnas röster bygger i vanlig ordning på de åtta röstningsgrupperna varav sju är ålderskategoriserade i Melodifestivalens app och den åttonde är telefonröstarna. Varje röstningsgrupp rangordnar precis som varje jurygrupp tio favoriter i finalen och delar ut poängerna 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Man slår sedan samman alla poäng som alla röstningsgrupper har gett till ett bidrag och adderar dem till den poäng bidraget fick av jurygrupperna.

 

Vem vinner finalen?

Det bidrag som efter att alla poäng har delats ut har fått högst totalpoäng vinner finalen och får representera Sverige i Eurovision Song Contest 2024. I och med att Sverige är värdland slipper vinnaren kvala genom ESC-semifinalerna, däremot kommer vinnaren att få uppträda utom tävlan för publiken i den första semifinalen. Detta då Sverige extraröstar i den semifinalen.

 


1 kommentar

 1. Wilda skriver:

  Älskar mello det är min bästa kväll i livet när man får se på mello och rösta jag älskar Jaqueline och dotter och smash into pieces jätte mycket ❤️❤️


 

Kommentera