Vilka tävlar i Finlands UMK 2023?

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Tidigt på morgonen den 11:e januari presenterade TV-bolag Yle vilka sju bidrag som kommer att tävla i årets UMK-final, dvs. Finlands Eurovision-uttagning till Eurovision 2023.

I likhet med föregående år är det planerat att varje bidrags studioversion samt officiella musikvideo kommer att släppas en gång per dag vilket sker mellan den 12:e och 20:e januari.

 

Startfältet

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist.


Benjamin – ”Hoida mut”
Låtskrivare: ?


Käärijä – ”Cha Cha Cha”
Låtskrivare: ?


Keira – ”No Business On The Dancefloor”
Låtskrivare: ?


KUUMAA – ”Ylivoimainen”
Låtskrivare: ?


Lxandra – ”Something To Lose”
Låtskrivare: ?


Portion Boys – ”Samaa taivasta katsotaan”
Låtskrivare: ?


Robin Packalen – ”Girls Like You”
Låtskrivare: ?

 

Tävlingsupplägg

Finalen i UMK 2023 kommer att gå av stapeln i Logomo i Åbo lördagen den 25:e februari. Sammanlagt är det sju bidrag som tävlar om segern där jury- och tittarröstning avgör vinnaren. Nytt för i år är att det är inplanerat med en efterfest som startar i stort sett så snart som vinnaren är utsedd och som är tänkt att pågå under hela natten.

Startfältet har valts ut av en jury under ledning av Tapio Hakanen som i sin tur kunde välja bland de sammanlagt 363 bidrag som skickades in till uttagningen under antagningen i början av september förra året. Medlemmarna i urvalsjuryn utgjordes av personer som har koppling till musik på olika sätt exempelvis sångcoach, radiomusikchef, musikredaktör och producent.

 

Finalen kommenteras på olika språk

I likhet med fjolårets final erbjuder Yle tittarna att kunna följa UMK med kommentering på en mängd olika språk. Förutom att man erbjuder finska, svenska och engelska kommentatorer kommer sändningen också att kommenteras på nord- och enaresamiska, ryska, ukrainska och teckenspråk.

 


 

Kommentera